Emekli abim sahalara dönmüş. Gedik yatırımın hedef fiyatına yıl içinde erken geleceğiz gibi bir his var her nedense. 200 eşiği üzeri hızlı hareketler olur diye bekliyorum.
SM-A715F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
|
![]() |
Alfa Solar Enerji diye bir şirket var son dönemde halka açılan şirketlerden. Bilançosu bu sene gayet güzel bu fiyatlardan bana göre pahalı ama kısa ve öz karşılaştırma yapacağım.
Sermaye 46 milyon kar 542,7 milyon (sermayesinin 11,8 katı) Özkaynaklar 956,6 milyon (sermayesinin 20,8 katı) hisse fiyatı 333 tavan.
Mgros sermaye 181 milyon kar 2579 milyon ( sermayesinin 14,2 katı) Özkaynaklar 4089 milyon (sermayesinin 22,6 katı) fiyatı 171,6
Enerji şirketleri biraz abartılı fiyatlanıyor fiyatı arz talep belirliyorsa mesele yok, spekülasyon yapılıyorsa ona da bir sözüm yok ama manipülasyon yapılıyorsa bu spk nın iştigal alanına girer. Şirketin büyümesini önceden satın alıyorlarsa buna da kimse bir şey diyemez. Biri gıda perakendecisi diğeri Enerji şirketi elma ile armutu karşılaştırma diyebilirsiniz ama sonuçta yatırımcı temettü ve bedelsiz potansiyeline göre karar verecekse ya mgros ucuz ya da Alfas pahalı. Siz olsanız hangisine yatırım yapmayı tercih edersiniz. (İnsanlar için gıda tüketimi olmazsa olmaz, alternatif enerji kaynaklarının her zaman mümkün ve ömürlü olduğu düşünülürse) Peki mgros ne yapıyor sadece perakendecilik mi ? İştiraklerinin dökümüne bir bakın hep geleceğin yeni nesil şirketleri. Şİmdi bir de hanımların güzellik ürünlerine de el atmış..Bunların hiç biri ne bim de ne şok ta ne de diğerlerinde var. Mgros markalı ürünler günden güne artıyor yaptığı yatırımlarla tam entegrasyona gidiyor. Daha bunların hiç biri satın alınmadı. Hep söylerim 5 bim müşterisi 1 mgros müşterisine ancak denk gelir, mgrosun hedef müşteri kitlesinin ağırlığı gelir düzeyi yüksek ne satın aldığını bilen yüksek gelir gruplarıdır. Ben bunları yazarken bim hisse fiyatı bizden 20-25 tl yukarılarda iken mgros şimdi arayı açmaya başladı ve hala bim e göre iskontolu. Gelecekte de bu böyle olacak. Hatta mgros arayı fena halde açacak Bim bu haliyle aynı performansı sürdüremez. (Azalan verim kanunu) Değişim için çaba gösterirse ne ala ama sanki biraz vizyon eksiklikleri var gibi. Özetle mgros bana göre çoğu markete göre her konumda açık ara lider.
Daha önceki yazılarımda mgrosun karlılığının geometrik olarak artacağını ve büyümeye inanılmaz açık bir şirket olduğunu hep ifade etmiştim ve bunu şirket zarardayken yazmıştım. Mgrosun ortalama FAVÖK ü 7-8 civarı, böyle giderse 2023-24-25 yıllarında enflasyonun da katkısıyla tahmin edemeyeceğiniz karlar gelebilir.
Aşağıda bana göre en doğru değerlemeyi Gedik Yatırım yapmış ve herkesten daha cesaretli bir açıklamayla mgrosun olması gereken (Yine bana göre Tuncay beyin 2017 de mgrosu almış olduğu dolar değerine tekabül ediyor ve geleceği içinde barındırmayan bir fiyat....) hedef fiyatını açıklamış.
''Şirket Yönetimi'nin ve bizim beklentilerimiz: Şirket 2023 yılında satış gelirlerinin %75-80 büyümesini, FAVÖK marjının %7-7,5 aralığında olmasını, mağaza büyümesinin %12,5 ve yatırım harcamalarının 4,0 milyar TL olmasını beklemektedir. Biz, satış gelirlerinin %80 (önceki: %64) ve FAVÖK marjının %7 (80bp düşürüldü) olmasını öngörüyoruz. Şirketin net nakdinin 2,7 milyar TL'ye ulaşmasını ve yıl sonu %51 olan TÜFE beklentilerinin üzerinde %71,6 özvarlık karlılığı beklentimiz bulunmaktadır. Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, gıda perakendeciliği sektörü doğası gereği artan enflasyon oranlarına göre doğal bir koruma sağlamakta ve öngörünür bir iş modeli sunmaktadır. Dahası, enflasyon yükselmeye devam ederken, fast food, yemek, kafe vb. gibi tüm ev dışı gıda maliyetlerinin ortalama ücret artışlarının önemli ölçüde üzerinde artmasının tüketiciyi evde yemeğe ve dolayısıyla gıda perakende şirketlerinin müşteri trafiğini daha da arttırmasına neden olmasının muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, hızla artan gıda fiyatları (ücretlerin üzerinde) marjlar için destek oluştururken, enerji maliyetleri artış eğilimindedir. Bu yıl şirketin enerji üretimine yönelik girişimlerde bulunabileceğini düşüyoruz. Yaşanan depremin finansallar üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz (artan yardımlar ile sepet boyutu ve hacimleri muhtemelen artmıştır). Depremden etkilenen şehirlerdeki 228 mağazadan 66'sı hasarlı, süresiz olarak çalışamaz durumdadır ve tümü kiralık ve sigortalıdır.
Hisse 2023 beklentilerimize göre 2,6x FD/FAVÖK ile işlem görmekte olup, hedef değerimiz hisse başına 280 TL - yükseliş potansiyeli %89'dur: Hedef değerimiz 223TL'den yükseltilmiştir. 2023 beklentilerine göre Bim ve Şok sırasıyla 4.6x ve 3,1x FD/FAVÖK çarpanından işlem görmektedir. Sonuç olarak, son zamanlardaki güçlü hisse performansına rağmen, bu performansın devam edeceğine inanıyoruz.''
Yolculuğumuz orta vadede ülkemizde (Allah korusun) her alanda olumsuz bir hadise yaşanmadığı takdirde 15 usd. dir. ve geleceğiz oralara. (Ben demiyorum Gedik yatırım diyor)
Emekli abim sahalara dönmüş. Gedik yatırımın hedef fiyatına yıl içinde erken geleceğiz gibi bir his var her nedense. 200 eşiği üzeri hızlı hareketler olur diye bekliyorum.
Şirketimiz oldukça profesyonel yönetiliyor adeta holding gibi bir yapı kuruyor
- Market açılışlarına ağırlık verdik... son 2 yıldır 300+ market açılışı yaptık. bu yılda hedefimiz 300+ market açılışı. ki ben bu hedefe çok rahat ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Market açılışlarında daha önce pek ağırlık verilmeyen yörelere öncelik verilmesi ( Trabzon gibi ) de göz önünde kaçmıyor
- Sanal taraf ayrı bir yapı oldu. Geçen yıl 100 binler başlayan günlük müşteri sayısı yıl sonunda 200 binli rakamlara ulaşmıştı. Bu yıl sık sık alışveriş yaptım 300 binli rakamlara ulaştık. tek başına 150-200 market kadar müşteriye erişir hale geldi
- Migros yemek olayı büyümeye başladı. Hem bazı marketlerinde kafeterya tarzı da hizmet veriyor.Buda ciroya olumlu yansıyacaktır.
-Mion diye yepyeni bir format çıkardılar. kişisel bakım ürünü satan yerler açılıyorki bunlar hem sektörde ilk hemde çok rağbet gören bir alan. Gratis filan tıklım tıklım oluyr her zamn. ciroya olumlu yansıyacaktır
- elektrikli araçlar togg ile önemli bir ivme kazanacaktır. Marketimiz hem Togg ile direkt anlaşma yaptı. sisteme entegre etti bizi. Togg araçlarından bir kaç tuş ile sipariş verebilecek gibi düzenlemeler yapıldı. ayrıca şarj istasyonları kurulacak marketlerimizde. bu işide küçümsemeyin. 500 liradan başlıyor tek bir sarj işlemi. 3-4 tane sarj istasyonu saatte ek 2-3 bin lira ciro yapabilir marketlerde. orta ve uzun vadede güzel gelir getireceğini düşünüyorum.
- elektronik ödeme sistemleri ile para filanda gönderilecek...
- bir yerde okumuştum. yenilenebilir enerjiyede ağırlık verileceği söylenmişti. enerji maliyetleri belimizi çok bükmüştü. bu alanda yapılacak çalışmaların kar üzerinde olumlu etkisi olacaktır
gördüğünüz gibi pek çok uygulamayı aynı anda yürütüyor . yani bir kaç yıl içinde hiç ummadığımız yerlere gelebilir hissemiz.
Söylediklerim kendi fikirlerim olup yatırımcı tavsiyesi kapsamında değildir.
Geçen yıl Ramazanın girişi ilk 3 aylık bilançoya yetişmemişti. Bu sene ramazan öncesi toplu alışveriş ilk çeyreğe yetişecek
son bir kaç gündür büyük bir yoğunluk gözlemliyorum marketimizde.
suprizde bir bilanço bekliyorum ki çok güzel bir artış olacak bana göre
Cuma günü yaklaşık 6 milyon lotla 1 milyar üzeri hacim vardı. Bofanın %90 ile en iyi alıcı olduğu belirtiliyor. Derinlik ekranım yok bu sebeple iddia olarak belirtiliyor diyorum. Eger öyleyse bir veya iki nedeni olabilir. Ya hisse tüm olumlu haberlere rağmen son 3 aydır yapmadığı hareketleri yapıyor. Ya da migros özelinde sürpriz bir haberin ayak sesleridir.gectigimiz iki hafta bistten ayrışmasının mutlaka bir sebebi vardır.
Bu hafta çok daha önemli olacak. Arkamıza yaslanıp seyretmeye devam.
|
![]() |
40 li fiyatlardaki rallye benzettim,
borcluluk düsmüs, temettü vermekten bahselidirhale gelmis
fiyatlarin o seviyelerde kalmasi anormal bence, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde
bundan en çok kar getirecek sektörlerden birisi...
Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Dürüstlük çok pahalı bir hediyedir ucuz insanlardan beklemeyin W.Buffet
Yer İmleri