Bu ortaklara da fazla güvenmeyelim onlar ne de olsa Ali Cengiz oyunlarını çok iyi bilirler.
Printable View
Evet bence yazdiginiz her sey cok mantikli ve akla uygun iktisadi beklentiler. Bu argumanlara gore de dogru konumlanmis gorunuyorsunuz. Benim bilme ihtimalim olmayan sey faiz indiriminin ne zaman baslayacagi ve Bist'in bunu ne zaman fiyatlayacagi (tabi eger fiyatlarsa).
Hisse alimi ve pozisyon degistirmede sizler gibi aktif olabilen biri olmadigim icin belki de usenmekten yazdiginiz argumanlar ve sektor iliskilerini goz ardi etmis olabilirim. Sizin gibi birisi de denk geldigi icin asil size sormak isterim: bu %85 nakit ile ne zaman Bistte pozisyon acacaksiniz? Sezgileriniz ne der? Cunku bana kalsa, ben bu son 2-3 haftadaki dususle dayanamaz elimdeki tum nakiti hisselere girerdim :)
Ama ben borsada elimden geldigince 6-9 ay once pozisyon almak gerektigini dusunuyorum. Avr Merkez Bankasinin faiz indirimi 1-2 ay icinde, onu FED'in takip edecegini de az cok ongorebiliyoruz. Eger piyasa gercekten gelecegi fiyatliyorsa, yukarida yazdiginiz mantikla yavastan Avrupa'ya satis yapan otomotiv (Toaso/Froto) ve beyaz esyacilarimiz(arclk vb) iyi bir potansiyel degil mi? Siz otomotiv pozisyonu yanlis demistiniz ama bu sekilde bakinca da toplama donemi gibi geliyor, ne dersiniz?
Sn. Whisperer,
Daha önce yazdığım mesajlar tamamen geçmişle ilgiliydi.
Para yönetimi konusunda genelde lokal ve global ekonominin gidişatını anlamaya çalışıyorum. Acele etmiyorum. Hisse alacaksam da Bist30 ya da belki Bist50 şirketleriyle ilgileniyorum. Risk algım düşük olduğu için kazandığım para da sınırlı oluyor (kaybım da sınırlı oluyor).
2021-22 yıllarında borsada o kadar çok para kazanıldı ki, insanların beklentileri de ona adapte oldu. İştah çok arttı. Kayıplar da çok artmaya başladı. O dönemdeki gibi kat kat kazançlar artık olmayacaktır. Öncelikle beklentilerimizi düşürmemiz lazım. Bence bu sayede aşırı hırs yapıp çöküş yaşama tehlikesi azaltılmış olur.
İleriye dönük ise şu an için lokalde gördüğüm şey, tüketimin henüz yeni yeni kısılmaya başladığı. Zaten konkordato/iflas/işsizlik/şirket kârlılık ve bilançolarında bunu görmeye başladık. Aslında büyük bütçeli harcamalarda kısma birkaç ay önce başlamıştı. İnsanlar enflasyon korkusuyla elindeki birikimi mala gömdü. Bu gömüşlerdeki tüketim kısılması, büyük bütçeden küçüğe doğru gidiyor.
- Konut: Hunharca alım yapıldı. Şimdi kenarda para da yok bankadan kredi de. Yaprak kıpırdamıyor. TUIK' in açıkladığı satış rakamları hala yüksek görünüyor ama bence o rakamlarda hacizden kaçış el değiştirmeleri ve biraz KKM' den çıkan paralar etkin. Bu sektör zayıflayınca cam, çimento, demir-çelik de etkileniyor.
- Otomotiv; Hunharca alım yapıldı. Araç almayan kalmadı. Bu sektör zayıflayınca demir-çelik, lastik, cam etkileniyor.
- Beyaz Eşya; Aynı mevzu. O kadar çılgınca alım yapıldı ki, bu yaz düğün sezonunda bile satışlar kıpırdamadı. Etkilenen sektörler, demir-çelik, cam...vs
- Giyim; Enflasyon yükselecek, mal fiyatları artacak diye gıda gibi stoklama bile yapıldı. Yaz sezonunun etkisiyle ve okulların açılmasıyla satış azalması ertelendi ama o da yavaşlayacak en nihayetinde. Etkilenen sektörler malumunuz iplik, elyaf, pamuk…vs
Bu sektörlerdeki şirketlerin "dolar bazlı" hisse fiyatlarına bakıldığında her şey ortada aslında. Şişe, Arçelik, Ford, Ereğli...vs devler 4-6 yıl önceki fiyatlarına düştü. Bu nedenle Aksa' ya kızmıyorum, kendime kızıyorum. Bu dev şirketler çökerken Aksa' nın sektörünün ya da şirketin ne özelliği vardı ki yükselmeye devam etti.
İnsanlar "bence" artık enflasyonun coşmayacağına (beklentileri yüksek olsa da) ikna olmaya başladı ki en basitinden gıdada stoklama işini bıraktı (atalet enflasyonu). Un, şeker, yağ, süt..vs fiyatlarının son hareketlerine bakabilirsiniz. Lokal durumumuz bundan sonra ne olur bilmek zor. Şirket batışları (çoğunlukla zombiler) ve işsizlik artacak. Enflasyon muhasebesi ve tüketim azalması nedeniyle kârlar kötüleşmeye devam edecek.
Yukarıdakiler lokal hakkında düşüncelerimdi. Globalde ise en kötü geride kalmaya başlıyor gibi. (okuduklarımdan gördüğüm bu, teknik takibim yok). Biliyorsunuz, özellikle avrupa bizim için çok değerli. Eğer avrupa düzelmeye başlarsa, ihracatçı şirketlerimiz, yerele bağlı şirketlere göre daha şanslı olacak gibi. İhracatçılar dolar/TL' den çok hayıflanıyor ama katma değerli ürün üretmeyenleri kale almaya gerek yok. Şişe, Ford, Vestel, Arçelik gibi firmalar için konuşursak rakamlara bakılınca MB artık doları biraz yukarı ittirdi son ay. %3 gibi. Çoğu kişi sadece buna bakıyor ama asıl önemli olan EUR/USD paritesidir. Orada da bu ay %3-4 marj geldi. (dolar alıp euro satıyorlar). Oldukça yüksek rakam bunlar. Olumlu.
Evet borsa önden fiyatlanır ama bunun fitili olarak görülen faiz konusu biraz abartılıyor olabilir. Örnek, konut sektöründe de faiz gazı veriliyor. Mesela "Kasım' da faizler inecek, ev fiyatları artacak, şimdi alın" deniyor. Şu an 3 milyon kredi çekilse 84 ay vade ile aylık 100bin toplam 8 milyon geri ödeme var. Kasım-Aralık' da faiz 5 puan ise bile aynı kredi aylık 86bin toplam 7,2 milyon. Bu mu yani "hemen alalım" motivasyonu.
Eylül enflasyonunu görmeden (4 Ekim) yüklü hisse alımı yapmayı düşünmüyorum. Alırsam da belki ihracatçı büyük firmalarda alım yaparım. "Yabancılar gelecekmiş" ya da "3-6 ay önce pozisyonlanmak lazım" gibi laflara takılıp acele etmeyeceğim. Böylelikle hem bizim "baz etkisi hariç" ilk enflasyon rakamını, hem FED' in ilk hamlesini yapmasını, hem de avrupadaki ekonomik durumu az çok görmüş oluruz diye düşünüyorum. Bunları beklerken 1 ayda borsa %30-40 artarsa da şanssızlık olur :)
Bir de hayalimi paylaşayım :) Ülkemizin bir hikâyesi varsa, enflasyonda en kötüyü gördükse ve plan tutmaya başladıysa, Erdoğan sessiz kalmaya devam edecekse (inşallah), sert erken seçim kavgaları çıkmazsa, yabancı gelecekse borsada inanılmaz rakamlar görebiliriz. Şu an borsa yerlilerin elinde. Pandemi sonrası borsadaki yatırımcı sayısı 800binden 7milyona geldi. Her şey yolunda giderse, bu kadar yerli yatırımcı borsaya küsmeyip kalıcı olursa ve üstüne bir de yabancılar gelirse geçmişteki bist 5$ zirvesi bence aşılır. (yerli küsüp yabancıya devrederse farklı). Ama tabi burası Türkiye :) Çok hayal kurmamalı, öncelikle eldeki para korunmalı.
Simply Wall St.
De yapılan yorum.
Yatırım tavsiyesi değildir
Gelen mesaj içeriği paylaşımıdır.
Price target increased by 16% to ₺13.67
Up from ₺11.83, the current price target is an average from 2 analysts.
New target price is 63% above last closing price of ₺8.39.
Stock is up 31% over the past year.
The company is forecast to post earnings per share of ₺5.00 for next year compared to ₺0.43 last year.
Hayırlı olur inşallah
Ytd.
aşağıdaki duyuru bence çok önemli bir haber, çünkü akrilik elyafın karşısında duran en önemli tehlikelerden biri sürdürülebilirlik ve batı toplumlarında oluşan çevre bilinci sebebiyle çevre dostu ürün arayışı...
https://www.linkedin.com/posts/aksa_...member_desktop
Haber ve gelişmelere tepkisi iyi, dönüş başlamıştır artık umarım.
Bugün biraz moral depolayalım. Dün bizi yine üzmüştü.