Bahsettigim yayini youtube a yuklemisler. Izlemek isteyenler icin link.
https://youtu.be/nS4JO88Zjm4?t=330
Printable View
Bahsettigim yayini youtube a yuklemisler. Izlemek isteyenler icin link.
https://youtu.be/nS4JO88Zjm4?t=330
Yüzde %65 emtia, %35 döviz olan porftöyümden dövizi azaltıp(senelik %10 dolar ve euro enflasyonu nedeniyle) 145 dolar civarından BIST'e (fonlara) girmeyi düşünüyorum.
9 sene önce 2013'te 500$ olan BIST(bugünün $ enflasyon düzeltmesiyle yaklaşık 650$), tam 4 katı potansiyel barındırıyor.
Ancak önemli olan zamanlama, bekleme vadem 36 ay.
2023'te yerelde seçim var, dünyada da büyük resesyon gelecek, faizler ve para bolluğu 2020 seviyesine mecbur dönecek dolayısıyla bu hedefe 2024'te ulaşılır gözüküyor.
3 sene sonra BIST 100'den daha iyi performans gösterecek 3 fon ise;
FYD - QNB FINANS PORTFÖY BIRINCI HISSE SENEDI FONU (HISSE SENEDI YOĞUN FON)
HVS - HSBC PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
NNF - HEDEF PORTFÖY BİRİNCİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)
gözüküyor.
Türkiye ev piyasası hakkında güzel bir analiz;
https://twitter.com/TuncerSengoz/sta...Ve7u6lzK295m2w
Kısaca İstanbul gibi 20milyonluk bir metropolde 2+1 90m2 merkezi bir ev için ortalama 100.000$ komik bir para, Balkanlar'da 200.000$, Paris-Berlin'de 400.000$, Londra'da 500.000$. Tamam İstanbul hiçbir zaman Paris-Londra ile kıyaslanmadı ve bir 40 sene daha o treni yakalayamaz ama sizce 20 milyonluk bir şehrin 1,5 milyonluk Bükreş-Sofya'dan %50 ucuz olması ne kadar sürdürülebilir? 2023 dünya resesyonundan sonra parasal bolluk tekrar gelmeye başlarsa ve döviz sabit kalırsa(düşmesi artık zor) asgari ücret 250$ yerine 500$ olursa bu ev fiyatları kalmaz gözüküyor.
Necmettin Batırel amcamız yine döktürmüş (şaak 10 milyon dolar satacaksın insanlar şaşıracak şaaak bi 10 milyon dolar daha satacaksın, insanlar merkez bankasında çok para var bu ülkeyi yıkamayız diye çil yavrusu gibi kaçışacak diyen popo..un ekonomistidir kendisi)
"'10 milyar dolar satar şakkadanak doları düşürürüm' sözleriyle hafızılara kazınan türkiye gazetesi yazarı ekonomist necmettin batırel'den yeni ekonomi öngörüsü: "1 yıl içinde türk lirası gerçek değerine kavuşacak, enflasyonun esamesi okunmayacak, cari açık bitecek.
suudi veliaht prensle 10 milyar dolar swap imzalanacak
"biz hep kazançlarımızı rusya'ya iran'a mı vereceğiz? hayır! kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. yarın ankara'ya gelecek olan suudi arabistan veliaht prensi selman ile en az 10 milyar dolarlık swap anlaşması imzalanacak."
1 yıl içinde enflasyonun esamesi okunmayacak
türkiye'nin petrol ve doğalgaz keşifleriyle çağ atlayacağını savunan batırel, "1 yıl içinde cari açık, tarihin sayfalarına gömülecek, döviz baskısı tamamen ortadan kalkacak, türk lirası gerçek değerine kavuşacak, enflasyonun esamesi okunmayacak. 2023'te türkiye yeniden doğacak. düşmanlar kahrolacak, dostlar sevinecek..."
Acaba bunları yazarak sizlere kötülük mü ediyorum? Olur molur fikirlerini ciddiye alırsınız bir anlık dalgınlığa gelip.
En fazla para girişi olan fon YAPI KREDİ PORTFÖY YABANCI TEKNOLOJİ SEKTÖRÜ HİSSE SENEDİ FONU (YAY)
Son 6 ayda %6 ,son 3 ayda %11 kaybettirmiş , son 1 ayda da % 3 kazandırmış , fondaki para 4 milyar lira
millet nasıl bir akıl yürütüyor da bu kaybettiren bir fona atlıyor ? son bir ayda + ya geçmiş yükseliş zamanı falan mı diyor ki ?
Bütün değişken fonlarda bir sene satmama karşılığı stopaj muafiyeti var mı?
Ben de buralardan yabancı hisse fonlardan özellikle abd borsasına bağlı olanlardan almaya başlasam mı diyordum, bu yay olur veya başka fonlar olur onlara karar veremedim bir yandan da abd borsalarında çıkış için henüz erken gibi geliyor alıp aylarca boş yere bekleme ihtimali de çok yüksek.
Bir yerden risk almak gerekiyor ama nerden şaşırdık kaldık, birikimler enflasyon karşısında eriyip gidiyor, bu dönem sadece trade edebilen kazanıyor, bekleyen kaybediyor.
20 Aralik 2021 de oldugu gibi bir olaylar mi olacak yine acaba. Onumuzdeki hafta daha net goruruz herhalde. Bicak kemigimi siyirdi bu sefer. 20 Mayis civarinda usd de boyle bi dusus beklerken simdi geldi :(
%50 fon da yakalandik ( IJT ve TGE %30 , %20 BIST ). Neyseki %50 nakitteyim. Yatirim icin gercekten zor donemler. Bicak gozume de gelebilirdi. Onumuzdeki hafta birde tahil koridoru acilirsa haydi bakalim IJT de kac ay hapis olurum , pineklerim kim bilir :)
Belkide cok sert bir tedbir degildir. Piyasa panik oldu belkide ondan bu sert dususler.
Bekleyerek kaybediyoruz, sepet yapıyoruz kaybediyoruz, altın, gümüş, yabancı fonlar bir ileri bir geri yapıyor uzun süre de böyle gidecek gibi görünüyor, yerli hisse fonlar 10 günde verdiğini bir günde geri alıyor, bist pazartesi iyi düşecek büyük ihtimalle, ya bu şekilde yerimizde sayacağız ya da gerçek enflasyonun çok altında olan faize razı olacağız, ne yapsak boş yani nakitte olan kaybediyor.
nasdag + 3,5 yaptı
dolar - 3,5 yaptı(mb 15.30 kuru öyle değil ama olsun)
Yabancı fonlar şaştı kaldı😊
Naçizane düşünceme göre, BDDK kararını da, dış borsalardaki bu sıçramadan ve dolar endeksinin değer kaybetmesinden cesaret alarak yaptılar. BIST'in dış borsalardan güç alıp pazartesi tutunabileceğini ve kararın etkisinin az olacağını hesapladılar galiba. Ya da zamanlama bakımından dört ayak üstüne düştüler.
Hedef Portföy Katılım Hisse Senedi (TL) Fonu İzahnamesi kapta yayınlanmış.
Fon kodu: HQQ
Fonun karşılaştırma ölçütü; %90 BIST Katılım 100 Getiri Endeksi + %10 BIST-KYD 1 Aylık Kar Payı TL Endeksi
Fon yönetim ücreti: Yıllık % 2,70
Fonun kap sayfası adresi: https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...8194d7a3674044
Fonun araştırma biriminden Yunus Şahin, 23 haziranda sosyal medya hesabından, fonun alıma başlangıç tarihi olarak bir aksilik olmazsa bayram sonrasını düşündüklerini ifade etmişti.
Saygılar.
Bu arada Rota Portföy, ROTA PORTFÖY İLAÇ VE MEDİKAL TEKNOLOJİLERİ DEĞİŞKEN FON diye bir fonu ilgimize sunmuş (Kodu: RPM).
Her ne kadar tumturaklı ve afilli bir ad seçmişlerse de eninde sonunda bir sağlık fonu işte.
aslında nasdaq'ta 10-11k benim tekrar giriş için 1 yıldır beklediğim seviyeydi. %50 nasdaq, %50 bist fonları yapmak. tekrar 16.500 gördüğü gün de satmak. taktiğim 12 yıldır aynıdır dipte gir, eski zirveyi yakalayınca sat(bunu geçen yıl söyleyince burda alay etmişlerdi bazıları dipten al-zirveden sat ne akıllıymışsın kim becermiş şimdiye kadar diye işte bu hafta becermiş olacaktım, tabi eğer bu kur kaosu olmasaydı)
perşembe günü de kkm doluyor. o da tam denk geliyordu.ama bu aklıevveller yine karıştırıyor ortalığı. malumunuz şu anda kkm'de işleyiş belli; ya kur getirisi ya da %17 faiz, hangisi yüksekse onu ödüyor. ben hükümetin bir dahaki hamlesinin kur getirisi+%17 faiz ikisi birden ödeme yapmasından korkuyorum. böyle bi durumda dolarda 13, bistte 1600 muhtemel olduğundan kkm dışında bir seçenek kalmıyor. (sterlin korumalı yapılabilir borsalardaki yükselişe euro'dan daha duyarlı)
kademe yapanı anlarım da dip diye şu an ful mala girenin akıllıca bir iş yaptığına inanmıyorum açıkçası. tamam şansına güveniyor olabilirsin de şans kendine güveneni sevmez: )
Hangi fonu alırsan al,yerel olarak manipülasyon yapılıyor
Hayır yapılmıyor diyen varsa aldığı fonun yarın ki değerine değil , salı günkü değerine baksın
vay anasına be. memişime kızmıştım millete altın bozdurtuyor diye. o zaman bir şeyler bildiği için böyle konuştuğunu tahmin etmiştim ama o cuma akşamı için aksiyon olur sanmıştım. adam şimdi göğsünü gere gere yol arkadaşlarım bu gün çok çok aşağılardan dolar ve altınlarını yerine koyabilirler diyor. dolar hızlı düşünce borsanın da düşeceği belliydi aslında ama memişimizi dinlemedik. gerçi altınlarımı satıp daha da almamıştım ama. her şey nasip kısmet tabi.
Merkez kur 17,3478 Sayısından 16,646 Sayısına Değişim: %4,04 azalış
Yarin yabanci fonlar saglam bir eksi yazacak. Su an icin Bist iyi dayandi gibi gozukuyor, hayirlisi.
Ben BIST'in Türk Varlık Fonundan fonlandığını düşünmeye başladım artık :D
eurobond ve altın fonlarında ortalama eksi % 3 yazmış .
Netice de eurobondda 2 haftalık , altın fonunda ise 3 haftalık getiriyi sıfırlamış
Resmi Gazete’deki kararla #stopaj istisnası aynı kapsamla 31/12/2022 tarihine uzatıldı. İstisna kapsamında olan fonlar,
•Para piyasası
•Borçlanma Araçları (Döviz hariç)
•Kıymetli Madenler
•Katılım (Döviz hariç)
•Fon Sepeti (Yabancı hariç)
Cüneyt Arkın da bu dünyadan ayrılmış , fazla da paraya pula kafayı takmamak gerekiyor
Bütün yabancı fonlar 3'er 5'en eksi yazarken istanbul Blockchain Karma Fon nasılsa artı yazmış.
yürek mi dayanır böyle bir dünyada yaşamaya. gençsen dayanır tabi ama 85 isen çok güzel sebeplerin olmalı devam etmek için diye düşünüyorum. allah rahmet eylesin sabahtan beridir çok üzgünüm. geriye kaldı şener şen. bir devir kapanıyor ve en kötüsü yerine açılan birşey yok..
Her türlü fonda olanlara yarın yine güzel sopa var , bu gidişle millet borsayı ,doları , altını, fon işini falan bırakır
gider AKP nin istediği hesaba parasını yatırır , istenen de o zaten
Nereye el atsak oradan vuruyorlar, yabancı borsalar, dolar, altın, gümüş, bist fonları artık bıktırdı gerçekten, her çıkışta elimdekileri yavaş yavaş satmaya ve çeşidi azaltmaya başladım, işin kötüsü satınca geçecek yer yok, sattıklarımı nkolay ve ppf 'ye aktarıp zararda olan fon ve hisselerime düşüşlerde alım yapayım diyorum. Bir miktar da kkm mi yapmalı nedir bilemiyorum kafa gitti artık.
gayrımenkul ve kısmen araç (sıfır alıp hemen satım yapılıyor) dışında kazanç sağlayan yok.
Bir de önceden haber alıp yüksekten satıp düşükten toplayanlar
Ben şu değişken fonları anlamıyorum
Cuma akşamı dolar düşmüş borsa belli ki düşecek sabahtan niye dolar ve borsa shortlamazsın ?
Resmen uyuyorlar
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Çok haklısınız . Ancak , tüm bu piyasa bozucu hareketler bilerek yapılıyor. İnsanlara bıkkınlık, bezginlik pompalanarak ellerindeki paranın her değişiminde azalması sağlanıyor. Bazı fonlar gerçekten sağlam. Düşüşlerde Hareket etmediğiniz sürece her türlü bono ve mevduattan fazla kazandırır. Ama düşerken , daha da düşmeden çıkayım diyenler zarar yazar. Fon grafiklerinde belli dönemlerde ne kadar düştüğünü, sonra nasıl hareket ettiğini anlamaya yardımcı olacak ip uçları bulunuyor.
Şu borsa düşünce Twitter camiasının "soyuyorlar batırıyorlar mahvettiler bizi" demesini anlayamıyorum. Yükselirken herkes mutlu, Bist eni iyi, düşünce soyguncu hırsız dolu bir ortam. Resmen herkes paranoya olmuş, herkes sürekli kazanmak istiyor.