Originally Posted by
JoNaThAn
Şöyle bir bakış açısı getireyim..
Bir şirkette konsolide bilanço olabilir. Holdingler buna örnek. O konsolide bilanço şişmiş de olabilir. Ki zaten böyle olacaktır. Bir sürü şirketi, iştiraki aynı tabloda gösteriyor. Ama o paralar ortak olduğunuz şirketin kasasında değil. Hepsi kağıt üzerinde. O nedenle, o şişik bilançolu holdingler zırnık dağıtamaz. Mesela Koç; değeri, sadece tek bir iştiraki olan Froto ile ancak yarışabilir. Tamam, tamamına sahip değil ama bunun yanında bankası, Tüpraş'ı, Tofaş'ı, dünyası var. Temettüde de yanına yaklaşamaz.
Aynı durum Koza Grubu için geçerli. Para Kozal'dadır ama Kozaa-İpeke o paraya elini süremez. Konsolide bilançolarda yüz milyonlarca kar, ama kendi kasalarında para yok. Ya zarar, ya cuzi bir kar.
Kordsa.. Konsolide bilançosunda 200 milyon civarı kar bekliyorlar. VUK geldi, 16 milyon zarar. Kasada dağıtacağı bir kar yok. Çünkü o kar onun kasasında değil, iştiraklerinde. Ancak iştirakleri o parayı dağıtacak da öyle.
Tüm bu sebeplerle, bütün karı esas faaliyetlerinden oluşan Brisa, Froto gibi şirketler yerine göre f/k 20'lerden işlem görürken, holding yapılanmasında olan şirketler bu rakamlara yaklaşamazlar.
VUK bu nedenle önemlidir. Brisa, 395 milyonluk VUK açıklayarak, dağıtabileceği karı netleştirmiş oldu. Bu para bende diyor, mevzuata da uygun diyor.
Şimdi diğer mesele.. Faiz giderleri hala yıllık 310 milyon. Yani açıkladığımız net kar kadar faiz ödüyoruz neredeyse. 37 milyon da faiz geliri var. Kambiyoları saymayacağım. Nette 270 milyon tl faiz ödüyoruz yıllık. Bu ödenmiş sermayemize yakın bir rakam. Hoş değil. Artık ne yapacaklar, hiç kar dağıtmayıp borçları bir an önce mi ödesinler, karın yarısını mı dağıtıp geri kalanıyla hızlıca ödesinler, bilmiyorum ama bu rakam azalmalı.
VUK'da brüt kar 1,2 milyara dayanmış. Hayalimdeki rakamlardan biri. Ben yıllıkta 1 milyar üzerini görürsek artık farklı bir noktaya geçeriz diye düşünüyordum. 1,2 milyar güzel. En kötüsünü hesaplayacağım gelecek yıllar için.. Ciromuz aynı kalsa, 600 milyon tl yıllık faaliyet gideri ödesek, 600 milyon kalır. Kambiyoları saymayalım. Borçlar biraz azalsa, faize net 250 milyon ödesek, geriye kalır 350 milyon tl kar. Yani yerimizde sayacağımızı düşünsek bile, kar bazında bu rakamları sabitlemiş olarak sayabiliriz kendimizi.
Bu hesabın içine ürünlere yapılan zamları, kapasite artışını, kapasite artışından kaynaklanacak gelirin sabit giderler sabit olacağı için faaliyet karı üzerinde yaratacağı kaldıraç etkisini katmadım. Olur da ciro 5,5 milyara dayanır; 1,5 milyar tl brüt kar açıklarız.. Faaliyet gideri 550 milyon olur, üstüne kambiyo geliri olur, net faiz ödememiz 200 milyon olur; mesela yani.. Bunları hesaba katmadım. Biz yıllık 350 milyonu garantileyelim, gerisine bakarız.