Deniz ve tekne benim en büyük hobim. İkinci hobim ise tarih özellikle de askeri tarih. Eski ama orijinal, mesela 200-250 yıl önce basılmış, kitapları okumaya bayılırım. 1. Mahmut zamanında 1813-1814 yıllarında Osmanlı imparatorluğunu 2 kere baştan sona dolaşan İngiliz subayı, hatıratını 1818 yılında yayınladı. Bu seyahatin amacı İngiliz sömürgesi olan Hindistan'a batıdan bir işgal tehlikesi gelip gelmeyeceğini araştırmaktı. Sultanın onay ve fernanıyla bu subay Anadoluyu ve Irakı baştan sona dolaştı, başına gelenleri not aldı, kitap haline getirip 1818 yılında yayınladı. 600 küsür sayfalık bu kitabın elektronik kopyasını New York Halk kütüphanesinde bulup indirdim. Tavsiye ederim, okuyun. 1. elden şahit olunan olaylar var bu kitapta. Mesela Ankara, Trabzon, Erzurum, Doğu Anadolu illeri gibi pek çok yörenin ve halkın o zamanki durumu, vs:
A Journey Through Asia Minor, Armenia and Kurdistan in the Years 1813 and 1814 (London, 1818) by John MacDonald Kinnear
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
Yakında okuduğum bir kitap daha var, yine bir İngiliz seyyahın kitabı. 1799 yılında Rusyayı St Petersburgdan başlayarak boydan boya Kafkaskaya oradan Eflak Boğdan ve İstanbula seyahat etmiş, sonra da hatıralarını kitap olarak yayınlamış. 1800 lerin başında Rusya nın, Osmanlı imparatorluğunun bazı bölgelerinin ve İstanbulun durumunu gözler önüne seriyor.
Bu kitaplarda Copyright zaman aşımına uğradığı için internetten indirmek serbest.
Yer İmleri