-Fed'den ilk faiz arttırımını Mart ayında bekliyorum.Çünkü ABD'de o tarihte hem %7'yi aşan ve giderek kök salan ve yapışkanlaşan bir enflasyon bekliyorum,hem de Fed'in görece şahin üyeleri James Bullard, St. Louis,Esther L. George, Kansas City,Loretta J. Mester, Cleveland, dönüşümlü oy kullanma hakkına sahip bölgesel Fed başkanları olarak toplantılara katılıp oy kullanacaklar.
-ABD'de stagflasyon ihtimali yok diyemem eğer Fed varlık alımlarını hemen durdurur bir program dahilinde bilançosunu küçültmeye başlarsa ,faizleri de yükseltirse,ekonomisi durgunluktan öte resesyona da girebilir,para politikalarının etkisi gecikmeli olduğundan bu yüksek enflasyon ortamında olur.Ama Fed'in mevcut üye yapısıyla bunu yapabileceğini düşünmüyorum,enflasyon ateşi giderek yayılsa da yarım yamalak tedbirlerle durumu idare etmeye çalışacağını düşünüyorum.
Ama şu anda ekonomide bir durgunluk görünmüyor,9.6 trilyon dolarlık mali ve parasal teşviklere ilave,Kongre'nin gündeminde olan 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımları ile 2.5 trilyon dolarlık sosyal paket şeklinde 2 mali paket daha gündemde,Fed de varlık alımlarını azaltmaya başlayacak olsa da Haziran ayına kadar ilave 420 milyar dolar daha varlık alımı yapacak.İş piyasası sıkılaşıyor,10.5 milyon açık iş pozisyonu var,ücretler hızlı bir yükselişte,Bu hafta gelen gerek imalat gerek hizmetler ISM verileri çok güçlü geldi ve Atlanta Fed'in projeksiyonu,
https://www.atlantafed.org/cqer/research/gdpnow
%8.5 büyüme ile dördüncü çeyreğe ABD ekonomisi çok hızlı bir giriş yaptı.Mevcut durumda sadece yüksek enflasyon var,ancak Fed sıkı para politikasına geçerse o zaman bir staglasyon ihtimali olabilir.Ama enflasyon %7 iken faiz arttırımlarıyla ,politika faizinin %0.25,%0.50,%1.50,%2.50 'a yükseltilmesinin ne enflasyona frenlemeye bir katkısı olacağını ne de ABD ekonomisini staglasyona sokacağını düşünmüyorum.
https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS
Fed'in istatistiksel faiz ortalamalarına bakarsak ,negatif reel bölgelerde faiz arttırımlarının bir stagflasyona yol açma ihtimali olduğunu düşünmüyorum.