PNSUT - Pınar Süt
Printable View
PNSUT - Pınar Süt
Pınar süt forumu açılmış!
Bu göklerden gelen bir işaret mi acaba?:ok:
Acemşah hocam hay dilen gurban olam hocam bu kağıt fıtık etti benim bilgili donanımlı hocalarının yolgösterici yorumlarını dörtgözle bekliyorum
Neden fıtık ediyor kar bilemiyorum lakin İstanbulun çok değerli yerlerindeki iştiraklerere ait gökdelen rezidanslar la cevrilmiş araziler arsalar değer kazanmış ve tekrardan proje satış veya devir gibi kıymetli işler olması hasabiyle elinizden almak bedavaya toplamak için bu fıtık hareketleri olmuş oluyor olabilir diye değerlendirilebilir...:)
Ümraniye Merter Maslak arsalarının toplamı bile milyar dolar ederken borsadaki 100 milyon dolar deger ancak sizin sabredip bedavaya toplamanız için bir fırsattır ... Sabreden zengin olur gibi duruyor
https://www.arkiv.com.tr/proje/pinar...t-projesi/2702
Günaydın pınar süt ailesi , Acemşah hocam sizi burada görmek ne güzel kalın sağlıcakla
Projelendirmesi yapılmıştı eskiden zaten yıla bakarsanız 2013.. lakin araya giren krizler cesitli olaylar projenin gerçeğe dönmesine engel oldu.
Bugün ise o 20 dönüm arazi milyon dolarlık rezidanların ortasında kaldığı için çok daha değerli hale geldi. Artık yakında ya satarlar yada kendileri gökdelen yaparlar.
Merter cicarındaki arazi ve özelikle Maslak Aslantepe dağıtım merkezi çok daha büyük değerdeve yanı başına trikyonluk inşaat başladı .
Müteahhitler peşinde.
Borsanın gizli gayrimenkul zengini olmasına çok şasırdım.
Ege'de özellikle eski antik kentlerin yakınlarında sürüsüyle arsa arazileri var.
Borsa ederi 100 milyon dolar.
4 fabrikanın ederi en az 1 milyar dolar..
1 milyar dolar civarında arsa arazi iştirak vs var toplam 2 milyar dolar eserinde varlık ve borsada
100 milyon dolarda..
Atı arabayı biraz sattım bu sütçü beygirine yükledim...
Kim bilir belki sütçü beygiri Jony gitara dönüşür..:wave:
Son 5 yılda dolar bazında borsa ederinden fazla yatırım yapmış.
Fabrikalar kapasite artışları, yapay zeka, inivason ve pazarlama bu yatırımların temelini oluşturuyor.
Üreticiden direkt tüketiciye online satış soğuk zincirini kurmuş.
Birleşik Arap emirliklerinde fabrikanın kapasite artışını ürün cesitliliğini zenginleştirmiş
Araplarla düzelen ilişkilerle Arapların gıda güvenliği alanında ortağı olmuş.
Çin kuşak demiryolu kapsamında Çinli tüketicinin peynir ve tereyağı ihtiyacı için Çin ihracaat lisansını alıp ihracata başlamış
Tereyağ fiyatları dolar bazında son bir yılda %130 artmış dünya piyasalarında, Çin'in alım gücü yükseldikçe peynir ve tereyağı talebi devasa oranda artmakta.
Velhasıl gecen yıl az bir şey almıştım.
Şimdi baktım bedava gibi aldım attım kenara
Satışlar 500 milyon dolara gitmede bir iki yıla 1 milyar dolar olması bekleniyor
1 milyar dolar ciroda bugünün borsa ederi olan 100 milyon dolar yıllık kâr acıklama ihtimali oldukçada yüksek..
Bedava iken aldık attık işte
Kim ki 2 milyar dolar verir o zaman ona satarız....
Durumun kısa özeti böyle tabi gayrimenkullerde olabilecek ekstra bir satış piyango yada ekstra sigorta demektir.
Herkese bol kazançlar dilerim.
Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum sevgiler
@güneysu
Yoldaş Güneysu....
Sn Acemşah ın paylaşımlarına itirazlarım var....
Entellektüel zeminde, temel analiz bazında tartışmak istiyorum kendisi ile
Sn Acemşah ın çok nazik bir beyefendi olduğunu biliyorum ,eleştiri ve itirazlarımı olgunlukla karşılayacağından eminim ancak yancılardan hakaret ve küfür edecekler illa ki çıkacaktır...
Hem tartışmanın hem de benim saygınlığımı korumnızı rica ediyorum sizden...
Belli bir yaşdan sonra küfür/hakaret işitmek ağır geliyor insana...
Sık sık başlığa girip asayiş ber kemal mi :plc:diye kontrol ederseniz sevinirim...
Saygılar/Başarılar.....
Öncelikle Sn Acemşah ın veya herhengi birinin piyasa değeri,hedef fiyatına ASLA İTİRAZIM O-LA-MAZ.....
Spek/tahta yapıcının canı isterse ,canının istediği fiyatlara götürebileceğini bilebilecek kadar borsa geçmişim var...
Önce şu konuda mutabık kalalım;Sn Acemşah ın hedef fiyatına itiraz etmiyorum,bunu gerekçilendirme nedenlerine itirazım...
X Şahıs:Pnsüt 1-2-5 yıl içinde 100-200-500 tll olacak derse asla itirazım olamaz,çünkü gönlünden geçeni paylaşmışdır....
Ancak buna gerekçe olarak desteksiz veriler/gerekçeler sunmuşsa ona itiraz ederim....
Bu durumda Pnsüt yarın bir gün 20-30-40-100 tl olursa bana çemkirmeyin çünkü ben olmaz demiyorum....
Saygılar/Başarılar....
Peki tengir han hocam pnsüt kısada yorumlayabilir misiniz nasıl bir hareket bekliyorsunuz tşk
Sn Acemşah
İstanbul da mı yaşıyorsunuz bilmiyorum ancak Yaşar Holdingin İstanbul da 1 milyar dolar edecek arazisi yok...
500 milyon dolar edecek de arazisi yok....
300 milyon dolar edecek de arazisi de yok....
Varsa buyrun bizimle paylaşın....
Sahibinden.com a girdim.(https://www.sahibinden.com/ilan/emla...25056330/detay)
Ümraniye de en pahalı villa nın fiyatı 85.000.000 tl
Brüt 375 m2
20 dönümde bunlardan 57 tane yapsanız(site içi yol-otopark-ortak kullanım alanları yokmuş sayalım) bunu da müteahitle %50-50 paylaşsanız 69 milyon dolar gelir elde edersiniz...
Hepsini 85 milyon tl den satabildiniz kabuluyle...
1 milyar doları sanki fındık fıstık parası imiş gibi paylaşmışınız...
Ciddi paralar bunlar...
Extra Not:Ümraniye de 2,2 milyon dolara villa alan da ne biliyim.....:vk:
Saygılar/Başarılar....
Pnsut Petun piyasaya göre coook geri kaldilar amma velakin soför yok gibi, bilanco sütte les gibi oldugu icin , iyi bilanco kokusu cikmadan götürmezler ama lolipop parasina inmis bir süt var maalesef
Sn Acemşah son 5 yılda borsa ederi (yani 100 milyon dolardan) fazla yatırım yapmış iddianızı bilançodan rakamlarla desteklermisiniz?
Konuya yabancı arkadaşlar için bir kaç ön bilgi vereyim;
Yatırımlar genelde Maddi Duran Varlık Alımı ve/veya Maddi Olmayan Duran Varlık Alımı şeklinde olur...
Maddi Olmayan Varlık Alımları/Satışları;Patent,know how,imtiyaz hakkı gibi olabilir,ancak ülkemizde maddi olmayan varlık alımları iştiraklerden pay/hisse alımı,avans alımı,borç verme şeklinde olmaktadır
Yatırımlar kalemini iki yerden takip ediyoruz
1)Bilanço da nakit akışları tablosu,yatırımlardan nakit çıkışları/girişleri
2)Faaliyet Raporu/Yapılan Yatırımlar başlığı...
1)2020 yıllık Bilançosunda Nakit Akış tablosunda Maddi Duran Varlık Alımları için 47 milyon tl harcanmış
47/7 (o yılki ekim ayı dolar kuru)=7 milyon dolar
2)2021 yıllık Bilançosunda Nakit Akış Tablosunda Maddi Duran Varlık Alımları için çıkan nakit 51 milyon tl
51/13 (o yılki ekim ayı dolar kuru)=4 milyon dolar
3)2022 yılllık Bilançosunda Nakit Akış Tablosunda Maddi Duran Varlık Alımı için çıkan nakit 77 milyon tl
77/18=4,2 milyon dolar
4)2023 yıllık Bilançosunda Nakit Akış Tablosunda Maddi Duran Varlık Alımı için çıkan nakit 119 milyon tl
119/29=4 milyon dolar
5)2024 yılı açıklamadı ama 9 aylığa uçuk bir rakam ekleyelim 200 milyon tl diyelim
200/35=6 milyon dolar
Toplam da 25 milyon dolar buldum....
Sn Acemşah siz nasıl 100 milyon dolar buldunuz bizimle paylaşırmısınız?
Ekstra Bilgi;Amortisman ile yatırım farklı şeylerdir....
Amortisman yıpranan malzemenin yenilenmesi için ayrılan paradır,yatırım değildir...
Saygılar/Başarılar.....
Sn Acemşah
1)Fabrika Kapasite Artışları olduğunu bunu da olumlu olarak paylaşıyorsunuz;Ben iddialı olmamakla beraber tam aksini savunuyorum...
Maraş fabrikasının ölü doğmuş/çöpe atılmış bir yatrım olarak görüyorum....
Buna gerekçe olarak da daha önceki sayfalarda paylaştığım satış tonajlarını gösteriyorum....
Şirketin satış tonajları ile ileri gitmek bir yana yıllar yılı geriye gitti...
Ya benim önceki sayflardaki satış tonajları grafiğime yada faaliyet raporlarına göz atmanızı öneririm size...
2)Yapay Zekaya ne yatırım yaptı ben bilmiyorum
3)İnavasyondan kastınız yeni ürün çıkarmaksa satış tonajlarına yansımadığı görülüyor...
4)Pazarlama ile ilgili ne yatırım yapmış acaba?
Pnsüt zarar etti mi genelde iştiraki olan pazarlama şirketi de zarar ediyor...
Feyz alacağım cevaplarınızı merakla bekliyorum....
Saygılar/Başarılar....
Bu ne demek hiç bir şey anlamadım...
Soğutulmuş süt topluyor ve satıyor mu demek istediniz....?
Bu yeni bir şey değil ki....
Her firma ama az ama çok bunu yıllardır yapıyor...
İlginç....
Üreticiden tüketiciye direk online satış ne ve nerede var?
Ben ilk defa duyuyorum....
Saygılar/Başarılar.....
Sn Acemşah sanırım milyar dolarlık çok uluslu şirketlerde çalıştınız....
Yoksa milyar dolarları bu kadar kolay telafuz edemezsiniz...
2024 yılı bilançosu 12 milyar tl kabul etsek bugünkü kurla 350 milyon dolar eder...
Dolar 1 yıla kadar bugünden %30 artsa 46 tl eder,1 milyar dolar da 46 milyar tl eder
Yani 1 yıla kadar %400 ciro artışı bekliyorsunuz....
Dolar 2 yıl sonra bugünden %60 artsa 58 tl eder 2 yıl sonra da 1 milyar dolar 58 milyar tl eder...
Yani iki yılda %500 ciro artışı bekliyorsunuz...
İlginç....
Uçuk bir temenni gibi geldi bana....
Temenni ise itirazım yok....
"İhtimali yüksek" dediğinize göre temenniden fazlası sanırım...
Gerekçelerini duymak isterim doğrusu...
Hele ki 1-2 yıla 100 milyon dolar Net Kar hedefi gerçekten iddialı bir hedef....
Bugünkü Kurla 100 milyon dolar=3.600.000.000 TL
Altı doldurulmaya muhtaç hedefler....
Saygılar/Başarılar....
Tek katıldığım nokta burası....
Güzel paradan herhangi bir gayrımenkul satışı Pnsüt e olumlu yansır kanaatindeyim....
Çünkü Yaşar Holding in borçlarını kapatacağı veya azaltacağı dolayısıyla Pnsüt/Petun gibi kar edebilen şirketleri üzerindeki borç baskısının kalkabileceği/azalabileceği anlamına gelir ki piyasa bunu olumlu fiyatlar....
Saygılar/Başarılar.....
Süt işi kârsız mı?
Niye?
Nasıl?
Neden?
Maydanoz fiyatına mı düşmüş hisse?
Herkese selamlar...
Tekrara düşeceğim ama tam sırası genel değerlindirme yapmamız lazım....
Bunun için önce iki grafik paylaşmak istiyorum sizlerle
İki grafiği birlik de değerlendirmek gerekiyor...
Önce paylaşalım sonra hep beraber yorumlayalım....
1)SATIŞ TONAJLARI
2)B.KAR MARJI
1)SATIŞ TONAJLARI
https://i.hizliresim.com/y3776ub.png
Saygılar/Başarılar.....
2)B.Kar Marjları
https://i.hizliresim.com/q0zvf9h.png
Saygılar/Başarılar...
İki tabloyu birlikte değerlendirdiğimiz de
1)2019 dan beri ton bazında satışlar düşüş eğiliminde
2)Neye rağmen?Brüt Kar marjları kuşa dönmesine rağmen....Şirket bir nevi amme hizmeti yapmasına rağmen satışlarını arttıramıyor....
Neredeyse brüt zarar edecek,fal.zararı ve net zarar eder hale gelmiş.....
Neye rağmen?
1)Son yılda 10 yılda 10 milyon nufus artışına rağmen
2)10 milyon mülteci akınına rağmen
3)Son 10 yılda 20-25 milyon turist artışına rağmen
Bu kadar büyük populasyondan 1 tane müşteri kapamamış neredeyse....
İnanılır gibi değil.....
Neden?
1)Orta sınıfın eriyen alım gücü;Nişantaşı nda Bim den alıveriş yapan ve Dost süt alan Nişantaşı ahalisine çok sık rastlıyorum
2)3 harfli market ürünlerinin piyasayı allak bullak etmesi;Uygun fiyatları ile ciddi talep var
3)3 harfli marketlerde Pınar ürünleri satılmaması;Pazarını illa ki sınırlıyor...Eskiden Migros da süt reyonunun yarısı pınar ürünlerine ayrılırdı.Şimdi beşte biri gibi....
4)Sertleşen rekabet;Yeni markalarla,kıyasıya bir rekabet var.....
4)Tali bir neden olsa da pınar ürünlerine uygulanan boykot...
Bunlar yapısal sorunlar....
Birde borç sorunu var
Onuda bir sonraki gönderimizde değerlendirelim...
Saygılar/Başarılar....
Yaşar Holding, Yaşarbank dan kalan borçları kapatmak için 250 milyon dolar tahvil ihracı yapmışdı...
Onu sanırım 2-3 yıl önce kapadı.
Bu sefer, iştarakleri (PNSÜT-PETUN-VİKİNG KAĞIT-DYO BYO gibi) üzerinden bankalardan borç alarak Holdinge para aktarmaya başladı
Özellikle Pnsüt ü dibine kadar borç batağına soktu....
Gelin tek tek hangi şirketin ne kadar borcu var birlikte bakalım;Neticede Pnsüt kar edebilecek olsa bile faiz giderleri yüzünden kar edemez duruma geldi....
250 milyon dolar bugünkü kurla 9 milyar tl yapıyor
Yaşar Holding iştiraklerinin ise
1)PNSÜT;4,6 MİLYAR TL
2)PETUN;1,2 MİLYAR TL
3)VİKİNG KAĞIT:1,6 MİLYAR TL
4)DYO BOYA;4,3 MİLYAR TL
5)PİNSU;350 MİLYON TL
6)Altınyunus Çeşme:100 milyon tl...
toplamda 12 milyar tl finansal borçları var.....
Saygılar/Başarılar.....
Pnsüt ve diğer iştirakleri için kurtuluş ;Yaşar Holding para eden neyi varsa satıp FİNANSAL BORÇLARINI kapatması....
Mesela Çeşme de ki oteli satsınlar....
İstanbul da 1 milyar dolarlık!!!! arazileri varmış satsınlar ve borçları sıfırlasınlar....
Çok geç olmadan yapsınlar.....
Yaşar ailesi para eden şeyleri ile vedalaşabilir de satarlarsa KAP a haber düşer,o zaman Pnsüt ciddi prim yapar......
Kısa vadede ise özellikle geçtiğimiz Ekim Kasım Aralık aylarında 23 dolar cente düşmesini bekledim ama iyi tutundu,şaşırttı beni doğrusu....
Endeks yükselirse,ekstra da kötü bir haber gelmezse buda endekse takılıp tıngır mıngır yükselir gibime geliyor....
Taki bilanço gelene kadar....
Saygılar/Başarılar...
Herkese selamlar....
Pazar paylarındaki kayıp....
Şirket satışlarını arttıramadığı gibi her yıl pazar payını rakiplerine kaptırıyor....
Son yıllarda bu süreç hızlanmış...
https://i.hizliresim.com/4mbgal0.png
Saygılar/Başarılar
sn. russell neden sahtekar dediniz üzüldüm bu platformda bu kelimelerin hiç bir yatırımcı için söylenmesini istemem buna şahsınızda dahil bence acemşah hoca bu sözleri hak etmiyor ben sayesinde yataş ,carrforsa dan iyi kazandım araştırmacı yönü ile bizlere her zaman ışık tutmuştur.
sn. russell sizden çok rica ediyorum borsadaki değerlerimize sahip çıkalım küstürmeyelim bir çok yatırımcı kardeşimde üstad dan esinlenerek yatırımlar yapmıştır buna inanıyorum sevgiler kalın sağlıcakla.
Gözlerim mi öyle görüyor?
Yoksa doğru mu?
Kap a gönderilen açıklamada
Sermaye tavanı 80 milyondan 15 milyara çıkmış?
Pınar gıda şirketleri pınar süt altında mı birleşecek?
Yoksa yabancı ortak mı geliyor?
Ne oluyor acaba bir üstad cıkıp cevap versin yahu:(
Bedelli olası görünüyor , borç, katlanan zararlar , yatırım iştahı .
Herkese selamlar...
Bedelli hayırlı olsun...
Ama bugün ama yarın...
Sonunda Yaşar sülalesi ellerini ceplerine atmaya yanaşmışlar....
Hadi bakalım pamuk eller cebe....
Piyasanın kısa da olumsuz yorumlama ihtimali olsa da uzun vadede "OLUMLU" haberdir bence....
Bu finansal borç yükü ile devam etmeleri zaten mümkün değildi...
Umarım okkalı bir bedelli olur da Pnsüt bu borç batağından cidden kurtulur....
Yoksa tırı vırı bedellilerle yatırımcıyı ürküttükleri ile kalırlar...
O arada küçülme/verimsiz yapıları,ürünleri elden çıkarma gibi yapısal tedbirlerle desteklenirse şirket iyi kar eder haline geri döner...
Saygılar/Başarılar...
Kendimle gurur duydum....
Bir kredi derecelendirme kurumu analisti kadar detaylı ve yerinde(objektif) değerlendirmelerde bulunmuşum....
Bazılarınız biliyordu ama bilmeyenler için bildiklerimi objektif bir şekilde aktardım....
Bir nebze katkımız olabildiyse ne mutlu bana....
Saygılar/Başarılar....
“Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş.†JCR Eurasia tarafından değerlendirilmiştir.
• 2024 yılı 3. çeyrek itibarıyla toplam UHT süt pazar payındaki düşüşe rağmen, köklü marka itibarı ve geniş ürün portföyü
sayesinde sektördeki güçlü konumunu koruması,
• Pazarlama ve dağıtım kanalları açısından Yaşar Holding bünyesindeki diğer şirketlerin katkısı,
• Makul seviyedeki ihracat kapasitesinin gelir çeşitlendirmesi ve bir ölçüde doğal bir korunma sağlaması,
• Çoğunlukla geçmiş yıl karları ile desteklenen makul özkaynak seviyesi,
• 1986'dan beri halka açık bir şirket olarak kurumsal yönetim uygulamalarına uyum düzeyi,
• 2024 yılı 3. çeyrek itibarıyla hafif toparlanmaya rağmen, analiz edilen dönemler boyunca oldukça düşük kar marjları ile
birlikte 2023 yıl sonu itibarıyla oluşan negatif FAVÖK,
• 2023 yıl sonu ve 2024 yılı 3. çeyrek itibarıyla yetersiz seviyelerde olan kaldıraç ve karşılama metriklerinin artan finansal
borçluluk ve finansman maliyetleri sebebiyle önemli ölçüde kötüleşmesi,
• Hem toplam satış hacmi hem de TL bazındaki satışlarda 2023 ve 3Ç2024'te daha fazla düşüş gerçekleşmiş olması,
• Dış finansmana olan bağımlılığın devam etmesi ve kısa vade ağırlıklı fonlama yapısının likidite üzerinde baskı yaratıyor
olması,
• Bilanço yapısı içerisinde önemli düzeydeki grup içi işlemler ve vadesi geçmiş ancak değer düşüklüğüne uğramamış diğer
alacaklar,
• Jeopolitik risklerin gölgesinde, öncü ekonomik göstergeler küresel talep koşullarındaki zayıflığın sürdüğüne işaret ederken,
yumuşak inişe yönelik adımların ön planda tutulması.
Esas itibarıyla yukarıdaki hususlar kapsamında “Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş.†nin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating
notu ‘BBB+ (tr)’ seviyesinden ‘BBB (tr)’ seviyesine revize edilmiş olup, tüm notları aşağıdaki şekilde oluşmuştur.