neredeyse bir seneyi daha bitiriyoruz ama şirket besi ve arada aldığım altınlar hariç sürekli bir tasarruf yapamadım.
Sanırım borçlanarak tasarruf yapma (ev almak gibi) ihtimaller arasına almak iyi olabilir.
Printable View
neredeyse bir seneyi daha bitiriyoruz ama şirket besi ve arada aldığım altınlar hariç sürekli bir tasarruf yapamadım.
Sanırım borçlanarak tasarruf yapma (ev almak gibi) ihtimaller arasına almak iyi olabilir.
Benim eşim de uyumlu ve tutumludur.
Sağ olsun, var olsun. Sayesinde tasarruf ve birikim yaptık, yatırım aşamasına geçtik.
Ancak bebemiz oldu, arabamızı büyütmemiz gerekiyor, kırsalda yaşıyoruz ve toplu taşıma olayı değil, taşıma olayı bile yok.
Normalde ben araba delisiyim ama evlendikten sonra eşim sayesinde bu hezeyanım tamamen biriktirme heyecanına dönüştü. Mecbur olmadığımız hiçbir şeye para harcamıyoruz.
Ayrıca, Dudu abi merhaba!
Severek takip ediyorum :)
Sevgiler, saygılar.
Abi ben 15 yıllık evliyim, bizi maddi olarak zorlayan özel okul taksitleri oldu, 2 tane çocuk, İzmir periferde olmamıza rağmen bütçeye ciddi yük, ki merkezlerde okul fiyatları çok daha yüksek. Baktık, işin içinden çıkamıyoruz, birini aldık, diğerini daha ucuz okula aldık. Aslında verilen paraya da fark edecek eğitim yok, belki daha da kötü. Çocuklar akvaryum balığı gibi oluyorlar. Sözün kısası, ne kadar uyumlu bir eş olsa bile devrin ihtiyaçları/zorunluluk hissedilemeleri tasarruf baltalıyor. FIG-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O yüzden evliliği değil birlikte yaşamayı savunuyorum
Ya da anlaşmalı evlilik olacak.
Şu zamanda evlilik finansal özgürlük'e atom bombası atmak demektir.
Çünkü para israfı gereğinden fazladır. Günümüzde çevremizin doğru ve yapılması gerektiği dedikleri birçok şey tasarruf düşmanıdır.
Bi örnek;
https://twitter.com/dmuthuk/status/1178116614941634560
"Kredi gördüğümüz şeylerdir. Ev, araba, sosyal medyadaki tatil fotoğraflarımız.
Varlık ise görmediklerimizdir. Bankadaki paramız, hisse senetlerimiz, yatırım fonlarımız.
Kredi sizi zengin gösterir.
Varlık sizi gerçekten zengin yapar."
syg.
Ben har vurur harman savururdum eskiden. 2008 yılında bir ayda 20 bin tl kazanıp hepsini harcadığımı bilirim ne yapıyordun dersen hiç bir şey. O zamanlar azıcık hisse alsam şimdi olduğum kadar daha olurdum herhalde. Şimdiki eşimle de arkadaş olduğumuz dönemde dahi masrafım daha yüksekti ne zamanki nikah kıyıldı masraflar düştü çocuk oldu masraflar arttı evet ama ona göre birikim dikkat de arttı memnunum şahsen maddi anlamda.
Sen almamış mıydın yoksa,,,,aslında daha iddialı yazabilirim beğendiğim hisseler konusunda...bu sefer de mal pazarlıyor durumuna düşmek var...aldığımız her hisse de gitmiyor sonuçta...bakınız aksa, Petkim.
O yüzden önemli olan portföy getirisi diyoruz, en az 5, idealde 10 hisse diyorum.
Yok değerli üstadım kendi işimi yapıyordum. Çok riskliydi 5 6 ay hiç para kazanamadigim veya hak edip alamadığım da oluyordu. 20 değil 40 kazandığın da oluyordu. Ayda 15 bin km yol yaptığım da oluyordu. Bende her türlü rahatsızlık hastalık çıktı baktım sağlık gidiyor bıraktım maaşlı işe geçtim kafam rahat. Şimdi de aylık değişmekle beraber tl olarak o parayı kazanınca şükrediyoruz :)Istanbulda maaşlar yüksek 80k kaptan pilotlar, orta-üst düzey yöneticiler gibi pek çok alan vardır ama topluma oranlarsak yine oldukça düşük bir yüzde o para abd için bile cok iyi bir maaş.
Sevgili üstadlarım daha önce simurg hikayesi ile bahsini geçirdiğim twitterda aktif paylaşımları olan bir beyaz yakalı(sabitgelirli) kişinin finans blog unu takip ettiğimi söylemiştim. Dün kendisi 3 aylık portföy gelişim durumunu eklemiş. TL bazında baktığımızda artış olduğu gözüküyor ama benim dikkatimi çeken dolar bazlı portföyünün büyüyememiş olması. Bu konuda bence bazı şeyler ülkemizde yanlış değerlendiriliyor. TL bazlı artıyor gibi gözüken portföyler aslında büyümüyor. Değerini koruyor.(yaptığı eklemeyi düşünürsek) Bu konuda ne tavsiye edersiniz. Nasıl döviz bazlı büyütme yoluna gidebiliriz portföyümüzü? Eurobond gibi alternatif yatırımlar sizce mantıklı mı? Siz büyüklerimin görüşünü almak isterim.
Bahsettiğim portföy değerlendirmesi : https://sabitgelirli.com/2019-yili-3...nansal-durumu/
Önceki sayfaları okudun mu acaba...bu başlığın 1. Versiyonunda ve bu başlıkta bu konular çok konuşuldu...geriye dönük okuma yapman faydalı olur.
Bunu şunun İçin önerdim...bazı soruların basit bir cevabı yok...üzerine yazılmış 100 lerce sayfa var..bu nedenle geçmişte yazılanları okumak çok daha faydalı olur...benim gibi, geçmişte bu konuda yazmış pek çok kişi aynı şeyleri tekrar yazmayacaktır sonuçta.
Zarar etmediği için çok şanslı ama onu da eder. Saçma sapan duygusal haberlere seçimlere filan bağlı beklentileri ile sürekli trade etmeye çalışıyor, bu haberleri filan yazanların tam olarak soymak istediği adam tipi o kadar parayı bile iyi biriktirmiş... Rasyonel bir oyun planı ve kurallara bağlı bir portföy yaklaşımı yok malesef kaybetmeye mahkum bu arkadaş... Kendini değiştirmeye ihtiyacı var.
doas için tebrikler sn cauti,+pgsus çok iyi 2 analiz.
çok başarılı takdiri haketmekte
Evet, güzel hisseler yakaladık, güzel hareketler oldu....şunu hep söyledim, benim işim büyük resim, makro ekonomi üzerine çalışıyorum, endeksin geneli üzerine yaptığım yorumlar daha iddialı. Bu nedenle daha çok endeks kontratları üzerine vadeli işlemlerde işlem yapıyordum. 99 dan bu yana piyasada olsam da, 2007 sonrası genelde hisse işlemim olmadı,
İki yıl kadar önce, uzun vadeli Hisse portföyü oluşturma kararı alınca, hisse analizi, hisse seçimi, yatırımı konularına girdim. Yani hisse işinde nispeten acemi sayılırım. Ama işin mantığı temelde değişmiyor, prensiplere bağlılık ise ana ilke.
Son 1,5 yılda,,,,
Uluse: maliyetin iki katına elden çıkarıldı, üç katı gördü ( 1 yıl)
Pegasus: maliyetin iki katına elden çıkarıldı, 2,5 katı gördü (1,5 yıl)
Doas. : maliyetin %80 üzeri elden çıkarıldı, 2 katı gördü (6 ay)
Ttrak. : maliyetin %40 üzeri elden çıkarıldı, %60 getirileri gördü( 6 ay)
Ulusoy un, klimasan ve deva henüz %50 getirilerde hala portföydeler.
Bunlar portföyün yüz akları..Petkim, aksa, çımsa da yüz karaları....Toaso ve Arçelik ise eh işte.
Dönüp geriye bakınca, beklediğimden çok daha iyi geçti...kısa sürede hızlı artışlar nedeniyle bazı pozisyonlardan erken çıkmak durumunda kaldım....bu kısım tartışmaya açık,
Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz III
[quote name="Dudu" post=3724652]Saglam hisseler pek o kadar dusmez, zaten dusuyorsa demek ki o kadar da saglam degilmis.
Ama sen diyorsan dusuyordur :)
Syg,
Misal Pegasus 50 Den 10 a düştü .
Yada gübre 9 dan 2 ye düştü
Yada doas 17 den 3.7 e düştü .
Hepsi de zirvede iken u30 u50 hissesi idi o zamanlar .
İstersen tonla örneği var bunlardan .
Petkim’i misal 2 ye düşünce alıp unutabilirsiniz gibi
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir
https://www.hisse.net/topluluk/showpost.php?p=3724736
Bunu yazdığımdan beri iki hisseye burun kıvıran dudu bey amcaya itfahen 9 Eylül’de yazıldı
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Cauti bey Petkim yüz karası değil Noel baba .
Her sattığımı alttan yerine koyduruyor maşallahı var bedava para dağıtıyorlar
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Bu biraz ne var ne yok sorusu gibi oldu.
Global etkileri bir tarafa bırakalım ve nötr olarak kabul edelim.
İçeride, borsa İçin bir yıl önce 85-105 aralığını vermiş, 2019 Eylül den sonra 120 ye hareket olur demiştim...2020 de 105-125 arasında geçer...yani debelenip duracağız bir süre daha...1,5-2 dolar arası gidip geliriz.
Ne zamana kadar? Mevcut iktidar ve mevcut yönetim anlayışı değişene kadar...yeni bir başlangıç yapılana kadar. 2002 deki gibi taze bir başlangıca ihtiyacımız var yeni hikayeler yazabilmek için.
arclk ve toaso enttry yerleri çok başarılıydı
Zaten 2009 dan bu yana dünya krizde..hiç normal olmadı o zamandan bu yana. İlla ki kriz bir gün gelecek..küçük balık olmanın avantajı, kriz can yakmaya başlayınca kaçacak fırsatımız olur...bu nedenle peşinen aşırı endişeli olmaya gerek yok.
Öte yandan bu korkular nedeniyle, zaten portföyümün yarısı gram altında...bir nevi portföy sigortası. Vatandaş da eline geçen her parayla dolar alıyor...yani portföyleri koruma altına almaya çalışıyor çoğunluk.
Beklenen fırtına hiç gelmeyebilir, bu dönemi daha küçük hasarlarla atlatabilir dünya...ne aşırı endişeli, ne de aşırı iyimser bir portföy oluşturmalı,,,dengeli olmak lazım.
En önemli tavsiyem ise, ani oluşabilecek fiyat hareketleri nedeniyle Kaldıraçlı pozisyonlarda aşırı dikkatli olmalı, mümkünse uzak durmalı. Bir sabah kalkınca portföyün sıfırlanma ihtimali var Kaldıraçlı pozisyonlarda.
elbette düzgün bir trend yakalamasalarda belli dönem endeksi op etti..kendini üstat yada stratejist sananların aksine çok açıklayıcı bilgi paylaşmaktasınız.benim stratejim sizden çok farklı olsada trade disiplininizi ve piyasa yorumlarınızı beğeniyor ve takdir ediyorum.bol kazançlar