Sayfa 356/357 İlkİlk ... 256306346354355356357 SonSon
Arama sonucu : 2854 madde; 2,841 - 2,848 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    ABD verileri bir ara endeksi toparlasa da yeterince güçlü alımlara şahit olmadık ve endeks dünkünden aşağıda kapattı. Gap konusunun kapanmış olması yeterli olur mu bilemem. Yarın da ABD tüfe verileri var.. Gün içi benzer sert volatiliteyi yine görebiliriz.

Kendi adıma kötü zamanlama yaptığım bir gün oldu. Son bir buçuk saatte 3 defa maliyetimin biraz üstüne çıksa da fiyatlama kalıcı olmadı ve maliyetimin % 0,70 aşağısında günü kapatmış olduk. Henüz stop loss olmamı gerektirir bir durum olmadığı için malı yarına taşıyorum. Umarım yarın iyi bir güne dönüşür.

Bir de trader fonların artık açığa satışla da kazanabilme imkanı olması piyasada artık çokça gün içi salınımlara şahit olacağımız anlamına geliyor. Mal taşımanın BIST 50 için kolay olmadığı bir süreç. Fiyatların yukarı yönlü gitmesi için pozitif haber akışları ve hikayeler lazım.

Tüm yazdıklarım kişisel/subjektif öngörülerimdir ve kesinlikle kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
    Dün aldığım ve portföyün tamamını oluşturan EREGL'leri 22,99 olan maliyetimin biraz altında ortalama olarak 22,94'ten elimden çıkardım sabah açılışta. Geçen haftadan beri son bir kaç trading işlemimi genelde stop loss ile zararla kapadım. İyi yanı zarar yüzdelerinin büyük olmaması. Kötü yanı BIST 50'de açığa satış işlemlerinin serbest bırakılmasından sonra birkaç yıldır alışmış olduğum scalping ya da gün içi trading işlemlerimin artık istediğim sonuçları vermemeye başlaması. Son 2-3 ayda en verimli sonuçları yine bir portföy ile ilerleyerek gittiğim zaman aralıklarında almıştım, bu nedenle bir süreliğine aynı yöntemle devam edeceğim. 8 hisselik bir portföy oluşturuyorum, 15-20 günlüğüne. Hisseler trading yaptığım ana tahtalara göre biraz daha küçük olduğu ve gün içi volatiliteleri daha yüksek olduğu için stop loss aralığını biraz daha büyük tutacağım. Hali hazırda 5 hissede alımlara başladım ve bunların önemli bir kısmı tamamlandı. Onlar tamamlandıktan sonra 3 hisse ilavesi daha yapacağım.

Hakkımızda hayırlısı bakalım.

Tüm yazdıklarım kişisel/subjektif öngörülerimdir ve kesinlikle kimseye bir yön ya da yatırım tavsiyesi içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Alım işlemlerimi tamamladım. Portföyü 8'e bölüp 8 hisse yerine 6 hisse alımı yaptım, ancak bunlardan 2 tanesi diğerlerinin 2 katı.

Aldıklarımın sektörel dağılımı şöyle:

2 Gıda Hissesi, 1 Bilişim-Yazılım Hissesi, 1 Çimento Hissesi, 1 Perakende-Hazır Giyim Hissesi ve 1 Enerji-Doğal Gaz Dağıtım Hissesi.

Aldıklarımın tamamı takip listemde olup son 3 ayda belli dönemlerde alıp taşıdığım ve sattığım hisseler. Sattığım fiyatlara göre düzeltmelerini bir çoğu tamamlamış ya da tamamlamak üzere görünüyor. İçerisinde finansalllarını beğendiklerim de var, finansalları vasat olup fiyat görüntüsü teknik olarak iyi seviyede olduğu için tercih ettiklerim de. Portföy taşımanın gittikçe güçleştiği bir dönemde bakalım tekrar başarılı olabilecek miyiz?

Allah yanıltmasın.

Clausewitz

3. Özellikle ölçüp biçip alım yerleri belirlemiş ve parçalara ayırıp alımlar yapmış olmama rağmen 2 gıda hissem yine de hoş geldin partisinden feragat etmedi. Oldukça iyi görünen maliyetlenme yerlerim aslında bugünü pozitif bölgede kapatmamı sağlayabilecekken sayelerinde alım öncesi portföyüme göre günü % 0,20 aşağıda kapattık. Dünkü EREGL pozisyonlarının sabahki kapanışından kaynaklanan % 0,21 zararı da katarsak bileşikte günü % 0,41 civarı bir hasarla tamamlamış olduk. ABD tüfe verilerinin dünya borsalarına vermiş olduğu pozitif etkiden klasik çarşamba günü baskımızdan dolayı çok yararlanabildiğimiz söylenemez endeks genelinde. Gecikmiş de olsa umarım buna yarın tepki veririz.

Acil bir alarm çalmadığı müddetçe artık biraz portföyü bir kaç haftalığına uyutma ve dinlenme zamanı..

Clausewitz

4. Dün öğleye kadar elimdeki hisselerin genel gidişi total getiri açısından oldukça tatminkardı, ancak İBB Başkanına açılan soruşturma haberini duyar duymaz tüm hisselerimi olabildiğince minimum hasarla satmaya çalışarak 15-20 dakika içerisinde nakite geçtim. Soruşturmanın haklılığı ya da haksızlığı ile ilgili değil aldığım karar, bu nedenle bu konuyla ilgili politik polemiklere girmeyeceğim. Borsa yatırımlarımda/trading'lerimde stop olma noktasında uygulamaya çalıştığım bazı kurallarım var:

1) Elimde bulunan herhangi bir hissede herhangi bir nedenle üretimin kısmen ya da tamamen durdurulması ya da yavaşlatılması, kapasite düşürülmesi gibi haberler geldiği zaman stop oluyorum. Bunun tek istisnası stok fazlalığı varsa ya da daha önceden planlanmış bir bakım varsa ve buna göre ekstra stok oluşturulmuşsa ve sonuçta bu durumdan ötürü satışlarda ve favökte bir kaybın yaşanmayacağı mezkur şirket tarafından kamuya açıklanmışsa, o zaman stop olmayabiliyorum.

2) Elimde bulunan herhangi bir hissede Rekabet Kurumu tarafından bir dava açılmışsa, Vergi Dairesi tarafından herhangi bir vergi soruşturmasına tabi olunmuşsa ya da birleşme veya satın alma gibi durumlar SPK tarafından reddedilmişse, mezkur şirketin haklı olup olmamasıyla ilgilenmeden stop oluyorum.

3) Borsa genelini fiyatlandırma açısından negatif etkileyebilecek herhangi bir siyasi veya hukuki durumdan dolayı bir gelişme varsa, o durumu oluşturan tarafların haklılığı ya da haksızlığına bakmadan elimdeki tüm hisseleri satarak stop oluyorum.

4) Trading yapıyorsam ve kendimce önceden belirlediğim trading açısından stop loss şartları oluşmuşsa stop oluyorum.

Bunlar uygulamaya çalıştığım kurallar. Kendimce subjektif yorum yaparak taraf olmamaya çalışıyorum, çünkü normal hayat farklı, borsa hayatı farklı düşünmeyi gerektirebiliyor. Bir konudaki fikrimizin haklı olup olmaması bize herhangi bir kazanç sağlamıyor. Oluşan durumda fazla gecikmeden fiyatın genel olarak nasıl tepki verebileceği üzerinde yoğunlaşmak gerekiyor. Tabii ki bu her zaman stop olduğumda oluşan fiyatlar benim lehime gerçekleşiyor anlamı da taşımıyor. Dün almış olduğum kararın sonucunun da % 100 beklentim dahilinde sonuçlandığını söyleyemem. Oluşan durumda, daha önceki tecrübelerime istinaden ben borsanın satış yeme ihtimalinin daha yüksek olduğuna kanaat getirmiştim, ama dünkü kapanışlar beklediğim gibi bir sonuç doğurmadı. Elimde tuttuğum 6 hissenin 2'si sattığım fiyatın altında, 4'ü ise sattığım fiyatın üstünde kapanış yaptılar. Akşam vakitlerinde ise başka bir durum oluştu ve dün haklı çıkmayan görüşümü bugün haklı çıkaracak şekilde bir fiyatlama oluşmuş durumda. Ana endeks XBANK etkisiyle pozitif görünse de benim takip listemde olan hisselerin yaklaşık % 80'i negatif fiyatlanıyor ve satış yaptığım hisselerin tamamı şu anda satış fiyatımın altında seyrediyor. Elbette bunun tek sebebi dünkü almış olduğum satış kararının gerekçesi değil, ama buna ilave durumların toplam etkisi diyebilirim. XBANK'ın pozitif ayrışması durumunun konjonktür gereği olduğunu düşünüyorum. Ayrıca bugünkü durumun da çok fazla uzun sürmeyeceğini düşünüyorum.

Önümüzde takvim gereği birkaç kritik olay var: TCMB'nin faiz kararı, rating kuruluşlarından Türkiye notu değerlemesi, jeopolitik gelişmeler ve Trump'ın ilk aylardaki uygulamaya koyacağı başkanlık kararlarının bize olabilecek etkileri. Kolay bir dönemden geçeceğimizi sanmıyorum, fiyat hareketi açısından bayağı zigzaglı gelişebilecek bir dönem, o nedenle karar almak ve uygulamak da zorlaşıyor. Ben gün sonuna kadar bugün tekrar giriş yapıp yapmayacağıma karar vereceğim. Günü nakitte bitirme ihtimali de var sonuçta.

Son düzenleme : deva-i dert; 21-01-2025 saat: 13:10.
    Clausewitz

5. 2025 yılının borsa fiyatlaması açısından gözde sektörleri ne/neler olabilir? Bu konuda gerekçelerinizle birlikte paylaşım yaparsanız sevinirim. Tüm yıl açısından değil de dönemsel olarak iyi fiyatlanabilir diye düşündüğünüz sektörler varsa onları da gerekçeleri ile paylaşabilirsiniz.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    2025 yılının borsa fiyatlaması açısından gözde sektörleri ne/neler olabilir? Bu konuda gerekçelerinizle birlikte paylaşım yaparsanız sevinirim. Tüm yıl açısından değil de dönemsel olarak iyi fiyatlanabilir diye düşündüğünüz sektörler varsa onları da gerekçeleri ile paylaşabilirsiniz.
    Üstat sanki dönemsel olarak ramazan ayı münasebetiyle market ler inceden canlanıp Ramazan'a doğru da mal çıkarlar gibime geliyor ama...

7.  Alıntı Originally Posted by Shytan_psycho Yazıyı Oku
    Üstat sanki dönemsel olarak ramazan ayı münasebetiyle market ler inceden canlanıp Ramazan'a doğru da mal çıkarlar gibime geliyor ama...

Gıda Perakendecileri ve Gıda Üretim Şirketlerinin Ramazan'dan 1-2 ay önce hareketlenmeye başlayıp Ramazan başlarında satışa geçtikleri istatistiki olarak doğru kabul edilebilir bir veri. İstisnaları elbette vardır, ama düzgün grafikli, daha aşağılara çakılacak temel nedenleri olmayanlar arasından bu dönem için seçimler yapılabilir.

Hal-i hazırda dün satmak durumunda kaldığım portföyümde de 2 gıda şirketim vardı, ve ben de benzer mantıkla almıştım. Bir de buna ilaveten daha önce de bir süreliğine taşıdığım Gıda Perakendecisi/Market Zinciri olan görece ufak başka bir şirket için de uygun set up bekliyorum açıkçası. Uygun bir giriş yeri denk getirirsem o da portföyümde olacak.

Burada geçmiş fiyat davranışları baz alınarak her sene aynı kurgunun devam edebilme ihtimali varsayımıyla hareket ediliyor ve sonuçta bu bir varsayım ve bir kesinlik içermiyor.

Paylaşım için teşekkürler.

Son düzenleme : deva-i dert; 21-01-2025 saat: 18:07.
    Clausewitz

8. Estağfurullah Ben teşekkür ederim..

Sayfa 356/357 İlkİlk ... 256306346354355356357 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •