Ayyıldızla yaşayalım.
Printable View
Ayyıldızla yaşayalım.
http://www.finansgundem.com/haber/ek...-degil/1169169
Emek yoğun olmayıp teknoloji yoğun ülkeler bile parasının değerini düşük tutmaya çalışırken bizim dinazor ekonomistlerimiz "Türk parasının değerini korumak" peşindedir her zaman....Alıntı:
Şimşek, Türkiye'nin ilk 1,5 aydaki ekonomik performansıyla ilgili şunları söyledi:
"Veriler ılımlı büyümeye işaret ediyor. Liranın değer kaybı ihracata yansımaya başladı. Bir miktar belirsizlik devam ettiği için yatırımlarda henüz güçlenme yok. Nisandan sonra yatırımlarda güçlenme başlar diye öngörüyoruz. İç tüketime gelince işaretler çok kötü değil. Ocak ayında vergi gelirlerine bakınca iç talebin ılımlı büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Durum hissedildiği kadar kötü değil, öngördüğümüz kadar da güçlü değil. Ilımlı büyümenin devam ediyor olması olumlu. Referandum belirsizliği kalktıktan sonra canlanma başlayacak."
İşsizlikteki artışı değerlendiren Başbakan Yardımcısı "İşsizlik önemli bir sorun. Tam bir seferberlik başlatıldı. Hükümet olarak yeni istihdamda bütün yükleri biz üstlendik. Ciddi teşvikler sunuyoruz. Yatırımların canlanması lazım. Ocak ayında ihracattaki artışı devam ettirebilirsek ilave yatırım talebi doğacak. Eğer sözler yerine getirilirse istihdamda çok güçlü artış olacak" dedi.
Paramız rekabetçi olmalı ki.... Dış ticaret dengemiz olsun....
Hele bir de teknolojimiz de rekabetçi olabilse..... Bak işte baklava börek.... :yahoo:
Ayyilfiz'da candir 😉 hayirli olsun
yaşlanarak degil yaşayarak tecrübe kazanır insan...
Hayırlı olsun...
Hayırlı olsun.
Ayyıldız hep parlasın.:kalp:
BORSAMIZI ETKİLEME İHTİMALİ olan RİSKLER, FIRSATLAR
SURİYE
IRAK
PKK
RUS TURİST
AVRUPALI TURİST
İHRACAT AZALMASI
İTHALAT ARTIŞI
DIŞ TİCARET DENGEMİZ
BANKALARIMIZ
FED KARARLARI
TRUMP
MB/PKK faiz ve para politikası
DÖVİZ KURLARI
JAPON PARASAL GENİŞLEMESİ
AMB PARASAL GENİŞLEMESİ
BOE İNGİLİZ
ÇİN
EMTİA ( Endüstriyel malların fiyatları)
HAZİNE TAHVİLLERİ
BES (Yapısal reform)
VARLIK FONU (Yapısal reform)
REFERANDUM (Yapısal reform)
....
....
....listeyi herkes kendine göre uzatabilir, kısaltabilir mutlaka.....:rules:
Ayyıldız da mutmain olalım
20 Şubat 2017 pazartesi...
ABD borsaları kapalı. https://tr.usembassy.gov/tr/holiday-calendar-tr/ Doğum günü imiş, kurucu başkanlarının...
4.8.2013 tarihinde yazmışım... dolar bazında gerçekleştiğini gördük.Alıntı:
değerli tesla
bir satır..bazen diğer tarafın beş satırına...denktir......
ancak....endeks ...bir..kere...zehiri...yedi......
gibi.....
tahvil faizleri....%4,5 tan....%9'a...çıktı... diğer deyişle...risksiz getiri oranı...
100/4,5 = 22 den.... 100/9= 11 e indi...
endeks...de aynı oranda.....değer kaybetmeli....en...azından....... 1/2 diye düşünüyorum.....
Diğer taraftan aktarmaya devam.... taşınıyoruz ya.... :whistling:
lorulhano..aktarmış..3.9.2013
MATRİKS Yabancı Ülkelerin Borsa Endeks kodları :
SEMBOL KODU AÇIKLAMA
ADR International Market Ind(AMEX)
AEX Amsterdam Exchanges Index
AMX Amsterdam MidKap Ind. (NL)
AS30 All Ordinaries Index (AUSTRALIA)
ASE ASE General Index (GREECE)
ASPMT ASP MT Index, Rb (RUSSIA)
ATIPIFON A.A (A) TIPI FON ENDEKSI
ATX Austrian Traded ATX Index (AUSTRIA)
BE500 Bloomberg European 500
BEL20 Brussels Bel 20 (CS Comp)
BILESIKFON A.A BILESIK FON ENDEKSI
BIX S&P Banks Sector Index
BKTR Bank Ny Turkey ADR Index
BOVESP Bovespa (BRAZIL)
BRDOWD DJ Brazil Stock In.(DOW JONES)
BURCAP Argentina BUrcap Index (ARGENTINA)
BUX BUDAPEST STOCK EXCH INDX(MACARISTAN)
BVPO Poland Warsaw Stock Exchange
BVSP Bovespa (BRAZIL)
CBN Combined Bank Index (NASDAQ)
CCO Nasdaq Combined Comp Ind. (NASDAQ)
CIN Combined Indu Index (NASDAQ)
CIS Combined Insurance (NASDAQ)
COTLOOKA Cotlook A Index
COTLOOKB Cotlook B Index
DAX DAX Performance Index (XETRA)
DJC Dow Jones Comp Index
DJI Dow Jones Industrial
DJT Dow Jones Transport Index
DJU Dow Jones Utilities Index
DOW Dow Jones Industrial
DXY DOLLAR INDEX
E100 Euro Top 100 (Amsterdam)
ES30 DJ Spain Titans 30
ESDOW DJ Spain Stock Index
HEX HEX General Index (FINLAND)
HEX25 HEX 25 Index (FINLAND)
HKDOW DJ Hong Kong St.In.(DOW JONES)
HKX AMEX Hong Kong 30 Index (AMEX)
HUI GOLD BUGS INDEX (AMEX)
IBEX IBEX 35 Index (SPAIN)
IBG Indice Bolsa General (ARGENTINA)
IBVC Venezuela Stock Mkt. Index (VENEZUELA)
ICEXI ICEX Main (ICELAND)
INX S&P 500 Index (CME)
ISEQ IRISH Overall Index (IRELAND)
IXF Financial Index (NASDAQ)
IXIC Nasdaq Combined Comp Ind. (NASDAQ)
IXTC Combined Telecom Index(NASDAQ)
JPDOW DJ Japan Stock In.(DOW JONES)
JPN Japan Index (AMEX)
KAX KAX Copenhagen All Share (DENMARK)
KFX KFX Copenhagen Share Idx (DENMARK)
KLCI Kuala Lumpur Comp Index (MALAYSIA)
LUXXX Luxembourg Luxx Index (LUXEMBOURG)
MCOR BCI General (CS Composite)
MDAX MDAX Performance Ind. (DE)
MERVAL Argentina Merval Index (ARGENTINA)
MIB30 MIBTEL - MIB 30 (CED Borsa)
MIBTEL MIBTEL - General (CED Borsa)
MID S&P 400 Midcap Index (CME)
MIDEX MIBTEL - MIDEX (CED Borsa)
MSELEAP MSCI (Emerging Markets) PRO
MXBR MSCI BRAZIL
MXCL MSCI CHILE
MXCN MSCI CHINA
MXCO MSCI COLOMBIA
MXCZ MSCI CZECH REPUBLIC
MXEF MSCI EMERGING MARKETS
MXEG MSCI EGYPT
MXHU MSCI HUNGARY
MXID MSCI INDONESIA
MXIL MSCI ISRAEL
MXIN MSCI INDIA
MXJO MSCI JORDAN
MXKR MSCI KOREA
MXL Mexico LEAPS Index (AMEX)
MXLA MSCI EM LATIN AMERICA
MXLK MSCI SRI LANKA
MXMA MSCI MOROCCO
MXMS MSCI EM ASIA
MXMU MSCI EM EUROPE
MXMX MSCI MEXICO
MXMY MSCI MALAYSIA
MXPE MSCI PERU
MXPH MSCI PHILIPPINES
MXPL MSCI POLAND
MXRU MSCI RUSSIA
MXTH MSCI THAILAND
MXTR MSCI TURKEY
MXTW MSCI TAIWAN
MXVE MSCI VENEZUELA
MXY Mexico Index (AMEX)
MXZA MSCI SOUTH AFRICA
N100 Euronext 100 (FR)
N150 Next 150 (FR)
ND Industrial Index (NYSE)
NDX Nasdaq 100 Index (NASDAQ)
NF Financial Index (NYSE)
NHB Beta Index (NYSE)
NIKX Nikei 225 (Tokyo)
NNA Utility Index (NYSE)
NYA Composite Index (NYSE)
OBX OBX Stock Index (NORWAY)
OEX S&P 100 Index (CME)
OIX Oil Index
OMX OMX (Stockholm) Index (SWEDEN)
OSEBX OSE Benchmark Index (NORWAY)
PKHSX Hang Seng (Honkong)
PSI20 PSI - 20 (PT)
PX1 CAC 40 Index (Paris)
PX4 SBF 120 (Paris)
PX5 SBF 250 (Paris)
PX6 MIDCAC Index (Paris)
PXI Prague Stock Exch (CZECH REPUBLIC)
RTSI Russian RTS Index USD (RUSSIA)
RTX Russian Traded Index (RUSSIA)
RUA Russel 3000 Index
RUI Russel 1000 Index
RUT Russel 2000 Index
SDXP SDAX Performance Ind. (DE)
SENSEX Mumbai Sensex 30 Index (INDIA)
SGX S&P 500/BARRA Growth Cash(CME)
SHCOMP China Se Shanghai Composite (CHINA)
SMI Swiss Market Ind (SOFFEX)
SPX S&P 500 Index (CME)
SVX S&P 500/BARRA Value Cash Ind
SWTR Swiss Bond T-Ret (CH)
SXGE Swiss Performance Ind (SOFFEX)
SZCOMP Ind China Se Shenz Composite (CHINA)
TDXP TECDAX Performance Ind. (DE)
TKC TURKCELL (NYSE)
TR20 DJ Titan 20 TRL
TR20D DJ Titan 20 USD
TWOTCI Taiwan Gre Tai Exchange (TAIWAN)
TWSE Taiwan Weighted Index (TAIWAN)
UKX FTSE 100 (CS Comp)
UTY Utility Sector Index (PHLX)
W1DOW DJ World Stock In. (DOW JONES)
W2DOW DJ World St. EX.US (DOW JONES)
WIG WSE Wig Index (POLAND)
XAU Gold and Silver Sector (PHLX)
XMI Major Market Index (AMEX)
19.10.2013 yine aktaralım...
FED ortakları ......
1-Chase Manhattan Bank ++(2000 yılında JP Morgan ile birleşti) 2-Citibank (%4.4 ü Suudi prense ait!) ,3-JP Morgan Chase 4-Bank Of America 5-Deutsche Bank.6-Bank of New York Mellon 7-HSBC bank 8-United Commercial Bank-Hong Kong)....
Yıllar içinde ortak firmaların adları değişse bile...o firmalara sahip aileler hiç değişmemiş...
Rothschild ,Rockefeller ,Warburg,Lehman ,Goldman Sachs,Kuhn-Loeb ,Lazards.....
Peki bunların ortak özelliği ne ?..Tahmin edeceğiniz gibi hepsi Yahudi kökenli...Tıpkı FED başkanlarının olduğu gibi..Bernankesinden ,Greenspanine ,tüm yönetim kurulu üyelerine kadar hemde...Paralarını asla Yahudi olmayan birine kontrol ettirmiyorlar!!Bu adamlar emekli olunca bir de gidip İsrail merkez bankası başkanlığı yapıyorlar..Gizli saklı yok..Tüm dünyada bunların ağzının içine bakıyor!
İşte kısaca FED bu....ABD sadece işin kuklası ...
İmiş.......
14.12.2013
BUFFETT NASIL ZENGİN OLDU?
Bugün 51.7 milyar dolarlık mal varlığıyla dünyanın en zengin 4'üncü kişisi olan Buffett, bugünkü servetine ulaşırken izlediği yöntemi anlattı. Buffet'in, "Yaşam Felsefem" başlığı altında Telegrapgh'a kurduğu cümleler:
- Birinci kural: Asla para kaybetme.
- İkinci kural: Birinci kuralı hiçbir zaman unutma.
- Başkaları açgözlü davrandığında kork ve geride dur. Başkaları korktuğu zaman açgözlü davran.
- Orta karar bir firmayı harika bir fiyata almaktansa, harika bir firmayı orta karar bir fiyata almak daha iyidir.
- Çorap da hisse de olsa, kaliteli malı fiyatı düşünce almayı severim.
- Gerçekten çok beğendiğin şirketlere yatırım yap. Böylelikle, "muhteşem" bir şeyin doğuşuna şahit ol. Anlayamadığın bir işe hiçbir zaman girişme.
- Bugün borsa kapansa ve 10 yıl açılmayacak olsa, elinde olmasından keyif alacağın hisseleri satın al.
- İtibar kazanmak 20 yıl sürer, kaybetmek sadece 5 dakika.
- Krizde nakitle cesaret birleşirse buna paha biçilemez.
- Hayatta gerçekten doğru yapmak zorunda olduğun çok az şey var. Yeter ki bir çok şeyi yanlış yapma.
- Eğer yüzde 1'lik yüksek gelir grubuna dahilsen, geriye kalan yüzde 99'u da düşünmen gerektiğini, topluma geri vermen gerektiğini unutmamalısın.
- Para, insanın temel karakteristik özelliği neyse onu öne çıkarır. Görgüsüzsen, paran olduğunda da "milyarder bir görgüsüz" olacaksın demektir.
- Daima kendinden daha iyi konumdaki insanlarla birlikte olmak iyidir. Senden daha iyi tavırlara sahip insanlarla takıl. Zaman içinde onlara benzemeye başladığını göreceksin.
13.02.2017....
Dolar.... yavaaaaaaşşşşşş yavaaaaaaaaşşşşşş inmeli....
Asgari ücret 400 dolardan fazlaya çıkmadığı sürece güzelleşir ihracat.... Zayıflar ithalat....
İçerideki ve dışarıdaki askeri siyasi riskler azalmalı.....
ABD faizini isterse kademeli %3 kadar çıkarsın... nema problema...... Bizde enflasyon düştüğü sürece sıkıntı vermez.... gibi...
Efendim paralar med cezir misali ABD'ye çekilecek.....miş....
Yahu.... med cezirde de arada ufak göller, gölcükler kalmaz mı bea.....
Tutulabilir mi borsa...?
30-50.... 50+ ... cent.... olmaz mı...?
30.01.2017
Metruk viranedeki hâste...
USD/Asgari ücret konusunda sözüme gelmiş.....
Başka çare yok....ülkemiz durumunda...
1800 lerde Germenler.. daha sonra Japonlar... şimdi de ÇİN ..bunu yapıyor...
Bir şeye ihtiyacınız var ise onu sürekli hale gelen borç ile değil.... kendi kalıcı kaynaklarınızla bulmak zorundasınız.....
Başkanlık sistemi ekonomiyi politik entrikalardan uzaklaştırma arayışıdır......
Bu açıdan gereklidir.
Ecevit ayakkabıyı 35 liraya satacağım.... Demirel Onlar ne verirse ben 5 lira fazla vereceğim... Kılıçdaroğlu asgari ücret 1300 Tl olacak .... popülizmleri bitecek...
Çünkü... Bol keseden vadedip de kazanana "hadi yap" denecek.... "Koalisyon vardı ...yapamadım" mazereti kalkacak.... Vadettiği popülist unsurları yaptığında da 5 yıl sonraki sonuçlarıyla yuhalanıp kovulacak....
Bunlardan bi haber olanlar için bu kadar yalın ve berrak anlatılabilirdi...teşekkürler bilgiler için..
30.01.2017 tarihinde yazmışız...
Hafızalarımızı tazeleyelim....
MSP- REFAH- SAADET partisi geleneği türkiyede hap kadar bir parti idi....
%10 barajını aşmak için MHP ile ittifak bile kurmuşlardı.....
Ne oldu da
Refah partisinden bir AK PARTİ çıktı ve halk da ona iktidar verdi....?
CHP, ANAP, DYP.... bu partilerin halk gözünde itibar kaybedecek işler içine girmeleri değil mi...?
Sandık.... İYİ olan Kazansın....... yeridir...
Yanlış yapana 5 yıl sonra "güle güle" der.... HALK.....
Tıpkı daha önceki gözdeleri CHP, ANAP, DYP gibi partilere dediği gibi........
30.01.2017.... nakil... yine..
Değerli tövbekâr....
1- Biz "sayı esnafıyız"..
Cuma günü %99 hissede %1 nakitte (bir hastalık v.s. için. tedbir) idim.. İyi oldu... . (Kasım-Aralıkta da dolarlarımı erken bozdurdum.... kötü oldu... )
Analizlerimiz bize para kazandırır...ya da kaybettirir..... İdeolojimiz v.s. ikinci plan..... Burası kurtlar sofrası.....
2- 2002 yılında AK PARTİ iktidara gelmeden önce basında kaç kurum onu destekliyordu...?
Trump'u ABD basınında kaç kurum destekliyordu?
Eğer, bir parti fikirlerini ,argümanlarını mantıklı bir çerçevede ortaya koyarsa , rakip partiler de güvenilirliklerini kaybetmiş ise halk o partiyi destekler....
3- Cumhurbaşkanı seçimi bütün türkiyede yapılıyor. Yani ülkemiz tek seçim çevresi..... İlk turda geçerli oyların %50 den bir fazlasını ya da İkinci turda en çok oyu alan aday seçilir.
Partiler halka sıcak gelecek aday göstermesini bilsin yeter ki.
Demokrasi bu.... :halay:
Saygılarımla.
Bırakın FED başkanını savunma dışişleri vs.kendileri gibi Yahudi olanlardan seçiyor..pes...
23.12.2013.......
kicker'in metot.....
ha yanlış anlaşılmasın... ben piyasanın yönünü zerre bilmem... grafikten anlamam... her gün tezgahımın başına otururum... tahta duruşlarına bakarım duruma göre riskimi alırım... ekranda ruhum yoktur... kolumu kesmem gerekiyor acımam keserim... yaramı sarmam bile... baktım yukarı gidiyor... hiç tereddüt etmem yine alırım... baktım aşağıya gidiyor hiç tereddüt etmem yine satarım...
kicker sağ mı..? :(
Eğer sağ ise... işe yarıyor metodu... :oleyo:
21.03.2014 ...... sadrazam77...yazmış..
sadrazam 77
1)
Padişahım, seni bilenler derler ki; "abdestsiz yere ayak basmaz, hatta yatağının başucunda Kerbela toprağından imal edilmiş bir tuğla bulundur ve sabah kalkar kalkmaz, yere abdestsiz basmamak için, bu tuğla ile teyemmüm eder ve sonra abdest alırdı."
Seni bize hep vehimli olarak tanıtırlar Padişahım.Ama onlar, senin bugün dahi kulaklarımızda yankılanan şu seslenişini duymamışlar: "Beni evhamlı sanıyorlardı. Hayır! Ben, sadece gafil değilim, o kadar!"
Sen ki, 33 yıl başında bekleyen aç kurtları, yeri geldiği zaman tek başına defettin.O aç kurtların salyaları senden sonra vatanın her tarafına bulaştı. Senden sonra bir tespih tanesi gibi dağıldı koca Osmanlı İmparatorluğu Padişahım….( Ama çok şükür imamemiz elimizde kaldı…)
Padişahım, seni 24 Nisan 1909'da 31 Mart denilen düzmece bir olayı bahane ederek tahttan indirenler, aslında bu yüce milleti tarih sahnesinden silmeyi amaçlıyorlardı.
Padişahım; o dönemde sana yasakçı diyenler ne şartlar altında görev yaptığını bilmiyorlar mıydı? Aç kurtlar koca Osmanlı'yı bölmek için fırsatlar kollarlarken, seni nasıl yasakçı ilan ederler? Sana yasakçı diyenlere; Bir Osmanlı Gazetesi olan Gayret'i İngiltere tarafından dağıtımının neden yasaklandığını sorsan elbette bilemeyebilirler…
Seni en iyi anlayanlar, neden "İngiltere'yi baş düşman" ilan ettiğini artık gayet iyi biliyorlar…
Dünyanın her yerindeki mazlum milletlerin yardımına koştuğunu bilmiyorlar mı? Doğu Türkistan'a gönderdiğin ay-yıldızlı bayrağın, Kaşgar semalarından seni bugün bile selamlıyor Padişahım¦
Pekin Hamidiye Üniversitesi'nden kaçımızın haberi var?
Şerif Hüseyin "ahh ben ne yaptım, ben ne yaptım" diye dövünüyor mudur hala Padişahım
Peygamber Efendimiz (S.A.V) aleyhine Avrupa'da oynanacak tiyatro oyunlarını Yıldız'dan, bütün büyük devletleri karşına alma pahasına nasıl engellediğinizi belki bugün pek çokları bilemez, sizin Resul'e olan sevginizi bizler gayet iyi biliyoruz ve bir kez daha seni rahmetle ve Fatihalarla anıyoruz
Seninle o günlerde görüşen yabancı devlet adamı (Bagnam paşa) şöyle diyordu. "Bilmece gibi bir adam. Hem de çözülmesi çok çok çok zor olan bilmece." Bugün dahi senin sırlarının peşindeler Padişahım.
Seni nasıl gösterirseler göstersinler Padişahım; bu millet, senin yaralı askerine ellerinle baston yapıp, bizzat verdiğini, Harem'indeki kadınlarının cephedeki askerler için dikiş diktiklerini, unutmadı ki
Padişahım, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi yönünde yaptıklarını başkaları hayal bile edemezler.Ve gerçek reformcunun kim olduğunu bugün ilgili kişi ve kurumların hepsi gayet iyi biliyorlar
Yıldız Arşivi gibi muhteşem bir koleksiyonu yağmalayanlar, biliyorlardı ki, arşivdeki belgeler onların maskelerini düşürecekti…Sanıyorlar ki maskeleri düşmeyecek!
Sen üzülme Padişahım, arşivlerin bir kısmını her ne kadar çalmışsalar da, biz onların maskelerini senin hatırın için düşüreceğiz. Bizim arşivimiz gönülden gönüle, gözden göze naklediliyor, onlar bunu bilmezler, anlamazlar, varsın inanmasınlar ama gerçekler ortaya çıkınca bir kez daha senin önünde saygıyla eğileceklerdir yüce Hakan'ım.
Karlı bir Şubat günü, seni ebedi aleme uğurlamıştık Padişahım Bir Şubat günü senin sırlarını paylaşmak çok şükür bize nasip oldu.Mekanın Cennet olsun BÜYÜK DİRENİŞÇi...
2)
Büyüyen ve gelişen Türkiye'yi istemeyen, kandan ve kaostan beslenen güçler geçmişte Adnan Menderes'e de iftiralar atarak köşeye sıkıştırmaya çalıştılar. Yıllarca Türkiye üzerinde küresel güçlerle birlikte büyük oyunlar kuranlar Adnan Menseres'in "Yeter söz milletindir" demesine ve ülkenin refah seviyesini artırmasına engel olmak için türlü kumpaslar kurdular...
Bugün yine aynı oyunu sahneye sürmek isteyen karanlık odaklar geçmişte Adnan Menderes'e kurdukları uydurma belgelerle ve iftira üzerine kurulu oyunlarıyla Menderes hükümetini yıpratma çabasına girdiler.
Menderes hükümeti siyasetle yıkamayacaklarını anlayan derin güçler askeri cuntayla yıkmaya ve iftiralar atmaya başladılar.
Gelişen ve büyüyen Türkiye'yi istemeyen güçlerin yerli taşeronu o dönemde askerdi. Asker sürekli ihtilal çağrısı yapıyor ve meşru ve seçilmiş hükümeti yıkmak için tüm girişimlerde bulunuyordu.
MENDERES'E KARŞI KARA PROPAGANDA BAŞLATTILAR
Menderes ve arkadaşlarını gözaltına almak için uydurma bahaneler üretmeye başladılar. Millî Birlik Komitesi, DP'liler hakkında daha sonradan doğru olmadığı anlaşılan bazı haberler yaymaya başlamıştı. MBK, tarafından Adnan Menderes'in yurtdışına kaçarken ve beraberlerinde 12 uçak dolusu altın, mücevherat ve parayı kaçırmakta iken yakalandığı iddia edildi. Yalan ve iftiranın her aşamasından yer alan derin güçler Menderes'i halkın gözünde küçük düşürmek için yayınladıkları bu tebliği matbaası olan herkesin basıp yayınlaması emrini verdiler
Yakalandığında yanında 12 uçak dolusu altın olduğu yalanını yazan gazeteler, bu kez de bu haberi, 'Menderes'in gereksiz yatırımlarının durdurulduğu' başlığı ile müjdeler gibi verdi. Darbe sadece Türkiye'nin demokratikleşmesi engel olmadı. Sanayi hamlesini daha o yıllarda yaparak Almanya gibi Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden biri olmasına da engel oldu.
3)
Turgut Özal'ın bundan tam 17 sene önce yaptığı,hala da konuşulan konularda yaptığı açıklamalar ve ölümünden önceki son konuşması metni
Şimdi,geçenlerde bir yerde yaptığım konuşmada şöyle bir sual sordum. Sonra da dedim ki,acaba reaksiyon gelir mi?... Gene başımdan geçen bir hikaye... Onu burada da tekrar edeceğim. 1930 lu yıllar... Ben ilkokuldayım,ilkokul son sınıftayım. Tabi o zaman bizi bambaşka yetiştiriyorlar. İlkokulda okutulan şeyleri,bugün benim yaşlarıma yakın kimseler herhalde hatırlayacaklar. Biz,bir Türkün on düşmana bedel olduğunu,bir Türkün dünyaya bedel olduğunu... Daha bir çok şeyleri öğrendik. Ama bunları,kendimizin ufak dünyasında öğrendik. Yani dış dünyayla hiç bir alakamız yoktu. Dış dünyayı değil,İstanbulu bile bilmiyorduk. Bunları okuyorum kitaptan... İyi de bir talebeyim. Rahmetli dedem,o sırada bize misafir gelmiş. O da gençliğinde,İstanbulda bulunmuş. Sultan Abdülhamit zamanında... Okuduğum tarih kitabında Kızıl Sultan diyor,Sultan Abdülhamite... Ben okuyorum,o da dinliyor... Döndü, "Bunların hepsi yalan. Size yanlış şey öğretiyorlar"dedi. "Dede,sen mi iyi bileceksin,kitap mı iyi bilecek" dedim... Biz böyle büyüdük. Aradan seneler geçti. Yurt dışına gittik. Yurtdışında çok kaldım. Orada bazı kitaplar elime geçti. Bu konularda biraz araştırma yaptım. Yurt içinde de ufak tefek,kenarda köşede,kırıntı gibi gelen... O sırada çok sarih değil,bilgiler var... Baktım ki,dedem haklı... Dedem haklı. Onun üzerine dedim ki;yani şu tarihi anlatmanın tersliğine bakın. Bu zata "Kızıl Sultan" dediler. Devrine bakıldığı zaman,hemen hemen hiçbir toprak parçası vermemiş. Siyaseten fevkalade iyi idare etmiş. Demiryollarını yapmış,okullar yapmış,birçok şeyleri var. Bunları görüyorsunuz. Ondan sonra İttihat Terakki gelmiş. Birlik ve gelişme... Öyle mi?... 1909... 1918 de koskoca imparatorluk,bozuk para gibi harcanmış. Doğru mu,değil mi? Şimdi... Birisi Kızıl Sultan,öbürleri hürriyet kahramanı... Öyle mi,değil mi? Şimdi,tarih bu işi nasıl bu kadar yanlış yapabilir. Yani bu suali sormamız lazım,diye düşündüm. Zannediyorum,bu sualler soruluyor artık Türkiyede... Bu suallerin sorulması lazım. Bunun gibi,başka suallerin de sorulması lazım.
Tarihi doğru bilmeyip hep yanlış şeyleri öğrendiğimiz zaman hakikaten gelişmemiz imkan dahilinde değildir. Yani bunu herhangi bir kasıtla söylemiyorum. Ben şu düşüncedeyim veya siz şu düşüncedesiniz diye,bir şey içerisinde değilim... Söylediğim sadece,her şeyin doğrusunu öğrenelim. Her şeyi,icabında sorgulayalım. Ama bunu kavga etmeden,insan gibi,yani bir nevi anlayış içerisinde,hoşgörü içerisinde yapalım. Bunu yaptığımız zaman,emin olunuz bu toplum çok ileriye gider. Çünkü bu toplumun insanlarının kabiliyeti (bilmiyorum ne sebepten) hakikaten inanılmazdır.
4)
"ATATÜRK NEDEN SAĞ EL GÖĞSÜNDE POZLAR VERMİŞTİR?" bunu açıklayayım.
Değerli dostlar, çünkü o duruş, mason duruşu şöyle dursun, emeryal filan duruşu da değildir! O duruş; TÜRK TÖRESİNDE, (BİLGE KAĞAN) DURUŞUDUR.
Sağ el kalbin üstünde, manası, kalbe ermek, KALP EREN YANİ ALPEREN duruşudur. Tüm milletinin değerlerini -Yüce Yaratıcının İslam tasavvufunda da dile getirilen, "mümin kulumun kalbine sığdımâ" mecazı gibi- sıkıca kalbe bastırmak, kalbinin, bu değerler için attığının simgesidir.
Bu duruşu ayakta, dik durarak ve yerde bağdaş kurarak, oturarak tüm bilge Türk Başbuğları yapmıştır. Çünkü töredir.
İşte yakın zamanda çıkarılan BİLGE KAĞAN HEYKELLERİ. Hepsinin sağ elleri kalbindedir.
ATATÜRK ÜN ŞİİRİ
Oğuz Oğulları
Asyanın ortasında Oğuz oğulları
Avrupanın Alplerinde Oğuz torunları
Doğudan çıkan biz, batıda yine biz
Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz.
Hep insanlar kendilerini bilseler,
Bilinir o zaman ki hep biziz.
Türk sadece bir milletin adı değil,
Türk bütün adamların birliğidir.
Ey birbirine diş bileyen yığınlar,
Ey yığın yığın insan gafletleri
Yırtılmış gözlerdeki gafletten perde,
Dünya o zaman görecek hakikat nerede?
Hakikat nerede?
31.03.2014.....tarihinden...bir İzmir/İzmir'li analizi....
cemsoy 34 yazmış....
manisada yaşayan bir izmirli olarak... izmir yaşamak isteyen arkadaşlarla dalga geçen arkdaşlara ithafen yazmadan geçemeyecegim... izmirli vatandaş siz şuraya bina yapcagım ..buraya köprü yapcagım... şuraya avm yapcagım diye porje götürürseniz kaybedersiniz..zamanın belediye başkanı yuksel çakmur ...karşiyaka sahil şeridini doldurdu palmiyeleri kesti diye kaybetti secimi dyp li burhan özfaturaya karşi... izmirli ortak yaşam alanlarına bina dikilmesini istemez...izmirli keyif insanıdır.. istanbul halkı gibi kapitalist düzenin rant tuzagına düşmemiştir.. istanbullular genelde gayrimenkullerinin etrafında yapılacak binalar sayesinde rant elde edip para kazanma hırsı ile çalişirken ...izmirde mayıs eylül arası çalişan insan kalmaz... şehir boşalır...çeşme foça kuşadasında keyif yapar ...bir topan ekmek parası kazandımmı allah bereket versin der... güzelbahçede rakı balık yapmazsa ...kordonda eller havaya modunda eglenmezse yaşayamaz.. o yüzden bir belediye başkanı desin ki otobüs ve deniz yolu sabaha kadar çalaişcak ...bütün izmirli o adama oyunu verir...izmirli parkına avm yapılmasına izin vermez... izmirliye eger ki derseniz karşiyaka güzelbahçe arasına köprü yapacagım derseniz..evinin degerlenecegine bakmaz.. trafik sıkışacak hayatı zindan olacak diye oy vermez... arabası olan bir çok izmirli toplu ulaşımı tercih eder..izmirin hiç bir zaman içinden çıkılmaz bir trafik sorunu olmamıştır..tamam arada sıkışıklık olur ama hiç bir zaman kilitlenmez trafik...izmirin bir ucundan bir ucuna ...enfazla 1 saatte gidebilirsiniz... ki ben turgutluda yaşıyorum şehir merkezinden 40 km mesafede....hafta sonları kız arkdaşımla buluşmaya gidiyorum yarım saatte bornovaya giriyorum kız arkadaşımı alıyorum... en uzak mesafe urla 50 km ...bir saatte gidiyorum urlaya kahvaltımızı yapıyoruz... oradanda eger yazsa karaburun çeşme biryerlere gidiyoruz .. eger kışsa geri gönüp güzelbahçede rakıbalık yapıyoruz... benim aylık kazancım 5000 lira olsa ne olur 50 000 lira olsa ne olur.. ne kadar daha fazla yiyebilirim kii... o yüzden k...mı yırtmama gerek yok daha fazla kazanmak için zaten kazancım yetiyor bana ...izmirli boyle düşünür... ama herşeyi para ve kazançla ölçen ve izmiri görmeden izmir köy gibi diyen istanbullu iktidarı destekleyen arkadaşlar.. neden akp izmiri kazanamıyor anlamışlardır umarım.. ama anlayabildeklerini sanmıyorum ... onların gözlerinde gözbebegi yerine $ işareti var .... her baktıkları güzellige dolar olarak bakıyorlar ...
30.04.2014.........tarihinden...
reisin altın kuralları......
altın kuralları unutmayalım.
1-asla ve asla lazım olan parayı sokmayacan.
2-kazanmak icin değil hobi niyetine girecen,(zengin olup kısa yoldan köşe olurum hayallerini bi unutun)
3-imkansız diye bişii asla olmas demeyin
4-kısa sürede kazancınız oluştuysa derhal ceqin,(piyasa bi yere ucmas meraq etmeyin)
5-asla full girmeyin,kademeli işleme kendinizi alıştırın.
6-teknik takas temel fadime bilimum işleri öğrenin ama uygulamayın
7-risk stratejinis olsun ama asla stop noktasını önceden tayin etmeyin.
14.04.2014..........tarihinden....
kıgılcım.................demiş..
Arkadaşlar AYI piyasası dinamikleri ile ilgili birkaç cümle yazacağım, bu topikte kayıtlı dursun önemli çünkü.
1)AYI piyasaları genelde BIST için 12-15 ay sürer.
2)AYI piyasalarında haftalık grafikte aşırı SATIM bölgesine gelmeden dip bulunmaz.
3)200 haftalık ortalama kırıldıysa, 260 haftalık ortalamaya bakılmalıdır. İkisi de kırılırsa son durak 550 haftalık ortalamadır.
4)AYI piyasalarında düşüşler yayıla yayıla ve 3 aylık hareketler halinde olur, yükselişler amansız ve 1 aylık hareketler şeklinde.
06.01.2015... akinolu abiden....
Alıntı Originally Posted by kentuf Yazıyı Oku
Hiçbir zaman piyasalar kolay lokma olmadı . Görünen köy her zaman o zamanın koşullarında piyasa yapıcılar tarafından ayarlanmıştır. Dönüp hesap cüzdanınızı muhasebe ettiğinizde dolar bazlı her zaman kaybettiğinizi görürsünüz. Yaşadığınız stress ve yaşlandığınızda gençliğiniz elden gittiğin de geçmişe baktığınızda ekran karşısında durmanın ne kadar büyük bir kayıp olduğunu anlarsınız. Bu muhasebe kaybederken de aynıdır kazanırken de. Çünkü elinizdeki 1 lira ila 10 lira arasındaki yaşam kalitesi çok farklı değildir.
Piyasaları yapanlar derki ben en büyüğüm , bu binalar bu plazalar bu ekranlar gördüğün herşey benim. Sen benim çöplüğümde gelip senaryo yazamazsın. Yazarsan seni cezalandırırım. Böyle bir cezanın varlığında düşüncelerini paylaşmış herkese teşekkürü borç bilirim.
Forumdan ve dolayısıyla çevresinden çok şey aldım.
Nasıl para kaybedilir topiğinde de olan bir yazımda.
Her zaman piyasanın önünüze koyduğunun yarısını yemeniz gerekmekte. Hepsini yemeye kalkarsanız ki bu normal hayatta da böyledir. Bu sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam olmayacaktır.
15 yıldır bu forumda yazıyorum. Çoğu eski müdayimi tanıyorum. Bunlar arasında borsa yüzünden bozulanlar , parayı bulup bozulanlar , parayı kaybedip bozulanlardan tutun servetinin üstüne mezar taşı bile borçla yapılmış ava adam gibi adamlar tanıdım. Borsanın benim hayatımdaki yerini az çok bilen biliyor . Yaş 37 oldu ve artık sağlığım bu işi bu yaptığım şekilde kaldırmıyor.
Artık daha defansif trende yayılan işlemlere odaklanmanın ve elimizden altından kaçıp giden zamanın keyfini sürme zamanı olduğunu düşünüyordum.
Evet bu benim akıllı para topiğindeki son yazım .
Akıllı para ve karşıt yatırım topiclerin de yazdığım tradelerin hepsini uyguladım. Bu beni daha disiplinize ettiğini düşündüğüm için paylaşımlarda bulundum. Devir internet devri ve ortalıkta tehlikeli yazılar dolandığını hissediyorum.
Herkes görünen köy olmadığını düşünüyorum. Ve bunu ciddi şekilde rahatsız etmeye başladı.
Esas benim açimdan önemlisi artık rölantiye alacağım internet ve borsaya bakış açımda forumda eskisi gibi topic açıp paylaşımlar da bulunmanın da bir anlamı olmayacak.
Haluk Yasar 'a da teşekkürlerimi iletiyor başarılarının devamını diliyorum.
Hakkınızı helal edin.
saygılarımla.
28.01.2015.... Bakalım neleri yapmış....neleri yap/a/mamış...? :wu:
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras kapitalist dünyayı titreten manifestosu
1. Ekonomi canlanana kadar kamu borcuna denetim getirilecek ve faizler konusunda yeniden anlaşma yapılacak.
2. AB'den kamu yatırımı programını finanse edecek şekilde Merkez Bankası'nın rolünü değiştirmesi talep edilecek.
3. 500 bin Avro üzeri geliri olan herkes için gelir vergisi yüzde 75'e çıkarılacak.
4. Seçim yasası Nispi Temsil Sistemi'ne çevrilecek. Azınlık veya farklı düşünce taraflarının, mecliste temsili sağlanacak.
5. Avrupa ortalamasına göre büyük şirketlere konan vergiler arttılacak.
6. Lüks tüketime özel vergi konulacak.
7. Kiliseye ve gemi inşa sanayisine sağlanan ayrıcaklıklar kaldırılacak.
8. Bankaların gizli önemleri ve yurtdışındaki sermayeleriyle savaşılacak.
9. Askeri harcamalar kesilecek.
10. Asgari ücret 750 avro olacak.
11. Hükümet, banka ve kiliseye ait binalar evsizler için kullanılacak.
12. Devlet okullarında çocuklara ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği verilecek.
13. İşsizlere, evsizlere ve düşük ücretlilere bedava sağlık hizmeti verilecek.
14. Mortgage kredi ödemelerini karşılayamayan yoksul ailelere yüzde 30'u kadar sübvansyon verilecek.
15. İşsizler için ödenekler arttırılacak.
16. Bankalar millileştirilecek.
17. Stratejik önemdeki eski kamu kuruluşları (demiryolları, havaalanları, posta ve su hizmetleri) yeniden millileştirilecek.
18. Yenilenebilir enerji tercih edilecek ve çevrenin korunması sağlanacak.
19. Güvencesiz işe alımlar ve belirsiz süreli sözleşmeler sınırlanacak.
20. Toplu iş sözleşmeleri yenilenecek.
21.. Kilise ile devletin ayrılmasını sağlayacak anayasal reformlar yapılacak.
22. Avrupa ile yapılan anlaşmalar referanduma götürülecek.
23. Milletvekillerinin ayrıcalıkları kaldırılacak. Yargının hükümet mensuplarını soruşturabilmesinin yolu açılacak.
24. Halk protestoları sırasında polisin maske takması ve ateşli silah kullanması yasaklanacak.
25.. Göçmen toplama merkezlerinde insan haklarını garanti altına alınacak.
26. Göçmen ailelerin bir araya gelmeleri kolaylaştırılacak.
27. Uyuşturucu ticaretiyle mücadele kapsamında uyuşturucu tüketimine konan ceza kaldırılacak. Uyuşturucu rehabilitasyon merkezleri için kaynak artırılacak.
28. Yasa tasarısında olan vicdani ret hakkını düzenlenecek.
29. Kamu sağlık hizmeti için kaynaklar Avrupa seviyesine çıkarılacak (Avrupa seviyesi GSYİH'nin yüzde 6'sı kadar; Yunanistan'da yüzde 3)
30. Milli sağlık hizmetleri için vatandaşların para ödemelerine son verilecek.
31. Özel hastaneler millileştirilecek. Ulusal sağlık sistemi için özel katkı payı kaldırılacak.
32. Yunan askeri birlikler Afganistan ve Balkanlardan çekilecek. Kendi sınırlarımız dışında hiçbir yerde Yunan askeri kalmayacak.
33. İsrail ile askeri işbirliği kaldırılacak. 1967 sınırları içindeki Filistin devletinin kurulması için destek verilecek.
34. Türkiye ile istikrarlı anlaşmalar için müzakere yapılacak.
35. Yunanistan'daki tüm yabancı askeri üsler kapatılacak ve NATO'dan çıkılacak.
epikur... 31.01.2015 tarihinde... demiş....
Originally Posted by epikur
Borsa sirketlerine yatirim yapdigim halde... rahat uyumami saglayan bazi önlemlerim:
1. Uzun yatirim icin düsündügüm sirketin sektörünü ve ürettigi mallari/hizmetleri az cok taniyorum ve senelik/dönemlik faaliyet raporlarini ve mali tablolarini düzenli olarak dikkatle okuyorum/calisiyorum ve tüm finansal rakamlari ve rasyolari gözden gecirdigimden eminim
2. Uzun yatirim icin düsündügüm sirketin gecmis 5 senelik satis gelirleri, kar, serbest nakit rakamlarini ve temettü politikasi gidisatini...az cok biliyorum
3. Uzun yatirim icin düsündügüm sirketin... gelecek 3-4 ayi kapsayan satis gelirleri ve kar rakamlari icin az cok mantikli öngörülerim mevcut.
4. Uzun yatirim icin düsündügüm sirketin su anki yüksek serbest nakdi ve temettü getirisinden dolayi, fiyat düsüslerine karsin, az cok saglam bir emniyet agi bulundugundan eminim.
5. Mükemmel bir senet alim fiyati diye bir seyin olmadigini bildigimden, zamana yayilmis kademeli alimlarimla, mümkün olabilecek en iyi fiyata.... lotlarimi biriktirebildigimden eminim.
6. Risk denilen seyin... soyut bir kavram olmadigini, tam tersine ciddi bir sermaye kaybi olabilecegini aklimdan cikarmadigimdan, tek sirket yerine, sermayemi en azindan 7-8 sirkete dagitarak, tek sirketde olusabilecek olumsuz bir gelismenin etkilerini asgari seviyeye indiriyorum.
7. Borsadaki tüm yatirimlarimi... varliklarimin ancak ücde biri oraninda olmasin izin verdigimden, genel risk dagilim kuralinida uyguladigimdan eminim.
8. Elimden gelen her seyi yapdigimdan ve alabilecegim her türlü tedbiri almis olduguma dair emin oldugumdan, gerisi de artik nasipdir deyip, huzurla arkama yaslanabiliyorum.
31.01.2015....tarihinde aktarmışım.....
CENGİZ HAN'dan.....
1. Güven hediyeden kıymetlidir
Cengiz Han'a göre liderler için muhatabına verdiği güven hediyelerden daha mühimdi. İyi bir yöneticinin emri altındakilere güven aşılaması gerektiğinin, insanların yöneticilerine duyduğu güveni yitirmeleri halinde başka arayışlar içine gireceklerinin, neticede herkesin öncelikle kendini ve geleceğini kollamak zorunda kalacağının farkındaydı.
2. Kim sadık,kim değil, iyi bil
Cengiz Han insanlara ne kadar yaklaşılacağını, karşısındakinin yaradılışına göre sadakatinin nasıl kazanılacağını çok iyi biliyordu. Kendisine zor günlerinde yardım edenleri asla unutmadı. İhanet edenleri ya da buna tevessül edenleri de. Etrafındakilere karşı cömertti. Kendi yanında cesaret ve sadakatle hizmet edenleri statüleri ne olursa olsun onurlandırırdı.
3. Evde adalet,ülkede adalet
Cengiz Han aile bağları yüzünden zaaf göstermemiş ve yeri geldiğinde en yakınını dahi cezalandırmıştı. Ancak kendi soyundan gelenleri ortadan kaldırmanın tehlikeli olduğunun bilincindeydi. Miras ve görev paylaşımı adil bir şekilde yapılmazsa kardeşler ve akrabalar arasında kavga çıkması her zaman muhtemeldi. Bu sebeple kendinden sonraki imparatorun uzlaşma yoluyla seçilmesini sağladı. Neticede üçüncü oğlu Ögedey varisi seçildi.
4. Disiplin olmadan güçlü sayılmazsın
Vücudu için demirden bir disiplin geliştirmişti. Kendisini kış boyunca çıktığı sürek avlarında denerdi.
5. Kurallar, kurallar, kurallar
Bir yöneticinin, ne kadar dirayetli, zeki ve bilgili olursa olsun kurallar olmadan tesirli ve kalıcı olamayacağını kavramıştı. Kurallar mutlaka yazılı olmalıydı. Kurallar ve bunların tatbik edilmesini sağlayacak, gerektiğinde uymayanları cezalandıracak bir otorite olmadan ilerlemek mümkün değildi. Şüphesiz çıkar hırsıyla kuralları hiçe sayan müteşebbisler olacaktı. Ancak bunlar eninde sonunda kanunun pençesine düşecek ve hüsrana uğrayacaklardı.
6. Kalıcı yönetim yoksa otorite zayıflar
kendilerinden üstün bir ülkeye yaptıkları ilk seferdi. Bu tecrübeyle yerleşik topluluk ve medeniyetleri tanıdılar. Bu ülkeleri ele geçirmek için teknolojinin ne kadar önemli olduğunu kavradılar.
Buhara'da iki tarafta sıra sıra evleri, tuğla duvarlı sarayları ve büyük binaları gördüğünde şaşkınlığa uğramıştı. Kafkasya ve Rusya seferleri de Moğollar için büyük bir tecrübe olmuştur. Buralardan topladıkları bilgiler sayesinde söz konusu coğrafyaya asırlarca hükmedebildiler.
15. Bir bilene sor
Yöneticilerin başarılarında danışmanların payı büyüktür. Ancak gerektiğinde karşı çıkabilen danışmanlar yöneticiyi hata yapmaktan koruyabilir. Bunun farkında olan Cengiz Han farklı uluslardan danışmanlarla çalıştı. Bilgi ve yeteneklerinden faydalandı. Böylece hata riskini en aza indirdi. Onun yönetiminde bir çoban, general veya bir düşman, danışman olabilirdi. Kendine hizmet edenlere Moğol olsun ya da olmasın cömert davranırdı. Dolayısıyla yabancılar da Cengiz'in hizmetinde çalışmak isterlerdi.
16. Yeniliğe açık ol
Ele geçirdiği ülkelerin yönetim sistemlerini alırdı. Yazının, bürokrasinin ve siyasî danışmanların gereğine inanmıştı. Cengiz ve sonrasındaki dönemde sağlanan istikrar, diğer adıyla Pax Mongolica (Moğol Barışı) ticaretin en geliştiği dönemlerden biri olmuştur.
17. Rakibini tanı
Sözkonusu zenginlikse rekabet ve akla gelmedik entrikalar kaçınılmazdır. Tarihte birçok hanedan bu çekişmeler yüzünden yok olmuştur. Bunun şuuruna varan Cengiz Han adımlarını dikkatle attı; entrika çeviren ve insanları birbirine düşürenlere karşı temkinli davrandı. Rakiplerine fırsat vererek hata yapmalarını bekledi.
18. Kazanamayacağın sefere çıkma
Düşmanlarından işe yarayanları ortadan kaldırmaktansa onlardan faydalanmayı tercih ederdi. Düşman ordusundaki en iyi asker ve silah uzmanlarının canını bağışlar, ordusuna katardı. Düşmanınki ile kendi gücünü kıyaslayarak savaşa girer, hasımları hakkında yeterince bilgi topladıktan sonra doğru zamanı beklerdi. Kazanamayacağı sefere çıkmazdı. Gerek Kıpçaklar, gerekse Ruslar Moğolları küçümsedikleri, Moğolistan, Çin ve Türkistan'da neler yaptıklarını bilmedikleri için yenildiler. Bu sayede Moğol orduları Avrupa'nın içlerine kadar girebildi.
19. İnan ki ölümsüz olasın
Dünyaya belli bir görev üzere geldiğine ve bu görev için Tanrıdan destek göreceğine inanmıştı. Bu inanç onu maneviyata yönlendirdi. Taoistleri vergiden muaf tuttu. Müslümanların dinleri için öldüğünü gördü, etkilendi. Ülkesinde herkes dinini yaşamakta özgürdü.
20. Basit yaşa, dua et
Lükse itibar etmez, göçebelik geleneklerini ve basit hayat tarzını sürdürürdü. Ancak gerektiğinde ihtişam ve gösterişten faydalanmıştır. Bilhassa önemli karar arifelerinde kutsal Burhan Haldun dağına çıkarak inzivaya çekilir, dua ederdi. Taoist rahip Çang Çun'un kendisine önerdiği gibi düzenli bir hayatın ömrü uzattığına inanırdı. Sonsuza dek yaşamak mümkün olmasa da Cengiz Han'ın ölümsüzlüğü aramasına pek şaşmalı. Çünkü ebediyen var olmak düşüncesi insanoğlunun en büyük arzusudur.
30.09.2015 tarihinde.... özdemir... yazmış....
Sayin ppgg,
28 yildir borsada islem yaparım.
Bu sure zarfında sayisini hatirliyamayacagim kadar kriz gordum.
Hiçbir krizde satmadım. Bunu fırsat olarak gorup Alttan tekrar almak amacli olanlar haric.
Yani panik yapmadım. Panik yapip elindekileri kaptıranları da anlamadım.
Bu birazda olaya bakis acisiyla alakali, nakitteyken kriz geldiyse hatta biraz aceleci davranip erken almisliklarim coktur. Cunku hep buyuk resme odaklanir bunun gecici oldugunu farkedip 3-5 ay hatta bazen 1-2 sene sonrasina odaklanirim.
Bazi derin krizlerde satmadigim icin pismanliklarim ve zaman kayiplarim tabiiki oldu fakat onlardada hep sonucta tekrar toparladim.
Bu biraz borsaya bakis acisiyla alakali birsey. Ben hep soyle dusunurdum. Insanlara bak ulke felakete gidiyor dusuncesiyle ellerindeki fabrika hisselerini olu fiyatlardan ellerinden cikariyorlar ama evlerini,arabalarini ayni sekilde satmiyorlar arada ne fark varki derdim. Ev dedigin apartmanda bir hisse, borsadakide bir fabrika, sirket hissesi neden gelecegiyle alakali endise edeyimki derdim. Bu ulke batacaksa zaten herseyimizle batariz, diger menkul ve sermayemizinde degeri sifirlanir zaten seklinde dusunceye sahip olurdum. Insanlarinda olaya bu sekilde bakamamalarina anlam veremezdim.
Yine su son krizde kendimi parcaladim insanlarda farkindalik yaratabilmek amacli bir cok sitede adeta uyari niteliginde acik acik bunun alim firsati oldugunu vurguladim yazdim. Hatta ayni yaziyi bir cok topikte paylastigim icin uyari dahi aldim.
Tabii benimde zaafim olan konular var. En bastada hisse secimlerinde cok basarili birisi degilim. Bu konuda fazla mesafe hala katedemedim. Kendimi o konuda gelistirmeye calisiyorum. Yani basarili borsa yatirimcisi olmak icin, surekli calisip kendimizi gelistirmek,yenilemek zorundayiz. Hepimizin eksikleri var. Onemli olan farkina varmak,sizde farketmissiniz dilerim bundan sonra basarilariniz artarak devam eder.
Gunlerce bir cok topikte paylastigim uyari yazimi kopyaliyorum bazilarimiz icin bundan sonraki benzer durumlarda faydali olabilir;
Uzmanlar akdeniz insaninin karakteristik yapisini; ya cok iyimser yada asiri kotumser oldugu seklinde tanimliyor. Sahsen bende ayni gorusteyim. Ayarimiz maalesef yok. Bu kadar abartmanin hic anlami yok. Piyasalarin 25-30 yillik gecmisini inceleyecek olursaniz; goreceksinizki bu gibi belirsizlik ve karisikliklarin oldugu donemler, geriye donup bakildiginda hep borsa icin alim firsat seviyeleri, doviz icin ise satim firsati donemleri oldugu kanaatine varacaksiniz.Borsa daha dusermi? ben 70.ooo altini zor goruyorum. Dovizde ise kisa vade biraz daha gitsede cokda ust rakamlari beklemenin rasyonel bir bakis acisi olarak degerlendiremem. Tabiiki bunlar mevcut sartlarin korunmasi durumunda gecerli. Sizi bu kadar kotumserlige iten nedeni anlayabilmis degilim. Siyasetse en kotu ihtimal secim sonucunda ayni aritmetik tablo cikar ve partiler caresiz koalisyona evet demek zorunda kalirlar. Ne yani 3 ay sonra bir dahami secim yapalim diyecekler ? Tirmanan teror olaylarimi ? 30 yildir vardi.Hatta havalarin sogumasini muteakip inlerine cekilmeye baslayacak etkisi ve gucleri azalacak diye dusunuyorum.FED faiz arttirimimi? zaten bununda onemli bir kismi borsada satildi. Dovizde ise alindi. Anlayacaginiz benim fikrim her iki ensturumaninda hareket alani daraldi. Gorusum dogrultusunda pozisyon aldim ve koruyorum. Bunlar benim gorusum lutfen hic kimse yanilma ihtimalimi gozardi etmesin.Y.T.D
:wu:
22.10.2015 tarihinde yazmışım....
Borsa..... "oyun" değil...... "En ciddi iştir".......
Bizler , bu ciddi işle meşgul insanlarız.......
Önyargı bizi tuzağa taşır.......
Analiz, kıyas en doğru tahmini yapmamız için kullandığımız kriterler. Dünya, konjonktür daha pek çok veri ile karar vermeye çalışırız. Sempatimiz vardır bir takıma, partiye, renge v.s.
Ancak rasyonel davranmak durumundayız.....
Vobcu ve şortta iseniz hep kaos isteyebilirsiniz...... Bireysel kârınızı önceleyebilirsiniz....
Ama, borsa "ideolog" derecesinde "fanatik" insanların faaliyet alanı olamaz, olmamalı..... Çünkü "analiz" kabiliyetiniz topal kalır... Saplantılarınız vardır.....
19.12.2010.....muhammedtalha.... ötekiköy....
Yatırımı ticaret gibi yapılırsa akıllıca olur. Her kurumsal menkul kıymet, ilk aşamada belli bir işin ortaklığı olarak görülmelidir. Hisse senedini aldığımız şirketin ortağı olduğumuzu düşünmeliyiz. İşin bir kısmının veya tamamının sahibi olamak arasındaki en temel farklılık sermaye tahsisidir. Yani bir şirketin binde birine sahip olmak ile şirketin yüzde ellisine sahip olmak işten kazanılan paraların veya konulan sermayenin nereye tahsis edileceği kararı dışında herkes için aynıdır(imtiyazlı hisse senetleri hariç). Eğer bir kişi hisse senedi alıp satarak kar elde etmek istiyorsa tek başına bir işe atılıyor demektir ve eğer başarmak istiyorsa iş hayatının kurallarına uymak zorundadır.
1) Ne yaptığını ve İşini bil; Menkul kıymet değerleri hakkında, iş hayatında üretip sattığının değeri kadar bilgi sahibi değilsen, normal faiz ve kar payı getirileri haricinde bir iş karı bekleme.
2) Paranızı ne yapacağınız hakkında vereceğiniz karara başkasının ne kadar etkili olacağını belirleme konusunda, eğer o kişinin performansını yakından izleyip doğru bir şekilde değerlendiremiyorsan ve etik yeterliliği ve yeteneği üzerinde olağan üstü bir güvene sahip değilsen, işin yönetimini (sahip olduğun portföyün yönetimini) başkalarına teslim etme.
3) Güvenilir bir hesap yöntemi ve süreci, makul bir getiri sonucu vermiyorsa, bu işe girme. Özelikle kazancı az riski bol işlerden uzak dur. Yatırım kararlarını iyimserliğe değil matematiğe dayandır. Getiri kısıtlıysa riski de kısıtla.
4)Bilgi ve deneyiminize dayanarak cesur olun. Eğer veriler den bir sonuç çıkardıysanız ve yargınızın sağlam olduğuna inanıyorsanız, başkaları duraklasa ve hatta karşı gelse bile bildiğinizi yapın. Kalabalık sizinle aynı fikirde değil diye haklı veya haksız olamazsınız. Verileriniz ve yargınız doğru olduğu için haklı olursunuz.
Bununla ilgili olarak Warren Edward Buffet tarafından Benjamin Graham ve David L.Dodd tarafından 1934yılında ilk baskısı yayınlanan Security Analsys (Menkul Kıymetler Analizi) kitabın 50. yıl dömünümde Colombia Üniversitesinde yaptığı konuşmadan bir pasaj aktaralım.
Graham ve Doddsville'li yatırımcıların ortak entellektüel tema bir işin değeri ile o işin piyasada bulunan küçük parçalarının fiyatı arasındaki çelişki ve farklılıkları bulmaktır. Bu iki grubun müritleri, bu çelişkilerden yararlanırken, piyasa analistlerinin meraklı oldukları ayrıntılar ile uğraşmazlar. Hisse senetleri pazartesi mi yoksa Perşembe günü mü, Ocak ayında mı, yoksa temmuzda mı alınmalı türü konulara dalmadan onlar tüm dikkatlerini çelişkilere ve farklılıklara yoğunlaştırır.
Sırası gelmişken şu noktayı vurgulayalım: İş adamları bir iş (şirket vs.) için alım kararı verirken, haftanın belli bir gününü veya yılın belli bir ayını seçmez. Bizde hisse senedi yatırımı yaparken belli bir günde vaya ayda alım yapmanın peşinde olmamalılıyız. Bir işin veya şirketin tamamı satın alınırken haftanın hangi günü olduğu farketmiyorsa, aynı işin küçük parçalarının alınması neden farketsin. Odaklanılması gereken Fiyat ve Değer dir.
BABA
Milattan önce yazmış....
1.Bu işin mafya işi olduğunu ve bu amaçla teknik analizden yararlandıklarını unutma. Şimdi ortam daha bozuk. Hatta bu mafya ABDye bile kafa tutabiliyor İmkbnin ve tüm borsaların amacı servet transferi. Borsada insanlar birbirini yer. Sen,karşındakini yemesini öğreneceksin. Sömürü olmadan,sermaye birikmez. Senin 5 milyarında bile gözü var.
Mafyayı anla.
2.Teknik meselen hareketli ortalamalarla. Tutarsa...
3. Borsada bir yanlış olursa,sonradan düzelir.
4. Al,bekle. Çok al/sat yapma. Temeline bak,ucuzsa al. Kısa vadeli al/sat devamlı kaybettirir. Prim yapamamış olandan al.
5.Vaktinde ve uygun fiyattan giremezsen,korkup erken bırakırsın.
6.Kriz bitince,beklenti biter … Beklenti bitince yani kriz sona erince fiyatlar düşer. En azından bazı yamyamların eline kağıt geçmesi gerekir. Bu yüzden fiyat daha aşağılara çekilmelidir. Sadece toplamak için bile olsa.
7. Patron hissesini övüyorsa,o hisseden hayır gelmez.
8. Kredili işlem yapma,varlığının tamamını koyma.
9. YO lar ve fonlar pisliğin kendisidir.
10. Endekste yorulma olursa kaç. Ama bunu daha çok DOWda gör.
11. İpler senin elinde değil. Hem bazen tahta çok alıcılı gösterilmek istenebilir. Spek kaçmaya çalışabilir bu durumda. Sende kaç.
12.Aşağı oynamak,yukarı oynamaktan daha karlı.
13.Zarardayken satmasını bil. Her şeye rağmen.
14.Forumda,şurada burada herkese söylenen bir kağıt adamı götürür. Kendin bul. Ortak hareket etme,açığa satış,virman ky yı bitirmeye çalışıyorlar.
15. Bazen alıcı çekmek için,piyasaya ot atılır. Yeterince inek çekilince de,kasaplar devreye girer. Otu ye ve kaç.
16.Trend dostundur********
17.Çok defansif oynarsan ,hiç bir şey kazanamazsın.
18.Sen patronun yaptığı spekülasyondan kork. Spek patron veya onun yönlendirdiği birisidir.
19.Duygusuzluk kaybettirir....
20.Bir yerde çok volalite varsa oradan kaç.
21.Hata varsa,sat Kurtul Öyle düşün.
22.Tavandan mal alma,tabandan mal satma.
23.Seans sırasında deprem olmadıkça Hedeflerini değiştirme.
24. Kaybediyorum,daha da kaybedeceğim demişsen Bitmişsindir.
25.Üst üste kendini soydurma. Amaçları seni deli etmek. Elindekileri almak.
26. Kademe,derinlik,altını doldurdular. Şunu şöyle yaptılar,şunu böyle yaptılar. Peh.
27. Defter değerinin yarısı,onun görebileceği.
28. Teknik analiz speğin ne yapabileceğini kestirebilmektir.
29.Sorunlu kredisi varsa Kaç
30.kazandığını dışarı çekeceksin,speğe yük olacak kadar mal almayacaksın. Bilançosu sağlam ve mal toplanan tahtalarda spek amcaları rahatsız etmeyecek kadar malı dağınık alıp sabırla bekleyeceksin. Bir tahtada semirmiş ky cı olma Satış geliyor abi sen harcama ben alıvereyim der gibi yapmak lazim sanki.
31. Oldukça dağınık durumdaki tahtalarda teknik analiz yapılabilir
32. Herkesin ne alırsa kazandığı günler gelirse,sinyaller geliyor demektir
33.Uzun vadeci muhafazakarlar gibi düşünmek arada iyidir...
34.Borsadan emekli olunmaz
35.Temettü verimi olsun
36. Haddini aşan zıddına dönüşür Borsa oynanan değil,alınıp,satılan bir yer
37.Vob a bulaşma
38.Kötü günde al,iyi günde sat.
39.Teknik analizde tahtada mantık yoksa teknik analiz bakımından tahtaya girme
40.Borsayı gerektiği kadar uzaktan takip et
41.KAZANMANIN YOLU NE?Zamanında hisseyi sağmasını bilmek
......
"Tecrübe....Kişinin hayatta yediği kazıkların bileşkesidir." derdi matematik hocam...
Alıntı:
Kötümser yalnız tüneli görür,
İyimser tünelin sonundaki ışığı görür,
Gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür.
................. :whistling:
Alıntı:
Eski zamanlarda bir kral, saraya gelen yolun üzerine kocaman bir kaya koydurmuş, kendisi de pencereye oturmuştu. Bakalım neler olacaktı?. Ülkenin en zengin tüccarları, en güçlü kervancıları, saray görevlileri birer birer geldiler, sabahtan öğlene kadar. Hepsi kayanın etrafından dolaşıp saraya girdiler. Pek çoğu kralı yüksek sesle eleştirdi. Halkından bu kadar vergi alıyor, ama yolları temiz tutamıyordu. Sonunda bir köylü çıkageldi. Saraya meyve ve sebze getiriyordu.Sırtındaki küfeyi yere indirdi, iki eli ile kayaya sarıldı ve ıkına sıkına itmeye başladı. Sonunda kan ter içinde kaldı ama, kayayı da yolun kenarına çekti. Tam küfesini yeniden sırtına almak üzereydi ki, kayanın eski yerinde bir kesenin durduğunu gördü. Açtı.. Kese altın doluydu. Bir de kralın notu vardı içinde.. "Bu altınlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir" diyordu kral. Köylü, bu gün dahi pek çoğumuzun farkında olmadığı bir ders almıştı. "Her engel, yasam koşullarınızı daha iyileştirecek bir fırsattır.
24 kasım 2011...de.. öteköyde aktarmışım.....
bugün de geçerli.......mi..? :he: ne dersiniz....?
Alıntı:
Süleyman Yaşar'a göre Cari Açığın kaynağında yine patronların kendi paraları var.......
............................................Bu filmi biz 2008'de de gördük. Lehman Brothers yatırım bankasının batışının ardından, kriz lobisi, "Borçlarımızı ödeyemeyiz, batarız. IMF'den 35 milyar dolar borç alıp bize verin" diye Ankara'da yeri göğü inletti. Hatta yurtdışından sahte haberler bile yaptırdı. Fakat IMF'den borç alınmayacağını anlayınca, paşa paşa kendi kendilerine açtıkları kredilerin borçlarını ödediler. Bunu çok iyi biliyorlar. Onların çok iyi bildiği bu gerçeği bu ülkede sade vatandaşın da bilmesi gerekiyor çünkü sonunda bedeli hep bu halk ödüyor. O yüzden şu gerçek bilinmeli. Küresel piyasalardan sert dış şoklar gelse bile kamu maliyesi iyi yönetildiği sürece Türkiye ekonomisi bu şoklara dayanır. Endişelenmeye gerek yok.
Özel sektörün döviz borcunun çok önemli bir bölümünün, bir vesile ile (!) yurtdışına aktardıkları paralarını yabancı bankalar kanalıyla kendi şirketlerine kredi olarak verdikleri kaynaklar olduğuna inanmaktayım.
TAKA emiceden ...... o da biryerlerden aktarmış.... 12 aralık 2011.... öteköyde....biraz uzun.... :(
Alıntı:
arkadaşlar bu yazı başka bir yerden alıntılanmıştır.bilgi amaçlı buraya kopyalanmıştır.
Kredi Derecelendirme Kurumlarının Rölü ve Bunların Sorgulanması
Fitch, Standard and Poors ve Moody uluslar arası Kredi Derecelendirme Kurumlar olup uluslararası finansal piyasalarda, ülke ekonomilerin makro ölçekte ekonomik konumu, pozisyonu ve performanslarını değerlendirerek onlara uluslararası finans piyasalarca kabul görmüş kriterler üzerinden not vermektedirler. Ülkeler almış oldukları kredi notlara göre uluslar arası yatırımcılar yatırım kararı vermektedirler.
Kredi derecelendirme kurumları not verirken not verilen kurumun: 1.Borcun geri ödeme ihtimali nedir? 2.Geri Ödeneme kapasitesi nedir? 3.Aldığı parayı ödememe durumuna düştüğü zaman bu paranın ne kadarını ödeyebilir? Ödemesi ne kadar sürede gerçekleşir? Gibi sorulara alınan cevaplara göre ülkeler â€yatırım yapılabilir†veya “yatırım yapılamaz†diye sınıflandırılmaktadır. Daha sonra yapılan bu sınıflandırmaya göre ülkelere yatırım yapılabilirliğininin derecesi verilen kredi notu ile belirlenir. Verilen bu not karşılığında kurumlar bir ücret almaktadır.
Ülkeler yatırım yapılabilir veya yapılmaz olarak değerlendirdikten sonra yatırım yapılabilir ülkenin yatırım yapılabilirlik derecesine açıklık getirmek üzere verilen kredi derecelendirme notunun anlamını şöyle özetleyebiliriz:
3A Risk Yok / 2A Yatırım Yapılabilir/ A Yatırım Yapılabilir
3B Yatırım Yapılabilir/ 2B Yatırım Yapılabilir ama risk var/ B Spekülatif
3C Borç Ödeyemeyebilir,Risk yüksek/2C Borç ödenmeyebilir,Risk yüksek/ C Borç Öden.,Risk yüksek
D Borcunu ödeyemez, Risk yüksek
Kredi derecelendirme kurumları bu notu verirken söz konusu ülkenin geçmiş on yılın bir değerlendirmesini yapması yanı sıra gelecekle ilgili beklentileri, öngörüleri dikkate almaktadırlar. Bütçe açığı ve borç stoku yanı sıra borcun geçmişte ödeme oranı (recovery rate) ve borcun batma olasılığı da değerlendirmeye alınan temel göstergelerdir.
Borcun geçmişte ödeme oranı ile anlatılmak istenen, borçlu ülkenin borcunun ne kadarını ödeyebilir? Borcunun ne kadarını karşılayabilir? Diğer bir deyişle,alacaklı alacağının ne kadarını alabiliyor (recovery rate) ve alacağının batma olasılığı( default probabilities) ne kadardır? Bütün bunlar birlikte değerlendirilerek ülkelere notlar verilmektedir. Ve ülkelerin kriterlerindeki değişmelere paralel olarak verilen bu notlar zaman zaman değiştirilmektedir.
Kredi derecelendirme kurumuna herhangi bir ülke not verilmesi için başvurur ve bu verilecek kredi notu karşılığında kuruma bir ücret öder. Ülkelere verilen not siyasi içerikli olmayıp saptanmış uluslararası ekonomik kriterlere göre verilmektedir. Bazı ülkelerin söz konusu kriterlerle ilgili sayısal verilerin yetersizliği veya olmayışı nedeniyle verilmesi gereken notun altında daha düşük not verilmektedir. Bu durum tartışmaların odak noktasını oluşturmakta olup "kredi notunun belirlenmesinde siyasi olaylar belirleyici oluyor, haksızlık yapılıyor" diye yorum yapılmaktadır.
Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşları ile tanışması 1993 yılında olmuştur. O dönemde kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye yatırım yapılamaz anlamına gelen 3B vermişlerdir. Daha sonra 1994-1995 yılında verilen not aşağıya çekilerek 2C yapılmıştır. Örneğin, 2000 yılından önce Brezilya için verilen yatırım notu yatırım yapılmaz iken 2000 yılında bu not yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmıştır. Brezilya notundaki bu iyileşmeyi borç stoku ve bütçe açığı kriterlerindeki iyileşeme ile sağlamıştır.
2009 yılı itibarıyla Türkiye ile İrlanda’yı verilen kredi derecelendirme notuna göre kıyasladığımızda Türkiye’nin ekonomik konumu daha iyi olmasına rağmen Türkiye’nin notu İrlanda’ dan daha aşağıda verilmiştir. Diğer bir deyişle, 2008 küresel finansal krizde ekonomisi çöken İrlanda ile bu finansal krizden finansal kurumları itibarıyla etkilenmemiş sadece ticaret hacmi daralmış Türkiye karşılaştırdığımızda Türkiye’nin notunun İrlanda’dan daha aşağıda verilmiş olması tartışmalara konu oldu.
Sayısal olarak ifadeedersek, İrlanda ile Türkiye’yi borç stoku ve bütçe açığı itibarıyla karşılaştırdığımızda bu değerlerinin sırasıyla % 116 ,% 14 ve %46 ,%6 olmasına rağmen İrlanda’ya 2A, Türkiye’ye 2B verilmiştir. Türkiye’nin durumu İrlanda’dan daha iyiyken Türkiye’ye verilen kredi notu zayıf olmuştur. Türkiye’nin İrlanda'dan daha iyi not alması gerekirken, Türkiye ekonomisini açıklayan temel sayısal verilerin yokluğu ve belirsizliği riski artırdığından Türkiye’nin notu İrlanda'dan düşük olmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu bu konuda çalışmakta olup finansal piyasalarla ilgili kriterleri uluslararası düzeye getirmeye çalışılmaktadır. SPK çalışması sonlandığında Türkiye daha gerçekçi notlar alabilecektir.
2008 Kriz dönemimde Lehman and Brothers iflas eder. Ve iflas etmeden bir gün önce kredi derecelendirme kurumu Standart and Poors bu kuruluşun gayet iyi olduğunu sağlıklı olduğunu söyleyerek risksiz ve yatırım yapılır notunu vermiştir. Krizle birlikte ilk iflas eden şirket Lehman and Brothers olmuştur.
Durum böyle olunca not veren kurumlarının verdiği notun doğruluğu tartışılmakladır ve bu kurumların denetlenmesi gerektiği sorgulanmasına rağmen, hala bu kurumlar not vermeye devam etmekte olup piyasalara yön vermektedirler.
Örnekleme yaparsak, 2008 Küresel finansal sistematik krizin temel suçlusu kredi derecelendirme kurumları olmasına rağmen kimse bu kurumları sorgulamaktadır. Bu kurumlar krizden bir iki gün önce piyasalar ve kurumlar için her şey yolunda diye not vermişler ancak söz konusu finansal kurumlar finansal kriz akabinde iflas etmişlerdir. Buna rağmen bu kurumlar hala not vermeye devam etmektedir.
Amerikan SEC (Securities and Exchange Commission) tarafından Goldman Sacks’a piyasayı yanlış yönlendirme ve kurumların batmasına sebep olma ve bu durumdan kendisinin etkilenmeyip tam tersine kar elde etmesi nedeniyle 550 milyar Dolar ceza kesilmiştir. Bütün bunlara rağmen Goldman Sacks piyasada faaliyetine devam etmekte olup eski pozisyonu bu durumda etkilenmemiştir. Zarar görenlerin durumunu kim telafi edecektir sorusunun karşılıksız kalmasına rağmen yeni iflasların oluşmayacağının garantisi hala yoktur.
Kredi derecelendirme kurumları ve diğerleri, finansal piyasaların sağlıklı ve sorunsuzca işlediğinin ve işleyeceğinin teminatı değillerdir. Tam tersine bu kurumların yanlış bilgilendirici rolünün de olduğu unutulmamalıdır. Bu kurumların piyasa içinde sağlıklı işlev görebilmesi , kredi derecelendirme kurum ve kuruluşlarını denetleyecek ve kontrol edecek bir sistemin kurulması ile olası olabilecektir. Aksi takdirde tarih tekerrürden ibaret olacaktır.
Alıntı:
arkadaşlar bu yazıda başka bir yerden alıntılanmıştır.bilgi amaçlı buraya kopyalanmıştır.
Derecelendirmenin Tanımı
Derecelendirme ( Rating ) ihraçcıların ihraç ettikleri borç niteligindeki menkul
kıymetlerin anapara ve faizini zamanında geri ödeme yeterliligine ne ölçüde sahip
olduklarını göstermek amacıyla bagımsız kuruluslar tarafından yapılan
degerlemedir.
Derecelendirme en basit tanımı ile, borçlanma araçlarının içerdikleri geri
ödenmeme riskinin, kredi kalitesinin belirlenmesi islemidir; bir menkul kıymeti satın
alma, satma veya elde tutma tavsiyesi degildir.
Derecelendirme iki kısımdan olusmaktadır – ilgili kurum tarafından
derecelendirme görüsü verilirken hem menkul kıymetin degerlendirilmesi yapılmakta,
hem de toplam yükümlülüklerine göre ihraçcının kredibilitesi ölçülmektedir.
Derecelendirme, açılacak kredilerin zamanında ve tam olarak geri ödenmesi
ihtimali konusunda uluslararası sermaye piyasalarındaki kriterlere uygun ve objektif
bir ölçü saglamak amacıyla bir borçlunun ihraç ettigi menkul kıymetlere yatırım
yapılması halinde yatırımcının bundan dolayı üstlenecegi riskin bulunmasına
yardımcı olan önemli bir faktördür.
Uluslararası bir derecelendirme sirketi olan Moody’s’e göre kredi
derecelendirme, menkul kıymet ihraç eden kurulusların ihraç edilmis menkul
kıymetlerinin itfası boyunca anapara ve faiz ödemelerini vadesinde ödeyebilme
olasılıgının, bu olasılıkla ilgili hukuki yükümlülük ve istekliliginin piyasada esdeger
kurulus ve menkul kıymetlere göre karsılastırmalı olarak sınıflandırılması demektir.
Bir diger derecelendirme sirketi olan Standard & Poor’s firmasına göre kredi
derecelendirme yalnızca tahvil ihraç eden kurulusların degil, aynı zamanda garantör
rolü üstlenen taraflar, aracılık görevini yerine getiren sigorta sirketleri ve finansal
kiralama firmalarının da yükümlülüklerini zamanında yerine getirip getiremeyeceginin
degerlendirilmesidir.
Risk derecelendirmesi ile ilgili görüsler kolay anlasılabilmeleri ve
karsılastırılabilmeleri için derecelendirme kurumları tarafından belirli ölçekler
üzerindeki yerlerini gösteren sembollerle ifade edilmektedir.
Özet olarak, derecelendirme su soruların cevabını veren degerlendirmelerdir :
- İhraç edilen menkul kıymetin veya ihraçcının anapara ve faiz ödemelerinin
zamanında yapılamaması riski nedir? Bu risk, iki temel unsura baglıdır.
A ) Objektif Unsur : Borçlunun ekonomik ve mali durumu
B ) Subjektif Unsur : Borçlunun, borçlarını ödemeye istekli olup olmadıgı
Bu risk diger kurulusların ihraç ettigi aynı türdeki menkul kıymetlerin riskleri ile
nasıl karsılastırılabilir?
Derecelendirilen menkul kıymetle ilgili olarak iki tür riskten söz edilebilir.
Bunlar “geri ödeyememe riski†( default risk ) ve “piyasa riskiâ€dir. Geri ödeyememe
riski, bir menkul kıymete ve onu ihraç eden kuruma iliskin riskleri yansıtırken, piyasa
riski tüm ekonomik kosullar ile ilgilidir. Yükümlülügü yerine getirememe durumu
( temerrüd ) borçlu tarafından yapılması yasal olarak gerekli olan ödemelerin
gecikmesi sonucunda olusmaktadır.
“Geri ödeyememe riski†kavramı, derecelendirmenin en sık kullanılan anlamı
olan kredi derecelendirme için geçerli olabilir. Ancak; derecelendirme kavramı,
borçlanma senetleri hariç menkul kıymetlerin, temel olarak ihraçcı kurumun
degerlendirilmesini de içerir. Sonuçta degerlendirilen, ihraçcının kredibilitesidir.
İhraçcının derecelendirmesinin, bir baska deyisle, kredibilitesinin yüksek olması,
ekonomik basarısızlıga ugrama riskinin düsük oldugunu ifade eder. Ekonomik
basarısızlıgın sonuçları iflas, tahvillerin ödenmemesi, imtiyazlı hisselere kar payı
ödenmemesi, banka hesaplarının borç bakiye vermesi olabilmektedir. Ekonomik
basarısızlıgın olusmadan önce tespiti için bakılabilecek kriterler asagıdaki gibidir :
- Nakit akımı ( simdiki nakit akımının analizi ve gelecek dönemlerdeki nakit
akımının tahmini ),
- Strateji ( firma ve endüstrideki maliyet yapısının gelisimi, yönetim kalitesi, vs. )
- Finansal tablolar ( analiz yapılması ve diger firmaların finansal tabloları ile
karsılastırılması )
- Dıs degiskenler ( menkul kıymet verimleri ve tahvil dereceleri )
Alıntı:
arkadaşlar bu yazıda başka bir yerden alıntılanmıştır.bilgi amaçlı buraya kopyalanmıştır.
Ülke Derecelendirilmesinde Kullanılan Görünüm ve izleme notları
Derecelendirme kurumları tarafından hazırlanan raporlarda ülke
derecelendirme notlarının belirtilmesinin ( teyid edilmesinin veya revize edilmesinin )
dısında, bir ülkedeki önemli ekonomik ve politik gelismelerle ilgili kurum görüslerine
de yer verilmektedir. Derecelendirme kurulusları, ülke derecelendirme notları
haricinde ilerideki dönemdeki beklentileri yansıtan “Genel Görünüs / Görünümâ€
( Outlook ) veya “Gözden Geçirme / izleme†( Review ) olarak tanımlanan ve
derecelendirmenin trendiyle ilgili bilgi veren notlarını da yayınlarlar. 27
Ülke derecelendirme notları ülke ekonomisiyle ilgili mevcut durumu ifade
ederken, görünüm ve izleme notları, ülke ekonomisiyle ilgili trendi ve beklentileri
yansıttıkları için en az derecelendirme notları kadar önemlidir.
Fitch Türkiye Kredi Derecelendirme A.S.’nin internet sitesinde bu notlar söyle
açıklanmaktadır :
Not izleme : Yatırımcılara duyurmak amacıyla, kredi notları “Not izlemeâ€
kapsamına alındıklarında, makul bir ihtimalle bir not degisikligi olabilecegi ve
degisikligin hangi yönde olabilecegini belirtilmektedir. Bunlar, potansiyel bir
artırımı tanımlayan “Olumluâ€, potansiyel bir düsüsü belirten “Olumsuz†veya
notlar artırılabilir, azaltılabilir yada sürdürülebilir durumdaysa “Gelisenâ€
seklinde olabilirler. “Not izleme†genelde kısa sürede çözümlenir.
Not Görünümü : Bir iki sene içerisinde notun muhtemel degisme yönünü
belirtir. Görünümler, olumlu, duragan veya olumsuz olabilir. Olumlu veya
olumsuz bir “Not Görünümüâ€, mutlaka bir not degisikligi olacagı anlamına
gelmez. Benzer sekilde “Duragan†görünümlerde, olumluya yada olumsuza
yönelik bir degisiklik olmadan sartlar gerektirdigi takdirde bir not artırımı veya
düsmesi olabilir. Ara sıra, Fitch temel bir egilim göremeyebilir ve böyle
durumlarda “Not Görünümüâ€nü “Gelisen†seklinde belirtebilir. 28
S & P derecelendirme sirketi de “Genel Görünüm Derecelendirmesiâ€
( Outlook ) veya “Kredi izleme†( Credit Watch ) görüslerini duyurarak belirli bir
dönemdeki potansiyel yönetimle ilgili görüslerini yansıtmaktadır. Bu degerlendirmeler
asagıdaki sekilde ifade edilmektedir :
- “Pozitifâ€, derecenin arttırılabilecegi anlamına gelmektedir.
- “Negatifâ€, derecenin düsürülebilecegi anlamına gelmektedir.
- “Duraganâ€, derecenin muhtemelen degismeyecegi durumu ifade etmektedir.
- “Hareketliâ€, derecenin arttırılabilecegi ya da düsürülebilecegi durumu ifade
etmektedir.
Moody’s de “Genel Görünüm†( Outlook ) ve “Not Yükseltme / Düsürme için
izleme†( Review for an upgrade / downgrade ) terimlerini kullanmaktadır. “Genel
Görünümâ€, genellikle 12 – 18 aylık dönem içinde degisimin yönünü belirleyerek
notun degismesi için pozitif veya negatif yönde yeni veriler bulunmakta oldugu,
ancak bu verilerin henüz notu degistirecek kadar güçlü olmadıgı amlamına
gelmektedir. Tüm veriler mevcut notu teyid ediyorsa, “Duragan / istikrarlı†( Stable )
terimi kullanılmaktadır. “Not izleme†( Review / Review Watch / Credit Watch )
terimleri ise kısa süre içinde pozitif veya negatif yönde degisimin olacagı görüsünü
ifade etmektedirler.
Alıntı:
Derecelendirme nedir
Derecelendirme nedir ?
borçlunun ana para ve faiz yükümlülüklerini ödeme isteği ve kabiliyetinin tam olarak zamanında yerine getirilip getirilememesini ölçen bir araçtır.
Derecelendirme kriterleri nelerdir?
Ülkelerin derecelendirme kriterleri
Ülke risklerini ölçerken genelde ekonomik ve politik risk faktörlerine bakılır. Temel göstergeler göz önüne alınır.
Ekonomik risk olarak;
• döviz cinsinden nakit akışının düzeni,
• Borç rasyoları,
• İhracatın büyümesi,
• Ekonominin açıklığı,
• Cari işlemler dengesi,
• Kısa vadeli sermaye akışının rezervlere oranı,
• Rezervlerin durumu ve gelişmesi, büyüme hızı,
• Toplam tasarruflar,
• Kamu sektörünün mali açıkları,
• Yatırımlar ve enflasyon en temel göstergeler olarak alınırlar.
Politik risk faktörleri ise,
• Seçim sistemi ve zamanları,
• Dış politika gelişmeleri, demokrasinin ne ölçüde yerleştiği,
• Politik lider veya gündemdeki değişmeler,
• Koalisyonların yapısı,
• Muhalefetin durumu,
• Merkez Bankası’nın bağımsızlık derecesi şeklinde özetlenebilir.
Alıntı:
Döviz Piyasası Zaman Dilimlerinin Gizli Ritmleri (Boris Schlossberg)
Traderlar, döviz (FX) piyasası ile tanıştıklarında, ilk öğrendikleri bilgi bu piyasanın dünyanın her yerinde, haftanın altı günü ve 24 saat boyunca açık tek finans piyasası olduğudur. Bu ifade, teorik olarak doğru olsa bile, pratikte FX işlemleri üç farklı günlük işlem seansından oluşur. Her bir seansın gerçek yapısını ve garip düzenini anlamak, döviz piyasasında sık sık gerçekleşen çelişkili hareketlerinden kar elde etmeye çalışan her trader için son derece önemlidir. Kısaca, gün içinde döviz işlemleri yapmak istiyorsanız, döviz piyasasının gizli ritmlerinin farkında olmanız gerekir.
Güneşi Takip Edin
Döviz işlemleri, güneşi takip eder. Japonya, döviz piyasanın resmi olmayan merkezi olmasına rağmen, işlemler Asya Pasifik ülkelerinde, Wellington, Yeni Zelanda ve Sidney, Avustralya’da daha önce başlar. New York’taki traderların pek çoğu pazar akşam yemeği planları yaparken, Asya’da çoktan Pazartesi günü başlamıştır. Pazar günü New York saatiyle 5:00’de dövizler işleme hazırdır ve böylece bu durum döviz piyasasını, her hafta açılan ilk finans piyasası yapar.
Ancak, sabahın erken saatleri, pek çok insanın gözlerindeki uyku mahmurluğunu atarak geçirdikleri sakin bir zaman dilimi olması gibi, Asya seansı da genellikle döviz piyasalarında en sakin ve volatilitenin en düşük olduğu seanstır. Döviz işlemlerinin yapıldığı üç büyük merkez arasında, Tokyo en düşük işlem hacmine sahiptir – günlük 3 trilyon $’lık işlem hacminin sadece % 15’i Tokyo’da gerçekleşir. Asya işlem saatlerinde EURUSD paritesinde 20-30 piplik hareketleri görmek çok sıradışı bir durum değildir ancak likidite eksikliği alış/satış spreadlerinin artmasına, GBPUSD paritesinin bazen, Londra ve New York seanslarında alışıldık üç puanlık spreade karşılık altı puan genişlikte işlem görmesine neden olabilir.
Aslında çoğu zaman, Asya işlem saatlerinde yaşanan ve kayda değer tek fiyat hareketi Avustralya ve Yeni Zelanda’nın hammaddeye dayalı dövizlerinde görülür ve bu ülkelerde ekonomik veriler NEW YORK saatiyle 5:00 ve 7:30’da açıklanır. Japonya ekonomik verileri, NEW YORK saatiyle 7:00 ve 9:00 arasında açıklanır ancak ekonomik haberlerin Japon Yeni üzerindeki etkisi, Avustralya ve Yeni Zelanda Dolar’ları üzerindeki etkisinden çok daha düşüktür. Fark nerede? Bunun yanıtı, faiz oranları ve carry trade ile alakalı.
1980’li yılların sonunda Japonya’da hem hisse senedi hem de gayri menkul piyasasındaki köpüklerin patlaması, ülkeyi uzun yıllar süren deflasyon döngüsüne soktu ve bu döngüden hala tam anlamıyla çıkılamadı. Sonuç olarak, Japonya Merkez Bankası faiz oranları ZIRP (sıfır faiz oranı politikası) adı verilen bir hamle ile faiz oranlarını 0 seviyesine kadar düşürdü ve Japon banka sisteminin yaşadığı büyük kayıplar ardından talebi arttırmaya çalıştı. Sonuç olarak, ülke ekonomisi ihracat sektörünün gücü sayesinde canlandı ancak ZIRP, 18 aydan daha uzun bir süre kullanıldıktan sonra sadece % 0,5 oranında veya 50 baz puan arttırıldı. Ayrıca, Japon tüketici talebinin istikrarsız durumu göz önüne alındığında, pek çok piyasa katılımcısı, Japonya Merkez Bankasının ilave faiz arttırımının yavaş da olsa devam edeceğine inandı çünkü Japon para politikası yetkilileri hassas toparlanmaya zarar vermeme konusunda son derece dikkatli. Bu nedenle Yen, dünyada hala en düşük getirili temel para birimi olarak kalmaya devam ediyor.
İşin özünde, para birimleri, çok kısa vadeli bono olarak görülebilir çünkü her bir para birimi, o ülkenin merkez bankasının belirlediği faiz oranlarına bağlıdır. Ekonomik aktiviteler arttıkça, merkez bankaları da faiz oranlarını arttırma eğilimi gösterir ve para birimi, yatırımcılar ve spekülatörlere çekici gelmeye başlar. Bu nedenle döviz piyasası ekonomik verilere odaklıdır çünkü yatırımcılar, çeşitli merkez bankası para politikalarının gel gitlerini tahmin etmeye çalışır. Ancak, Japonya para politikasının tahmin edilebilir bir gelecekte değişmesi mümkün görünmediği için ekonomik verilerin Yen işlemleri üzerinde çok düşük etkisi vardır.
Ancak bu durum, Avustralya ve Yeni Zelanda Doları’nda böyle değildir çünkü bu ülkelerin ekonomileri, Çin’den gelen ve doymak bilmeyen taleplere karşı kaynak yaratarak beslenmektedir. Avustralya Çin’e sanayi metalleri sağlarken Yeni Zelanda gıda ve ham madde ithal etmektedir ve bu iki ekonomide yaşanan büyüme göz kamaştırıcıdır. Örneğin Avustralya 2007 yılında 235,000’in üzerinde istihdam yaratmıştır- bu oran ABD ekonomisinde 4,7 milyon istihdama eşittir. Bu nedenle bu iki para birimi, büyük sanayileşmiş ülkeler arasında yüksek getirinin keyfini çıkarır (Faiz oranı Avustralya’da % 6,75, Yeni Zelanda’da ise % 8,25’tir).
Döviz: Çok Kısa Vadeli Bono
Asya Pasifik ekonomilerinde faiz oranlarındaki bu büyük tutarsızlık, kendi ülkelerindeki tasarruf hesaplarında sadece 50 baz puan getiri ile karşı karşıya olan Japon perakende yatırımcılarının dikkatinden kaçmaz. Bu nedenle Asya seansında bu büyük akış, AUDNZD / NZDJPY çapraz paritelerinde carry trade işlemlerinde gerçekleşir. Spekülatörler, Avustralya ve Yeni Zelanda Dolarları ile Yen işlemi yaparak faiz oranı farklılıklarından getiri elde etmeye çalışır.
Ancak carry trade işlemleri, büyük oranda risk iştahına bağlıdır ve genellikle hisse senedi hareketleri ile de bir ilişkisi var. Spekülatörler, risk alma konusunda istekliyse ve hisse senedi alıyorlarsa, carry trade işlemleri de her zamanki gibi ralli gösterir. Ancak piyasa aniden risk iştahını tersine çevirirse, carry trade işlemleri de hisse senetleri ile birlikte düşer.
Döviz piyasası sürekli hareketli olduğundan, fiyatlarda çok büyük boşluklar meydana gelmez. Ancak, New York’tak hisse senedi piyasaları Cuma günü düşük seviyeden kapandıysa ve risk kaçınımı haftasonu da devam ederse, Yen, pazar gecesi açılışta genellikle daha yüksek bir boşluk sergiler. Bunun nedeni Japon ekonomisindeki yerleşik güç değil, carry trade işlemlerinin kapsamlı bir şekilde sona erdirilmesi ve dolayısıyla yüksek getirili Avustralya ve Yeni Zelanda para birimlerinde satış olurken Yen’in geri alınmasıdır. Bu iki güç (risk iştahı ve risk kaçınımı) Asya seansı sırasında işlemlerin arkasındaki esas güçtür.
Londra: Dövizin Kalbi ve Ruhu
Döviz piyasasında resmi bir merkez olmamasına rağmen, dünyada serbest akış sergileyen her türlü para biriminde piyasa yapmaya hazır 200 aracı ile döviz piyasasının kalbi ve ruhudur. Asya ve Kuzey Amerika’nın ortasında bulunan Londra, dünyada büyük bir finansal aracı kurumu görevi görür ve % 35’lik bir oranla günlük işlem hacminin en büyük dilimine sahiptir. New York saatiyle 2:00’da başlayan Avrupa Seansı, sert fiyat hareketleriyle ünlüdür. Londra’da çok fazla yatırımcı olduğu için ve hepsinin bekleyen emirleri olduğu için, Avrupa seansındaki ilk fiyat hareketi, genellikle sahtedir çünkü aracılar, stop emirlerini çalıştırmayı ve destek ve direnç seviyelerini araştırmayı dener.
Bu dinamik “Londra sahtesi†olarak bilinir. Aracılar ve spekülatörler, fiyatı ne kadar uzatabileceklerini görmeyi, zayıf kısa ve uzun pozisyonları piyasadan uzaklaştırmaya zorlamayı dener. Tabii ki bazen, Londra’daki başlangıç hareketi aslında doğru çünkü herkes piyasaya katılır ve genellikle Kuzey Amerika seans başlangıcına kadar devam eden güçlü bir trend oluşur.
Londra en büyük likidite havuzu olduğu için, alışlar ve satışlar bu süre içinde gözle görülür bir şekilde daralır. EURUSD paritesi genellike 1,5 pip genişliğinde işlem görürken, Pound istikrarlı bir şekilde üç pip aşağı veya yukarı bir seviyede işlem görür. Avrupa seansı, kısa vadeli tradingde bu küresel günde en iyi fırsatlardan bazılarını sunduğu için, volatilite büyük oranda artarken, alış/satış spreadlerinde de daralma olur.
New York saatiyle 4:00 ve 5:00 arasında, İngiltere ve Avrupa verilerinin pek çoğu açıklanır ve piyasalar dikkatlerini ekonomik haberlere verir. İngiliz ekonomi verisindeki büyük sürprizler, GBPUSD paritesinde geniş hareketlere neden olabilir. Paritenin, yaşanan ilk şaşkınlık sonrasında bu boşluğu yukarı veya aşağı yönlü olarak 40 puan kapatması çok sıra dışı bir durum değildir. Son derece önemli ekonomik sürprizler, her iki yönde 100 puana kadar boşluk yaratabilir. Bütün yatırımcıların, teknik veya temel veri odaklı olsun fark etmez, akıllarında tutmaları gereken konu, ekonomik takvimi takip etmenin önemi ve ufukta görülen potansiyel riskli olayların farkında olmalarıdır. Ekonomik haberlerin o kadar önemli olmadığını iddia eden, haberlerden önce işlem açan ve haber sonrası kargaşada anında stoplanan ve sonra işlem kendi yolunu izlerken öfkeye kapılan sayısız trader tanıyorum.
Genel olarak, haber açıklamaları öncesinde bir süre beklemek ve daha sonra yaşanan fiyat hareketinde işlem yapmak en iyisidir. Risklere karşı hazırlıklı olup, ekonomik tahminlerde çok başarılı olsanız da, beklentiye yönelik yapılan işlemler, döviz piyasasının en karlı kısa vadeli fırsatlarından birisi olabilir.
New York saatiyle yaklaşık 7:00’da, ABD işlem saatleri başlar ve genellikle Avrupa seansında görülen fiyat hareketlerinin neredeyse tamamı Kuzey Amerika’daki traderlar tarafından tersine çevrilir. Fiyat yönündeki bu değişiklik, odak noktasının değişikliği nedeniyle gerçekleşir çünkü Avrupa’dan gelen ekonomik haberler geri planda kalır ve ABD ekonomik veri açıklamaları sahneye çıkar.
Avrupa ve Amerika ekonomik verileri arasında yaşanan bu savaşta, ABD ekonomi haberleri neredeyse sürekli kazanır. Bunun nedeni Dolar’ın dünyanın rezerv para birimi olmasıdır. Çoğu zaman EURUSD paritesi, olumlu gelen Avro Bölgesi haberleri nedeniyle Londra seansı boyunca ralli yapabilir ve ABD verilerinin yukarı yönlü sürpriz yapması halinde elde ettiği kazancın büyük bir bölümünü iade eder. Bu iniş çıkışlı fiyat hareketi, grafik okuyucuları için sinir bozucu olabilir ancak spekülatif akışların piyasayı nasıl etkilediğini anlamada son derece önemlidir.
Spekülatörler, döviz piyasasında hayati bir rol oynarlar, özellikle de Kuzey Amerika işlemlerinde. Döviz piyasası, şirketlerin döviz risklerini koruma altına almanın bir yolu olarak tasarlanmış olsa da, analistler döviz hacminin % 95’inin yapısı gereği spekülatif olduğunu tahmin etmektedir. ABD seansı, günlük hacmin yaklaşık % 25’ine sahiptir ancak % 10’u, küçük bir şehre aittir: Greenwich, Connecticut. Bu şehir, dünyanın en büyük hedge fonlarının yuvasıdır.
Bunun nedeni, spekülatif akışların, döviz piyasasının günlük operasyonlarında son derece büyük bir etki yaratmaları ve spekülasyonun bankalardan veya hedge fonlarından gelip gelmediğine bakmaksızın valüasyon noktasının çok ötesinde hareketleri abartmalarıdır.
Genel Mesaj
Her seansın birbirinden farklı yapısı göz önünde bulundurulduğunda, traderların, bu üç zaman diliminde birleştirici bir kısa vadeli strateji yaratmalarını sağlayacak genel bir mesaj var mı? Aslında yok. Ancak bir stratejinin, sağlam tahmin edici güçleri olduğu düşünülüyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Asya seansı en sakin seans çünkü EURUSD paritesi genellikle her iki yönde 30 puan hareket ediyor. Ancak, EURUSD paritesi Asya seansında bir yöne ya da diğer yöne güçlü bir kırılma yaşarsa, bu hareketin Avrupa ve Kuzey Amerika işlem saatlerinde de devam etme ihtimali son derece yüksektir.
Örneğin EURUSD paritesine bir bakalım. 6 Kasım gecesi, Avro, Tokyo işlem saatlerinde, Halk Kongresi Komite Başkan Yardımcısı Cheng Siwei’nin döviz rezervlerini, Dolar gibi zayıf para birimlerini dengelemek adına Avro gibi “güçlü para birimlerine kaydıracaklarını söyledikten sonra kırılma yaşadı. Tokyo’daki kırılma, haber yayıldıkça Londra ve New York seanslarında da devam etti. Genel olarak, para birimleri Tokyo’da hareket ediyorsa bunun önemli bir nedeni var demektir ve traderların, o fiyat hareketine dikkat etmeleri tavsiye edilir.
Döviz piyasasının gizli ritmlerini anlamak, yatırımcıların yüzeyin altındaki bütün aktivitelerden kar etmelerine yardım eder.
Alıntı:
Ekonomik Göstergelerin Yorumlanışı
Ekonomik göstergeleri ve Yurtdışındaki havayı, açıklanan veriler anlayıp yorumlamak ya da analiz etmek çok uzun ve karmaşık bir işlem olduğundan analizleri nasıl yaptığımı soran arkadaşlara yardımcı olacağını düşündüğüm bazı temel unsurları ve paratik yöntemleri aşağıda anlatmaya çalıştım.
Analiz için 1.veri ve kullanılışı:
DOLAR : Analizlerimizde kullanacağımız 1. veri DOLAR olacaktır.Eğer izleme şansınız varsa ‘’Dolar Endeksini’’; yoksa Euro/Dolar paritesinin gözlemlenmesi piyasanın yönünü kavramak açısından önemli bir indikatörlerden biri olacaktır. Dolar değer kazandıkça,dolarla fiyatlanan herşeyin fiyatı düşecek; dolar değer kaybettikçe, dolar ile değerlenen herşeyin fiyatı artacaktır. Çünkü carry-trade dolar borçlanarak yapılmaya devam ettikçe; dolardaki hareketlilik, başta borsalar olmak üzere, dolar ile fiyatlanan herşeyin fiyatını belirlemeye devam edecektir.
Ekonomilere ilişkin datalar; altın standardı parasal sistemden kaldırıldığından beri,doğal olarak o ülkelerin paralarına olan tercihleri belirleyen en önemli sebep. Parasal tercihler de, FED’in niceliksel gevşeme politikaları çerçevesinde büyüttüğü bilançosu nedeniyle dolar borçlanarak diğer varlıklara yatırılan paraların (carry-trade) maliyetini belirliyor. Doların fiyatı diğer paralara göre arttıkça maliyet arttığından, dolar borçlanarak yatırım yapılan varlıklar satılıp hemen dolara dönülüyor. Dolar değer kaybettikçe dolar maliyeti ucuzladığından, dolar borçlanılarak başta borsalar olmak üzere dolarla değerlenen tüm varlıklara yatırım yapılıyor.
‘’dolar değer kaybettikçe dolar ile değerlenen herşeyin fiyatı artar’’ DOW yükselir altın ve petrol fiyatları artar.
Analiz için 2.veri ve kullanılışı:
Petrol fiyatları: Petrol fiyatları yukarı gidiyorsa, petrol talebi ve dolayısı ile ekonominin çarklarının dönüşü artıyor demektir ve olumlu yansıma yapar. Unutmayın ki, borsaların zirveleri yüksek petrol fiyatlarının desteği ile olmuştu. Bu nedenle petrolün yükselmesi olumlu yansımalar yapacaktır.
Analiz için 3.veri ve kullanılışı:
Altın Fiyatları: Altın fiyatları artıyorsa. Piyasalara bir güvensizlik olduğu ve yatırımcıların diğer yatırım araçlarından uzaklaşarak daha güvenli olan altında pozisyon almak suretiyle yatırımlarıı koruma yolunu seçtikleri düşünülür.
Kısaca Altın fiyatlarının artması borsalar üzerinde negatif etki yapar...
Analiz için 4.veri ve kullanılışı:
Faizler : Gösterge olarak kullandığımız tahvil bileşik faizlerindeki artış tıpkı altında olduğu gibi paranın daha güvenli bir yer aradığının göstergesi olduğundan borsalar üzerindeki etkisi negatiftir.Merkez bankalarının açıkladığı faiz oranı ise O devletin ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu göstermesi açısından önemlidir.Mesela Merkez bankası faiz oranlarını artırırsa ne olur? Bankalar daha yüksek maliyetle borçlanırlar. Maliyeti yükselen bankalar bunu verdikleri kredilere yansıtırlar dolayısıyla son kalemde bu firmalara yansır. Daha yüksek maliyetli para kullanan firmaların da karlılığı düşer. Yüksek tahvil oranları yatırımcının da döviz bozdurarak tahvile yönelmesi sonucunu da doğuracağından döviz fiyatları da düşer...
Verilerle Analiz
Verilerin tek tek borsayı ve dolayısıyla endeksi nasıl etkilediklerini gördük. Şimdide bu verileri dikkate alırken aralarındaki ilişkiyi de bilmemiz lazım.
1. Doların değeri düşüyorsa dolarla fiyatlanan herşeyin fiyatı yükselir..
2. Piyasaya para girmesine yol açacak bir durum oluşursa; faizler düşer,döviz ve altın yükselir,
3. Piyasadan para çıkışı olursa ;faiz yükselir,döviz ve altın fiyatları düşer.
4. Faiz oranlarıyla kurlar ters yönlü hareket eder.
5. Bir ülkenin büyüme oranı pozitifse faizler yükselir bono/tahvil ve döviz kuru düşer.
6. Büyüme oranı negatifse faizler düşer bono/tahvil ve döviz kuru yükselir.
7. İstihdam oranı yükselirse faizler yükselir bono/tahvil fiyatları ve döviz kuru düşer
8. İstihdam oranı düşerse faizler düşer bono/tahvil ve döviz kuru yükselir.
9. Enflasyon yükselirse faizler yükselir. bono/tahvil ve döviz kuru düşer.
10. Enflasyon düşerse. faizler düşer.bono/tahvil ve döviz kuru yükselir.
11. Sanayi üretim ve kapasite kullanım oranları yükselirse,faizler düşer bono/tahvil fiyatları ve döviz kuru yükselir.
12. Sanayi üretim ve kapasite kullanım oranları düşerse faizler yükselir bono/tahvil fiyatları ve döviz kuru düşer
13. Otomotiv ve Konut harcamaları yükselirse; faizler yükselir bono/tahvil fiyatları ve döviz kuru düşer.
14. Otomotiv ve Konut harcamaları düşerse; faizler düşer bono/tahvil fiyatları ve döviz kuru yükselir.
15. Merkez Bankası piyasaya para verirse; TL faizi düşer,bono/tahvil fiyatları,döviz, altın,yükselir.
16. Merkez Bankası piyasayadan para çekerse ; TL faizi yükselir,bono/tahvil fiyatları,döviz, altın,düşer.
17. Merkez bankası bankalar arası piyasadan döviz alışı yaparsa;:TL faizi düşer bono/tahvil fiyatları,döviz ve altın yükselir.
18. Merkez bankası bankalar arası piyasaya döviz satışı yaparsa;:TL faizi yükselir bono/tahvil fiyatları,döviz ve altın düşer.
19. Ekonomik istikrarsızlık durumunda TL faizleri , döviz ve altın fiyatları yükselir,bono/tahvil fiyatları düşer.
20. Politik istikrarsızlık durumunda TL faizleri , döviz ve altın fiyatları yükselir,bono/tahvil fiyatları düşer.
Yukarıdaki altın, petrol,faiz, dolar ile ilgili verilerin bu verilerin birbirlerini de etkiledikleri göz önünde bulundurarak değerlendirilmesinin yapılması lazımdır.Örneğin Doların değer kaybetmesi altın ve petrol fiyatlarını da yukarı çerker. Bu olağan ve beklenen bir durumdur.Yani bu durumun oluşması olağan ve beklediğimiz bir durumdur.Böyle bir durumda altın ve petrolün değeri dolar yüzünden değiştiğinden analizimizde bunların değer artışlarını dikkate almayız. Ama ne zaman doların değeri sabit veya artıyorken altın ve/veya petrol fiyatları da artıyorsa bu bizim için önemli bir veri ve bu aykırılık dikkatli olmamızı gerektirecek bir sinyal olacaktır.Yani kısaca beklenen/olağan değil olağandışı/beklenmeyen verilerin bizim için daha çok önemi vardır ve Analizlerimizi bu aykırı veriler üzerine kurarız.....
Faydalı olacağını umarım....
Bir de hikaye koyalım... eskilerden... pek eskilerden...... Taaa eski Mısır'dan.....
4 ocak. 2012... öteköye koymuşuz... Sadrazam 77 yazmış..
Sadrazam da geri kalır mı...? Muhteşem bir hikaye yazmış... Arada kalmasın istedim........
"Bir gün Züleyha, arkalığına beyaz sümbül dalları işlenmiş tahtırevanıyla geçiyordu kütüphanelerin ve tapınakların kenti olan kentinin sokaklarından.
Görkemli bir alayla geldiğini görenler saygı ve hayranlıkla kenara çekiliyor ve Züleyha'ya yol açıyorlardı. Zengin ve güçlüydü, en fazla da güzeldi ve kimse kırmızı gülleri saçına Züleyha gibi takamazdı.
Birden bir meczub, ehil arslanları, atları ve arabaları aşarak Züleyha'nın tahtırevanının önünde dikiliverdi, yürüyüş durdu. Züleyha tül cibinliği aralayarak bu duraklamanın nedeninin anlamak istedi.
Gözlerini kaldırarak Züleyha'nın yüzüne bakmaya başladı meczub, "Züleyha..." dedi, "sevindir beni!" Züleyha kölelerine meczubun sevindirilmesi için işaret etti.
Köleler mor renkli kadife bir keseyi uzattılar avucuna; ama meczub oralı bile olmadı.
"Züleyha..." dedi, "sevindir beni, bana gülümse! başka bir şey istemem."
Züleyha bu sesi hatırladı ve yüzüne dikkatlice bakınca, aşkını reddettiği silik bir yığın sima arasından bir zamanların ordu kumandanını tanıdı. Usulca gülümsedi.
Başını önüne eğen meczub sessiz ve sakin geldiği gibi çekiliverdi.
O günden sonra Mısır'ın lisanına "sadaka vermek" anlamına gelen yeni bir deyim yerleşti: Züleyhanın gülümsemesi"
:hi:
pori.... nin tahmininden.. 16.01.2012..
Eğer en yüksekten yaptığımız kapanış önemli direnc/tepe bolgesindeyse....
1)normalde Spot ertesigün o değerin üstünü görmeli.
2)ya da Spot eksi gapla açılır ve o gapı kapatmazsa kapanış en düşüklerden olur...
....
4.1.2012..
"piyasa diplerdeyse ve en dusukten kapatiyorsa, gercek yukselis icin ertesigun daha asagisini gormeli"
"ama eger ertesigun gapli acip asagi vermiyorsa o gun en yuksekten kapatmaya gider ama o gun gordugu seviyeler bir sure ust sinir olarak kalir"
24.03.2012.....
electro...dan...
Burayı takip etmek isteyenlerin uzun vadede dikkat etmesi geren altın kurallar.........
Borsa yatırımcısı, Homoeconomicus türünün bir alt grubu olarak çok özel bir canlıdır. Sistemin devam etmesi için yapması gereken şeylerin hepsini yaparken kendi iyiliği için yapmaması gerekenleri hep unutur. Bu yapmaması gerekenler sadece borsa ile ilgili değil, rutin hayatıyla da ilgilidir. Onun yapmaması gerekenler nelerdir? Sakınması gereken durumlar ve eylemleri biliyor mu? Bilse bile bu bilginin ona bir yararı var mı? O her şeyi yaşayarak mı öğrenmek zorunda? Yoksa borsada başkalarının deneyimlerinden yararlanmak mümkün mü?
1- Bir şekilde borsada yer alıyorsan, ne iş yapıyorsan yap, işini ihmal etme! Piyasa ne kadar boğalaşırsa boğalaşsın, ekranda gördüğün kazançlar gerçek hayatındaki kazancından çok farklı olsa bile gerçek kazanç bildiğin ve yaptığın işten elde ettiğindir.
2- Mesleğin ne olursa olsun, çevrede borsacı öğretmen, borsacı doktor veya borsacı doktor olarak anılmaktan kork. Çünkü yükseliş trendi er veya geç bitecektir. Bittiğinde akılsız borsacı olarak anılacaksın. Çevrende hiç kimseye tüyo verme! Hisse önerisi yapma! Çünkü söylediklerin doğru olsa bile çoğu kişi kaybedecek. Kazansa bile daha çok kazanamadığı için seni suçlayacak.
3- Borsa yüzünden aileni ihmal etme! Çünkü hiçbir boğa piyasası ve hiçbir internet muhabbeti çocuğundan esirgediğin dakikaların yerini tutamaz. Hiçbir borsa üstadının yazısı eşinin seninle aynı evde yaşıyorken yalnız kalmasına neden olamaz.
4- Kesinlikle borsayı sevme! Borsa sadece bir araçtır. Nasıl ki balıkçı oltaya aşık değilse, sen de borsaya aşık olma! Borsa para kazanmak içindir. Para ise lotları arttırmak veya portföyü büyütmek için değil. Harcanmak için kazanılır. Harcarken mutsuz değil, mutlu olmak lazım.
5- Eğer borsada kaybediyorsan bunun nedeni yeterince teknik veya temel analiz bilmemen değil. Borsanın ne olduğunu bilmediğin için ve kendini tanımadığın içindir. Borsanın tarihini okursan 500 yıldan beri aynı insanların aynı nehirde yıkandığını göreceksin.
6- Eğer borsayı yanlış yorumluyorsan veya ardı ardına para kaybediyorsan bir süreliğine yorumlamaktan ve işlem yapmaktan vazgeç! Çünkü hata bir sonraki hatayı, kayıp ise bir sonraki kaybı besler. Aldığın pozisyon seni huzursuz ediyorsa karda veya zararda olsan bile pozisyondan mutlaka çık!
7- Hisseyi şahsi malın gibi görme! Her hisse sen onu sattıktan sonra yükselme hakkına sahiptir. Borsada ne hisseler ne de yükselişler biter.
8- Hisse senedi alım satımı yapıyorsun diye kendini Wallstreet’in büyük traderlerinden biri zannetme! Kendi sosyal sınıfından olmayan şirket patronlarını pozisyonuna göre haklı veya sevimli veya büyük insan olarak görmeye başladıysan otur bir daha ve bir daha düşün! Politik eğilimlerin borsadaki trende göre değişmişse oturup iki kez düşün!
9- Borsa ile uğraşıyorsan internet’teki kişilere fazla güvenme. Orada gördüğün bir çok isim aslında aynı kişiye aittir. Orada bir çok kişi yazdığı gibi değildir. Dijital ortam palavra atmak için en uygun ortamdır.
10- Televizyonda altında borsa ile ilgili bant geçen programları mümkün olduğu kadar az izle! Yükseliş trendi sırasında şok haber ve kriz haberlerinin çoğu hikayeden ibarettir. Düşüş trendi sırasında ise düşmek için bu haberlere gerek bile yoktur.
11- Kendine belli bir kazanç hedefi sakın koyma! Örneğin ‘Bu hisse %X yapınca satarım!’ veya ‘Param şu kadar olunca borsadan çıkarım!’ gibi düşüncelere sahip olma! Çünkü ne o hissenin sana o yüzdeyi vermek, ne de borsanın sana o parayı kazandırmak gibi bir sözü var.
12- Kaybettiğin zaman sakın başkalarını suçlama! Çünkü aracı kuruma kendin gidip hesap açtın. Hisseyi kendin aldın. Hisse kendisi düştü. Düşünce de onu sen sattın. Krediye sen girdin. Böylece zararı da sen ettin.
13- Gazetede okuduğun veya TV’den duyduğun habere göre hisse alma! Haber medyaya düşmüşse genellikle artık eskimiş demektir.
14- Vadeni mutlaka belirle! Bir hisseyi ne kadar elde tutabileceğini bilmiyorsan o hisse çok yükselse bile o yükselişin sana bir yararı olmayacak.
15- Kesinlikle keşke ile başlayan cümleler kurma! Kesinlikle yapmadığın veya yapamadığın şeylerin hesabını yapma! Ayinesi iştir kişinin ……
16- Borsadan nefret etme! Borsa bazılarına çok iyi para kazandırır. Çoğunluk içinse para kaybetme yeridir. Zifiri karanlıkta güneşin doğacağını bil!
17- Hiçbir zaman coşkuya kapılma! Borsanın en boğa gününde bile heyecanlanma! Çünkü o günlerde düşüş yakındır.
18- Kendine güvenin arttıysa ve kendini başarılı bulmaya başladıysan korkmaya başla! Çünkü bu duyguların sahibi genellikle hata yapmaya yakındır.
19- Borsa gurusu veya ekonomi dehası diye lanse edilen veya akademik ünvanlara sahip kişilerin söyledikleri veya yazdıklarına koşulsuz evet deme! Borsa tarihi bu tip insanların büyük hatalarıyla doldur.
20- Belleğini sürekli çalıştır! Hangi politikacının ne zaman ne dediğini unutma! Hangi borsa uzmanının ne zaman ne azdığını hatırla! İnsanları mutlak kötü veya iyi diye ayırma! Herkesten ters yönden bile olsa öğreneceğin bir şeyler olabilir.
26 mart. 2012......öteköy...
tumer........... dimiş..
Merkez Bankasının faiz indirmesi,para arzını arttırması demektir
Para arzı artarsa ne olur? Piyasada daha fazla para olması demek,tahvil ve hisse senetlerine daha fazla talep gelecek olması anlamına gelir.Buda hisse senedi fiyatlarının yükselmesine,tahvil faizlerinin düşmesine yol açar.
Bu nedenle para "faiz arttırımının muhtemel" olduğu piyasalardan"faiz indiriminin muhtemel" olduğu piyasalara akar
Bir değerli abim.. "-kumarhane işletmemiş olan...ya da kumar oynamamış olan...borsada kazanamaz.." der.... Psikolojiyi ve acımasızlığı anlatmak için.....
22 hazıran 2012.....öteköy..
Borsagundemdeki mecnurla röportajdan alıntı;
-Senin gibi manipülasyon suçundan yargılanan bazı isimler şimdi borsada aracı kurum sahibi oldu, şirket patronu oldu? Sen de hiç, "Halka açık bir şirketi satın alayım, patron olayım" diye düşünmedin mi?
Bana izin vermezler. Bir de ben ne anlarım patronluktan. Ben alsam ne yaparım; önce fiyatı yukarı çekerim, biraz hisse satarım, arkasından bedelli sermaye artırımı yaparım. Kasam parayla dolar. Fabrikayı çalıştırmam. Belki çalışsa zarar edecek ama ben borsada iki operasyonla fabrikanın kasasını parayla doldururum.