Printable View
Konya'da oruç tutmadığı gerekçesi ile bir kişiyi döven Kayserili'nin oruçlu olmadığı anlaşılınca Konyalı bir vatandaşta Kayseriliye saldırdı. Yozgat'lınında oruçlu olmadığı ortaya çıkınca ortalık karıştı. Kavgaya karışan 15 kişiden hiçbirinin oruçlu olmadığı anlaşıldı.😂😂😂😂
nema üretmek ne demek; benim bildiğim nema faiz anlamında kullanılıyor...
evin kirasının enflasyon oranında ya da belirlenen bir meta karşısında artması faizdir...
birinden dolar aldınız...fiyat 1900 den 3 ay sonda öderken fiyatı 1800 e düştü...siz 100 lira faiz kazancınız oldu demektir...karşı tarafta negatif faize bulaşmış demektir...bana göre,
tarla aldınız çiftçilik için yanından yol geçti, şehir o tarafa büyüdü...nemalandınız; zahmetsiz para kazandınız; bu da faizdir...
Amacım faizi tartışmak değil. Faize hassasiyeti olan insanların seçenekleri sınırlı. Döviz, altın , gm seçenekleri ile ilerliyorlar. Borsa alternatif diyebilirsiniz o da diğerlerine göre daha karmaşık bir yatırım aracı olarak ortaya çıkıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
2016 öncesi bazı rezidanslar MİLYON DOLARLARA satılırken hiç yaygara yapmayan medya, geçen yıl 400.000 dolara bulduğu tek ilan üzerinden "0ha cüşşş ev fiyatları nasıl da coşmuş öyle" algısı yapıyordu hatırladınız mı?
Gece gündüz "fahiş-fahiş-fahiş-çoook fahiş" diye kafa ütüleyen medya, halkı fiyatların yüksek olduğuna iyice inandırmıştı. Üste bir de deprem olunca, "herkes istanbuldan kaçıyor" goyguyu yapılarak, herkesin evleri satışa çıkardığı fakat yabancılardan başka kimsenin ev almadığı bir piyasa "oluşturuldu".
Bu psikolojik bir savaş.
Yani dediğiniz kadar basit değil.
--asıl psikolojik savaşı evine yüksek fiyat isteyen ama bir türlü satamayan satamadıkça fiyatı 1-2 haftada bir yukarı yönlü güncelleyen yapıyor...belki de ellerinde ayni sitede-bölgede birden fazla evi var...birini çok pahalı gösterirken diğerlerini onun az bir miktar altından satmaya çalışıyorlar gibi geliyor bana...
--ben bir malı satmaya karar vermişsem üçe beşe bakmam... baktın 2-3 ay satamadın...piyasa pahalı buluyor demektir...çekersin fiyatı aşağı verir gidersin...
--internetteki ilanların çoğu çok yüksek...
Ha unutmadan, yukarıda saydıklarıma paralel olarak, ana akım medyada sık sık "şehirden kaçıp köye yerleştik, tarlaya konteyner koyduk, inek aldık, bütün gün davar güdüyoruz, duvara tezek fırlatıyoruz, çok mutluyuz" hikayeleri içeren belgeseller yapıldı.
Yani "fahiş fiyat goygoyunu yemezsen al bunu ye" misali. :)
Edit:
Hey gidi hey, eski zamanların da algı operasyonları bir başkaymış. :)
https://youtu.be/EDMFPfmfvHk