Alıntı Originally Posted by tradestop Yazıyı Oku
Selamlar. Tecrübeli arkadaşlara bir soru;

Yatırım 56 yaşından önce tamamlanmak adına, 10 yıllık bir birikim için (hisse senedi fon ağırlıklı yatırım yapmak isteyen, 10 yıl sonra sistemde toplu çekmek isteyen birisi için) Bes mantıklı mıdır?

56 yaşından önce 10 yıl sistemde kalıp çıkışta, devlet katkısı kesinti ile %25 yerine %15 olarak ödeniyor ve biriken fon getirileri üzerinden % 10 stopaj ödeniyor diye biliyorum; yanlışım varsa düzeltin.

Normal tefas hisse senedi yoğun fonlarında ise stopaj kesintisi yok. Befas sistemi devreye alınması olumlu bir gelişme ama ülkemizde yüksek enflasyonda var, böyle bir 56 yaşını bekleyemecek ama 10 yıl hisse senedi yoğun fonlarda birikim yapabilecek biri için befas-tefas kıyaslamasında, devlet katkısı getirisi/stopaj götürüsü kafamı karıştırdı.

Cevaplar içini şimdiden teşekkürler.

Saygılar.
BES in temel esprisi aylık zorunlu katılım ve varsa şirket katkısı yoksa az buçuk işi bilenler TEFAŞ fonları ile çok daha fazlasını kazanabilir.

örneğin bana kalsa yılbaşı tüm fonlarımı emtia fonlarına koymak isterdim en basitinden doların artacağı kesin gibi, emtialarda ne kadar düşebilir.

nitekim en popüler iki emtia fonu yılbaşından beri 80% civarı yapmış, belki de BES te beş yılda yatıracağım parayı kazanacaktım.