aslında şimdi düşündüm de.. manuel yapıyorsanız;
yükselen piyasada önce spot alış sonra viop satış, düşen piyasada önce viop satış sonra spot alış yapmak daha mantıklı değil mi ?
(spekülatif kağıtlardan bahsetmiyorsak)
Printable View
tskb geçen yılın aynı dönem ilk çeyrek bilançosu %268 artarak 606milyon tl olmuştur.
ısgyo geçen sene ilk çeyrek bilançosu 19 kat artarak 66milyon tl olmuştur.
bu nasıl bir adalet 66 milyon kar eden 12.50 tl.
606 milyon kar eden 1.85 tl.
:wu:
geçmiş olsun. arbitraj işinde çok büyük getiri yok, spot alayım, vadeli de satayım derken fiyatlar değişiyor. stres ister istemez oluyor. haddim olmasa da, kalp krizinden sonra, dövize endeksli mevduat en iyisi olur sanırım. ilgini tümden kesemiyorsan, al sabancı, benim gibi yaşlı işi, temettüsüyle idare edersin.
robot işi kolay değil. programın devamlı çalışacağı bir yer kiralayacaksın. vadeli endekste al-sat yaptırdım. önce hazır bir program almıştım, çok acemi bir programdı, dünyanın da parasını vermiştim. sonra pekçok program yazdım, enaz 5 sene çabaladım, en sonunda pes ettim. kiralanan yerde bazen bakım olur, sana bildirilmeden, program kapanır. al sana stres.
Ben elle işlem yapıyorum, önce biraz kağıdı izliyorum, sert hareket ediyorsa bekliyorum sakin bir zamanını kolluyorum. Benim kurumda emir girmek uzun sürüyor ama değiştirmek kolay, önce emrin birini giriyorum ama mesela hisse alışsa tabandan alış giriyorum, sonra viop satışı tavandan giriyorum, ikisi de gerçekleşmiyor, sonra emir düzenleme kısmından fiyatlarını arka arkaya hızla aktif fiyata çekiyorum, iki emir arasında beş on saniye gibi bir zaman geçiyor. O arada pek oynamıyor en fazla bir iki kademe belki hesapladığımdan kötü oluyor. Yazdığım üzere bunu hisse sakinken yapmak lazım sert hareket ediyorsa bekliyorum.
Buradaki muhtemel sıkıntı şu olabilir. Vade sonunda hisse taban çekmeye başlarsa elle satamazsiniz. O zaman da şu mümkün, hisseler durur vadelileri sonraki vadeye taşırsınız daha sonra tabanlar bozulunca bir ara karşılıklı kapatırsınız. Çok nadir bir durum olur endişeye gerek yok ama aklıma geldi yazayım dedim.
3-5 gün önce isgyo da arbitraj yapıyorum. tek bir işlemle yapmam, parçalı yaparım. 500 adet hisse alırım, 5 adet vadeli satarım gibi. hızlı hızlı bu işlemleri yaparken, işlemin olup olmadığını belirten bir ekran çıkar. fiyata odaklanmışken bu yazıyı okumaz, tamam a basar işleme devam ederim. bir süre sonra baktım, hisseler alınmış, vadeli de pozlar açılmamış. sağolsun aracı kurum beni düşünmüş, 50bin tl den fazla poz açtırmıyor. o arada fiyat az da olsa düşmüş, mecbur zararla hisseleri sattık. garanti görülen işlem dahi garanti değil.
çoğunluk isgyo da anlaşılan;
benim bugün stress yaptığım sebeplerden biri de grafiğe baktığımda
üst üste yaptığı tabanlardan sonra kağıt kendine bir çıkış trendi yaptı ama bu trend kırılacak gibi duruyor
çıkış trendinin desteğinde şu an
bazı saatlik kapanışlar desteği ihlalleri de son saatlerde yoğunlaştı.
formasyon olarak ters bayrak görünümü göze çarpıyor.
desteği kırarsa çok kişini canı yanar.
yok eğer yukarı gidecekse gapleri kapata kapata zıplaya zıplaya gidebilir.
o zamanda teminat tamamlamaktan canımız çıkacak.
:)
burada bir yanılgı var. yükselen veya düşen piyasa dediğiniz sizin o anda o an için sübjektif olarak algıladığınızdır sadece. 30 saniye sonra ne olacağını bilemezsiniz ki ? onun için eğer spot alıp vadeli satarak belli bir getiriyi fikslemek maksadı ile işlem yapılacaksa bu viop ve spotta eşanlı olmalı. diğer türlü olunca bu trade tarafına kayar orada getiri de olabildiği gibi götürü de olur.
tabi ki eş zamanlı olmalı mümkünse ve 30 sn değil tuşa basarken geçen süre içinde ne olacağını bilemeyiz. ama eş zamanlı yapma imkanı yok ve anlık bariz bir trend söz konusu ise ihtimal havuzunda çok çok ufak da olsa leh ya da aleyh yönünde fark oluşacaktır düşüncesiyle yazdım. daha doğrusu sordum. bir şey iddia edecek durumda değilim. öğrenmeye çalışıyorum. öğrenirken de beyin jimnastiği yapıyorum :)
Hocam yükseleni düşeni bilebilsek arbitrajla niye uğraşalım:)
Ha denemedim mi denedim ama tersi pis oluyor, diğer pozisyonlardan aldığınız getiriyi de götürüyor bazen
tavsiye etmem kesinlikle
Yeri gelmişken bir anımı anlatayım:
Malum isgyoda arbitraj pozisyon açtık, ama namussuz sürekli artıyor.
Teminat tamamlamak için naktim olmasına rağmen canımı sıktığı için bazı pozisyonları kapatmak istedim.
11 Nisan akşamı short tarafını kapattım ama yarın sabahtan %1-2 yukardan satarım diye spottaki hisseleri bıraktım.
3 aydır soluksuz artan hisse sırf ben long oldum diye düşmez heralde dedim.
Ne oldu...Sabah hisse taban serisine başladı :)
Allahtan çok ufak bir miktardı ama o bile koydu yani
Bugün Berkshire Hathaway'in yıllık yatırımcı toplantısından bomba cümle Munger'dan
"Diğer bilgisayarlara karşı işlem yapan algoritmalara sahip bilgisayarlarımız var, Hisse senetleri hakkında hiçbir şey bilmeyen yatırımcılar, daha da az bilen borsacılardan tavsiye alıyor"
https://twitter.com/iriscibre/status...FazW3Vzbg&s=19
Herkese iyi bayramlar dilerim.
enflasyon endeksli tahvili icat ettiler.
viop cazibesini bitirir.
Bugün işler kesat
Bu arada IdealGo'nun hazır gelen arbitraj robotunu denedim
Piyasa emri olarak ilettiği için beklenenden düşük getiri oluşuyor maalesef.
Pek randuman alamadım.
https://img001.prntscr.com/file/img0...KqFhmaydxw.png
bir arkadaşım bist100 günlük grafik de doji yıldızı var dedi. yani evet dedim.
günlük değil de haftalık ve aylık grafiğe bakarsan daha güvenilir olur dedim ki.
haftalık grafik de oldukça seksi bir doji gördük.
önümüzde ki hafta film kopar
bu da akşam pazarı
https://img001.prntscr.com/file/img0...6KSZDfvezA.png
Bugün iyi oranlar var:
https://img001.prntscr.com/file/img0...vdtZv5b8Dw.png
Arkadaşlar bu ay için oranları paylaşırsanız sevinirim, yüz bin lira gibi boşta param var ay sonuna kadar 35+ üstü bir orandan yatırayım (ISGYO hariç).