Hangi sistemi kullanırsanız kullanın, geçmişteki başarı oranı ne olursa olsun, siz işlemi yaptıktan sonra ne olacağını kimse bilemez. O yüzden birinci önceliğiniz her zaman zengin olmak değil mevcudu korumak olmalıdır. Bu işe yeni başlayanların kısa sürede batmasının en büyük nedeni kısa zamanda zengin olmak için çok yüksek risk almalarıdır.

İşlemin karla mı zararla mı sonuçlanacağını bilmediğinize göre her işlemde portföyünüzün maksimum %1'ini riske etmelisiniz. 10 işlem üst üste zarar etseniz dahi, zararınız %10'la sınırlı olacaktır.

Ayrıca kullanacağınız sistemi iyi bilmelisiniz. Diyelim ki Macd AL verdiğinde alırsanız, Macd SAT verince satarsanız 10 işlemden 5'i karla 5'i zararla sonuçlanıyor, karla sonuçlananlarda da siz girdikten sonra %5'ten fazla aşağıya gitmiyor. Yani aldıktan sonra hisse %5 düşerse yanıldığınızı anlayacaksınız.

Almak istediğiniz hisse 10 TL ise almanız gereken maksimum hisse adedi 2.000 olmalıdır (Hatta komisyonları da düşünürsek daha az olmalıdır). Böylece siz aldıktan sonra hisse düşmeye başlarsa maksimum 1.000 TL kaybedip çıkarsınız.

Haklı çıktığınızda da sonuna kadar pozisyonda kalmalısınız ve maksimum karı elde etmelisiniz ki zararla sonuçlanan diğer işlemlerdeki kaybınızı karşılayın.

Fark ettiyseniz bu söylediklerim küçük yatırımcıların yaptıklarının tam tersi aslında. İnsanlar genelde zarar etmeyi kabullenmedikleri için stop-loss uygulamıyorlar, hatta hisse düştükçe daha çok alıp zararı artırıyorlar. En ufak bir karda da, o karı kaybetmekten korkup satış yapıyorlar. Hal böyle olunca kaybetmeleri kaçınılmaz oluyor.