2023 yılında Bist'te kazançlar 2022 yılı gibi olmayacağını herkes dillendiriyor zaten. Derdimiz kendimizi bu belirsiz siyasi ve ekonomik tabloda nasıl koruyabiliriz? Eğer Bist dışında daha iyi bir seçenek varsa oraya gitmek daha risksiz olabilir. Ama kontrollü piyasada öngörü yapmak zordur. Eğer Bistte kalınacaksa izlediğim temel strateji şudur. Ederinin altında fiyatlanan , iflas riski düşük olan, Ülke için önemini koruyan ve akla ve mantığa uygun ekonomi politikalarına dönüldüğünde gerçek ederine gelebilecek Bist30 hisselerinde olmak. Bankaların döviz pozisyon açığını daha önce konuşuldu. Düşük faizli Dibs riski fiyatlandı. Bu riski azaltmak için bankalar Mevduat faizlerini yükselterek ve KKM faiz oranları serbest bırakılarak mevduat oranları %50 üzerine geldi. Yine de bankaların satın almak zorunda kaldığı düşük faizli Dibs zararlarının ne miktarda olacağını gelecekte ancak görebileceğiz. Enflasyonun düşme ihtimali zayıf olduğuna göre ve hatta daha da yükselme ihtimali yüksekse buradan zarar yazılacaktır.
Ben yatırımcı olmaya devam edeceğim. Bilgim, deneyimim bu kadar. Amatörlüğümü neredeyse her paylaşımım da dile getiriyorum zaten. 2020'den beri var olan hisselerimi taşıyorum. Çok az sayıda al-satlar yaptım. Trendinin yukarı olacağına emin olduğum, tersi durumda sadece beklemem gereken zamanlarda küçük al-satlar yaptım. Ama bunlar tabiki Sayın Trend'in sık sık saydığı etiketlerden kurtulmamı sağlamaz. Amatör olmadığım bir niteliğim varsa, o'da ''Kendimi ne kadar tanıdığımdır''
Aşağıdaki Paylaşımımı Akbank topiğinde (Belki de biraz amatör kimliğimle boyumu aşarak, tepkisel) 02.02.2023 tarihinde paylaşmıştım. Önemli cümlesini tekrar yazayım. 2023'te Bist'te kalınacak sa Özel bankalar, Holdingler ve Tüpraş gibi hisselerin güvenli limanlar olacağını amatör ruhlu stratejimle buraya yazayım. Bakalım zaman ne gösterecek.
Sahol 'de yazdım. Seçimde bir değişim oluşması ve gelen yönetimin iktidar erkini kurabilecek sayısal çoğunluğa sahip olması riski azaltacak en iyi senaryo olacaktır. Bunu da not düşeyim. Yaşayıp göreceğiz.
AKBANK FORUMU: 02.02.2023
Piyasa Değeri =78,3 milyar tl.
2022 net kar = 60 milyar tl.
Bunu da buraya yazalım. İbretlik dursun. Yok öz kaynak verimliliği enflasyon altı imiş. Yok regülasyonlar bitmeyecekmiş. Yok karlar düşecekmiş. Geçelim.Küçük yatırımcı eskisi kadar kolay oltaya gelmiyor. Büyükler de buna hiddetleniyor. Kendi aralarında mutabakat ta sağlamışlar. Meydan boş. Düzmece Kasırga çıkarıyorlar. Birileri de trene bakmaya devam ediyor.
Böyle bir günde Sasalar, Hektaşlar +%7 yapıyor. (Çok ucuzlar ya (!) Bankalar çakılmaya devam ediyor. Amatör aklımla 2023'te Bist'in hisseleri Özel bankalar, Holdingler ve Tüpraş ekseninde gider. Çıkarılan kasırganın merkezi burası.Gerisi garnitür.