Alıntı Originally Posted by dr.v Yazıyı Oku
Daha önce belirtmiştim temel analize inanmam. Tüm hayatın bir strateji olduğuna inanırım. Benim gibi hiperaktif birine satrançta uzun beklemeler zor geldiği halde öğrenmemin tek sebebi yaşamın temelinde olan "strateji" ye olan düşkünlüğümdür.
Daha önce beklentilerden çok yüksek gelen işsizlik başvurularının tersine beklentiden çok düşük bir veri beni stratejileri sorgulamaya itti. Güçlü dolar a destek olarak hep azalan işsizlik verilerini kullanan beyaz adam bu veri ile bir trend değişimini öngörmekte olabilir mi?
Beyaz adam aynı oyunun ikinci perdesini oynamaya başladı. Aktörler farklı ancak yine emtia. Yıllardır en ucuz benzini kullanıp kendi petrol kuyularını devreye sokmayan Amerika bir anda o kadar çok petrol kuyusunu devreye soktu. Sebep herkese göre farklı kimine göre kaya gazı kimine göre yeni teknolojiler. Ancak hedef aşikar. Petrol üreten ülkelerde ekonomik zayıflık. Kim bunlar; başta Arap ülkeleri, Rusya ve arka bahçesindeki bir kaç ülke. Yine multiple kazançlarda beyaz adam. Ruble devalue olurken Amerikaya mal satamayan çin in mal satacağı tüm ülkelerde zayıflık. Ayrıca biti kanlanan ve petrol ü kendi yarattığı huzursuzlukla tırmandırıp Karadenizde önemli bir yer kapan Rusyaya darbe.
Bir çok kuyunun tekrar işletmeye başlanmasının esas hedefi işsizliği azaltmaktı. Bu arada mükemmel zamanlama ile petrol fiyatları tam düşmesi gerektiği zamana denk geldi. O da yetmedi. Tu kaka İran stratejiye dahil edildi. İlginç olan bir saptama daha petrol fiyatı düştükçe üretimini artıran Rusya .
Aslında bana göre doların karşısında altın, euro yok. Karşısında kara çocuk var; petrol. Sanayi devrimi sonrasında itici güç olup refahı sağlayan en çok tüketilen enerji kaynağı petrol var. Petrol düşerken dolar artıyor. Denklem petrolün daha da düşeceğini gösteriyor.
Aslında esas soru da bu Dolar daha çok artacak mı?
Amerika tek başına dünyadan ayrılarak büyüyor. Globalleşmiş bir dünyada bu mümkün mü? Bir süre evet. İç pazarı ile büyüyebilir. Esas üzerine düştüğü ücretlerdeki artıştı. İşsizliğin azalması ile iç piyasada dönen para miktarında artış ve enflasyon ve büyümenin artması. Hesap buydu. Ancak farklı bir şey gelişti. Amerikan halkı harcamalarında azalma tasarrufta artış oldu. Sonra petrolün düşmesini de buna ilaç olarak kullanmaya başladı. Herşey strateji dahilinde devam etmekteydi.Ve sabırlı ifadesi de kalktı. İfadeler güvercin olarak adedilse de faiz artışı kaçınılmazdı.
Herşey iyi işliyordu. Çin istedikleri büyüme oranına yaklaşıyordu. Daha önce de yazmıştım. Doların yükselmesinin durması, sarışının düşüşünün durması Çin in %7 altında büyümesi ile başlayacak diye. Evet herşey iyi gidiyordu; Çin in büyümesi %7 ler civarında, Avrupada resesyon, rusyaya petrol düşüşü ile darbe, Arap ülkelerinde savaşlar istikrarsızlıklar. Ve bir anda doların zayıflamasına neden olacak bir veri. Bu jargon daha önce kullanılmıştı. Çok yüksek gelen TDİ lerle güçlü doların doğumunun müjdecisi.
Bu veri de en azından bir süre güçsüz doların müjdecisi olabilir mi?
Yazdığım tarihten itibaren güçsüz dolar ve veriler olarak süregeldi. İnsan beyni doğru bellediklerini kolay değiştiremiyor. Sanırım bu işte başarılı olmak için kendini yalanlara kolay inandırmak gerekli