altın gr almak yerine fon alıp satmak daha mantıklı olmaz mı öyleyse? mevcut koşullarda...
grafikleri bir karşılaştırma yapmak gerekir sanki?
yapan var mı?
altın fonlarında stopaj da yok?
Printable View
Estağfurullah, aklımızın yettiği kadar birşeyler yazıyoruz.Teşekkür ederim.
Gramda makas ve alımda vergi var
Fonda makas yok, vergi yok(şu anda)
Fon alım satımı zaman alıyor, tepki vermekte gecikme oluyor.
Gramda anında al sat mümkün.
Sonuç olarak bence şu anda al sat yapmayacaklar için fon daha uygun.
AFA,TMG,KUB almıştım....geçen ay...getiriler anlamında AFA diğerlerini solladı...
KUB çok sevdiğim,defamsif bir fon..kazanırken ve kaybederken minumunda tutuyor iki taraflı...
AFA agresif....kaybederken de kazanırken de çok hızlı...abuk,subuk değil ama...abd piyasalara korele..
TMG daha dengeli...iş bankası klasiği...AFA nın bir tık altı uzun vade..
benim tecrübe ettiğim yabancı hisse fonları bunlar...tematik olmayan yabancı hisse fonu tecrübeleriniz,bilgileriniz varsa paylaşabilir misiniz?
Dolar 1 saatliğine 10 kuruş düştü , şimdi gene eski seiyesine geldi.
Kim sattı, niye sattı belli değil.
Hisse senedi dışı fonlar uçmuş (biraz eksik bir başlık olmuş, asıl konu girişim sermayesi fonları ama aralarda bir iki serbest fon da var)
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-659858
arkadaşlar elimde 2 yıldır tuttuğum ve dolarla kafa kafaya gelen (yani aynı meblağı dolara yatırsaydım da aynısını kazanacaktım) AFT var. Pasif yönetilen bir fon olduğu ve tamamen Nasdaq'a noluyorsa buna da o olduğu için bunu boşaltıp o meblağı YTD ve YAK arasında dağıtmayı düşünüyorum. YTD, bir miktar aldım ve gayet iyi gidiyor. YAK'ı ise ilk kez alacağım... 6 aylık dönemde ABD teknoloji hisseleri hakkında ne düşünüyorsunuz? AFT'yi boşaltıp YAK ve YTD alma fikri size nasıl geliyor?
Bugün bankalardan ( fiba ) fon alış emri verdiği halde , sonradan iptal mesajı alan var mı ?
Saat 10:40 gibi bir yakınıma FİBA mobil uygulamadan fon aldık. Siteden çıkmadan önce fon talimatlarım sekmesinden kontrol ettiğimizde '' fon alış emri aktif '' gerçekleşme tarihi yarını gösteriyordu.
Biraz önce saat 16 :10 gibi müşteri temsilcisi arayarak '' bugün saat 11:30 dan önceki tüm fon işlemleri tefas kaynaklı iptal edildi '' demiş. Öyle şey olur mu ? Madem öyle ise neden bu saati bekliyorsunuz ?
HSBC Yabancı Fon Sepeti Fonunu (HOY) öl bit alamıyorum Akbank'tan. Sanki bana özel engel uygulamışlar gibi üç gündür böyle.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Faizi artırmayacağız, aksine düşürmeye devam edeceğiz" (izninizle iyi halt edersin demek istiyorum)
https://tr.investing.com/news/econom...ecegiz-2312754
Ters kose olduk yine. Cikacak dediler enflasyona endeksli biseyler yeni enstrumanlar. Balik gibi oltaladilar beni :)
Gitti kaymak gibi kazanclar. Neyse saglik olsun , trene bi yerden yine atlayacagiz artik.
Hic olmazsa bugunku aciklamalardan sonra piyasadaki belirsizlik bulutlari dagildi. Sis kalkti.
Sis deyince hmz stbyk aklima geldi.
Hella sis farlari esliginde , rasyonel akla atilan imza ...
Bana borsa yükselip durdukça hükümete bir cesaret geliyor gibi gelmeye başladı. Borsa yükseldikçe bir şekilde insanlar para kazanabiliyor, fazla seslerini çıkartmazlar gibi düşündüklerini düşünmeye başladım.
Benim de yatırımlarım var ama bu saçmasapan ekonomi politikalarına son verecekse borsanın dipleri süpürmesini istiyorum. Bu nedir arkadaş ya? Dolar 17 lira olur ses yok, mazot 28 lira olur ses yok, bir kilo peynir 100 lira olur kimseden ses yok. Niye? E işte borsamız çok ucuz, yükseliyor, bak para kazandırıyor, bak sermaye piyasaları işliyor diye parası olan, bu nedenle de bu fahiş zamlardan etkilenmeyen, ama sesi en çok yükselebilecek güruh artı sermaye sahipleri sus pus oturuyor çünkü borsa soluksuz yükselip rekorlar kırıyor, belli bir kesim tatlı tatlı para kazanmaya devam ediyor. Görünürde her şey toz pembe (dediklerim adeta sus payı alan KKMciler için de geçerli).
Şimdi de kiralara %25 zam sınırı getirilmiş. Her şeyin fiyatı %200 artmış, bunun sorumlusu ev sahipleri mi? İyi olmuş aslında; fiyatlar arttıkça ellerini ovuşturup aradan ben de paramı c ukkalarım diye gizli gizli seviniyorlardı. Ne demişler? Hukuk her zaman herkese lazım olabilir. Zamanında karşı çıkman gerekenlere karşı çıkmazsan eninde sonunda senin de günün gelir. Şimdi de siz ağlayın (ki benim annemlerin de iki evi var kirada ve sabah babam (mecazen) ağlamaya başlamıştı bile).
Bu işin dediğiniz gibi borsa ile alakası yok. Burası Amerika değilki her iki kişiden birinin borsada yatırımı olsun. Borsa hiç umutlarında değil. Ev sahiplerine iyi olmuş düşüncesi bence güzel olmamış. Adamalar neyse hakkı onu alıyorlar aslında. Sonuçta o insanda gelecek o parayla ile evini geçindiriyor. Bunun cevabı sandıkta verilir. Öbür türlü iç savaş çıkar zaten
Ben ev sahiplerine haklarını almıyorlar demedim; ekonomiyle ilgili yanlışlara zamanında karşı çıkmayıp uygulanan hatalı politikalardan nemalanmaya çalışırken karşılarına böyle bir engel çıkınca sızlanmamaları gerek dedim. Hatta giriş cümlemde de söyledim, her şeyin %200 artmasının sebebi ev sahipleri mi de %25 zamla onların kazançlarını kısıtlamaya kalkıyorsunuz dedim. Ama bir gerçek var ki bu haksız. adaletsiz ve yanlış yönetim, eninde sonunda, haklı haksız herkesi vuracak. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın tarzı bir yol çözüm değil. Yarın öbür gün borsa çok yükseldi insanlar çok kazanıyor dur şuna %30 bla bla vergisi de koyayım demeyecekleri ne malum?
KKM'yi ilk uyguladıklarında burada çok zarara uğrayan insanlar nasıl şok olmuşlardı? Durup dururken koca bir zararla uyandık güne. Ama dolar ucuştayken tatlı tatlı para kazanmak herkesin hoşuna gidiyordu. Halbuki doların yükselmesi iyi bir şey değildi, mantıklı değildi; ülkenin her şeyin zararınaydı, ama hem biz hem fon yöneticileri bundan sebeplendikçe mutlu olduk. Sonra saçmasapan bir kararla KKM devreye girince...şokkk. Ev sahipleri için de şimdi şokkkkk. Hükümetin ne kuralı yasası var ne de uyduğu mantık ve izan. Kimse de hesap sormuyor çünkü.
Aslında Fetöcülerin başına gelen de bu. Yıllarca hükümetin gölgesinde tatlı tatlı büyüdüler, servetlerine servet kattılar, o zamana kadar yapılan hukuksuzluklara, yanlışlara bırakın karşı çıkmayı üstüne pohpohlayıp durdular sonra ne oldu? Bir sabah kalktılar ki ellerinde avuçlarında ne varsa hükümet üstüne konmuş. Ha biz Fetöden nefret ettiğimiz için oh olsun dedik ama eninde sonunda iş aynı kapıya çıkıyor.
ABD'ylle kıyaslamak da çok mantıklı değil. Bu ülkedeki gelir dengesizliğinin ve enflasyonun bir örneği orada yok. O yüzden servetin çok büyük bir kısmı bizde belli bir kesimin elinde toplanmış durumda. ABD'de daha tabana yayılmış olduğunu düşünüyorum.
İç savaştan önce yapılacak elbette birtakım yollar vardır. Bakın İstanbul Sözleşmesini iptal kararının iptali için üç beş cesur yürekli kadın Danıştay nezdinde korkmadan dava açtılar, her duruşmaya gidiyorlar, kimileri tehditler aldığını söylüyor, hepsi de eminim ki fişlenmiş durumda ve her adımları takip ediliyor. Ama uğraşıyorlar, çabalıyorlar. Hem ayranım dökülmesin hem yoğurdum ekşimesin demiyorlar. Uğraşlarının sonucunda savcı iddianamesinde sözleşmeyi iptal kararının hukuksuz olduğunu yazmış nihayet.
Seçimlerin yapılıp yapılmayacağı bile şüpheli ve bu, basında kimi yazarlar tarafından da dillendirilmeye başladı. Suriye'de yapılacak operasyonun bile asıl amacının ülkede bir kaos ortamı oluşturup en azından seçimleri ötelemeye yönelik bir hamle olduğunu yazanlar bile var. Sırf bunun için Yunanistan'la itiş kakışa girildiğini, adalar meselesinin durup dururken kaşınmaya başladığını söyleyenler var. Tabi paranoya da olabilir ama bu ortamda (ki secime kadar ekonominin çok daha kötü hal alacağı ortada) Cumhur ittifakının en azından mecliste çoğunluğu kaybedeceği ayan beyan ortada artık (ki söylenenlere göre RTE de bunu kabul ediyor ama başkanlıkta hala kendisinin kazanacağını düşünüyor).
Bu arada en güncel ülke CD primleri tablosu. Bizi geçen bir tek Rusya var, onunki de inanılmaz bir rakam.
http://www.worldgovernmentbonds.com/...storical-data/
Hedef Portföy Katılım Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon), Spk bülteninde izahnamesi onaylanmış.
Alıma açıldığında, portföyümde Elz ve Ivf 'nin yanında yer vereceğim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
akşam islam memiş'in videosunu izledim. kısaca özetlemek gerekirse, altın ve döviz varlıklarının tamamını satabilirsiniz diyor. kendisi de ful tl'ye geçmiş. normalde en sevmediğim şey sat demek ama diyor, bu gün vatana sahip çıkma zamanı, suriye operasyonu bitinceye kadar döviz ve altın alırsam oradan kazanacağım para bana haram zıkkım olsun diyor. ayrıca bu gün bu fiyatlardan satmayanlar ileride fırsat bulabileceklermi göreceğiz diyerek ben buraddayım diye kendinden emin konuşuyor. aralık ayında da satın dedikten sonraki durumu hatırlatıyor. bu kez o kadar keskin düşüş beklemiyor ama 15,85 dolar fiyatının olabileceğini öngörüyor falan. dikkatimi çeken nokta, sanki bir şey biliyormuş gibi ben buradayım diyerek kendinden emin konuşması. kolay klay sat demem ama şimdi diyorum, biraz daha yükseliş olabilir ama aşağı seeviyeler görülecek diyor. linki aşağı atıyorum. oynatma hızını 1.5 yapıp daha seri izleyebilirsiniz. asla yatırım tavsiyesi değildir. dikkatimi çektiği ve benim de kafam karıştığı için paylaşmak istedim
https://youtu.be/EkkNOlZKQAY
Devlet tahvil oranlari asiri dusmus bu durum icinde dt olan fonlara iyi getirimi yapar
M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu güruhun alakasız konulara, hele ki kendi para kazanma peşinde olduğu konulara hiç hicab ve rahatsızlık duymadan kolayca vatan millet bayrak kuran ezan askerlik vs. karıştırması her zamanki halleri ve yaptıklarının arkasından neler çıktığını hepimiz geçmişten biliyoruz. geçmişten ders almamakta ısrar eden, bu aşırı sağcı söyleme tüm gücüyle karşı çıkamayan sözde muhalefet olacak güruh yüzünden de bu haldeyiz biraz da aslında. memlekette neyi tutsan elinde kalıyor.
ancak bu kişiden bağımsız olarak ben olsam yabancı içerikli tüm yatırım fonlarımı satardım(gerçi bunu yaparak çoğunlukla zararda çıktım, yine de yapardım yatırım konusunda korkağım) halihazırda kkm'de faiz getirim dışında en az %10 kardaydım vade dönümüm 30 haziranda olduğu için faiz dışındaki tüm karım gitti gözüyle bakıyorum şimdiden. haliyle şu enflasyon ortamında hakkaten canım çok sıkkın sizin fikriniz nedir? özellikle yabancı fonu olanlar satmak veya kalmak konusunda ne düşünüyor?
14.82 den girdin heralde bizim kur farkı almamız için doların yaklaşık 15.45 üstünde olması lazım kur bu seviyeye kadar düşerse artan enerji maliyetleri de ortada iken ihracatçı çok zora düşer ayrıca kkm de vadesi dolan kur farkı alamazsa kkm de bir daha vade yenilemez ges in de kkm ye bir alternatif oluşturacağını sanmıyorum çok yüksek faiz verirlerse bu tüm faizleri hoplatacaktır seçim öncesi nefes alamaz hale gelir piyasa benim fikrim bu
Şunu da ekleyeyim borsa da ges çok cazip olursa ciddi satış yer
Bu aralar yabancı hisse senedi fonlarına girmek pek akıl işi değil , Tesla 2 ay içerisinde 1200 dolarlardan 690 dolara gerilemiş .
yavaş yavaş yine altın güvenli liman rolunü üstlenmeye başladı .
Tabi bu inişin bir de çıkışı olacaktır onu yakalamak marifet
Arkadaşlar selam,
Ben iyi mi yaptım kötümü, bilen, fikri olan varsa yardımcı olabilir mi lütfen.
Geçmiş getirilerine bakarak Tahvil ağırlıklı YOT ykb ve
GPG aldım fakat içinde bulunduğumuz şu günlerde ve gelecekte doğru bir alım mı kafam karıştı şimdiden yardımlarınız için çok Teşekkür ederim[emoji106][emoji817]
VKY-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bana da öyle geliyor, hafta başında araç alma ihtimalim olduğu için bütün yabancı fonlara satış vermiştim, dolar artışından dolayı ana paradan zararım olmadı ama 5-6 aylık vakit kaybı oldu. Bir yerden dönecek mutlaka bu yılın sonlarına doğru mı olur, yoksa seneye mi belli olmaz tabi. Şu an elimde yerli hisse, değişken, emtia, altın ve dolara bağlı fonlar kaldı, hangilerinde ağırlık arttırmalı onu düşünüyorum da hiç biri güven vermiyor.
şant manukyan'ın 1976-1980 döneminde maliyet enflasyonu ve fed'in faiz artırması ve abd 10 yıllıklarının artması dönemni inceleyen bir videosunu,analizini seyretmiştim..o dönemde S&P VE GOLD abd 10 yıllıkları artşına rağmen artışına devam ediyordu..linkini bulamadım,bulsaydım koyacaktım...
dolayısıyla uzun vade düşünürsek eğer (düzeltmeleri dikkat etmez isek)
kurdan bizi koruduğu için de bence yabancı hisse senedi fonlarına yatırım yapmak bence mantıklı geliyor...en azından sepetin belli bir yüzdesini yabancı hisse senedi+altın+gümüş fonları alınmalı diye düşünüyorum...
(keşke o videoyu bulabilsem...çok güzel bir analizdi..)
(bu arada yabancı hisse senedi derken tematik fonları ya da sadece teknolji ağırlıklı fonları kasttetmiyorum...)
fon alırken vadeniz ne kadardı...?
sepetinizin ne kadarını oluşturuyor?sepette başka neler var?
sizin risk priminiz nedir?(fonun değil)
vs vs sorulara cevap veremiyosanız başkasının fikri inanın size yardımcı olamaz. (müspet yada menfi yönde belirtilen)...
o yüzden öncelikle bu sorulara cevap aramalısınız...
ABD enflasyon düşüş eğilimi göstermediği sürece borsa aşağı gider , bizde bunun tersi oluyor , sebebi de basit ABD de enflasyonu dizginlemek için faizi artırıyor , faiz arttıkça borsa düşüyor , biz de enflasyonu dizginlemek için faiz indiriyoruz , enflasyon arttıkça borsa da yükseliyor .
Şant , geçen sene sabah 4 de kalkıp hergün kripto para grafiği atardı , muhtemelen parası da orada erimiştir
Borsa da hisse alım satımında BİST100 dışına çıkmam çok nadirdir , çoğu şirket hakkında da bilgim yoktur
TEFAS a hisse senetleri fonlarına baktığım da ZJL ilgimi çekti , oldukça başarılı
portföyünü inceledim hisse senetleri rast gele seçilmemiş , yani hisse senetlerini inceleyerek böylece BİST 100 dışı şirketler hakkında kendini geliştirebiliyorsun
Netice de bir miktar portföye ekledim , umarım hüsrana uğratmaz , uğratsa bile BİST 100 dışını tanıma kazancımız olur :)
borsa 15 hazirana kadar yatay seyreder şu GES olayının sonuçlarını görür ,sonra yoluna devam eder diye düşünüyorum .
tabi ülkemizde sıkıntı bitmez Suriye işi nerelere evrilecek bilemeyiz
üstadım yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. bu adamı çok şişiriyor malûm media. canınızı sıkmanıza hiç gerek olmadığınızı sanırım cuma akşamı anladınız. ben bu adamın hükümete yakın olduğunu bildiğim ve aralık ayında da uyarmıştım sözüne istinaden bir şeyler duymuş ve ondan ben söylemiştim demek için satın dediğini düşünmüştüm ama yanıldım. özellikle çıkacak senetlerin faizinin biraz daha yüksek olup doları 16'ya doğru çekebileceği izlenimi vermişti konuşması. hesap edemediğim durum ise, yaptıkları işlere dini karıştırarak birilerine yaranma ve vatandaşın elindeki birikimleri zenginlere tıransfer etme politikasına hizmet için böyle davranabilme ihtimaliydi. anladığım şu: bu devirde akıllı olacaksın, yoksa insanın aklını alırlar. bu ucube paylaşımı dillendirdiğim için de bütün forumdaşlardan içtenlikle özür diler haklarını helal etmelerini rica ederim.