Arama sonucu : 3 madde; 1 - 3 arası.

Konu: Uzun Vadeli Tezler ve Kuramlar

Esas Uzun Vadeli Tezler ve Kuramlar

Son bır haftadır Yigit Bulut ve Enis Berberoglunun sundugu parametre programinda barız bır sekılde uzun vadelı bazı tezlerın sınyalını vermeye calıstilar bunu televızyonda soylemek ıstemıyorum yada daha fazla detayları bu ekranlardan soylenmemesı gerektıgını ozellikle Sayin Bulut ustune basa basa tekrarladi ama ben bu tezlerın sonucunun onumuzdekı yıllarda ne olacagını cok merak edıyorum.

Uzerınde halka cıtlattilan gelısmeler:
    -3 dev petrol sırketlerının Turkıye'ye cıddı yatırımlarda gırısımlerde bulunması
    -Petrol fıyatlarının belkı yakın bır gelecekte 150-200$ sevıyelerıne ulasacagı
    - Gecen hafta basından berı gosterilen Amerıkadakı bazı banka ve Turkıyedekı banka degerlemelerı karsılastırmaları. Son 5 yılda ABDdekı banka pıyasa degerlerı aynı ve yatay kalırken bızde son 3-4 yıllık surecte 10 ıla 60 kat degerlendıgı.
    -Turkıyenın ılerıkı bı donemde ortadogunun en onemlı fınans merkezı olması olasılıgı. Bunun ıcın yabancıların fınans alanında yaptıkları ılerıye yonelık yatırımları.

Sonuc:
    -Petrolden yakın gelecekte daha da kazanılacak paraların (hatta gecen hafta acıklanan Wal-Martın artık ıkıncı sıraya dusmesı ve lıstenın basina Exxonun yerlesmesi, 3'e Shell, 4'te BP ve 6. sirada Chevron ılk onunun nerdeyse yarısı petrol sırketlerınden olusması bizlere onemlı bır sonucu ortaya koyuyor) tekrardan gelısmekte olan ulkelere sıcak para olarak yada dogrudan yatırım olarak kullanılacagı ıhtımalı...
    -Beklenılen bır arap sermayesının gercek anlamda ne zaman tam anlamıyla hem fınansal pıyasalara hemde dogrudan yatırımlara gırecegı konusu...
    -AB ıle olan ıyı gelısmeler ,yabancı yatırımlar, dusuk enflasyon ve faız, ıstıhdam, sosyal refah ve kısaca Turkıyenın surdurulebılır ekonomık buyumesı.

Bızı nereye tasıyacak.Ben derımkı bır gun bırakın 3.7 centı kırmayı 5, 6 yada daha fazlasini... hıc gerı donusu olmayan sevıyelerı gorecegız belkıde DJda oldugu gıbı.

Ama bundan once neolur sızce???

Bence,

Bu asamada kendı kendıme ve bu ısın ustadlarına bu soruları cok soruyorum...

1)Sızce bu olusumlar cercevesınde Turkıyenın yakın gelecegı ıcın parlak senaryolar uretebılırmıyız?
    Yoksa Turkiye uzerininde oynanmak istenen uzun vadeli bir takim siyasi-politik ve bunun neticesinde ekonomik cokuse yonelik hesaplara yem olurmuyuz?

2)Orta ve uzun vadede ben Turkıyenın hem fınans pıyasaları acısından hemde malı ve reel anlamda ekonomık acıdan cok buyuyecegıne ınanıyorum. Bu ınancla Turkıyede de DowJones endeksındekı gıbı 90lı yıllarından ıtıbaeren baslayan ve hıc gerı donmeyen bır cıkıs surecı yasayabılırmıyız??

Pekı;

3) Yuzde 65 nı yabancıların ellınde tuttugu bır borsamız var. Karlarını bırkac hedge fonun dısında hala tam olarak realıze edıp cıkamamıs bır yıgın yabancı var ve Turkıyedekı sıyası ve polıtık rısler yuzunden cıkmak ısteyıp de cıkamayan bu yabancılar her yukselıste elındekı malları vermeye calısıyor ama bu sefer hakıkatten bılınclıyız. Almıyoruz Sızce bu oranı nasıl terse cevırebılırler? Yada gercekten cevırmek ıstıyorlarmı?

4) Bu tez tamamen benım tahmınım ve gorusumdur. (olmamasi dilegiyle ) Yıl sonuna dogru ozellıkle 1 eylulden sonra hatta agustos ayı ıcıde olabılır 30.500un kırılmasıyla ve onu takıp eden aylarda 23-24 bınlı sevıyelere kdr gerı cekılecegımızı tahmın edıyorum. Cent bazında ıse 1-1.50 sevılerıne gerı cekılecektır. Ortadoguda olusan gergınlık ve savas polemıgı, yada tekrardan arasıra patlak verecek dıger gergınlıkler, ayrıca ıctekı polıtık ve sıyası bozulmayla bırlıkte secım endıselerı bızı onumuzdekı yılın mart nısan aylarına kdr 1-150 cent aralıgında yatay bır trendde tasıyacagını dusunuyorum. 2007dekı secımlerı satın alabılırsek ne ala belkı pıyasayı 2 cente yenıden cekebılırız.

Tabı bu arada dısarıdakı ekonomık gelısmeler ne sekılde olucak...

5) Acaba FED faızlerı arttırmaya devam edecekmı dersınız. Bırakın 5.50 yı benım gorusum 6-7 hatta 8 e kdr gıtme ıhtımalını ongoruyorum. Amerıkan ekonomısını sogutmak cok zordur. Her ne kadar bugunlerde gelen veriler sogumaya yonelik sinyaller versede bunun onumuzdeki aylarda hicbir garantisi yok. Amerika halki tuketmeyi seven bir toplumdur. 2001 oncesı 6.50 ıdı. Bunun ustunede tekrardan cıkabılırız. ECB sızce nereye cekıcek faızlerı 1 yıl ıcınde? Makası acmak ıslerıne gelmez dıye dusunuyorum.En azından 4 olur. Ya japonya onumuzdekı aylardan ıtıbaren serı sekılde faız arttırımları gelıcek ve 2007 sonu 2008 bası 1.50-2 arası ongoruler olusmaya basladı ekonomıstler arasında.Nasıl etkılenırız acaba endekste daha da asagı zorlarmıyız? yoksa cokmu karamsarım.

6) Turkıye bu dunyadakı faız artıslarından, aslında baska bır degıslede yanı dunyadakı ekonomıc cycle dedıgımız 5-8 yıllık perıotlar halınde olusan bu dongude kı, bu degısım bence 2006nın mart ayında sabıt getırılı menkul degerlere kayısı baslamıstır, bu global konjokturun ve paranın yonunu degıstırmesı bızım borsamızı suphesız tekrardan orta ve uzun vadede (onumuzdekı 2-3 yıl) 1 centlere tasıyabılırmı? Tabı bunun ıcıne bırde cok onemlı olan baska bır sıyası polıtık rıskı goz onunde bulunduruyorum Rusya,Iran,Cın,k.kore ve dıger taraftan Abd,Ingıltere, AB olusumları ve yasanacak gergınlıkler.. Worst case senaryo tekrardan 0.50 cent sevıyelerı..Ne yap ne et ordan mal al herkezın Turkıyenın battı batacagı senaryoları kurdugu anlarda

Son olarak;
    Toparlamak gerekırse bır taraftadan yazının basında saydıgımız cok onemlı ve olumlu gelecegımız acısından cok parlak gordugumuz gelısmeler ve dıger yandan bu global olumsuz konjokturler ve cyclelar...

Kafalar karısık ve bulanık..
    Terazının hangı tarafı agır basıcak bılemıyorum..
    Sızlerınde goruslerınızı benımle paylasmanızı beklıyorum.

Sevgıler ve saygılar
    Burak Gercek

Esas

Dünyada yeni petrol rezervlerinin bulunmaması ve talebin sürekli artması, ortadoğudaki bitmeyen savaşlar petrol fiyatlarını sürekli artırıyor. Petrol artınca enflasyonist baskı oluşuyor ve faizleri yukarı trende zorluyor. Bunları artık ezberledik. Acaba diyorum bu durum , durgunluk ve enflasyon ikilemi arasında kalan dünyayı şu ana kadar görülmemiş bir global krize mi sürükleyecek?

Endeksin ilerde dow gibi geri dönmemek üzere yukarı trende oturacağını şu an öngöremiyorum ama global kriz kapıyı çalarsa bulunduğumuz seviyeleri mumla ararız gibi geliyor bana. Şu an dünyada bir sis perdesi var 10 gün sonrasını bile öngörmek zor oluyor.

Uluslararası piyasalarda gözle görülür bir düzelme yok, ben de endeksin yukarı hareketlerinin sınırlı olmasını bekliyorum. Bakalım ilerleyen günler neler getirecek bizlere...

Duhul
    Jun 2006
    İkamet
    İstanbul
    Gönderi
    295

Esas

Globalleşen dünyanın yatırımcıları gelişmekte olan ülkeleri cok yakın markaja almış vaziyetteler.

Kendi pazarları her açıdan doymuş durumda.

Özellikle bu aralar bolgemizden Türkiye, Çek cumhuriyeti, Romanya ile ilgileniyorlar. İlgilendikleri ülke ilgili tüm parametreleri inceliyorlar, üniversiteleri detaylı araştırma yapıyor.

Türkiyeyi cazip bulma sebeplerinden bazıları ;

Yüksek nufus (buyuk pazar)
    Yüksek nufus artış hızı (buyuyen pazar)
    Nufusun %70 inin 30 yaş altı olması (tuketici niteliği yuksek pazar)
    Ekonomik programın uygulanma kararlığı vb

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •