Sayfa 2967/7020 İlkİlk ... 196724672867291729572965296629672968296929773017306734673967 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 23,729 - 23,736 arası.

Konu: Sanat Mozaik

  1. Uc kez Nobel Edebiyat Odulu'ne aday gosterilen Italyan roman yazari Vasco Pratolini'nin dogum yildonumu (19 Ekim 1913)

    “Bu sokaklar, bu alanlar, yasanti irmagimizin yatagiydi sanki… kendi sokaklarimizda kendi alanlarimizda olmadikca, bizim icin gercek yasanti, gercek sevgili, hayatin sicakligi yok demekti. Tam San Piero Kemeri’nden sonra baslayan caddeyi izleyerek, sehrin merkezine, guzel orkestralara ve kahvelere ulasabilirdik; ama bu birkac adimi attigimizda, hep soguk bir seyle karsilasacagimiz duygusuna kapiliyorduk. Dolasmasi yasaklanmis tutuklular gibi Mahalle’mize kapaniyorduk, uysalca. Huzun, aliskanlik, sevda ya da daha gizli, daha ateslibir duygu yuzunden hepimiz Mahalle’mize surgunduk… Sehir, cumhuriyetimizin cok uzagindaydi; bizde bir arkeoloji muzesi, bir hayal ulkesi izlenimi uyandiriordu. Ona ait olabilmek icin traş olmali, guzel elbiseler giymeliydik...”



    Eravamo un’isola nel fiume che comunque andava, fra i carrettini del trippaio e dell’ortolano,il bugigattolo del venditore di castagnaccio, lungo via Pietrapiana. Dall’arco di San Piero a Porta alla Croce ... e non esisteva vera vita, società vera, calore, se non quando eravano nelle nostre strade e piazze. A seguitare… avremmo trovato la città col suo centro, i bei caffè e le orchestrine; eppure, per fare quei pochi passi, inconsciamente ogni volta, ci preparavamo a qualcosa di estraneo da affrontare. Creature innocenti, confinate per malinconia, abitudine o amore, per qualcosa di più intimo e rissoso, nel nostro Quartiere... La città era al di là di questa nostra repubblica, aveva per noi un senso di archeologia e di eldorado insieme: per parteciparvi occorreva che fossimo rasati e avessimo in dosso i vestiti migliori..."

  2. Rus ressam Evgenia Petrovna Antipova'nin dogum yildonumu (19 Ekim 1917)

    Girl from Pereslavl Ancient town, 1964




    Apples and Persimmon on the sofa, 1973




    Boys in the Garden, 1980


  3. Amerikali siyaset teorisyeni, ahlakci, tarihci, sosyal elestirmen ve edebiyat elestirmeni Russell Amos Kirk'un dogum yildonumu (19 Ekim 1918)

    "Ne bir din; ne de bir ideoloji olan, muhafazakarlik adiyla adlandirdigimiz dusuünce biciminin, bizlere dogmalar sunan bir Kutsal Kitabi ve Das Kapitali yoktur. Muhafazakarlarin nelere inandigini tespit etmek bir dereceye kadar mumkundur; muhafazakar inanis biciminin ilk prensipleri, onde gelen muha*fazakar yazarlarin ve kamuya mal olmus kisilerin geride biraktigimiz iki yuz*yil boyunca ortaya koydugu dusuncelerden kaynaklanmaktadir.

    'Muhafazakarlik' kelimesini, özellikle sifat olarak kullanmak, belki de cogu zaman iyi olabilir. Cunku bir 'Muhafazakar Model' yoktur ve muhafazakarlik bizzat ideoloji kavramini reddetmektedir: muhafazakarlik, bir zihin durumu, bir karakter tipi ve sivil toplumsal duzene bir bakis seklidir."



    "Being neither a religion nor an ideology, the body of opinion termed conservatism possesses no Holy Writ and no Das Kapital to provide dogmata. So far as it is possible to determine what conservatives believe, the first principles of the conservative persuasion are derived from what leading conservative writers and public men have professed during the past two centuries.

    Perhaps it would be well, most of the time, to use this word 'conservative' as an adjective chiefly. For there exists no 'Model Conservative', and conservatism is the negation of ideology: it is a state of mind, a type of character, a way of looking at the civil social order."

  4. Amerikali sair, yazar ve gazeteci (John Silas Reed) John Reed’in olum yildonumu (19 Ekim 1920)

    “Gorunuste, her sey durgundu. Yuz binlerce insan ihtiyatla evlerine donuyor, erkenden kalkip islerine gidiyorlardi. Petrograd’da tramvaylar isliyor, magaza ve lokantalar kapilarini aciyor, tiyatrolar oyunlar duzenliyor ve bir resim sergisi son hazirliklarini yapıyordu… Savasin bile kesip atamadigi alisilmis karisikligin icinde yasam akip gidiyordu. En kotu felaketler karsisinda bile yemesini, giyinmesini ve eglenmesini surduren sosyal organizmanin canliligindan daha sasirtici bir sey yoktur…”



    “Superficially all was quiet; hundreds of thousands of people retired at a prudent hour, got up early, and went to work. In Petrograd the street-cars were running, the stores and restaurants open, theatres going, an exhibition of paintings advertised… All the complex routine of common life—humdrum even in war-time—proceeded as usual. Nothing is so astounding as the vitality of the social organism—how it persists, feeding itself, clothing itself, amusing itself, in the face of the worst calamities…”




    “Butun Rusya okuma yazma ogreniyor ve okuyordu —politika, ekonomi, tarih ne bulursa— cunku ogrenmek istiyordu. Uzun yillar egitime susamis olan halkta devrimle birlikte delice bir okuma hastaligi baslamisti. Yalniz Smolni Enstitusu’nden ilk alti ay icinde her gun tonlarla, vagonlar dolusu, trenler dolusu basilmis kitap, dergi, gazete sevk edilip yurda dagitilmisti. Rusya her okunacak seyi kizgin topragin suyu emmesi gibi emiyor, bir turlu doymuyordu..."



    "All Russia was learning to read, and reading—politics, economics, history—because the people wanted to know. The thirst for education, so long thwarted, burst with the Revolution into a frenzy of expression. From Smolny Institute alone, the first six months, went out every day tons, car-loads, train-loads of literature, saturating the land. Russia absorbed reading matter like hot sand drinks water, insatiable..."

  5. Guney Afrika dogumlu Ingiliz gelisim biyologu, yazar ve yayinci Lewis Wolpert'in dogum gunu (19 Ekim 1929)

    "Termodinamigin ikinci yasasinda acikca belirtildigi gibi, butun her sey icin evrensel egilim duzensizlesmektir. Bu yasa maddenin davranisinin hep duzensizligi arttirma yonelimini aciklar. Bunu ortaya koymanin diger yoluysa, sistemin bu duruma gelmesi olasiligin buyuk olmasidir. Ornegin, bir avuc bozuk para havaya atilinca, yazi ve tura sayisi duzensiz olacak ve sayilari farklilik gosterecektir. Hepsinin yazi ya da tura olmasi cok daha kucuk bir ihtimaldir. Eger bunu onlemek icin enerji harcanmazsa, butun sistemler duzensizliğe egilimlidir."



    "As clearly stated by the second law of thermodynamics. This law makes clear that the way matter behaves is always to increase its disorder; another way of stating this is that systems move to that state which has the greatest probability. For example, when a handful of coins thrown into the air falls to the ground, there is a tendency for the heads and tails to be disordered, with variations in the number of heads and tails facing upwards on landing. That they should all be either heads or tails is very unlikely. All systems tend to randomness unless energy is used to prevent this."

  6. Ingiliz casusluk romanlari yazari (David John Moore Cornwell) John Le Carré'in dogum gunu (19 Ekim 1931)

    "Cok mutsuz cocukluklari olan insanlar kendilerini yaratma konusunda cok iyidirler. Ben bir yalanciyim. Yalan soylemek icin dogdum onun icin yetistirildim, isi yalan soylemek olan bir sektor tarafindan egitildim, yazar olarak orada tecrube edindim."



    "People who've had very unhappy childhoods are pretty good at inventing themselves. I'm a liar.Born to lying, bred to it, trained to it by an industry that lies for a living, practised in it as a novelist."

  7. Cinli yazar, sair, elestirmen ve cevirmen (Zhou Zhangshou / Lu Xun) Lu Sin'in olum yildonumu (19 Ekim 1936)

    " 'Gencligimde arilari ve sinekleri izlemeye bayilirdim. Urktukleri anda terk ederlerdi bulunduklari yeri. Fakat birkac tur gezdikten sonra tekrar gelir ayni yere konarlardi. Yaptiklarini aptal*ca bulur, hatta acirdim onlara. Benim de onlar gibi birkac tur attiktan sonra ayni yere gelecegim aklimin ucundan bile gecmezdi. Hele ki senin de buralara tek*rar donecegin... Sahi, neden biraz daha uzaklara git*medin?!

    'Cevap vermesi zor. Sanirim ben de hep ayni da*ire etrafinda dondum durdum.' Ayni aci gulumseme beni de tuttu. 'Peki ya sen ne diye geri dondun?'

    'Bir hic ugruna.' "



    " 'When I was young, I saw the way bees or flies stopped in one place. If they were frightened they would fly off, but after flying in a small circle they would come back again to stop in the same place; and I thought this really very foolish, as well as pathetic. But I didn't think that I would fly back myself, after only flying in a small circle. And I didn't think you would come back either. Couldn't you have flown a little further?'

    'That's difficult to say. Probably I too have simply flown in a small circle.' I also spoke with a rather bitter smile. 'But why did you fly back?'

    'For something quite futile.' "




    "Insanlar bu fakir kadini eskimis, SIKICI bir oyuncak gibi bir toz yigini icinde bir basina birakmis. Kadin orada cikmayan bir leke gibi kalakalmis. Bu sirada onun varligini surdurebilmesi hayatin tadini cikaranların biraz olsun umurunda olmaliydi. Simdiyse en azindan ebedi huzura erdi."



    "This poor woman, abandoned by people in the dust as a tiresome and worn-out toy, once left her own imprint in the dust, and those who enjoy life must have wondered at her for wishing to prolong her existence; but now at least she has been swept clear by eternity."

  8. Amerikali Psisik konular yazari Sylvia Browne’un dogum yildonumu (19 Ekim 1936)

    “Itibarinizi zedelemeye calisan insanlar olabilir. Bu elbette sizin caninizi acitacaktir ancak yapmaniz gereken, durumun gecici oldugunu dusunup ileriye bakmaktir. Onemli olan, diger insanlarin soylediklerinden ve dusunduklerinden cok,sizin kendinizle ilgili bildiginiz gerceklerdir.”



    “People may try to ruin your reputation and this can hurt. But remember, it can only hurt your feelings. The world will forget, so don't hold on to bad publicity or what other say. You know the truth, so let the rest of it go.”

Sayfa 2967/7020 İlkİlk ... 196724672867291729572965296629672968296929773017306734673967 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •