Balon patladı, nakitte fırsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatırım yapmak mantıklı
Faizler inerse, şimdi almak mantıklı değil
Faizler inişe geçince alacağım, şimdi kiracılık daha karlı
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iş'de yok
Dünya malı dünyada kalsın, ben ahirete yatırım yapıyorum kardeşim, ne evi.
Bildiğim kadarıyla şeker kamışı çok düşük maliyetli. Biz pancar kullandığımız için pahalıya geliyor.
Ancak stratejik ürün nedeni aşağıda
“Fransa ile İngiltere arasında 1793-1815 tarihleri arasında yapılan Napolyon Savaşlarına kadar Avrupa ana şeker kaynağı olarak kamış şekerini kullanmaya devam etti. Bu dönemde İngiliz Donanması, Fransa'nın başta kamış şekeri olmak üzere mal ithalatını önlemek amacıyla limanlarını ablukaya aldı. Böylelikle Avrupa kıtasına şeker girişi durdu. Bu andan itibaren kamış şekerinin yerini alması amacıyla Avrupa'da şeker pancarı tarımı çok hızlı bir şekilde yayılmaya başladı.”
Ha eskiden millet şeker alamaz imkanı varsa pekmez yaparmış.
https://www.zmo.org.tr/genel/bizden_...od=9724&tipi=2
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
O egeli ben değilim
Konu findik olsa tamam, dunya fiyatlarini kontrol etmek bizim icin mumkun ama o kabiliyet yok, rant yok, algi oyunu yok.
Ilgi gormuyor.
Arap Baharı buğday ve ekmek fiyatlarının %100 artması sonucu başlamıştı. Mesela Tunus, olaylar orada başladı, bir kaç ay önce ekmek fiyatları %100 artmış. Suriye'de de aynısı olmuştu.
Bizde 3,5-4 milyon ton fazladan buğday ithalatı vardı. Fakat bu son sene 7 milyon tona çıktı. Türkiye un üretiminde dünyada ilk 4'ün içindedir. Makarna ihracatında da dünya şampiyonu diye biliyorum. Geçmiş senelere göre iki kat buğday ithal edilmiş. Fakat un ve makarna ihracatı artmamış. Yani yüksek ihtimal geçen sene kendi kendine yeterli olmaktan çıktık.
@erefefik
Anadolu buğdayın anavatanı. Bu topraklarda belki 10.000 yıldır üretim yapılıyor. Bizim topraklar işlene işlene çoraklaştı. Ne kadar gübreleme yapılsa, damla sulamaya geçilmeye çalışılsa da( kaldı ki bu çalışmalar maliyetleri arttırır) olacak bu kadardır.
Manisa'nın bazı bölgelerinde( her yerinde değil, bu yerler isimlerinden belli olur mesela Yağbasan gibi) bire 137 alınan yerler gördüm.
Abd ise genç, diri topraklar. Onlar daha uzun yıllar yüksek verim alırlar.
sadece Abd değil, Meksika'da da yüksek verim var.
Mark Twain( babası çiftçiymiş ve 11 yaşındayken vefat etmiş) üretilemeyecek tek şeyin toprak olduğunu söylemişti. Bunu çok güzel ifade etmişti de şimdi bulamadım.
@erefefik
Yer İmleri