Merhaba, ben Fatih Barut, bilgisayar programcısıyım.
Matriks IQ kullanarak bir algotrade robotu veya explorer yazmayı planlıyorum. Bu konuya merak duyan profesyonel bir borsacı arkadaşla beraber çalışmak istiyorum.
Özelden ulaşabilirsiniz.
Selam.
Printable View
Merhaba, ben Fatih Barut, bilgisayar programcısıyım.
Matriks IQ kullanarak bir algotrade robotu veya explorer yazmayı planlıyorum. Bu konuya merak duyan profesyonel bir borsacı arkadaşla beraber çalışmak istiyorum.
Özelden ulaşabilirsiniz.
Selam.
güncel
-------
profesyonel borsacıdan beklentiniz nedir? yapmayı düşündüğünüz işe yatırım mı?
Borsanın mekaniğini çözmüş başarılı birini arıyorum. Bununla birlikte gün boyu ekran başında durup yükseliş ve düşüşleri takip ederken kendi kendine iki şeyden en az birini söylemiş olmalı "Eğer bu yaptığımı otomatize edebilseydim kim bilir ne kazanırdım" ve/veya "Şu işi yapacak bir robot yazabilseydim ne rahat ederdim".
Böylece onun manuel yaptığı işlerin sıkıntısından kurtulup performansını /kazancını katlayacak bir robotu olmasını sağlarken ben de işlevsel bir stratejiye sahip olmuş olacağım.
Mesela Günlük belli bir işlem hacminin üstünde olan, relative volume'u 3'ün üstünde, şu fiyat aralığında olan hisseleri filtrele diyerek bir liste oluşturduk.
(indikatörleri pek sevmiyorum ama örneğimiz bunun üstünden olsun)
Bu takip listesinde olup da, RSI 25'in üstüne çıktığı an eğer MACD de yukarıyı işaret ediyorsa ve level2'de resistance yaratacak miktarda satış yoksa, saatlik periyotta EMA20'nin üstünde ilk kapanan mumda işleme gir, stoploss'u 1.5 ATR'ye, kar alı 3 ATR'ye koy gibi kompleksitesi istendiği kadar arttırılabilen stratejilerle otomatik al sat yapmak, amaç bu.
güncel
----
Bu tür işlemler anca kısa vadeli olur ve piyasa dinamikleri maalesef buna uygun değil.
Hem devre kesici var, hem de gap faktörü var..
Bu tür algoritmik robotlarda başarılı olan bir tek piyasa yapıcılar var..
Onlarında ellerinde bolca robot var..
Dünyanın hiç bir yerinde böyle otomatiğe bağlıyayım, robot işlem yapsın, para kazanayım olayı yok. Örneği 1980 lerde var fakat bu iş 1990 da öldü. Çünkü yaratılan sistem buna müsait değil.. başarılı olabileceğiniz alan viop olabilir, ancak o da çok riskli.. her şeyin başı temel analiz.. temelindeki fiyatı bulur, fiyat hareketlenmesinde “aha fiyatlamaya başladı” diyebilecek yetide olup, robotu o şekilde çalıştırmanız lazım..
Yinede deneyebilirsiniz tabii, ancak sonucun uzun vade de hüsran olacağını temin edebilirim.
Sormak istediğiniz ekstra bir şey olursa, cevaplayabilirim.
Selamlar.
Bu arada Göreceli hacim farklı bir ustalık sanatıdır. Doğru kullanmak için hisselerin temel değerlerine hakim olmalısınız.
Çünkü yüksek hacimli hisseyi filtreliyecek size.
Bu yüksek hacimi yaptı ancak bu güçlü bir sata geçecek hisseninde ilk sinyali olabilir..
Heleki rsi 25 deyken kullanmak 10 işlemden 6 sını zarar yazdırır..
Hacimler kullanabilene çok şey ifade eder..
Macd zaten sıfır alt/üst şeklinde kullanılır..
Sizin için en uygun istatiksel bir uygulama olan rsquared olacaktır..
Kolay gelsin.
Ben sadece şunu merak ediyorum. Başarılı bir borsacı doğru kararı alırken mantıksal çıkarımlar yanında Allah'tan ilham alarak mı hareket ediyor.
Sonuçta mutlaka iş metematiksel hesaplamalar ve istatistiki analize dayanıyor olmalı öyleyse bu neden otomatize edilemiyor?
Fundamental analiz ile bir hissenin belli bir mesafede hareket edeceğini tespit eden bir borsacı aynı aralıkta doğrusal bir işlem yaparak beklemek yerine fiyat düştükçe alıp yükseldikçe satan böylece akordiyon gibi daha çok kazanan bir robot yazamaz mı?
Evet ama borsa formasyonlarla dolu. Bir çok lugat var..
Başarılı olabilmek için hepsine hakim olabilmek şart..
Ben 11 senedir işlem yapıyorum, ve her gün yeni bir şey keşfediyorum. Mevcut birikimimi sayfalarca yazsam kod haline çevirip işlem yapamazsın..
Fiyatlamalar aslında çok basit.
Bütün bu hesapları bozan 3 şey var;
Karanlık oda
Gap
Devre kesici
Kuracağın sistem bu 3 şey ile baş edemez.
Düştükçe al, çıktıkça al..
Şöyle söyliyeyim..
Aldığın hisse ki var böyle hisseler..
Taban kapattı.
Tabandayken zaten satamazsın.
Açılışı tekrar tabandan yaptı..
Hoop sistemin param parça..
Yüzde 20 zarar..
Çıkarmak için sistemin kaç gün çalışması lazım?
Bir yerde hata var, şimdiye kadar yıllardır birçok sistem yazdım. İçlerinden bazıları günlerce yapılan işleri saniyelere bazıları da haftalarca yapılan işleri saniyelere çevirdi.
Benzer bir durum borsada da olmalı.
İnsan gibi yorulmayan, bıkmayan ve tekrarlamaktan usanmayan bir yardımcı her zaman gerekli.
Güncel
---
Kesinlikle olur... Hatta ben de " kafamdan " boyle bi sistemi uyguluyorum :)
Sadece duygusuz olmak gerekiyor. İnsani olarak da bir haftada binlerce lira kaybeden biri olmaz.
Yeni gördüm. Aslında güzel de soru...
Belki siz arayışınızdan vazgeçmiş veya, başarı/başarısızlık ile sonlandırmış olabilirsiniz...
Ben yine de cevabımı vereyim...
1-Her pazar, grup, hissede çalışacak bir "altın kase" arayışı piyasalar tarihi kadar eski. Ve şimdilik eldeki verilerle "olmadığını kabul etmek mâkul".
2-"Belirli bir derinliği" olan piyasalarda, hisselerde kazandıracak stratejiler oluşturmak elbetteki teorik olarak mümkün. Stratejiyi kodlamak da elbet...
3-Gerçekten olgunlaşmış, başarılı bir stratejim olsa ve hiç bir şey bilmesem bile... Sizinle paylaşmam. "3-5 neyse" verir matematiksel altyapısını birine, kod bölümünü ötekine yazdırırım.
4-Özetle buradan gelebilecek geri dönütlerden elde elde edebileceğiniz pek bir şey olduğunu sanmıyorum.
İlgili başlıklara bakın. Özellikle https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=615 başlığına bakmanızı tavsiye ederim.
Bu topikte gelişmiş, https://twitter.com/erhanacikgoz1 adlı arkadaş gayet başarılı bir vadeli robotu sonuç raporu paylaşmıştı mesela.
Ancak yukarıdaki örnekte de olduğu gibi XU30 vadeliye yoğunlaşabilir veya bir emtia seçebilirsiniz...
Ama "her derde deva bir formül"; ömrünüzden iyi ihtimal, bir kaç yıl aldığıyla kalır.
Madem yazılımcısınız... Önerim şu:
Kodunuzun başına optimizasyon sürecini koyun.
Yani hangi enstrümana bakıyorsak;
-X pivotunu veya pivot direncini kırınca nasıl davranmış.
- Y ortalaması, Z ortalamasını veya fiyat bunlardan birini kırınca sonuç ne olmuş.
Dağarcığınızdaki tüm göstergelerin, her periyottaki değerlerini bir ön optimizasyona tabii tutun.
-"Atıyorum; X senedi için 30G-50G ortalama kesişimi, fiyatın 100G ortalama ve Aylık Pivot direnci üzerinde üzerinde olması" gibi...
Kodunuz, hangi grafiğe baktığından bağımsız, bir "0" noktası tanımlayabiliyor olsun.
"0" ın altında suratına bile bakmasın fiyat dizisinin mesela...
Başarılar.
Mesele ne biliyor musunuz? Robotlar insanlar gibi değildir. Doğru yerde alış yaptıktan sonra duyguları ile mücadele verip sabretmeleri de gerekmez. Onların üstünlüğü 8 saat boyunca ekranı izleyebilmeleridir.
Benim iddiam şudur. Piyasada yaşanan bir heyecanlanma hisse senedinin işlem hacmine ve fiyata yansır, bunu başlangıcında keşfeden bir robot işleme girer risk almadan küçük kârını alır ve çıkar bunu günde 100 kez tekrarlar, eve ekmeğini götürür sonra da çocuğunu öper, karısına sarılır ve uyur...
Aşağıdaki metni alıntılayarak yazınca...
Sanki cevap vermişsiniz gibi olmuş ama... :)
Başarılar ve mutluluklar diliyorum.
"Yeni gördüm. Aslında güzel de soru...
Belki siz arayışınızdan vazgeçmiş veya, başarı/başarısızlık ile sonlandırmış olabilirsiniz...
Ben yine de cevabımı vereyim...
1-Her pazar, grup, hissede çalışacak bir "altın kase" arayışı piyasalar tarihi kadar eski. Ve şimdilik eldeki verilerle "olmadığını kabul etmek mâkul".
2-"Belirli bir derinliği" olan piyasalarda, hisselerde kazandıracak stratejiler oluşturmak elbetteki teorik olarak mümkün. Stratejiyi kodlamak da elbet...
3-Gerçekten olgunlaşmış, başarılı bir stratejim olsa ve hiç bir şey bilmesem bile... Sizinle paylaşmam. "3-5 neyse" verir matematiksel altyapısını birine, kod bölümünü ötekine yazdırırım.
4-Özetle buradan gelebilecek geri dönütlerden elde elde edebileceğiniz pek bir şey olduğunu sanmıyorum.
İlgili başlıklara bakın. Özellikle https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=615 başlığına bakmanızı tavsiye ederim.
Bu topikte gelişmiş, https://twitter.com/erhanacikgoz1 adlı arkadaş gayet başarılı bir vadeli robotu sonuç raporu paylaşmıştı mesela.
Ancak yukarıdaki örnekte de olduğu gibi XU30 vadeliye yoğunlaşabilir veya bir emtia seçebilirsiniz...
Ama "her derde deva bir formül"; ömrünüzden iyi ihtimal, bir kaç yıl aldığıyla kalır.
Madem yazılımcısınız... Önerim şu:
Kodunuzun başına optimizasyon sürecini koyun.
Yani hangi enstrümana bakıyorsak;
-X pivotunu veya pivot direncini kırınca nasıl davranmış.
- Y ortalaması, Z ortalamasını veya fiyat bunlardan birini kırınca sonuç ne olmuş.
Dağarcığınızdaki tüm göstergelerin, her periyottaki değerlerini bir ön optimizasyona tabii tutun.
-"Atıyorum; X senedi için 30G-50G ortalama kesişimi, fiyatın 100G ortalama ve Aylık Pivot direnci üzerinde üzerinde olması" gibi...
Kodunuz, hangi grafiğe baktığından bağımsız, bir "0" noktası tanımlayabiliyor olsun.
"0" ın altında suratına bile bakmasın fiyat dizisinin mesela...
Başarılar.
"