bizim dikeceğimiz yer düz arazi kalın toprak diye tabir edilir burda. adana bölgesi çukurova.
|
|
benim yerim düz arazi şu an mısır ekili.sulama imkanı var. çukurları 80*80 açalım dedim tarım il müdürlüğnden emekli arkadaşa (şimdi bu işlerle uğraşıyor) efendim arazi çok geniş bu çukuru o şekilde açıp ne yapavcaz 40*40 açalım traktöre burgu takalım açalım dedi. zaten tarlayı önce derin köten le sonra cpli diye bir aletle iyice toprağı karıştıracaz. yani toprak yumuşayacak dedi.80*80 çukur açmak çok maliyeli olur dedi .gerek yok yarın açtığın çukura geri toprak doldurunca yağmuruda yiyince geri sertşeşecek dedi.80*80 çukur sert arazilerde olabilir dedi. siz ne dersiniz. birde 1 yaşlı fidan demek çelikten aşılandıktan sonraki 365 gün demekmi.birde yanmış hayvan gübresi kullandırmıyolar burda kökte hasyalık yapıyomuş yerine torf kullandırıyolar.tarlaya traktörle patlatma çekilse 40*40 çukra dikilse olurmu.saygılarımla sağolun varolun.
bizim dikeceğimiz yer düz arazi kalın toprak diye tabir edilir burda. adana bölgesi çukurova.
Sayın Analizatör,
Mademki araziniz taban arazi ve mısır ekildiğne göre oldukça verimli olmalı.O zaman neden ısrarınız zeytine?
Çukuru kepçe açacak,iki hareket daha yapsa ne çıkar,gelecekte pişman olmaktansa.
Burgu asma dikiminde çok elverişli bir yöntem.Yer tamamen taban arazi ve taşlık değilse zeytin işini bir kez daha düşünün derim.Zeytin yumrusunu aşağıya doğru geliştirir.Saçak kökleri ise yüzeyden sadece 20 santim kadar aşağıdadır.Onun için zeytinlerin diplerinin sürülmesi önerilmez.Hele derin sürmeyi
aklınızdan bile geçirmeyin.
Zeytini iki karış derinliğe bile dikseniz olur.Kesinlikle nazlı bir bitki değildir.Çukur derinliğinden amaç gelişimi çok hızlandırmaktır.
Torf kullanabilirsiniz.Nasıl olsa o da organik bir madde.Nem tutma özelliğide var.
Fide yaşından kastımız anladığınız gibidir.
Zeytin taban suyunu sevmez.
Zeytin hafif taşlı veya çakıllı arazileri sever.Kılcal kökler kolayca etrafına sarsın diye.
En yakın rakibimiz Yunanistan'da taban arazilere dikim yapılıyorsa fidelerin tabanına iri çakıllar yerleştiriliyor.Toprak fazla sıkışmasın diye çakılla karıştırılıyor.
Siz nasıl olsa torf kullanacağıza göre,toprak fazla sıkışıp sertleşmiyecektir.
Çiçekçilikte kullanılıyor olmasına rağmen size ponza taşı karıştırmanızı öneririm.Nasıl olsa Kayseri size çok yakın.Belki maliyet batıya göre daha düşüktür.
Aklınıza takılan soruları bildiğim ve uyguladığımız kadarıyla yanıtlamaya çalışırım.
Saygılar..
Malınız değerliyse evet o şekilde bir anlaşma yapmak mümkün, benim babamın bağı var örneğin yıllarca sofralık (perlit) üzüm yetiştirdik. Üzümün yüzüne bakan olmadı. Sonra Cabarnet yetiştirmeye başladık şarap üreticilerinden bir ilgi bir alaka bir teknik destek anlatamam üstellik bir anlaşmamız da yok. Demem o ki ne yetiştirirseniz yetiştirin cinsini iyi belirleyin. Gerçi sizin daha iyi para kazandığınızı gören komşularınız en kısa sürede sizinle aynı şeyi yetiştirmeye başlıyorlarOriginally Posted by greenback
zeytin dikmeyi düşündüğünüze göre toprağınız sulamaya çok el verişli değil. Meğilli bir yapıya sahip olduğunu düşünyorum. Damla sula sistemi şart...
Zeytin yerine bodur ceviz ağaçları var. Onları bir araştırın derim. Mükemmel parası var. ceviz ağacının mobilya sanayiindede kullanıldığını düşünürseniz. Herşeyiyle para...
pardon yukarı okumadım. Öyle bir araziye yazık zeytin ağacıyla...
neden yazık olsun
burda iki ürün alırsın yılda buğday ve mısır. çok açık yazayım 70 dönüme yakın arazi buğday ve mısır ekiyosun yılda ne kazanırsınız biliyormusunuz.max 5-6milyar net kar edersiniz. .bu yıl oda şüpheli.mısır şu an 220-230 arası.( kilosu.). belki 3-4 yıl sabrederiz ama 5*5 diksek 2700 kök cıvarında zeytin fidanı diksek daha iyi olmazmı.saygılar.
bizim arazinin altında adamın beri çadırvan çekirdekli üzüm dikti 9 sene önce
Bu seneki mahsülü 100 ton du .Kilosuna 750.000 tl verdiler satmadı. Üzüm çürüdü 150.000 tl den şaraba verdi salak
10 dönümden 75,000 ytl.
Ben size mısır dikin demedim ki
Zeytinciliktede fazla para olduğunu düşünmüyorum. Erik dikim,şeftali dikin
Sizin yerinize olsam hallere giderim sorarım
En fazla hangi meyveye talep var hangisi daha dayanıklı. Soğuk vurmayan...
Yerinde araştırma yaparsan daha sağlıklı bilgiler edinebilirsin...
saygılar