nakit ve benzerleri................2,7 milyon............................................ ........1,3 milyon
bunda da iki katından fazla bir iyileşme var...
Printable View
nakit ve benzerleri................2,7 milyon............................................ ........1,3 milyon
bunda da iki katından fazla bir iyileşme var...
ticari alacaklar.......................87 milyon...........%45.............................. .....40 milyon................%48,8
ticari alacaklar kaleminde ise 40 milyondan 87 milyona bir artış var...ama bunu ciro ile oranladığımızda %48,8 e karşılık %45 lik bir oran var...yani burda da %3,8 lik bir iyileşme var...
stoklar..................................36 milyon...............%18,6........................ ......23 milyon................%28
stoklarda da artış var ama bunu ciro ile oranladığımızda %28 den %18,6 ya bir düşüş var..yani şirket daha az stok yaparak daha çok ciro yapabiliyor..yani stok devir hızı artıyor...
stoklar ile ilgili başka bir olumlu konuda pamuk fiyatlarının 2019 yılı ilk çeyrekte %7,5 çıkmasıdır...
https://www.gcmforex.com/yatirim-ara...mtialar/pamuk/
1 ocakta 72,22 birim iken 31 martta bu rakam 77,45 olmuş ve %7,5 luk bir çıkış yapmıştır..bu durum da 36 milyonluk stoğun ekstradan prim yapması demek oluyor...şirket böylece hem stoklardan kar yapacak hem de sattığı mal değerlenecek ve buda kar marjını olumlu etkileyecektir...hammaddesi yükselen her şirket muhakak bunu kara olumlu yansıtır...
net kar ....................................26,3 milyon............................................ .......3,5 milyon
net kar ise 2017 yılı sonunda 3,5 milyon iken 2018 yılında 26,3 milyon olmuştur...şirket adeta çağ atlamıştır...
ciro........................................193 milyon............................................ ........82 milyon
ciroda da müthiş bir artış var...82 milyondan 2018 yılı sonunda tam 193 milyona ulaşmıştır...buradaki yükseliş miktarı tam %135 tir..
döviz açığı ................................-59,704 milyon............................................ .-59,714 milyon
buda 2018 yılı ilk çeyreklere girerken blcyt ın döviz açığı miktarıdır...görüldüğü üzere neredeyse tamamen miktar aynıdır...üstelik 2018 yılı boyunca döviz %40 artmasına rağmen ,dönem sonunda açık yine aynı miktarda kalmıştır...buda demek oluyor ki şirket döviz açığını döviz esasında %40 azaltmıştır...ki bunu önceki sayfalarda miktar olarak arkadaşlar vermişlerdi...
bu döviz açığını ciro ile oranladığımızda bu çeyrekteki %31 e denk geliyorken ,2018 yılı ilk çeyrek başında bu oran %73 imiş...
yani bu kalemde de iki kattan daha fazla bir iyileşme var...
o vakit döviz %5,5 çıkmasına rağmen bu çeyrekte %6 çıkmıştır...
tüm bunları alt alta koyup topladığımızda finansal olarak çok daha güçlü bir blcyt ın karşımıza çıktığını görüyoruz....blcyt ın borçlarının azaldığını ve nakit durumunun iyileştiğini görüyoruz...finansal giderlerin azaldığını görebiliyoruz...tüm bunlar blcyt ın azalan finansal giderler ve borçlar ile net kar marjının artık bundan sonra artacağını bize işaret ediyor....
şahsen benim ilk çeyrek kar beklentim 6,00-6,5 milyondur...bu yıl sonunda ise %30 luk bir kar artışı ile 32-35 milyon civarı bir kar bekliyorum...bu kar ile hissenin olması gereken fiyatını 3,00 ve üzeri olduğuna inanıyorum...
o yüzden de temel olarak beğendiğim bu hissede nasip olursa bilançoyu görmek isterim...
zaten ya durdo yada karel yada blcyt dan birinde bilançoları karşılamak istiyordum...şu anda blcyt dayım...10 mayısa kadar bilançolar gelecek...bakalım nasip ne olacacak ??
bir de teknik olarak da blcyt son iki üç ayın en düşük işlem hacimlerini bu sıralarda yapıyor...bu durum hissenin ben teknik olarak dip yaptım demesi oluyor...grafik olarak da incelendiğinde dar bir bolingerin içine girdiğini ,bolingerin alt desteğini test edip yukarı yönelme isteğinde olduğunu görüyoruz...
endekste sert kırılmalar olmadığı sürece blcyt ın güçlenmesini ve yukarıdaki dirençlerini test etmesini bekliyorum...birazdan bir de grafik atayım..
https://i.hizliresim.com/6ad3zP.jpg
işte grafiğimiz budur...
bu grafikten gördüklerimiz şunlardır...
1- geçmişte iki defa bolinger altını gören blcyt sonrasında muhakak üst bandı görecek kadar çıkmıştır....şu anda halihazırda 1,62 alt bandını görmüş ve ileriki günlerde 1,74 üst bandını görmesini bekleyebiliriz..
2-rsi ve momentum diplerdedir ve yeni yeni boynunu yukarı vermektedir...buda hissenin desteğinden güç alıp yukarı yönelmek istediğini bize düşündürüyor...
3- düşüş trendi halihazırda 1,66 seviyelerindedir..bu gün 1,67 i de görmesine rağmen henüz oranın üzerine çıkabilmiş değildir...üzerine çıktığı anda satış baskısı düşecek ve hisse yukarıya ivmelenecektir..
4-bolinger bandı ciddi anlamda daralmıştır...hisse bir çeşit sıkışmıştır...zaten bu gün bolinger alt desteği olan 1,62 ile düşüş trendi direnci olan 1,67 i görebilmesi sıkışmanın miktarını bize göstermektedir..
5- hisse geçmişten beridir 20 lik emaya değer vermiştir...önceki çıkışlarda olası düşüşlerinde orayı görüp düzeltmesini bitirmiştir...ama son zamanlarda sürekli bu göstergenin altında işlem görüyor...bu ema şu anda 1,69 seviyesindedir...blcyt ın ilk etapta düşüş trendi 1,66 ,ardından bu emayı 1,69 ve de ardından 1,74 bolinger üst bandını test etmek isteğine girebilir...temel olarak da blcyt hiç bu kadar güçlü olmamıştı...artan ciro ve kar çok net görülüyor...
6-hissede son bir ay içinde 1,60 seviyelerinde çift dip oluşmuştur ki bunu iki daire içine aldım...çift dipler hissenin güçlü destekleridir..orayı aşağı kırmaması ve oradan yukarıya yönelecek olması çıkışların ilk habercisi olacaktır..
hisselerde çift dipleri çok severim...yükselmiş hangi hissenin ilk başlangıç noktasına baktığınızda muhakak bu formasyonu göreceksinizdir...hissenin bir çeşit ayaklarıdır ve bu iki ayak üzerinden yükselişe geçer..
temel olarak blcyt hiç bu kadar güçlü olmamıştı...halihazırdaki kriz ortamında dahi ciro ve karını artırabilme yeteneği var...zaten bu durumda olan sayılı hisse var...blcyt aynı zamanda temetü de veren bir şirkettir..yani karını yatırımcısı ile paylaşıyor...geçmişte yatırımcı ilişkilerini de aradığımda çok cana yakın vede doyurucu bilgiler veren kişiler olarak onları tanımıştım...o yüzden de onları her zaman tebrik etmişimdir...
geçmişte 2,55 fiyatlarını dahi görmüş idi...blcyt şu anda temel olarak 3,00 ve üzerini hakkediyor..bakalım nasibimizde neler olacak...bende sabır ile bekliyor olacağım...
blcy da azalan borçlar hemen göze çarpıyor...bu borç azalışları finansal giderleri kısacak ve kar marjlarını artıracaktır...zaten net karını 3,5 milyondan 26,3 milyona artırması bunun önemli işaretlerindendir...bu kriz ortamında finansal olarak nadir güçlü şirketlerden biridir...tek sıkıntısı tekstil sektöründe olması ve bu sektörün de reytinginin pek yüksek olmamasıdır...ama şirket bence karını paylaştıktan sonra cazip olmalıdır....
bu yıl blcyt dan ciro olarak 250 milyon , net kar olarak da 32-35 milyon kar bekliyorum..
35 milyon kar yapacak ise ve bu şirketi fk 4 ten değerleyecek olur isek (ki şu anda bir çok şirket 5-6 fk dan talep görüyor...biz yine de en ucuzunu ele alalım ) olması gereken piyasa değeri 140 milyon tl olur...buda hisse başına 3,10 tl ye denk geliyor...eğer fk yı 5 olarak ele alırsak o vakit de 175 milyon piyasa değeri / 45 milyon ödenmiş sermaye =3,88 tl borsa fiyatı olmalı...
analiz için teşekkür
Blcyt 2018 yılını 193 milyon ciro ve net 26,3 milyon kar ile kapattı...buna göre net kar marjı 26,3/193= %13,6 oldu...
2018 yılı dönem başında döviz açığı 59,7 milyon idi...2018 yılı içinde döviz ortalama %40 çıktı...o halde döviz çıkışının kar törpüleme miktarı 59,7*40 % =24 milyon tl olmuştur..
o halde eğer döviz nötr kalsaydı 26,3 milyon gelen kar ,26,3+24=50,3 milyon olacaktı...
193 milyon ciro ile 50,3 milyon kar yapacak bir blcyt ın net kar marjı o vakit %26 olacaktı...
o halde 2018 yılında %13,6 net kar marjı ile çalışan blcyt , önümüzdeki yıllarda döviz borçları azaldıkça net kar marjını %26 lara çıkarabilecektir...
blcyt bu yolda gerçekten de sağlam adımlar atıyor...finansal yapısını çok güçlendiriyor...hem genel borç miktarlarını hem de döviz bazlı borçlarını azaltıyor...
blcyt yeni bir yatırım yapıp borçlanıncaya kadar (ki bunun ihtiyacı da ne zaman doğar bilemeyiz ) sürekli net kar marjını artıracaktır...bu net kar marjı net %26 lara kadar varacaktır...
o yüzden de bu yıl net kar marjında %17-20 lere yaklaşılması gerekiyor diyor mantığım...
2017 yılında 82 milyon olan ciro ,2018 yılında tam 193 milyona çıktı..2019 yılında 250 milyon.....2020 yılında 300 milyon dersek ve bir kaç yıl içinde döviz borcunu tamamen bitireceğini varsayarsak (ki her yıl borcu azalıyor ) o vakit yıllık 75 milyon kar edebilen bir şirket olacaktır...bu şirket hem temetü verecektir hem de vakti geldiğinde sermaye artışı yaparak bedelsiz verebilecektir...
kısacası şirket iyi olma yolunda adım adım ilerlemektedir...uzun hisse almak isteyenlerin rahatlıkla alabileceği bir hisse...
Sayın keko sizi takipteyim blyct kur zararı ne kadar olur sizce almayı düşünüyorum
geçen yıl aynı dönemde de 59,7 milyonluk döviz açığı vardı...o vakit dolar %5,5 çıkmış ve kar 3,3 milyon törpülenmesine rağmen net kar 5,1 milyon gelmişti....bu yılda döviz açığı aynı miktardadır...bu yıl döviz %6 çıkmıştır...bu çıkışın karı 3,6 milyon etkilemesi gerekiyor...yani geçen yıldan sadece 0,3 milyon daha fazla etkileyecek...
fakat ciro ve kar agresif artıyor....geçen yıl ilk çeyrekte ciro 43 milyon iken bu yıl 50 milyon ve üzeri olmalı....net karda ise 6,5 milyon civarı bekliyorum...
blcyt hiç bu kadar finansal açıdan güçlü olmamıştı...bu güçlü olması net kar marjını çeyrekler ve yıllar geçtikçe yukarı çekecektir..
Türk tekstilcileri Çinin önüne geçti
McKinsey'in küresel tekstil sektörü araştırmasına göre ABD ve Avrupalı hazır giyim devleri üretimlerini Uzak Doğu'dan Türkiye'ye kaydırıyor.
Bilici iplik yatırımını mutlaka yapmalı.
https://www.haberler.com/turk-teksti...977254-haberi/
Dolar/TL dünkü tatil sonrası yeni günde 5.87'yi aştı 24 Nisan 2019 Çarşamba, 09:12 Güncelleme: 24 Nisan 2019 Çarşamba, 10:17
ABD'nin İran'dan petrol ithalatı muafiyetini kaldırmasıyla petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi ve dolar endeksinin 22 ayın en yüksek seviyesine yakın seyretmesi gibi faktörler son dönemde TL'nin değer kaybetmesinde etkili oluyor.
Geçen hafta İstanbul'da Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başlamasının ve seçim belirsizliğinin azalmasıyla 5.71'e kadar gerileyen kur Merkez Bankası'nın rezervlerine yönelik endişelerle yeniden 5.85'in üzerine yükselmişti.
Kur bu sabah %0.7 artışla 5.8758 ile gün içi zirvesini görürken, euro %0.3 artışla 6.58'e, sepet kur 6.21'e yükseldi.
Piyasada bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmazken yarınki Merkez Bankası faiz kararı önemli olacak. Faiz oranlarında bir değişiklik yapılması beklenmiyor.
Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede ABD'de son verilerin kuvvetli geldiğini, dolar endeksinin de yükseldiğini hatırlatarak "Bu TL gibi borçlanma zorunluluğu olan para birimleri için iyi haber değil. Petrol fiyatlarında yükseliş ve içerideki siyasi gelişmeler de TL üzerinde baskı oluşturan diğer unsurlar.." diye konuştu.
Deniz Yatırım yolladığı bir notta "kurda ülke risk priminin yükselişine paralel lira aleyhine oluşum gözleniyor. 5.85-6.00 direnç, 5.74-5.6950 destek olarak izlenebilir." değerlendirmesini yaptı.
COMMERZBANK'TAN TL YORUMU
Commerzbank TL'ye ilişkin yaptığı değerlendirmede İran'dan petrol ithalinde Türkiye dahil 8 ülkeye tanınan yaptırım muafiyetlerinin kaldırılmasının Lira için negatif olduğunu bildirdi. Petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda önemli belirleyici olduğuna dikkat çeken kurum "Merkez Bankası enflasyon trendinin yılın 2. yarısından sonra istikrar kazanacağını belirtiyor. Ancak TL'deki değersizleşme bu hikayeye zarar veriyor.
TL'nin en güçlü olduğu dönemde enflasyon yüzde 20'nin altına güçlükle gerilemişken petrol fiyatlarının yükselmesi veya Lira'nın daha da değer kaybetmesiyle enflasyonun yeniden %20'nin üzerinde yükseleceğini öngörmek zor değil" ifadelerini kullandı.
https://www.bloomberght.com/dolartl-...asladi-2214217
Bu başlığı şu anda 2 kişi okumaktadır. (2 üye ve 0 ziyaretçi)
keko, afyonlu
sadık dostum afyonlu....:)
Reel kesim güveni Nisan'da 3.4 puan artışla 105.5'e yükseldi 24 Nisan 2019 Çarşamba, 10:01 Güncelleme: 24 Nisan 2019 Çarşamba, 10:13
Reel kesim güveni Nisan'da 3.4 puan artışla 105.5'e yükseldi
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 0,7puan artarak 100,0 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise 0.7 puan artarak % 75'le 4 yılın en düşük seviyesinden yükseldi.
https://www.bloomberght.com/reel-kes...kseldi-2214250
kademeler nasil
Alışta 38Bin satışta 78Bin civari
şu an blcyt minimum risk içeriyor...hisse geçtiğimiz hafta son bir kaç ayın en düşük işlem hacimlerini yaptı....düşen işlem hacmi hissenin düşen endekste dahi düşmesini engelledi...buda hissenin bir çeşit ben dip yaptım demesidir...
yoksa normalde 1,50 1,40 1,30 gibi desteklerinin olduğunu biliyordum..ama oraya düşeceğine ihtimal vermediğim için alımda herhangi bir sıkıntı görmedim...40 bin adet hisseyi 1,65 ten ,20 bin adetini de 1,66 dan almıştım...umarım ayağım bu hisseye uğurlu gelir..geçmişte uğurlu da gelmişti...bu hisseden de kazanmış idim...
bakalım bu sefer neler olacak ??
Hâlâ öyle.
Ilk 10 kademe gönderdiğim.
165 6822 166 da 7158
piyasa yavaş yavaş bilançoları fiyatlamaya başlayacaktır...son yılların temel yönünden en iyi blcyt ı var karşımızda...finansalları güçlenmiş buda kar marjının giderek artmasını sağlayacak...döviz borcunun bir kaç yıl içinde bitmesinden sonra da kar marjlarının %26 lara varmasını bekliyorum...tabi bu borçların vadesi nedir tam olarak ne zaman biter bilemiyorum...ama tahminim bir kaç yılda bitmesi lazım..
Sayın keko şirketin ihracatı varmı ortalama ne kadar bilginiz varsa sevinirim
hayır fazla değil..bu alışlarım ile bir kademe ancak oynatabildim..hareket için de biz sabırlıyız...ama tahminime göre iyi bilanço ile birlikte artık hareket etmeli...sabırlı olmak gerekiyor...temel ederi 3,00 tl civarıdır...babalar da el atarsa neden olmasın...en azından 2,50 seviyelerine gelebileseydi iyi olurdu...oda olmazsa 2,00 ın üzerine çıksa iyi olurdu...
ihracatı çok değildir ama ürünleri çok kaliteli o yüzden de döviz bazında satışlar yapıyor...döviz bazında satış yaptığı için maliyetleri tl bazındadır...pamuğun merkezi zaten adanadır..hammaddeden her türlü uygun fiyattan faydalanabiliyor....ayrıca fason üretimler de yapıyor...
arkadaşlar paylaşım yaptı avrupa ve amerikadaki kumaş talep eden firmalar türkiyeye yöneliyor diye...türkiyedeki en elit firmalara en kaliteli kumaşlar üretiyor..buda ciro ve karının sürekli artmasını sağlıyor...
elit dediğimizde eminim ki durdoyu da hatırlayacaksınızdır...işte durdo ile blcyt elit üreticilere mal satıyor..
ihracatı tüm yılda 9,5 milyon olmuş...buda aşağı yukarı çeyreklerde 2,5 milyona denk geliyor...yani ihracatı öyle ahım şahım değildir...ama bu şirketin püf noktası ürünlerini döviz bazında satıyor olmasıdır...buda bir çeşit tüm ürünleri ihracat ediyor manasını ortaya çıkarıyor...
o yüzden de kar marjı giderek artıyor...özelikle döviz bazlı borcu ve diğer finansal borçları ciroya oranladığımızda gittikçe azalıyor...buda şirketi daha likit kılıyor..olası risklere karşı bünyesini sağlam kılıyor....
aboooo çok büyük bir hata yapmışım...dediğiniz doğrudur...2017 yılı ciro 149,5 milyonmuş ...net karı ise 15,1 milyonmuş...bu hatadan dolayı çok çok özür diliyorum...tüm rakamları tekrardan doğrusunu yazarak düzeltmek gerekiyor...
ciro 149,5 milyondan 193 milyona yükselmiştir. %30 ciroda artış olmuş...net kar ise 15,1 milyondan ,26,3 milyona yükselmiştir..burdaki oran da %74 tür...
yani ciro %30 büyümüş iken kar ise %74 büyümüştür....buda finansal giderlerinin ve borçlarının etkisini yitirmesinden kaynaklanıyor...
uyardığın için tekrardan teşekürler...nasıl bu hatayı yapmışım bende şaşırıyorum...son zamanlarda bir kaç şirketi incelemiştim...sanırım kafa karışıklığı bundan olmuş...
bende uzun süredir blcyt ın bilançolarını takip etmiyordum..malum son zamanlarda durdoya yoğunlaşmış idik..fiyat olarak takip ediyordum ama diğer verilerini takip etmiyordum...bende bir gariplik sezinliyordum ama açıkçası anlayamıyordum...bu uyarı çok iyi oldu..bu kadar büyük bir hatayı yapmışım hiç bir vatandaş da beni uyarmıyordu...:kahkah:
Hissede ky. Fazla değil demek ki takip eden çok fazla kişi olmadığına göre. Buralar bana göre de dip fiyatlar blcyt için. Cirosu artan karı artan, temettü veren üreten bir firma. Beklemeye değer.
keko hocam, az önce yüklü satan sen miydin diye düşünmedim diyemem
cirodaki yanlışı farkedince çıktın mı yoksa hisseden?
Arkadaşlar temettü ne zaman veriyor bilen varmı