Çok teşekkür ederim
unknown cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tabii ki kur % artışı faiz % artışının gerisinde kaldığı için döviz varlığı artıyor. Fakat, 3 ay gibi bir süre için değerlendirdiğimizde kur artmıyor ve kur farkı oluşmuyor diyemeyiz. Burada kast edilen kur farkı; kurun arttığı ama faiz getirisinin gerisinde kaldığı senaryo. Kur getirisinin, faiz getirisinden daha fazla arttığı durumda oluşan kur farkının hesaba yatırılarak başlangıç döviz miktarının korunması durumu değil. Zaten o durumda bir stopaj yok.
Misal geçtiğimiz dönem üzerinden %35 ddkm faizi için düşünürsek; 3 ay için kur hiç artmaz ise net %8.75 getiri var(eksi stopaj). Gerçek getiriyi hesaplamak içinse kurun arttığı yüzdeyi bu faiz getirisinden düşeceğiz. Örneğin; eylül 2024 te 34.12 kurdan açıp aralıkta 35.1 den kapadım. Her yüz bin USD için 98000 TL kur farkı oluşur. Yani %3 civarı bir kur farkı var. Yani gerçek getiri %8.75 değil %5.75. Aslında bu kur farkının düşülerek stopaj hesaplanması gerek. Çünkü, ddkm bir çeşit opsiyon ürünü ve ana varlık döviz. Fakat stopaj hesaplanırken sanki bu ürün vadeli TL mevduatmış gibi davranılarak stopaj yapılıyor. Mevzuatta ddkm hesaplarına stopajın nasıl uygulanacağı ile ilgili bir bilgi yok, yönetmelik eksik.
Bu durumu maliye ve bddk'ya yazdım. BDDK uygulamanın nasıl olması gerektiği ile ilgili konuyu inceleyip bilgi vereceğiz diye cevap yazdı, yani kesin "bu şekilde uygulanır" diyemiyorlar çünkü uygulama şeklini net ve açık şekilde belirtmemiş kanun koyucu. Hukuksuzluk değil ama boşluk var. Maliye de aynı şekilde cevap verdi. Bakalım bekliyoruz incelemelerini. Böyle olunca da bankalara sözel bir iletim yapılmış ve o şekilde uygulama yapılmış oluyor ki hukuki olarak doğru değil.
Anlıyorum ki size de aynı şekilde stopaj yapılmış.
O nedenle sordum uygulamada ne ile karşılaşıldı diye.
Sn Land
Ne dediğinizi anladım. DDKKM’ye stopaj konulmasındaki amaç, hem ürünün cazibesini azaltmak hem de Devletin vergi gelirlerini artırmak istemesidir.
Kanun koyucu da devlet olduğu için daha çok vergi almak adına alınan faize stopaj uyguluyor.
Sizin dediğiniz gibi olsa faiz ve kurun başabaş arttığı bir durumda hiç vergi geliri elde edemeyecekti.
merkez geçen hafta yaklaşık 9 milyar dolar daha koyarak swap hariç rezervi 55 milyar dolar yapmış.KKM 30 milyar dolarına indi zaten
Aktif 46 yapmış bile..
unknown cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Enflasyon baz ve TUİK etkisi ile düşmeye devam ettikçe faizler de düşecek.
Yıl sonunda belki de yüzde 46 inanılmaz yüksek bir faiz olarak anılacak.
Ancak para arzını kısmazlarsa mevduatçı artan emlak fiyatları nedeniyle kendini çaresiz ve kötü hissedecek.
İktidarın en büyük yanlışı kiraları yüzde 25 ile kısıtlamasıydı.
Artık kimse evi olsa da kiraya vermek istemiyor.
Bir de para arzını artırıp emlaka tek kale oyun alanı açılırsa ev fiyatları ile kiralarda uçar, bu ise enflasyondaki katılığı kalıcı hale getirir.