Originally Posted by
hellistheothers
Sn. Tradestop'un portföyü son derece akılcı ve mantıklı olmuş.
Benim portföy stratejim şu
Periyot olarak benim de aynı şekilde 50'li yaşlarda emeklilik amacım var. O yüzden satmıyorum. 50 yaşımdan itiabren aylık getirinin yarısını düzenli çekmek gibi bir hayalim var.
toplam portföyüm 430 k civarı. ( içinde birikmiş 13 k civarı stopaj var )
%50 civarı ppf , %30 civarı hisse yoğun , %20 civarı diğer fonlar var ( bu kısım değişebiliyor, gbc gibi yabancı yatırım fonlarına yatırım yapan fonlar da olabiliyor, değişken ya da eurobond fonu da olabiliyor )
ppf fon seçerken aralarında performansı en iyi, mevduatla en iyi rekabet edebilen fili seçtim, çok uzun zamandır değiştirmedim.
hisse yogun fonlarda olmazsa olmazım, bist100 getirisini düzenli geçebilmesi. şu anda tkf , mac, mps taşıyorum. SÖzgelimi eid fonu zamanla bist100'ü yenemez oldu mps ile değiştirdim.
diğer kısmı zaman zaman değişebiliyor. şu anda diğer kısmında gma, okd, opb gibi değişkenler, ipv ve dbh gibi eurobond fonları var.
birikimi nasıl yapıyorum. Günlük ( her iş günü ) 55-60 lira civarı fonlara ekliyorum. O gün endeks kırmızı ise, hisse yogun fon, endeks cok artmışsa, ppf, ya da dolar durgunsa eurobond fonu vs alıyorum Bu mantıkla hareket edince, portföydeki yüzdeler de değişemiyor, çünkü entrümanlardan biri bir dönem artıyorsa, diğeri başka dönem artıyor. .
Altının uzun vadede tüfe üstü getirse de ben altının herhangi bir vadede, tüfeye eşit olacağına ve tekrar döneceğine inanıyorum ekonomi teoriği açısından. Çünkü hala yogun olarak yeryüzünde üretilen arzı durmayan bir ürün. Altın getirisini relatif olarak geçebilen bir fon görsem düşünmeden alırdım ama.
Hisse fonlara yatırımdaki genel mantığım şu. bist100'ün de uzun vadede tüfe kadar artacağını nominal olarak artsa da dolar bazında aynı yerlerde kalacağını düşünüyorum. ( 40 yıldır 0.5 cent, 3.5 cent arası gidip geliyor ) Bist100'ü yıllık yaklaşık 20-25% geçebilen başarılı fonlar ile reel getiri elde etmeye çalışıyorum.