Selamın aleyküm arkadaşlar.
2 yıllık tahvil faizinde oluşan oluşum üzerine paylaşımlarım olacaktır.
Printable View
Selamın aleyküm arkadaşlar.
2 yıllık tahvil faizinde oluşan oluşum üzerine paylaşımlarım olacaktır.
Haftalık tahvil grafiğine baktığımızda oluşum 2013 yılından başlıyor. Süreç 4 5 yılı bulmuş bir şekilde patern oluşturmuştur. Hepimizin bildiği yükselen dik üçgen şeklinde bir paternimiz var. Ve paternin sonlarındayız. Kırılım ve tahvil faizinde yükseliş ihtimali mevcuttur.
http://www.imgim.com/tahvil.jpg
Pattern bu şekilde.
Mayıs ayında ki barda patern yukarı kırılma şeklinde bir savrulma olmuştur. Ama tekrar hemen geri gelip paternin üst kalın çizgisine yakın seyir sürmektedir.
Tekniklere baktığımızda günlük haftalık ve aylıkta yukarı kesişmeler vardır. Peki tahvil faizi gerçekten paterndeki gibi bir ralli yapar mı ?
Can alıcı soru bu çünkü faiz artışı istenmiyor haberlere bakarsak. Patern kalemle çizilmiş gibi muntazam o zaman sorulara geçelim.
1.İstek dışında bir faiz yükselişi mümkün müdür ?
2.Grafikler gerçek midir ? Paternler gerçekleşmek zorunda mıdır ?
3.Faiz yükseliş beklentimiz ne kadar gerçektir ? Eşyanın tabiatına uygun mudur ?
Tahvil de olası bir rallide olası hedef olarak üç aşşağı beş yukarı 18 seviyesi göze çarpmaktadır. Bu paternin dik boyu kadar kırıldığı yerden alınarak bulunmuş bir rakamdır. Grafiğin tepeleri olarak ise 20 ve 24 lü seviyeler göze çarpmaktadır.
Grafikler piyasada oluşan büyük paranın bir yansımasıdır.
Benzer grafiği bistte görmüştük. 60 bin ve 90 bin arasında sıkışan Türk lirası borsa endeksi daha sonra zincirlerinden kurtularak sıkışma hedeflerine doğru güçlü bir ralli yapmıştır.
Peki kafalarda hemen şu soru işareti gelecektir.
2013 den beri sıkışan tahvil grafiğini gören bir yatırımcı biste yatırım yapmaz tahvildeki faiz riskini görüp faizlerin yükseleceğini tahmin ederdi.
Evet bu hem doğru hem yanlış hemde nötrdür.
Faizin yükselişi bir sebep değil sonuçtur. Faiz yükselişi paradaki değer kaybına son vermek amacına hizmet eden bir sonuçtur. Peki borsa ralli yapmıştır ama tahvil aynı yerde kalmıştır.
Bist ise ralli yapacağını paternden görmüştük. Tahvildede ralli yapacağını paternden görüyoruz. Ama önce bist ralli yaptı. Faiz ise sabit kaldı.
Peki faiz yükselirken bist ralli yapamaz mı ? Tabi ki mümkündür ama mantık olarak baktığımızda yükselen faiz banka bilançolarına şirketlerin karlarını törpüleyeceği için şirket karları azalması açısından mantıklı gelmemektedir.
Tahvile bakan bir kişi borsa rallisini kaçırmışda olabilir.
Peki borsa rallisinide yaptı yapıyor faiz rallisi gelecek mi ?
Açıkcası faizin 16-18 bandına çıkması bize uzak gelsede piyasada mevduat faizlerinde gerek 15 gerek 16 seviyeleri haziranda görüldü. Mevduat faizi 15-16 ya dayanmışken tahvil faizi nasıl 11 lerde sabit kalıyor ? Tahvil piyasasında ağırlık kimde olduğu önemli. Bes, İşsizlik fonu gibi kamu fonları ağırlıkta ise faizin rasyonel davranmamasını bekleyebiliriz ve buna kontrollü bir piyasa diyebiliriz. Peki kontrollü bir piyasada şartlarda 11 den tahvil faizi 16 17 18 gibi hedeflere giderse mevduat faizi kaç olur ?
Soru her zaman mümkün. Peki mevduat faizi yükselişine devam edip 16 17 18 hedeflerine gidip tahvil faizi hala 11 de kalabilir mi ?
Pekala rasyonel olmayan marketlerde fiyat kontrol altındaysa olabilir gibi geliyor.
Kontrollü bir markette grafikler paternler çalışır mı ?
Gerçekten market kontrol altında mı ?
Bize bunları zaman gösterecektir.
Biz bu tecrübeyi 2001 krizinde , enflasyon hedeflemesi ile , hergün için TCMB tarafından önceden açıklanan döviz kurları ile yaşamıştık.
Ne dersiniz ?
Piyasa Yapıcı bankaların , ' ben artık günlük,haftalik fonlamalarla HB-DT taşımak istemiyorum ' deyip sistemden çıkması ihtimali varmıdır ?
Kontrollü piyasa
Ohal
Yargı
Başkanlık
Khk
Mevduat faizleri 15 16 ya dayandığında sizce tahvil nasıl 11 de kalıyor ?
Eski bildiklerimizi unutabiliriz diyelim mi ?
Grafiklere bakalım mı bakmayalım mı ?
Açıkcası net fikrim yok. Rasyonellik veya irrasyonellik.
Bunun içerisine dinde ekleyebiliriz. Piyasa mantığı nereye koşuyor ?
Eski metodlar çalışır mı ?
Birşey söylemek suya yazı yazmak gibi manasız.
Zaman gösterecek.
Kaynaklar: Hazine iç borç çevirme oranını % 125'te öngörüyor- bloomberght.com
bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Konuyla alakalı kaynaklar, Hazine'nin bankalara iç borç çevirme oranını 2017 için yüzde 125 olarak öngördüğünü bildireceğini belirtti. Hazine, bu oranı daha önceden yüzde 98 olarak planlamıştı.
http://www.bloomberght.com/haberler/...5-te-ongoruyor
'' Mevduat faizleri 15 16 ya dayandığında sizce tahvil nasıl 11 de kalıyor ? '' sorusunun cevabı, Piyasa Yapıcı bankaların mecburen bono almasındadır diye düşünüyorum ...
108,605 tepesi hayırlı olsun.
Borsayı merak edenlere 108.605 den gelen düşüşün yapısına bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Hayırlı olsun demekle ne kastediyorum. Tepeden iniş kitabi ve tepkiside aynı şekilde. O yüzden hayırlı olsun yazıyorum.
bugün vob24 e yazdıklarım.
Evet gerçekten çok ilginç ama endeks usd olarak bakıldığında aynı Davutoğlu gitmeden önceki seviyede aynı benzer hareket ediyor. Davutoğlu gitmesiyle başlamıştı bu süreç. Peki şimdi ne olacak. Bu kadar ralli oldu ama endeksin usd bazlı gelebildiği yer Davutoğlu nun gittiği yere kadar ancak gelebildi.
Peki bu seviye aşılabilir mi ? Herşey onla başlamıştı.
Bu seviyeler aşılabilirse gerçekten 3.50 dolar ve 4 dolara doğru ciddi bir kapı açılıyor.
Ama Davutoğlu ile başlayan süreç direnç oluşturabilir.
Gelen satışlarda kitabi. Aynı Davutoğlu gidişine benzetiyorum ben şuanki durumu devamı da aynı olursa gerek endeks gerek dolar gerek tahvilde hareketler olabilir.
http://www.imgim.com/3884incip3608916.jpg
Görsel ile desteklersek borsa grafiğini. İşte bu Davutoğlu nun gittiği yer. 2016 mayıs ından sonra yaşananlar ve gelen satışlar. Paradigma değişimi yaşandığı zaten gelen satışlardan görülüyor grafikte. Günümüze gelirsek ralli ne yaptı etti aynı seviyeye ulaştık.
Bir gözüm tahvilde diğer gözüm usd arada borsaya bakıyorum.
Tahvilin grafiğine hergün baksakta değişmiyor. Ve o anı tahvilde grafiğinde bulmak zor uzun vadeli olduğu için.
Acaba faiz ralli yapacak mı sorusu hergün her yerde aklımda.
Bu süreçte piyasayı stabil tutabilmek için 250 milyar tl bankalar aracılığı ile kredi verildi takribi 210 milyar tl civarı kullanıldı. Yani piyasaya 60 milyar $ kredi verildi. Ve 60 milyar $ kredi ile piyasa Davutoğlu nun gittiği yere ancak gelebildi.
Kamu bütçesi ciddi açık veriyor. Sgk açığı muazzam boyutlarda. Peki tahvil faizimiz neden duyarsız ?
Topiğin en başında ki görsel ne diyor yükselen dik üçgen ile birlikte harekete hazırlanmış teknik göstergeleri ayarlı hazır bir oluşum var.
Zamanı geldiğinde tahvil faizleri uçuşa geçecek mi ?
Diyelim ki gerçekten tahvil faizleri uçuşa geçecek hemen insan beyni buna neyin sebep olabileceğini sorguluyor. Şu duyarsızlıkta ki faiz 17 18 seviyelerine ralli yapması demek global ölçekte ve ülke ölçeğinde bir gelişmenin sonucu ancak olabileceği mevcut güçlü yönetim ve ohal ile yönetilmemiz esnasında böyle bir grafiğin mümkün olamayacağı insanın aklına geliyor.
Bazen grafikler nasıl olacak böyle mümkün değil denmesine rağmen çalışır. Çalıştıktan sonra ise herkes yorum yapabilir. İşte maharet bu grafiğin oluşumunda hedef belirleyip sonucuna kadar bekleyebilmek.
Mesela şuan hiç akla yatmıyor. 18 tahvil faizi mümkün değil görülüyor. Acaba olacak mı ?
Gerekli şeyleri yazdığımı düşünüyorum bundan sonra aynı şeyleri yazıp kendimi tekrarlamak istemiyorum. Formasyonu takip edeceğim bir kırılım olursa yazacağım topiğe.
Kartalkayasında çayımı içip gazetelere göz attığım esnada ilginç bir haber dikkatimi çekti.
21 Temmuz haftasında yabancı yatırımcı 251 milyon dolarlık hisse senedi, 1.8 milyar dolarlık da tahvil ve bono alımı yaptı. 1 yılda giriş yapan sıcak para neredeyse 1 haftada girmiş oldu.
Haberi okuduğumda aklıma oluşmuş olan oluşum geldi. 2 milyar dolara yakın para gelmiş. Bu parayı getirenler tahvildeki oluşan paterni görmemiş olabilir mi bu mümkün müdür ? Açıkcası ben mümkün olduğunu düşünmüyorum. Peki bu para neyin nesi olabilir?
Haberi okuyan ülkemize para geliyor diye sevinmiş olabilir. Fakat aslında o gelen para dengeleri zamanında alt üst etmesi için gelmiş bir saatli mekanizma olabilir. Nasıl mı ? Tahvil faizi duyarsızlığından bahsetmiştik. Şimdi kamu fonlarının ağırlıkta olduğu efsanesini düşündüğümüz piyasa kontrollü piyasa ve rasyonel davranmayabileceğini kurguladık. Kamu borçlanma ihtiyacı sebebiyle tahvil piyasasına yabancı girişi olduğu için sevinebilir. Ama aslında tahvilleri kamudan alan ve kamuda bu parayı harcama ihtiyacı hissettiği için bir çığ gibi birikinti oluşur. Kamu tahvildeki kontrolü yitirebilir mi ? Beklenen faiz rallisi bu şekilde mi gelecek ?
2 milyar dolar 7 katrilyon yapar. Bu para diyelim ki yatırım amaçlı gelmedi ve zamanı geldiğinde tahvilleri kütür kütür satarak piyasanın bozulması ve çıkarken tahribata kitlesel algı oluşturulmak için sokuldu komplo teorisini gündeme getireyim.
Duyarsız piyasayı duyarlı hale getirmek ve peşine diğer yatırımcıları takmak için milyar dolarlık bir operasyon olabilir mi ?
Yeni bir trendi başlatacak katalist olmalı. 2 milyar 10 milyar dolar sokan ekip gerek ülkeyi siyasi olarak dize getirmek gerekse insanların algılarını alt üst etmek için parayı sokması kazanmak için değildir. Para bir silahtır. Tahvil piyasası herşeye rağmen sabit kalması kamunun ağırlığından idi. Kamu bütçesi ciddi bozuldu ve sürekli borçlanmalar gelecek. Tahvil piyasasına girecek para kazanmak için gelmeyebilir tekrarlıyorum.
Örneğin çok yakın mevduat faizleri. Hükümet bankalara mevduat faizini indirmesini söylüyebiliyor gerekli adımlar atılmasını isteyebiliyor. Mevduat faizi malum bu ülkede yaşayan insanların parası. Ve insanlarımızın gidecek başka ne ülkesi var ne parasını yatıracağı yurtdışında bankası. Bu piyasaya gerek ohal gerekse siyasi güçle müdahele edilebiliyor ufakta olsa ve kimsenin sesi çıkmıyor marjinal hareketler olmuyor. Olmazda. Çünkü insanımızın parası ve insanımız bu ülkede her sabah ekmek alacak yaşamını sürdürecek. Çekip gidemez.
Tahvil piyasasına yabancıya açmak. Ve piyasa bozucu yabancı hareketleri. Ki bu yerli işi olsa ohal de asla piyasa bozucu hareket yapamaz. Bu ülkenin insanı yine bu ülkede yaşayacak. Fakat dışardan sermayeye açmak borçlanmak ve piyasaları yabancıya teslim etmek paranın girerken güle oynaya girdiği çıkarken ise kimsenin ses çıkartamayacağı çıkarsa bile farklı sonuçları olacağı gerekirse 2 - 10 milyar doların yakılıp ülkeye farklı ambargolara sebep olacak algı operasyonlarına yol açabilir.
Tahvilleri yabancıya satarak gerçekleştirilen tahlikenin farkında mısınız ? Oluşan paternin farkında mısınız ?
http://www.hurriyet.com.tr/bu-bir-sa...nidir-40535527
Konyaaltında çay içiyorum ve yine bir haber gözüme takıldı. Haber akışı çok bugün. Faizde ralli bekliyorsak global ölçekte bir hadise sonucu olabileceğini de unutmayalım. Pattern in çalışması ve faizin ralliye kalkma ihtimali tüm herşeyi içeren bir durumdur. Suudi ile katar savaşa tutuştu faiz arttı değil. Faiz artışı paterni mevcutsa o patern çalıştığında haber o an ne ise suç ona atılır. Aslında patern gelişmiştir. Haberleri patern mi belirler paterni mi haberler belirler ?
Faizin ineceğini düşünenlere karşı marjinal geliyor bu yazılar tabi. Tekrara düşüyorum yazdıkça. Haberler ile ilişkiyide haftasonu böylece kurup çayın yanına kurabiye yaptık.
tahvil faizlerine uzun yıllardır basıyorlar. 12'yi tavan yapmış durumdalar 2008'den beri tutuyorlar. ben uzun yıllar artacağını düşünmüyorum çünkü faiz düşmanı bunlar. doları arttırırlar ama faizi arttırmazlar. işleri güçleri faizle. daha satılacak ve yapılacak çok beton var.
Dolarda süre doldu. Artık başlayabilir. Uzarsa bir çay molası daha gelir. Çay bitene kadar o da.
Gelecek haberlere fiyat hareketlerini bağlamak patternlere hakarettir. CaYCi
Patternler oluşmuştur.
tahvil
https://resmim.net/f/3DF1k9.png
Haber akışı patternin tam istediği gibi.
Nedir derseniz?
Dünya üzerindeki yeni süper güç olacakmışız.
Borsa 180.000 olacakmış.
Pattern gereken enerjinin bırakılması için enerjisini hergün misliyle içten içe biriktiriyor. Bu haberler patterni dahada güçlendiriyor. Patternin yazarları hizmet ediyor.
Cuma günü tahvil faizi kapanışı 11.30. Astığım grafik 2 mesaj üstte orada o gün faiz 11.23 yazıyor. Tarih 1 ağustos.
Haberler patternin hizmetkarları.
Borsadaki tespitimize çay döküldü hızlı bir şekilde birkaç puanda olsa çayın çöpü kadar ince milim bakan için stop oldular. Çaycı çayın tümüne bakar. Çaycı her dükkana gittiğinde her esnaftan duyduklarına göre fikrini değiştirmez. Çaycının fikri bellidir esnafın fikir ayrılıkları zenginliktir çaycının fikrine su bile katamaz.
Evet gerçekten bu hızlı borsa dönüşü ile davutoğlu nun gönderildiği yer geçildi. Peki alkışlıyoruz. Tahville işimiz olduğu için borsa devam edip etmemesi egemen sınıfın kararı. Demek ki devam kararıda çıkabilir.
İşimiz faiz olduğu için çay dökülen peçeteleri çöpe atmak çaycının dükkanını hep açık tutmasının temiz olmasının şartıdır.
Peki borsa dedik faiz dedik ya döviz ? Dövize bakarsak euro zirvesini geçti. Bu bir fakirleşmedir. Euro kredi almış bozup tl ile iş çevirmeye çalışırken fakirleşmiştir. Euro ile satılan otomobil almak isteyen memur o araba için daha çok çalışmak zorunda kalacak fakirleşmiştir.
Dolar da ise gizli sabit kur kokusu alan vampirler 3.53 sabitinden kalbi besleyecek kadar kan kalmayana kadar emerse kalp vibrasyona girene kadar kimse birşey anlamaz.
Tahvilde pattern bu şekilde iken esnafın davetlerine şen kahkahalarına o an gelince neler olacağını bildiğinden markaları peşin satar. Veresiye çayımız yoktur.
109,548 görüldü
kitabı açıyoruz
adacık şeklinde görüntü kopuşu rekoru gündelikçi göstergelerin hiçbiri desteklemiyor.
kitaba uygun.
arka sayfaları açtığımızda göstergeler fiyattan sonra gelir diyor. fiyat düşmeden göstergeler hatalı olabilir.
çevir bir arka sayfayı.
patternlerde duygu patlamaları halisünasyonlar enerjinin biriktiğinde doğum arefesinde sancılar yoğun olarak yaşandığını gösterir yazıyor.
patternin hizmetkarları borsada.
Tarihi bir gün bu sebep ile bugün çalışmıyorum. Esnaf sallama çay içsin.
Tahvil %+1,42
Döviz+
Borsa+
Tahvil 11.46
Zincirlerinden kurtuldu kurtulacak.
Ne kadar çabalasa borsayı yükseltip dövizi tutsak etmeye çalışsalarda PATTERN e hizmetkarlar. Patternin değirmenine su taşıyorlar. En sevdiği de budur. Pattern kendisine çalışan hizmetkarlar edinmiştir. Üstelik bedava.
En büyük felaket.
Faizler inmeli.
Bu 2 manşet ile çayımı akıllı telefonuma döktüm. Faizler inecekmiş.
Malesef pattern kendisine yandaş bulmaya devam ediyor. Pattern ne kadar çok kişiyi içeri alırsa o denli karlı çıkacak. Faizlerin sıçrama yapmasından öne yine manşetleri görüyoruz.
Pattern çalışacak mı ? Enerji biriktirmeye içeriye toplamaya ve reklam yapmaya devam ediyor ki neden olmasın ?
Dolarda 3.53 de yapılan gizli sabiti gören testis balıkları kızılırmakta görülüyormuş.
Aman testislere dikkat.
3.53 dolar
3.53 ile ilgili size bir bilgi vereyim ama topik dışına çıkmasın.
İncilde
Lamentations 3:53King James Version (KJV)
53 They have cut off my life in the dungeon, and cast a stone upon me.
Aman komplo teorisyenlerine dikkat
Açıkcası sıçramayı ben faizde bekliyorum. Dolarda herhangi bir beklentim yok. PATTERN i faizde gördüm ve ÇAY ocağını çırağa bırakıp ekran karşısında çay içip bekliyorum. Geleceğe çağrı gibi PATTERN in ne yapacağını bekliyorum. Ve bu hayatta ki çaydan sonra ki keyfim patternlerin gerçekleşmesini görmek içinde bulunmak.