Alıntı Originally Posted by mikroyatırım Yazıyı Oku
www.temettuemeklisi.com da temettünün padişahları başlıklı yazıya yapılan bir yorum aynen şöyle
''Bence Arçelik, Aselsan, Froto, Toaso, Petkm gibi şirketler belki temttü olarak padiahlık koltuğunu alamazlar ama overall büyümesi sağlarlar. İlerde de ben sıkıldım dendiği anda bu şirketlerin tutarı padişahlık koltuğunda olan şirketlere geçirilerek temettü ile güzel bir geçim sağlanabilr kanaatindeyim. Özetlersem; portföyde 10 hisse varsa; en fazla beşi temettüsü çok yüksek ve istikrarlı kar edeneler, geri kalan beşi işse temettüsdü düşük ama çok çok istikrarlı kar edenlere ve düzenli primlenen hissselerden oluşmalıdır.''
yani benim meselem strateji şekillendirmesi değil. strateji olayı bana göre cok cok farklı bir konu kişilerin risk getiri ve zaman olgularına göre değişen bir kavram. Benim meselem. Temettü mantık ve mantalıtesını kavratmakla alakalı yatırımcıya şirkete ne etkileri ne ne yararı var ne zararı var.

Temettü denen şey niye var amaçları neler bunları akılcı bir düşünceyle sogrulamalarla öğretmeye calısmak.

Dolayısıyla daha tam olarak anlaşılmayan bir kelime olan temettü üzerine henüz tam anlaşılmadan bir strateji belirlemekte yüklemekte dogru bır cıkarım olmaz.

Bir çok kişinin henüz temettünün şirkete kendilerine netür etkisi oldugundan veya olabileceğinden habersiz. Kendı akılcı düşünüp karar vermektense bir başkası ona yatırım yapmış ozman o dogrdur basit cıkarımlarıyla ezbere ve hazırcılıkla yatırım strateji belirlemektedir. Bende zmanında ilk yıllarımda böyleydim. örnegın x kişisi bu adamı cok dınleyen var herkeste takdır ediyor demekki bu adam dogru yatırım biçimi uyguluyor. oda temettü hissesi almış hmm tamam ozman bende ona yatırayım şeklinde gidiyordum.

Sonra durdum düşündüm ki. Benımde beynım var aklım var. BU ADAMI SORGULAMAYA CALISTIM Neden bunu seçmiş niçin bunu seçmiş. sorguladıkça altta yatan sebepleri bir bir ortaya cıkarttım ortaya cıkan sebepleride sorguladıkça daha iyi öğrendim.

sonra bir meselede çatıştım oda temettü ? aklım diyorki dur temettü bir kriterin olmamalı. ama bir taraftanda herkesin dinlediği ve takdir ettiği bir "hoca" benimde saygı duydugum bir kişilik temettü diyor. Ya ben çok aptalım. benim kafam düzgün calısmıyor. yada karşı taraf aptal veya bu konuyu araştırmamış.

Akıl ile çelişen bir durum var. HAA İŞTE OZMAN ANLADIM.

BURADAKI AMACIMDA İNSNALARA BENİM YAŞADIGIM AYDINLANMAYI YAŞATMAK. BENİ BİLE SORGULAYIN BANA BİLE İNANMAYIN.

KENDİ AKLINIZLA AKILCI BİR ŞEKİLDE DÜŞÜNMEYE CALISIN. ZATTEN BURADA BANA İNANIN DEMİYORUM TEK YAPTIGIM ŞEY ORNEKLER VEREREK SİZİN DÜŞÜNMENİZİ SORGULAMINIZI SAGLAMAYA CALISMAK SIZE EGER SORGULATTIRABİLİRSEM ZATEN AKLINIZ İLE BUGUNE KADAR UYGULADIKLARINIZ ARASINDA BİR TEZATLIK FARKEDECEKSİNİZ. SONRA BEN DEĞİL ARTIK KENDİNİZ BU KONUYU DAHA BİR TİTİZLİKLE ELE ALACAK HATTA UYARMAYA BASLAYACAKSINIZ.

SONUÇ OLARAK VERDİGİN ÖRNEK KONUMUZLA İLGİLİ DEĞİL. BUNU SOYLEYEN KİŞİNİN TEMETTÜYÜ NE DERECE AKILCI BİR MANTIKLA DÜŞÜNDÜĞÜNÜ GÖRMEMİZ GEREKİR.