Sevgili dostum
Eğer
Ekim 2017 sonu itibariyle
reel efektif döviz kuru 86.83 seviyesine düşmemiş yani
TRY ideal denge rakamı gibi kabul edilebilecek 100 rakamına göre % 13.17 oranında değer kaybetmemiş olsaydı, emin ol ben de bu tarz bir öneride bulunmazdım. Nitekim yabancı paralar şu anda; ağırlıklı olarak Türkiye ile batı ülkeleri arasındaki artan siyasi gerilim dolayısıyla gereğinden fazla değerlenmiş durumda. Dolayısıyla, eğer Türkiye ile ABD veya Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki tansiyon düşerse döviz kurlarının da düşmeye başladığını görmek sürpriz olmayacaktır. Öte yandan, tabii ki döviz kurları için kimse mutlak bir zirve fiyatına ulaştığı iddiasında bulunamaz ve eğer beklenmedik bir olay olursa döviz kurları tabii ki çok daha yüksek seviyeleri görebilir ama, benim kanaatime göre mevcut döviz kurları zirveye yakın fiyatlara yaklaşmış olup, bence bu seviyedeki döviz kuru üzerinden borçlanmanın sahip olacağı FX riski sanıldığı kadar yüksek olmayabilir ve hatta ortam iyileşip de döviz kurları düşerse aldığınız krediyi TL bazında daha düşük tutarda geri ödeyeceğiniz için bir kur farkı geliri elde etme durumunuz dahi olabilir.
İsterseniz şirketin bu gün
10.000.000 ABD doları tutarındaki krediyi
3.8665 TL seviyesindeki kurdan ve 1 yıl vadeli olmak üzere aldığını ve bu kredinin bu günkü TL karşılığının
(38.665.000 TL) olduğunu buraya not edelim ve bir yıllık süreç içerisinde bu kredinin maliyetini TL kredi maliyeti ile kıyaslayalım. Bakalım kim öngörüsünde haklı çıkacak? (sakın çok iddialı konuştuğum sanılmasın pekala yanılıyor da olabilirim)
http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...%28Tablolar%29
Yatırım tavsiyesi değil sadece kişisel kanaat açıklamasıdır.