Alıntı Originally Posted by TEMEL REİS Yazıyı Oku
Sanırsam mart ayında diğer şirketin de halka açılacağı tarihi açıklayacaklar...
birde bu konuyu araştırırken bakın şöyle bir rapora ulaştım..https://www.enerjisa.com.tr/Media/GetFile?fileId=3524
anladığım kadarı ile enerjisa enerji üretim a.ş ile enerjisa üretim santralları a.ş aynı çatı altında farklı şirketler.....
3-5 tane şirket var ortada ama hepsinin çatı şirketinin adı enerjisa...
Peki bu adamların bölünmüş şirketlere birbirinden finans kaynağı aktarımı yetkileri var mı diye soracak olursam kendi kendime..
Türk Ticaret Kanununda yeri vardır ki böyle bir şey yapıyorlar....
bi de raporda pek anlamasamda "kısmi bölümme" den bahsediyor... tam bölündük demiyor..
Not; mal yok elimde..son saniyede 6.55 den kaçırdım benimkisi beyin jimlastiği.. herkese bol kazançlar...
Ortada önce tek bir ana şirket vardı, Enerjisa bu şirketin vakti zamanında kurulurken ilk ortakları bossa, sasa, yünsa v.b. idi, s.holdingin ortakları arasında değildi. Bu enerji şirketi yıllarca holdingin yan şirketlerine finanse ettirildi, bedelli sermaye artışlarını bu yan şirketler yaptı, sonra şirketin işlerinin olgunlaşmaya başlamasıyla şirket yan şirketlerden yok pahasına bağları kopartılarak ana holdinge aktarıldı.

Enerji sektörü devletin önce 5 sentlik kilovat başı alım fiyat dekleresi ile yatırım furyasına başladı, bu alım fiyatının ekonomik nedenlerle devlet tarafından yerine getirilememesiyle sektörün geneli bugün borç batağında.

Fakat işin ilginç tarafı adamlar bugün büyüttükleri enerjisayı önce halka tek başına arz etmek istediler fakat yedirelecek lokmanın fiyat seviyesi amcaların işine gelmediğinden gelmediğinden akıllı bir strejiyle tek şirketi görünen de üç şirkete bölerek içlerinden birincisi; süreli parekende elektrik lisans haklarının olduğu enerji şirketini halka arz ediyorlar.

Bu kısmi bölünmede dikkat edilirse ana şirketin borç kompoziyonun kısmi bölünen şirketlere nasıl aktarıldığına dair herhangi bir yoktur?

Halka arz edilecek üretim santralleri şirketinin yakında halka arz edileceğinden bahsetmişsiniz, bu arzın bencede cazibesi yoktur, çünkü; bu santrallerin ürettiği elektriğin toptan satış hakkı içindeki başka bir şirkettedir, ve bu şirketin ortağıda üretici şirket olmayıp s.holding ve diğer yabancı ortağıdır. Belki ne mahsuru var denilebilinir; şöyleki siz elektrik toptan satışından doğan karlılığı halka açık şirket üstündemi yoksa halka kapalı toptan satışı yapan şirket üstündemi bırakırsınız?

Sizin haklı olarak genelleme yaptığınız; TTK. uygunluk burada azınlık ortaklarının hakları açısından anlam ifade etmez, anlam ifade edicek olan yasalardan ziyade kurumsal kültürün kalitesidir. Nasıl ki kişilerin namus ve çıkar anlayışı nasılsa şirketlerin kurumsal kültürü de o dur. Ayrıca kanunlar genel uygulamayı düzenlerler, çoğunlukla da yazılı maddelerde hakkaniyet ifade etmeyip azınlığın hak ve hukukunu değil hakim gücün çıkar ve isteklerini korur. En güncel örnek; Çoğunluk ortağa azınlık ortağı ortaklıktan çıkarma hakkı.

Kurumsal kültürünün kalitesine örnek olarak yakın zamanda halka arz edilmiş olan sadece önce teknosaya sonra carrefoursaya bakmak yeterlidir. Bu yeterli değil diyenlere de sasayı örnek verebilirim. Yıllarca s. holding iştirakindeyken 50 kuruşun altında sürüren şirket, s.holding hakimiyetinden çıktıktan sonra iki bedelsiz ödemiş olduğı iki temettü hariç olmak üzere bölünmüş fiyatı 10 TL.nin üstündedir. Sasa acaba S.holding iştiraki olarak kalsa idi bu piyasa değerlemesi sizce yapabilirmiydi.

Görüşümü özetlesem; enerji şirketinden bir şirkete yatırım yapmaya karar versem; içinden durmadan matruşka bebek çıkan Enerjisa borsada kote en son alacağım şirket olurdu. Herhalde yabancılar da öyle düşünmüş olsa gerek ki; tüm bu olumlu arza rağmen s.holdingde ailenin satılmaya hazır milyon lotluk satış isteğine yıllardır duyarsız kaldı.

Tekrar söylüyorum ava giderken avlanmayın maksadınız enerjiye ve limana ortak olmak ise, bugün borsada hem limanı hem enerji santrali hemde üretim yapan fabrikaları olup borç rasyoları daha makul kuruluş değerlerinin altında iskontolu en az beşin üstünde şirket var. Bunlar hangisi diye soranlara cevabım işlem yaptığınız aracı kurumlara sorun size söylerler.