sohbete devam..
USDTRY 17,59
EURUSD 1,0202
DXY 106,83
US 5Y Tahvil 3,14
US 10Y Tahvil 3,01
TR 5Y CDS 850 civarı
hayırlı kazançlara vesile olsun...
Printable View
sohbete devam..
USDTRY 17,59
EURUSD 1,0202
DXY 106,83
US 5Y Tahvil 3,14
US 10Y Tahvil 3,01
TR 5Y CDS 850 civarı
hayırlı kazançlara vesile olsun...
9-10% civarına inmiş çoğu bononun verimi. 1-2 gün önce 11% idi.
Hayirli olsun tam bende yeni basligi aciyordum gerek kalmamis..
selamlar dostlarima (bu konuyu ilk ben baslatmis idim)
Hayırlı olsun başlık bol kuponlu eurobond ödemelerin kesintisiz dolar olarak ödenmesini temenni ediyorum.
Diger konuyu nasil kapatabilirim bilen arkadas varmi...
onu acan ben idim
Yeni konuya hızlıca giriş yapayı,:)
IBKR hesabım var ancak daha önce hiç eurobond için kullanmadım.
IBKR' de eurobond alımı için bir alt limit var mı acaba ve özel şirket olanları alınabiliyor mu?
Veya önerebileceğiniz uygun fiyatlı bir yerli kurum var mıdır?
Teşekkürler
Madem Eurobond alıyorsunuz, Türkiye ile kısıtlı kalmayın. Türkiye gibi riskli pek çok ülkenin çok getirili Eurobond'u var. Sepet yapın. Türkiye batarsa her şeyinizi kaybedersiniz.
Hatta bu amaçla şu fonu alabilirsiniz, vergi avantajı da olur. Ben paramın %97'sini dolar mevduatta,%3'ünü de buna kaydırmayı düşünüyorum. Mevduatın ortalamasını yükseltir:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=ARE
Yok hayır dediğiniz kesinlikle doğru herhangi katılmadığım bir nokta yok ancak benim stratejim seçim sonrası vade için,
Borsa, eurobond ve KKM arasında bölüştürmeyi planlıyorum eldeki nakiti.Bulabilirsem bir de kredili daire düşüncem var.
Her ihtimale karşı bu dörtlüden sigorta işlevi görecek enstrüman çıkar diye düşünüyorum.
Şunu da düşünebilirsiniz. Gelişmekte olan ülkeler değil ama.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=TDG
Türkiye Eurobond'unda ısrarlıysanız şunu deneyin. Vergi sorunu azalır:
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=FPE
Merhabalar,
$50-60K arası eurobond almak istiyorum, aşağıdaki soru ve yorumlarıma yardımcı olabilirseniz memnun olurum
Ağustosta çoook uzun süreli olmak üzere TR den Fransaya göç ediyorum,
1- Yanlışsam düzeltin, dar mükellefin 2 faydası var
a. 1000 birim altı olan EB larda satış yaparsam TR de vergi vermememi sağlayacak.
b. Faizden gelen gelirin beyana tabi olmayışı. Başka bir faydası var mı? TR de başka bir gelirim olmayacak.
2- FR-TR arasında vergi anlaşmasında " sözkonusu mahsup, Fransa'da vergilendirilebilen gelir için, mahsuptan önce Türkiye'de hesaplanan vergi miktarını aşmayacaktır." diyor, Fransada bu tür finans gelirlerine %30 sabit vergi var, TR de stopaj yok, diğer şartlar da yok ama alım satımda doğan farkın vergisi var, bu tür birbirini tutmayan durumlarda dar mükellef kişilerimiz yurt dışında ne yapıyorlar?
3- USD mevduatlarımda stopay ödememek amacıyla, dar mükellef olmak için Fransadan Mukimlik belgesini almam mı gerekiyor?
4- Fransadaki fiyatlara erişemediğimden, temiz fiyat karşılaştırması yapamıyorum, sizce TR mi yoksa Avrupa dan almak mı daha uygun temiz fiyatlı olur? Komisyonları bilmediğimden, onları hariç tutalım, bankacılık bize göre çok pahalı.
5- TR den aldığım eurobondu Fransadaki bankama virman yapabilir miyim?
6- Avrupaya virman yapan varsa maliyeti kendi ülkesi için ne oldu?
7- Fransada 183günden fazla kalınca resident oluyorum, orada vergiye tabi olacağım, ağustosta gideceğime göre, yıl sonuna kadar TL70K altı bir gelir eldeceğim bondları alırsam, TR de vergi vermemiş olurum, Fransada da vergiye tabi olmam. 2023te bond arttırımı yaparak vergiden kaçabilirim gibi görünüyor, bu konuda yorumlara açığım.
@Gupilya merhabalar
2021 deki mesajları tek tek okuyarak sizi buldum, ne yaptınız, nasıl çözüm buldunuz? benim yukarıdaki sorunumun aynısı
Vakıfbank USD hesabında para olmadıkça satıştaki eb lari göstermiyor. Almak istemediğim ya da alamadığım eb olursa para orda kalıyor. Rica etsem satış açıldığında bakabilen biri olursa bugün satışta şunlar şunlar var diye buraya yazabilir mi?
Fransa'da yerleşik olduğunuz andan itibaren Fransa'nın vergi kanunlarına tabisiniz.
TR'deki yasalarla TR yerleşik ve vatandaşlarına uygulanan herhangi bir limit, muafiyet vs hesap konusu edilemez, dolayısı ile 70bin TL'lik limit Fransa'da yerleşik olduğunuz anda sizi ilgilendirmiyor bile.
Sizi ilgilendiren tek şey Fransa'nın vergi kanunları olur. FR eğer bir muafiyet vs sağlıyorsa TR'de kazandığınız para için, ancak ondan faydalanırsınız. FR yasalarına hakim olmadığım için bilmiyorum var mıdır öyle bir şey. Eğer yoksa, o zaman FR'deki vergi dilimleri ne ise onun üzerinden gelir vergisi ödersiniz.
Dar mükellef olmak benim bildiğim sadece vergi dilimi düşük ya da gelir vergisi almayan ülkelerde yapılınca avantajlı. Avrupa ülkesinde yapılınca avantajdan çok dezavantaja dönüşebilir çünkü orada vergi dilimleri daha yüksek. (ülkeye göre de değişir)
Yanlış biliyor da olabilirim tabi.
ytd
Avrupa'da yerleşik olunca hiç vergi vermemek mümkün olsaydı herkes öyle yapardı. Ki AB vergi takibini TR'den çok daha iyi yapıyor.
Gelir vergisi almayan ülkeler:
https://www.investopedia.com/article...come-taxes.asp
Gelir vergisi en düşük ülkeler:
https://www.theceomagazine.com/lifes...tax-countries/
Cayman, Monaco falan güzel parlıyor :kahkah:
Biraz uzakta ama Bahamalar da efsane bir seçenek :)
FR için oranlar google'dan buldum.
https://www.service-public.fr/partic.../F1419?lang=en
(örnek hesap da var)
2021
French income tax bands French tax rate
€10,085–€25,710 11%
€25,711–€73,516 30%
€73,517–€158,222 41%
€158,222 and above 45%
48400 euro gelirden geriye aşağı yukarı 40bin euro geçiyor ele eğer bu tablo doğru ise. (linkteki örnek hesaplama üzerinden gittim)
https://www.vergidegundem.com/pb_gelir_vergisi_oranlari
Gelir dilimleri Vergi oranı (2022)
32.000 TL'ye kadar %15
70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, fazlası %20
250.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL, fazlası %27
880.000 TL'nin 250.000 TL'si için 61.000 TL, fazlası %35
880.000 TL'den fazlasının 880.000 TL'si için 281.500 TL, fazlası %40
TR'de 880bin tl geliri olan birisi yıllık 347bin tl vergi öder. Eline 533bin tl civarı bir şey kalır. (29300 eur)
Gizli saklı bilmediğim başka bir şey yok ise FR avantajlı gibi duruyor vergi açısından.
Patrick Bey yukarıda yazdığınız personal income tax diye geçiyor, o başka bir konu orada, FR da finans gelirleri için flat rate oluşturmuşlar, 1€ da kazansanız %30 vergi var, bunun için vergi alınmayan 2-3 tip mevduat hesapları oluşturulmuş, bunlar da 2-4 arası veriyor. Az daha bekleyip %11-12 yield a ulaşan EB leri alsam 7 üzeri net kazanç elde ederim diye düşünüyorum.
2021 de bir forumdaş Fransada imiş, konu ile ilgili de yazmış, @Gupilya yazdım linklemedi, başka yolu var mı
AL40 alacaktım TEB ile 1,5$ dan fazla fark var, en iyisi paranın bir kısmını TEB e taşıyayım.
Ek 28838
Sağolun Samet bey bu şu an ellerindeki eb lari göstermiyor. Bu ekranı goruntulebiliyorum. Eb almak istediğinizde bunların hepsi gelmez. Genelde günlük değişiyor ellerindeki satışa çıkmış eb lar. Mesela geçen gün sadece tüm gün dd96 ile biten eb vardı. Almak için subesiz bankacılık internet şubesinde USD vadesiz hesabınızda uygun bakiye varsa satışta olanları gosteriyor. Mesela bende zaten dd96 olduğu için başka eb bekledim bütün gün ama alamadım ve para hesapta bir gün boşuna bekledi.
Daha önce sayfa 650 ye kadar konuyu okumuş notlarımı almıştım, 4 günde de 1000e kadar olanları okudum notlarımı aldım.(geçmiş sayfaları okumadan/araştırmadan aynı soruların 20şer kere sorulmasına ayar oldum)
Herkese sonsuz teşekkürler
Sonuç olarak şimdilik EB almamaya karar verdim :oleyo::oleyo:
Takip edeceğim en önemli ilk şey Eylülde hem Hazine hem Eximbank itfası var, onu izleyeceğim
Ardından FED Faizleri, böylece treni inmeye başladığında yakalamak istiyorum
Eylülde işler iyi giderse, yıl sonu kurunu 22 düşünüp, yıl sonuna kadar $3000 kupon verecek ilk alımı TR de yapabilirim. Böylece 2 ülkede de vergi vermem.
Fransaya gittikten sonra EB alabileceğim düzgün bir banka hizmeti bulup, EB lerimin ikinci aşamasını orda yapacağım(belki bizimkiler iç piyasanınkileri TL ödeyeceğiz der, ödemiyorum demez)
Alacaklarımı da iskontolu(100 ün altındakilerden) alacağım, FR da finans vergisi %30, bu sebeple yüksek kupon almaya gerek yok.
SWIFT işim bolca olacağından, tecrübenize göre en ucuz hangi bankalar?(sanıyorum İŞB en pahalısı) bende TEB, Vakıf, Garanti, İŞ, TR Finans, Kuveyt ve En Para var) Vakıfa da gittim, mobilde neyse o dur dediler, mobilden 50K denedim 30$ masraf çıkmıştı
Yurt dışı ETF leri araştırmaya başlayacağım, bu konuda bilgisi olan link verecek varsa sevinirim.
Türkiye 5 yıllık CDS 881 (saat 17:15 için )
Dunkulerle beraber bugün bir eurobond daha ekledim. Ben nedense eurobondlarin geri ödemesinin olmayacağına ihtimal vermiyorum. Seçimden sonra bir çok inattan vazgeçilerek diye düşünüyorum.
Allah korusun eurobond ödemesi yapılmazsa, zaten kişilerin bankadaki dolarlara el konulmuştur, döviz çekilmez hale gelmiş karaborsa olmuştur ve ekonomi kitlenmiştir durumdadır.
Gerekirse IMF vs devreye girilip gereken ödemeler yapılır en kötü durumda diye düşünüyorum. Allah korusun yaşanmasın öyle şeyler :)
Aynen ben de sizin gibi düşünüyorum. Hani diyorlar ya iflas edicez. E sanki ülke iflas etse elindeki kolundaki bilezik bile kar etmez ki. Bozdurmak istesen kuyumcunun ağzınai n içine bakacaksın. Almak istesen yine sokağın ağzına bakacaksın. En güvenilir yine de devlet olacaktır. O cihat çiçek falan habire fizikiye koşun diyor ya . Ya ben güvenle saklayamadiktan rahatça alıp satamadiktan, bozduramadiktan sonra bozdursam da enflasyona yenildikten sonra ne anladım bu işten? Acelem yok der odeninceye kadar beklerim.
Altın her zaman para eder, değiş tokuş yapılır yüksek değerli varlıklar için. gidip çeyrek bozup ekmek almak için yapılmıyor altın birikimi.
Fiziki dolar/euro da kullanım alanı bulur doğal olarak.
Bana göre emlak ile TC merkezli her türlü kağıt üstü finansal varlık güme gider.
Fiziki hayat kurtarır. Herkes kendine göre bir şeyler sıkıyor benim öngörüm böyle.
ytd
Ben de yatırımın ekmek almak için yapılmadığını biliyorum beyefendi. Bir ihtiyaç sağlık bir varlık alımı anı çıkan bir borç ödemesi vs. İçin yapılır. Kastettiğimin bu olduğu çok açık. Ama en nihayetinde ülke iflas edecek edince de bir tek bankadaki varlıklar eurobondlar v.b. olanlar işe yaramayacak demek çok saçma işler o raddeye geldiğinde zaten herşey risk altında olacak ederinin çok altında gidecek demek istedim.
Umarım bu dedikleriniz gerçekleşir de halk dersini alır. Dünya lideri olduğumuzu iddia eden şizofrenlerden kurtuluruz. Daha 5 sene öncesine kadar geçmiş hükümetlerle ilgili büyük konuşuyorlardı. Şimdi de tutturdular pahalılık allahın emri. Şükredin. Ona bakarsanız geçmişte de öyleydi. Durum neden farklı oluyor şu anda? Umarım iflas ederiz. Artı bu dilenci hükümet yanlılarından kurtulalım.
Iflas demek bence oyle bir gecede olmaz..
Level level olur..
Bir tane kupon odemesinde mesela temerrute duser..
Odeyecegim ama param olunca der veya su kadarini odeyebilirim, dolar bitti TL verelim gibi :)
Syg,
2029 vadeli bileşik getiri 11.5% idi teb'de az önce.
ytd
fiziksel meselesi şöyle;
arjantin mesela resmi kur farklı piyasadaki kur farklı.
yarın benzer bir durum olsa bankadaki sanal 1kg altınını resmi kur gereği banka 500bin tl ye bozar, ama gidip kapalı çarşıda 1 milyon tl alabilirsin.
bu basit bir risk mi?
arjantine uzak değiliz.
Etiyopya'da bulunmuş biri olarak, banka kuru ve telefonla kapınıza gelen (3-5bin dolar için) dövizci arasında uçurum fark vardı, dolayısıyla mal elinde olduktan sonra istediğine satarsın. Amma velakin o beton yığınlarını kimse almaz...
Sorarsanız fizikselim de %4ü geçmez, o aşamalarda değiliz henüz.
bugünlerde de 10-15 kuruş banka ve piyasa arasında farklar oluşmaya başladı, izlemeye devam ediyoruz, Dudu Bey in dediği gibi level level gidiyoruz.
Dün gördüğüm haberde euro yu liraya benzettikleri bile oldu, şan şöhret diplerde.
(başlık: "Euro turning into the LIRA' Eurozone on alert as economy set for same dire fate as Turkey")
Korkunun ecele faydası yok, ülke bizim, bir yere gittiği yok, borçları da zaten biz ödüyoruz... Eurobond da ödenmez demiyorum, ödenir ama nasıl? iç piyasaya TL ile ödenir, ama HANGİ KURDAN!
Bu durumda bankalardan para çekilemez duruma gelmişiz demektir, kasalara da ulaşabileceğimizi pek sanmıyorum, devlet baba herşeyi engeller para kaçmasın diye, kupon, kur, dövizin önemi kalmaz, mazot da bulamayız. Kupon aklına gelen son şey olur..
$3-5bin dolar fizikseli can güvenliğinden taşıyamazsın bile, 1kilo altını olan adama ne yaparlar bilmiyorum..
Bir miktar fiziki altın tutup seçimlere kadar bu oranlardan eurobond toplamak çok mantıklı. Türkiye nin bence borç sorunu yok inanılmaz kötü bir yönetimi var. Yönetim değişirse çok büyük bir rahatlama olur. Borçlar rahatlıkla çevrilir.Ardından dünya krizide yavaşlarsa eskiye döneriz.
Bnede de bir miktar dolar var ağustos-eylül-kasım-ocak-mart aylarında kademeli olarak almayı planlıyorum. Abd enflasyonunda iyileşme gördüğüm anda fazlaca alırım.