Belki, "sizden biraz daha fazla İslam ve diğer dinler ile ilgili bilgim vardır."
Kıçımdan sallamaktan imtina ediyorumdur...
O da olası. Ne dersiniz?
Printable View
Tekrar teşekkürler,saat 05:55 oldu.
İyi sabahlar dilerim.:wave:
https://www.youtube.com/watch?v=2B03zjQ_Wmw
Çin emlak piyasasinin en civcivli zamaninda medyan konut fiyatı rekor 29-30 yıllık hane halkı ortalama gelirine kadar çıktı. Bu değer ABDde 8-10 yıl, EUda 12-15 yıl, Kanada 17-18 yıl, TRde 10-12 yıldır. Edinilebilir (sosyal) konut degeri ortalama 5 yıllık gelire tekabul eder.
Mesela Kanada artan konut ve kira fiyatlarına yabancı ogrencileri bahane ederek, ogrenci kayit ve basvurularını sinirlayan kurallar koydu. ABDnin kırsal kuzeybati ryaletlerinden birinde yeni universite mezunu bir kizcagiz 2500dolar maasla ise girmiş, 100 sqrfoot 30m2 bir bungolovun onunden video paylasti "bu kulübeye 2750 dolar kira istiyorlar" diye caresizce.
ABDde NIMBY (not in my backyard-arka bahçeme olmaz) diye anayasanın yazili olmayan bir ammendmenti var. Nee York ve Seaatle disinda hic bir yerde apartman yapmaya izin yok. Oralarda bile çok siki teknik ve idari kosullarla. Hatta hem Kamala Harris hem de Barack Obama devam eden secim kampanyasinda bu konut edinim zorluklarina karsi cozum politikalarini dillendiriyorlar. Buna ragmen NIMYB tıpki silah edinim ozgurlugu gibi ABDde, engellenmesi cok zor.
Avrupaya gelirsek, Almanyada konut bulmak vr kira odemek o kadar zorlasti ki, ev kiralama hakki sahiplerinden alinmaya ve belediyelerce kiralanmaya baslandi. 2023de bina sartnameleri iyilestirildi 500bin kiralanabilir konut yapilmasi icin muteahhitlere arsa kredi kolaylik saglandi ama utetilebilen konut sayisi 175binde kaldi. Bitirilen konutlarda gene luks yatirim amacli binalar oldu. Bır muteahhit arkadasim Almantada medyan konut m2 fiyati 10bin euroya cikinca "almanyada yapsata girelim mi?" diye sordugunda "sacmalama, orada bir insaat ruhsati almak icin gerekli evrak sayisi 3700 sayfa vr butun iz8nleri almak 4 sene suruyor" diye uyardim, yonunu Balkanlara kırdı.
Konut edinimi sadece bizde değil, tüm dunyada sorun. Gelismis ulkelerde baska sorunlar var, gelismekte olan ulkelerde baska.
Çine donersem, Evergrande batarken 600milyar dolardan fazla borcu vardi, fiyatlar da rekor seviyedeydi. 2021de mesleki merakla Çindeki inşaat maliyetlerine bakmiştım, maliyetler Istanbulla ayniydi asagi yukari. Konut fiyatlari ise 2,5 misliydi. Ee niye batar diye biraz daha baktim. Haberlerde Evergrandenin 4 yıl sonra baslayacak bir konut projesinin boya işinin taşeronuna 25milyon dolarlik sozlesmesinin tamaminin peşin odendiğini yazdığını gordum. Hatta, Çindeki bizim bir ilçemiz kadar bir şehrin valisinin evine yapilan baskinda onlarca bavul ve cantada bulunan 3-4milyar dolarlik ruşvet parası aklima gelince Çin konut piyasasi benim için anlaşildi. Çin finans sisteminin surekli konut piyasasi aktorlerine para enjeksiyonunun nerelere gittiği belli. Dahasi IMF, geçen yıl Çin hukumetine 1 trilyon dolardan fazla parayi gene konut piyasadina jetketmesini onerdi. O zaman nazlanan Çin hukumeti kafemeli de olsa bu paralari verecek, çarkı cevirecek.
Çin nüfusu malum. Başlarında bir de 1980lerden musallat olan tek çocuk politikasi yuzunden 200 milyon fazladan orta yaşli bekar erkek problemi var. Hem evi olmayan bekara kiz vermiyorlar bizim gibi ve pekcok asya ulkesindeki gibi. Hem de gelisen ekonomi ve feministik dalgalarla hatunlar daha ozgur ve iyi calisma sartlarindalar, bir de ev fiyatlari tavan. Yaktilar Çinki genclerimizi...
Şakasi bir yana, konut edinmek, ekmek su hava giyinmek kadar dogal ve zaruri bir ihtiyaç. Ve yedigimiz gidalar, ictigimiz su, giydigimiz elbise piyasalarinda donen yalan, dolan, sahtecilik, yolsuzluk ve yağmacilik neyse konutlar da oyle keriz silkeleme tezgahina donmus durumda. Konut malzeme işcilik kalitesi ile ilgili size bir şey anlatmama gerek yok her 10senede bir TRde olan depremler hesabi temize çekiyor zaten. Karpuz alirken bile gotune şaplak atarak kalitesini anlayan milletim, millyonlarini ve geleceğini bagladığı evini alırken neye bakarak seçer? Tıpkı otomobil sektorunun buyumesi ile trafik kazalarının cinayetleşmesi hikayesi gibi, inşaat sektorunun buyumesi ile iş cinayetlerinin marjinal eğrisi gibi, konut piyasasinin acgozlulugu ve rant yağması ile depremde olen insan sayisinin marjinal eğrisinin grafiği o kadar aşikar ve gözden kaçirilmaz ki....
Konut mevzu derin ve uzun. Daha edinilebilir konut için soylen3bilecek çok şey var ama benim omrum yetmez. Ama uzerine calismaya ve arastirmaya, ortaya cikarmaya devam ediyorum.
Birgün bir seçmenin bir siyasiye "bize konut edinmemiz için ne yapacaksin? Oyumu ona gore vereceğim" dediğini duyarsam bahtiyar olacağim.
VİOP günlük ve toplam
İs ve BofA short artırmış
Garanti ve HSBC short azaltmış
YapıKredi long artırmış
TEB long azaltmış
Diğer long 87 bine düşsede 2 önceki gün 75 bindi
https://i.hizliresim.com/igqiq5o.jpeg
EndeksS topiğinde her sabah paylaşım yapılıyor!
vade sonunda 3 lü çete shortlarını kapatamamış olursa ne olacak? böyle birşey daha dönce yaşandı sanırım