Alıntı Originally Posted by meheme Yazıyı Oku
3 ve 11 yaşında çocuklarım var. Onlar için birikim yapmak istiyorum bu güne kadar gram altın alayim dedim hesapta karı görünce satıyorum. Hisse alıyorum ondada aynı şekilde karı görünce satıyorum. Bir türlü dikiş tutturamadım gitti. Bes yatırımı yapmak istiyorum ama getirisinin çok düşük olduğunu yazıyorlar bir türlü ısınamadım ama burada karı görünce bozduramayacam için iyi. Şimdi birde 18 yaş altı bes çıkmış acaba bes yaptırsam iyimi ederim?
Sistem 10-11 yıllık bir sistem değil, aslında emekli olacağınız zamana kadar birikim yapmanızı sağlayan bir sistem.

Şöyle bir soru sorun kendinize: bileşik getirinin gücünü yenebilir miyim? Yani bir sayının 10. kuvveti mi daha büyüktür, yoksa 30. kuvveti mi? Basit bir hesap ile yıllık %3 net getiriniz olsun (enflasyondan arındırılmış). 10 sene birikim yaparsanız net getiriniz %34 (1,03^10 -1) civarı olur. 30 sene birikim yaparsanız %142 (1,03^30-1) olur. Buradan hareketle siz karar verin. Devlet katkısının tamamına hak kazanmanın etkisi, bileşik getirinin etkisini alt edemez. Ki çocuklarınız için açtığınız hesaplara çocuklarınız devam ederse çok güzel devlet katkısı da alırlar emekliliği hak ettiklerinde.

Bu arada, süreye çok takılmayın; 14 senedir sistemdeyim. Nasıl geçti anlamadım. 18 senem kaldı (yaş ortaya çıktı, ama tabii 56'da bozdurmayacağım. Ne zaman gerçekten emekli olursam o zaman bozduracağım.