Dış Ticaret İstatistikleri, Temmuz 2023
Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre #ihracat %8,3, #ithalat %10,5 arttı.
(TUİK)
https://i.hizliresim.com/1ream6a.png
Printable View
Dış Ticaret İstatistikleri, Temmuz 2023
Temmuz ayında genel ticaret sistemine göre #ihracat %8,3, #ithalat %10,5 arttı.
(TUİK)
https://i.hizliresim.com/1ream6a.png
Gundi;
Sürekli hisseler 100 e katladı muhabbetin sıktı kardeşim.Var mı ekstren ana paranı üçe katladığını göster millet sussun.Her şey olup bittikten sonra gelip burda katladı demek kolay.Kim parasını katladı reel enflasyon karşısında.
İktidar para piyasalarını halkına tek kurtuluş yolu diye dayatıyor.Bir ara arabalar için böyleydi bir ara ev.Şimdide halka arzlarla ve sonrasında tatlı para kazanan borsadan anlamayan küçük yatırımcıları diğer hisseler yolu ile bataklığa çekmeye çalışıyor.500 bin üstü bir hisseyi aldığın anda -%20 garanti bir iki güne.U30 hissesi ise bu hisse -%5 garanti.Denemesi bedava.Tüm teknik ve temel analiz yeteneklerini üst üste koy ve al.İki gün sonra hesaptaki paraya bak.
Bu yüze katlayan hisseler işte bu yüzden katladı Adel dediğin hisse 5 yıldır potansiyel barındırıyordu.Alıp yaklaşık bir sene tuttuktan sonra %5 gibi karla ancak sattım.Şimdi roket.İçinde kimse var mı yok.E beşyüze katlasa ne fayda.Kumarhanadeki ışıklar gibi sen elindeki hisseler yerinde sayarken katlayan hisseleri görüp iç çekiyorsun.Vay be bunu tutsaydım şimdi zengindim falan.Öyle bir dava yok.Sen tutsaydın o katlamayacaktı.
Elimde 8 sene tuttuğum bir hisse vardı yüklü miktarda.Bir akşam telefonum çaldı.Ben falanca otelin sahibi falanca.Bu hisse ile ilgili sizinle görüşebilir miyiz dedi.Lafı uzatmayayım o dönemin hızlı borsacılarından biri İzmir e geldi.Bana sana bir sır vereyim mi dedi.Elindeyken gitmez gitsede hammallığına değmez dedi.Yıllar sonra aslında bana borsa konusunda verilen en iyi öğütlerden biri olduğunu anlıyorum.
Bunun gibi bundan 3 sene önce piyasa betona gömülmüştü.Burdaki bir Allah ın kulu 3 sene sonra fiyatlar uçacak 10 tane daire almalıyım dedi mi?Algılar o dönem öyle bir ayarlandı ki herkes elinde ne gayrimenkul varsa sattı bende dahil.Bak o da roket.Kimde var 10 daire?
Yanisi kardeşim geçmişe bakıp bu kağıt 100x yaptı demek abesle iştigal ve anlamsız.Var mı 3 ay sonra %50 yapacağına inandığın hisse onu al 500 bin liralık 3 ay sonra görüşelim.Boş işler bunlar.En nihayetinde kumarhane kazanır bunu unutma gerçi biliyorsunda işte nedendir bilinmez burdaki bir çok kişi ile olmadık tarrışmalara giriyorsun.
Yanisi vob da yapmayın hissede almayın kardeşim borsa pişmanlıktır.
Bankacılık sistemi tarihten bu yana borç verenlerin aynı anda paralarını istemeyeceği prensibine dayanır, modern sistemde ilave olarak merkez bankaları ve risk yönetim sistemleri var 100 lira sermaye ile 1000 lira yönetebiliyorlar.
Hisselerde de benzer sistem var, insanlar toplu olarak satmaz prensibi var, bir hissede patron ile anlaştıktan sonra halka açık kesimin %20 si ile kalanının fiyatını kolayca ayarlamak mümkün olması lazım. MKK kayıtlarını patronlar yılda 6 kez isteyebiliyor ve kimlerde yoğunlaşma var görebiliyor.