https://twitter.com/M_N_Kutan/status...028790784?s=20
Sevgili babo dan alintiladim.
Printable View
https://twitter.com/M_N_Kutan/status...028790784?s=20
Sevgili babo dan alintiladim.
Doviz bu hafta açılışta Asya piyasalarında direk 8.30 dan açmış. Şu an 8.03 civarı.
Cuma akşam Merkez Bankası Başkanı değiştirilince, asya piyasası dovizi anormal yükseltti.
Asıl kararı verecek olan avrupa ve abd piyasası. Batı piyasaları açıldığında duruma bakmak lazım.
Kapasitesi çok düşük insan, ne kadar çabalarsa çabalasın, "ne kadar iyi niyetli olursa olsun", hiç bir şeyi başaramaz. Her şeyi daha berbat hale getirir.
Önceki merkez bankası başkanı enflasyonun altında faiz artırıyordu, değiştirdi.
Şimdiki merkez bankası başkanı göreve getirilince, "demekki öncekinin tersini yapmam gerekiyor" diye düşündü çünki asıp kesen bir tayyip var ve altındakiler böyle bir adam altında çalışıyorken kendi özgür kararlarını veremezler. tayyip ne istiyor diye düşünürler. Yeni merkez bankası başkanıda bu sebeple olsa gerek enflasyon üzerinde faiz artırdı.
Görevden alındı.
tayyip kendi başarısızlıklarını hep başkalarına yüklüyor.
doviz ne yapacak.? Batı piyasaları açılınca belli olacak. Yanlız dovizden çıkmak istiyenler için piyango resmen. Çıkmayacaklarından da emin gibiyim.
BIST ne yapacak, normalde biraz daha düşmesini bekliyordum(1500 civarına), sonra döner diyordum. Ancak bu dövizle ortalık karıştı. Bugün, tahmin edilemez hale geldi.
Klavuzu karga olanın burnu boktan kurtulmazmış.
Bugün işlem yapmayacağım kenarda bekleyeceğim. Yerliyi bugün tahmin edebilirim ama yabancıyı tahmin edemem. Yeni faiz oranı ile ne yapacaklar bilemem. O sebeple kenarda bekleyeceğim.
---
tayyip MB başganını neden görevden aldı.? Onuda anladım sanırım.
tayyip in içinde olduğu dinci denen grup "faiz haramdır, biz yok edeceğiz işallah" diyerek halktan oy toplamadılarmı.?
Topladılar. Konuştuğum insanlardan bunlara inananlar, "tayyip faiz artırmaz" diyorlardı.
Sanırım önceden planlı iş oldu. Ağbal'ı kullandı.
Ağbalı başa getirip faizi olması gereken yere kadar artırttı. Artık artışa ihtiyaç kalmayınca Ağbal ı görevden alarak suçlu olarak gösterdi.
tayyip seçmenlerine "bakın faizi o artırdı, attım görevden, ben faiz artsın istemiyordum ama dinlemedi, Buldu belasını." diyebilecek.
Anladığım kadarı ile adamı günah keçisi olarak kullandı. Yoksa ilk %5 artırdığında görevden alması gerekirdi. ağbal bu işi görev olarak görmüş de olabilir. Kendi isteği ile başrol oynamış olabilir.
tayyip'in seçmeni bu tiyatroyu çok güzel YER.
Alicemalbey bugun sik sik borsayla ilgili yorum yaparsaniz cok sevinirim,takipcinizim,guvendigim bir insansiniz.Tesekkur ederim degerli yorumlariniz icin.
Serapcım, öğle sonrası para piyasaları başında olmayacağım.
VİOP hisse ciler için Bugün için en önemlisi kenarda durmak. Çıkış gibi görünen anlarda atlamamak. Cuma günü yabancı okkalı sattı, bugünde satıyor. Bugün kumar oynamamak lazım. 3 Kuruş fazla kazanacağım diye atlarsak 10 kuruş kaybedebiliriz. Dip çalışmasını beklemek lazım.
İkinci devre kesintisi amatörde ilave panik yaptı, dovize yine alış geldi. Devre kesici faydalı değil, faydalı olanı daha önce yazmıştım.
BIST yönetimi dev bir fon kuracak. Bu FON la aşırı satım günlerinde alacak, aşırı alım günlerinde satacak. Tek çözüm bu.
Bugün BIST 50 içinden 4 - 5 tane senedi tutup yeşile çekselerdi, en azından yerli panik yapmazdı, aşırı volatilite olmazdı. Ama yapmıyorlar. MB nasıl olsa karşılıksız para basıyor, bassın 10 milyar daha versin BIST yönetimine. Bu para her zaman kâr yazar, para kaybolmaz. MB nasıl zarar etmiyorsa bu FON da zarar yazmaz.
UZUN vade ve ORTA vade senet alanlar için bugün fırsat. Bankaları alabilirler yada ucuz görünen temeli sağlam senetleri. Ben senet takip etmediğim için isim vermem. BIST 30 senetlerini yüzeysel takip ediyorum hepsi o.
Dovizi olanlar için çıkış fırsatı olduğunu yazmıştım. Sattıktan sonra dahada yükselirse üzülmesinler, oluyor böyle şeyler. Şu anki fiyatlamalar abartılı ve büyük oyuncularda çanak tutuyorlar çünki bu tür ortamlarda Seviye belirleyebildikleri için en büyükler çok kazanır.
F/K sı 3,45 olan İŞCTR şu an taban. 100 yıllık köklü şirket ve zararda değil, zarar yazacak görüntüsüde yok, kârınıda pandemi çıkış döneminde diğer bankalar kadar artırıyor.
Bunu yazmamın sebebi bugünki olayda mantık yok. Panik var. Senetçi isen BU DÜŞÜŞÜ FIRSAT OLARAK GÖRECEKSİN.
Viop hisse ci isen benim yaptığım gibi tepe seviyelerde riskli pozisyon almayacaktık. Ben almadım. hata yaptım ancak batıracak kadar değil. Akıllı olursam bu iş banada fırsat olabilir.
Doviz short almadım çünki hisse viop döndüğünde dovizden fazla kazandıracak gibi görünüyor.
Du yaw, Serap gaza getirdi, gereğinden fazla yazmaya başladım.
alicemal iyiki doalr şortları çekmediydin altına
Cuma doviz short çekseydim bugün call margine düşmüştüm. :Sad: Kafayı duvara vuruyordum.
İstanbul depremi olsa bu kadar olur.
Söylediğim FON şart. Tabi bu anlarda uygun pozisyonda olanlar bana kızacak ama onlarında bu tür anormal günlerde kötü yakalandığı olmuştur. Bugünki kazancı cebe koy ama her zamanda, o anki pozisyonuna uymasada doğruyu savun.
tayyip 6 ay rahat duramadı, 5. ayda yine yaptı yapacağını.
ben al satcı değilimdir 2.80 den u yana döviz alırım mayıs 2016 civarı en sağlam alışımı (ayıptır söylemesi sattığım evi) 5.80 den doalra gömdüm sistemede güvenmiyorum götürdüm kasaya koydum unuttum doalr düşmüş çıkmış umurumda değil bankadaki parada n bazen al sat yapıyoorum hedefim bugün 8.20 den satmakti olmadı tekrar 8 civarı alttan koyarım diyordum ama onun yerine 8 den verseydim 7.80 den alabilirdim hedef belirleme hatası
Ben kucuk yatirimciyim az az nugyo,petkm, msgyo,isfin,katmr, mndrs,dmsas var satmadim zaten uygun fiyattan almistim bekliyorum.Zararim var ama olsun beklerim.Bu forumda en deger verdigim insan sizsiniz ilk sizin yorumlarinizi okuyorum .Tekrar tesekkur ediyorum bilgilendirmeleriniz icin..
ayhan akp durdukça dovizlerinde duracak anlaşılan.
Serap övgülerin için çok sağol, viop çu olmamana sevindim.
---
Yabancıların senetleri tabana çakıldı kaldı. viopda satış tarafını doldurmuşlar, sanırım kredili oynayanlardır.
BIST30 da ufaktan alış var.
Aselsan gibi sağlam bazı senetlerde ufaktan alış başlamış.
Yabancılar delirmiş gibi.
asels,froto,isc,dohol,gsdhol gibi senetlerde alış tarafında görünmeye başladılar. Yerli ufaktan almaya başladı.
Yabancıların yoğun elinde tuttuğu garan, kchol gibi senetlerde hala alıcı yok.
Şimdi viop tarafada ufakta olsa alıcı gelmeye başladı. Son 5 dakkada 15bin kontrat alındı.
alicemal yaklaşık 1 yıl sonra amiral akkız ve yoncaya taandan 1000 er lot alış girdim
2000 lotta tabanın 1 üstünden leylek aldım
memlekete hayırlı olsun
yarın tabanlarsa aynı miktarlarda hepsşnden alış gireceğim normale dönerse alış yapmayacağım
Olabilir, bende detayı bilmiyorum.
Tuzak kuran varsa yabancılardır, onların senetlerinde alış tarafı boş. Hakkaten şu yaptıklarında zerre zekâ kırıntısı yok. Sömürge valisi tavrı uyguluyorlar. Olan KY ye oluyor.
---
siyonist bluumberg TV de lavuğun biri "Bugünki kadar olmasada yarında bir miktar satışlar gelecektir" dedikten sonra, alınan senetlere yine satış geldi ve viop tekrar tabana yapıştı.
TV bu kadar önemli o sebeple çok aşırı denetlenmeli ve çıkar gruplarına hizmet etmemeli. Bu lavuk ne yaptığını bilerek konuşmadı ama TV nin etkisi böyle. hele böyle kırılgan günlerde.
---
Bu arada öğle sonrası para piyasası ekranı başında olmayacağım demiştim ama vazgeçtim.
siyonist bluumberg TV yüzünden millet almayı kesti. Bu tür satışlar 2 gün sürer dediler alışlar durdu. bluumber bu şekilde yayın yaparak yatırım kararlarını etkiledi.
Halbuki örnek verdikleri geçmiş işlemle bugünün alakası yok. Bugün TR yi ilgilendiren ekonomik veya siyasi, yerel veya global kriz yok. Emir eri bir isim değiştirildi hepsi o ve faiz de planlanandan önce indirilmeyecek dendi. Yani faiz indirmek sebebi ile adamı almadılar.
Yabancılar cuma satmıştı, %19 faiz sebebi ile. Bugünde biraz satarlardı günü %3 - 5 satışla tamamlar yükselişe dönerdik.
Üzerine MB başkanı değiştirilince, üzerine bluumbergin işgüzar kendini bilmez yayını gelince, kim se almamaya başladı ve viop da KY katliamı oldu. Senetleride kredili alanlar bu krizin uzun süreceğini düşünüp senetleri satanlar olmuştur.
İşlem hacmi yüksek değil senetlerini satanda fazla yok. Sadece zora düşenler satıyor olmalı.
Batıya bakarsak borsalar yeşil. Virus sebepli bir krizde yok.
Satışın derinleşme sebebi TV deki iş bilmezler. Belki diğer ekonomi kanallarıda aynı yanlış değerlendirmeyi yapmışlardır.
Bu tür kırılgan zamanlarda en küçük yayın, borsadakilerin işlem kararlarını etkiler. Bugün şahit oluyorsunuz.
Borsadaki şirketlerin şu anki yada bu seneki gelirlerini kötü etkileyecek bir gelişme olmadı. Sadece emir erinin biri değişti. Kararları zaten tayyip alıyordu.
Düzenleyici FON şart, böyle günler için.
Hakkaten anlamsız deli bir gün. Böylesini görmemiştim. Belliki Yabancılar önceki haftalarda yaptıkları gibi bir miktar satıp faize geçecek. yabancı satışı, MB başganının değiştirilmesi, bluumbergin yayını, yerlinin üst üste binen tüm bu olaylardan korkması, böyle acaip bir gün yarattı. bluumberg yayını olmasa belkide dönmüştük yada en kötü dip çalışmasına başlamıştık.
Saat 11:40 ka kadar viop da satış tarafında 40 bin kontrat birikmişti. Viop, tabanda bekliyordu.
Sonra bazı şirketlere alış geldi derken alış yayılmaya başladı, bir kaç bankayada alış geldi. USD düşmeye endeksler ufaktan yükselmeye başladı. Satış tarafındaki 40 bin kontrat kayboldu ve viop da yükselmeye başladı.
O anda bluumbergde konuk yorumcunun biri satış yarında biraz devam edebilir dedi. Alışlar durdu.
Üzerine bluumbergin kadınları satışlar geçmişte 2 gün sürmüş yayını yaptı. Geçmişteki o satışla bugünkini TEMEL olarak karşılaştırabilecek kapasiteleri yoktu.
Sonra alınan senetler satışa geçildi, usd tekrar yükseldi viop yine taban oldu.
Denk geldi demek zor.
merkezdeki döviz rezervleri konusu çok dillendirilmeye başlandı.yabancılar sanki yeni duymuş gibi davranıyorlar.bizde aylardır konuşulan bir konu.hacim düşüklüğü alıcı olmamasından yoksa yıkacaklar malı.
çarşamba akp kongresinden ne bekliyorlar onu da anlamadım.sihirli deyneklemi dokunacaklar piyasaya.iletişim diyorlar zaten meselede bu.çok konuşuyoruz az uyguluyoruz.adamlar artık konuşulana ınanmıyorlar.icraat görmeleri lazım.
Vatandaş bugün piyasaya çıkmış, hem doviz bürolarında hemde bankalarda 6 milyar dolarlık doviz ve altın bozmuş.
Bu doviz yükselişini dovizden çıkmak için kullananlar var. USD 7.0 TL lere düştüğünde zarara geçen çok kişi vardı. USD 8 e çıkınca, bu fırsattan faydalanıyorlar.
6 milyar dolar, büyük para.
dow, TV yayınından önce alış gelmeye başlamıştı ve genele yayılıyordu. Sonucunda hacim olacaktı. TV yayını ile alıcılar ortadan çekildi, hali ile hacim olmaz.
Normal şartlarda Bu kadarlık(%10) bir SEBEPLİ DÜŞÜŞTE, çok yüksek hacim olur. Düşüş öncesi büyük oyuncular kendi kendilerine alıp satarak hacmi yükseltirler ve sonra endeksi düşürürler. Hacmin çoğunu kendi alışlarına vererek yaparlar. Olay kalabalıkların psikolojisini etkilemektir. Bugünki farklı.
---
ASELSana yeniden ufaktan alış gelmeye başladı.
Çok ilginç,
TV de 6 milyar dolarlık doviz altın satışı olmuş dendikten sonra USD düşmeye başladı 5 dakkada 10 kuruş düştü. ASELSanada alış gelmeye başlamıştı.
Sonra(şu an) TV de gedik yatırımın lavuğu konuşuyor. Oda aynı şeyi tekrarladı, "satış azalarak yarında devam eder ama bazı senetlere alış gelir" dedi. Ondan sonra aslesan yeniden satışa geçti ve USD 5 kuruş yükseldi.
Bu kadarda denk gelmez herhalde.
Hassas bir gündeyiz, millet TV seyrederek alış-satış tuşlarına basıyor sanki.?
Artık düşüş, büyük ölçüde TV de sık sık tekrarlanan "bu satış, azalarak bir gün daha sürer" dendiği için devam ediyor.
Yabancılar satıyor evet ama aylardır satıyorlar ve alan olduğu için fazla düşmüyorduk. %1 veya %2 düşüyorduk, çoğunlukla hiç düşmüyorduk.
Bugün öğle sonrası, TV açıklamaları sebebi ile artık kimse almıyor ve yarını bekliyor. Madem satılacak, daha aşağıdan yarın alırım diye hesap yapıyor. BENCE öğle sonrası durum tamamen buna dayanmaya başladı.
Öğle öncesi durum gece dovizin fırlaması sonucu sabah yabancı-yerli satışı ile oluştu.
Devamında ise TV devreye girdi ve alışları engelledi.
Benim gözlemim bu yönde. TEMEL e dayanan sebep görmüyorum. Yabancı faiz için bir miktar satıyor olabilir ama bunu ilk defa yapmıyor. Aylardır yapıyor ve endeks böyle düşmedi.
Kötü oldu yaw, aylardır kazanılan bir günde bir kişinin kararı ile gidebiliyor.
yarın bankalarda tabanı beklemeyeceğim eğer düşer se %5 civarında hepsinden bugünkü kadar almayı düşünüyorum özellikle vakbn bedava gözüküyor ama kamu bankası olduğu için almam
akkız ve yoncayı tabandan leyleği tabanın 1 üstünden amirali anlamadım ama tabanın 4 üstünden almışım birisi bana Türkiyenin en büyük 4 özel bankasını tabandan yada tabana enyakın yerlerden alacan ama ogün komisyonlar hariç 58 tl zarar yazacan deselerdi inanamazdım boca bankalr tabanları ozmadı hatta yoncanın tabanda 130 milyon lot hisse babalar gibi duruyor
Yarın ilginç olacak orası kesin.? Bu tür temelsiz, daha çok psikolojik bir BÜYÜK düşüşe ilk defa şahit olacağım. 11 eylül gibi 5bin kişinin öldüğü çok korkunç bir terör saldırısında bile abd de düşüş yanlış hatırlamıyorsam yarım gün sürmüştü.
Sabahki hareket, yabancılarınki hariç, bilinçsiz sürü hareketiydi. Öğle sonrası ise bilinçli bir harekete dönüştü. Bugün sat yarın al.
Yanlız hakkaten inanılır gibi değil. Yani ben gördüklerime inanamıyorum.
Bu akşam hükümetten veya dünyadan sürpriz iyi yumurta çıkmazsa, yarın sabah epey eksi açacağımız kesin gibi. Aslında batı ülkeleri üçüncü dalga denen viruse rağmen yükseliyor ama bugün bizde tınlayan yok.
Yarın açılış sonrası bakalım ne olacak, hiç bir fikrim yok. Gece asya seansında yine dovizi yükseltebilirler. Asyalılarda carry trade denen yöntemle TR halkını söğüşlüyorlar. akp'nin TR halkı hariç herkese faydası var. Pardon akp nin kaymak tabakası iyi güçlendiler haklarını yemeyeyim.
Gece asyada usdtry yükselecekmi? Bu akşam hükümet şapkadan tavşan çıkaracakmı.? Yarın açılış sonrası yerli alışa geçecekmi.?Yabancılar yarın satacakmı?( yoksa bugün yerliye kapan mı kurdular? Belkide viopda shortları karşılayanlar onlardı. Öğlen bir ara 10 dakkada 40bin short toz oldu. Aslında buna ihtimal vermiyorum.)
Nasıl kestirebilirsinki.?
Elimde az long vardı ona güveniyordum kapamadım ama bayağı bir içeri girdim.
Düşüş hızlı oldu, yukarı dönsek bile aynı yere gelişimiz aylar sürecek. 1 günde kaybedilen 3-4 ayda geri alınacak tabi herşey yolunda giderse.
22:55 de viopda kontrat alınıp-satılabilir hale gelmiş. :)
Tabandan bir kaç kademe yukarı çıkmış.
Ne anlam ifade ediyor yorumlamak zor.
usd de biraz düşmüş, 7.78 e gelmiş.
abd endeksleri iyi yükselmiş.
TR CDS zaten tüm gün hiç yükselmedi, geçen hafta ne ise o.
Göstergeler şu an için iyi ama, doviz hariç bu sabah içinde iyiydi ve yabancı tabana sattı. Hali ile işler düzeldi sabah yüksek eksi ile açmayız demek zor.
siyonist bluumberg tüm gün, az olmasına rağmen olumsuz göstergeleri tekrar tekrar öne çıkararak yabancıların satışına destek oldu. Bu gece haberinde de, abd de merdivenaltı bir finans şirketi "TR görünümü iyi değil demiş" onu söylüyor. Sipariş haber gibiydi.
her neyse artık, yarın ola hayrola.
Hisse senedi olanlar için sorun yok, beklemeleri yeter. Biz viopçular ter atıp duruyoruz tabi long düşünenler.
İndi çıktı olacaktır ama yiğidim aslanım,başladığı işi yarıda bırakmaz, taa ki hedefe varana kadar. Hedef burası mıdır? Ben pek öyle sanmıyorum. Benim hedefle Onun ki örtüşürse aranıza katılırım belki.
zaf.Doğu CDS in bugün yüksek olduğunu hatırlatmış, sağolsun. Ben dün için CDS aynı duruyor demiştim. CDS için 2 siteye bakıyorum, investing.com ve bluumberge. Bu ikisi İLGİNÇ şekilde farklı CDS rakamları veriyor.
investing hala 303 de yükselmemiş, bluumberg ise şu an 438. Grafiğine baktım detay görmedim, yükselme dün gün içindemi oldu yoksa bizim seansdan sonramı.?
---
cumartesi abimiz kendi hedefini yazmamış, sebepleri ile beraber bilseydik iyi olurdu.
---
bluumbergin kadınlarıda bu sabah yine dünki aynı hatayı yapıyorlar. Hem yanlış karşılaştırma yapıyorlar, hemde yönlendirme yapıyorlar.
Yanlış karşılaştırma, 2018 krizi ile dün'ü karşılaştırıyorlar. 2018 de trump TR ye savaş açmıştı. Dün ise BIST yabancı oyuncular tayyipi cezalandırdılar. Bu ikisi büyüklük ve önem açısından Fil ile tavuk gibi. İkisini aynı gösteremezsin. Zeki kadınlar ama öğretmem gereken çok şey var bunlara.
Sebepler farklı ise sonuç aynı olmayabilir. Sonuçla sonucu karşılaştırıyorlar, bu seviyede çalışan kadınlarımızın bunu yapması üzücü. Du yaw, siyonist kanalda çalışıyorlar, tamda siyonistin istediği gibi kadınlar bunlar. Düşünebileni istemezler, emir eri isterler. Örnek gece marabası.
Bu arada eskiden (anında çeviri yapanlar gibi) aşırı hızlı ve heyecanlı konuşan sunucu kendini geliştirmiş, eskisi kadar panik konuşmuyor.
İkincisi yönlendirme yapıyorlar. Dün ve gece düştü bugünde düşecek demektir diyorlar. Bunu demeleri doğru değil çünki ben derim, herkes der, TV de çalışanlar söyleyemez. Ben söylersem üç beş kişi etkilenir, TV de söylersen yüzbinlerce amatör etkilenir.
Profesyoneller etkilenmez, amatörlere zarar verirsin. Profesyoneller eğer işlerine geliyorsa bu tür söylemi dün olduğu gibi kendi çıkarlarına kullanırlar yine amatörler zarar görür.
Tabi benim iş standartlarımla bunlarınki çok farklı. Her neyse...
BIST endeks 1304 de.
Düşüş %22 oldu.
Yabancılar yine garan ve akbnk yı tabana çakmış. kchol de tabana yakın.
Dünde bu senetlerle piyasayı bozmuşlardı, bluumbergin desteği ile tüm senetler tabana çakılmıştı.
işte ben buna sağlam düşüş derim
cds ler canlı verilmiyor blombergteki sunucuların insafına kaldık söylerlerse bbiliyoruz dün itibariyle 466 idi
ayhan bu topikte kazanınca sevinmiyoruz, çünki kaybedenler batanlar var. Hayatı kötü yönde değişenler var.
Lütfen abartıdan kaçınalım. Dünya bizim çevremizde dönmüyor. :28: