http://i.sozcu.com.tr/wp-content/upl...017/10/ovp.jpg
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...coktu-2044233/
Printable View
Bilenler bilir , Digiturk` te life time diye bir kanal var ayrıca tlc kanalında da benzer programlar yayınlanıyor sıklıkla onları izliyorum. Abd de emlak işini dizi yapmışlar, bilemem ne kadar gerçeği yansıtıyor onu mandrake (ahmetg) bilir, birazdan gelir şöyleydi böyleydi diye bizi nasıl olsa yalancı çıkarır. Ama kısaca bir karşılaştırma yapıyorum, hani yaptığım karşılaştırma bana göre absürt de değil. Karşılaştırmayı bildiğim İstanbul Göktürk bölgesiyle yapacağım, ABD standartına göre countryside (yani mandrake armutla elmayı karşılaştırdık diye bizi yalancıda çıkaramaz) . Bizim bu bu bölgede site tabir edilen, aylık aidatları minimum 500 Tl den başlayan 2+1 100 m2 bir daire almak isteseniz aşağı yukarı 1 milyon Tl yani dolar hesabıyla 300 bin Usd kadar vermeyi göze almanız gerekecek. Oysa bakıyorum herifler ABD nin countryside bölgelerinde müstakil , harika yenilenip sıfır yapılmış, çoğunun 1 dönüm ve üzeri bahçesi olan evlere bu paraları veriyorlar. Şimdi burası Türkiye kazançlar belli orası ABD nerden bakarsanız kazançları bizden Tl bazında oha kadar fazla ama gel görki benzer kıstaslarla, hatta orada ev burada kıçı kırık apartman dairesi alıyorsunuz ama ABD vatandaşı olarak ya bura kadar yada buradan çok daha az para ödüyorsunuz. Hayır ters giden , yanlış olan açık seçik ortada ama hala böyle bir ülkede işler nasıl devam ediyor ve bu ülkeyi yönetenler 15 yıldır iktidarda kalabiliyor. Bu işin sırrını çözen Nobeli kazanır bence. İş bir tabak makarna, bulgur bir kaç torba kömüre fit olanlarla açıklanacak kadar kolay olmasa gerek ,eğer öyleyse şimdi bunlarda kesildi göreceğiz 2019 yada öncesi seçimlerde neler olacak. Neyse konuyu yine betonla bağlayalım, dairem Beylikdüzünde , geçenlerde 700 bine satışa çıkardım birisi aradı almak istiyorum dedi bende yok satmaktan vaz geçtim dedim. Şimdi yeniden 800 bin`e satışa çıkardım. Hatırladınız mı bu betooon betoon sapına kadar betoon diye çığırıp bir yerini yırtan arkadaşı ,nerelerde kendisi acaba !.... :kmk:
Kredi çıkması da zor sanırım .
Mal sahibi iki farklı kişiyle alacak olan ile ikisinde kredi çıkmadı .
En sonunda cash parası olana sattı
Ama tekliflerden daha düşüğe satmak zorunda kaldı
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bloomberght izliyorum..malum ülkedeki tek ekonomi kanalı...10 dakika program 15 dk reklam var...15 dak reklamın da 10 dakikası emlak...hele ağaoğlu nun bizim komşumuz olacak projesi...5 reklamda bir, tekrar dönüyor reklam...artık midem bulandı, mecburen ses kısık izliyorum kanalı..nadiren açıyorum sesi.
Ogrenciyken kim cay yapacak problemine soyle bir cozum getirmistik: ilk arkadas televizyon kumandasini alip 1. kanaldan son kanala kadar zapping yapiyordu. Bu esnada Ali Agaoglu reklamina denk gelmezse, kumandayi yanindakine veriyordu. Bu sekilde devam ediyorduk ve kim reklama denk gelirse cayi o demliyordu. Zaten pek de uzun surmuyordu. Yillardir degisen birsey olmamis demek ki :)
adam yeşilçamı toplamış be, paraya acımamış.
https://www.youtube.com/watch?v=4wrrE3dPeM0
ABD nin kirsal kesiminde evler cok ucuz tamam bu dogru
ABD nin Istanbula benzeyen sehirlerinde fiyatlar asiri yuksek bu da dogru
ABD deki kirsal kesimdeki evi Istanbul daki evle karsilastirmak yanlis
Peki nasil karsilastirma yapilir?
Hemen yapalim
ABD de istanbula benzeyen iki sehir var. NY ve San Fransisco
Yazmaya gerek yok, Istanbulda ki ayni evin fiyatinin 5 katini versen aynisini bu iki sehirden alamazsin.Hemen asagidaki linke bakiyoruz. Bu kiralari gostermis.
https://i.hizliresim.com/Mapzkk.png
Istanbul neden bedava anladinizmi simdi
Asagida satilik bir ev verelim hemen
Adam 2.3 milyon dolara evi satmis.
http://www.sfgate.com/business/netwo...photo-13136204
Ama ben ne kadar yazsam bos. Siz yine internetten ABD nin kirsal kesimindeki ucuz evleri gostereceksiniz. Ama onlarin hicbir anlami yok. Dagin basinda kim yasar?
Eger ABD nin dagin basindaki evini TR deki ev ile kiyaslayacaksan bende sana Nevsehir in koyunde sifir yapilmis villayi gosteririm 200 bin dolara alabilirsin belkide 100 bin dolara hemde emlak vergisi sifira yakin
Istanbul bedava TUrkiye bedava cunku fiyatlar cok dusuk cunku emlak vergisi yok gibi bir sey
Merak etmiştim nerede kaldınız diye . :) Göktürk`ü bilirmisiniz ? Aslında ABD standartına göre şehirden uzak eskiden tam anlamıyla mandacı köyü şimdinin metrekaresi 2000 usd`a satılan site apartmanların olduğu bir yer. Kıyaslama buna göre yapılmalı ama ABD`yi bilmiyorum siz söyleyin Newyork merkezden uzakta böyle bir countryside da kaç paraya ev alınabilir ? Apartman zaten yoktur herhalde...
" İzlanda'dan 3 gol yedik diye millet öfke krizlerine girmiş. "Nasıl oldur da 300 bin kişilik ülke bize kendi sahamızda 3 çeker" miş.
İzlanda'da asgari ücret 2600 USD, sende 397 USD
İzlanda'da ortalama yaşam süresi 82 yıl, sende 73 yıl.
Senin çocuğun üniversiteye girmek için 6 yaşından itibaren yarış atı gibi sınavlarla boğuşur, sen etüt, dershane özel hoca vs ye avuç avuç para dökersin, İzlandalının çocuğu liseyi bitirdimi, Tıp gibi bir kaç branş dışında, istediği üniversiteye elini kolunu sallaya sallaya girer.
Sen her gün 3-5 evladını şehit diyerek toprağa verirken, İzlanda en son 2.dünya savaşında asker kaybetmiş.
Hasıl-ı kelam sen;
"Ulan ben eşşek gibi çalışmama rağmen neden İzlandalının altıda biri kadar kazanıyorum?"
"Heriften neden 10 sene daha az yaşıyorum?"
"Herifin çocuğu istediği üniversiteye girerken benim çocuğumun okumak için neden canını çıkartıyorlar?"
"Herifin oğlu uçağın VIP bölümünde dünyayı gezerken neden benim oğlumun cenazesi kargo bölümünde evine yollanıyor?"u dert etmeyip de üç gol yedim diye çıldırıyorsan, af buyur ama geri zekalısın güzel kardeşim.. "
K.BAHADIR
durumumuzu hatırlatıyim
ABD de koy diye bir sey yok kasaba var.
Ama bu kasabalarda ne adam gibi bir alisveris yeri ne koy pazari ne tarih ne sanat hicbir sey yoktur. ABD nin bir iki eyaleti haric iklimi cok cok kotudur. Yani yerel yiyecek diye bir sey yok. Dagin basina git hala mcdonalds
Simdi NY tan ne kadar basarsan bas hep boyle ciftlikler goreceksin koy yok kasabamsi yerler var. Oyle yerlerden ev almaya kalksan ne bilim 200 bin dolara cok buyuk arazisi olsan eski ciftlik evi alirsin
Ama hayatla ilisigin kesilir sosyal hayat sifir. ABD cok buyuk bir ulke. Senin benim gibi insanlar hep sehirlerde apartmanlarda buyudugu icin hep kalabalik gorme istegi var yapamayiz biz oralarda
O yuzden bende buyuk sehir sectim. Yukarida demek istedigim Ege kasabasinda alacagin 100 bin dolarlik guzel bir yazlik bahceli ve yeni olur babalar gibi yasarsin ve bes kurusta emlak vergisi vermezsin
ABD de hic anlatmiim yok boyle bir eslesme
Validebağ konakları diye bir reklam çıkıyor televizyonlarda ve Kız kulesine *yürüme* mesafesinde olduğunu bas bas bağırıyor. Bölgeyi bildiğim için google earth ten baktım Validebağ konakları ile Kız kulesi arası *en kısa* yol tam 3.7km , hızlı bir yürüyüşle 50 dakika sürüyor. Bu biraz insanlarla alay etmek gibi olmuyor mu?
Güzel bir pas attın, şimdi buna voleyi çakmasam olmaz:)
Önce kısa bir açıklama. Tatlı maaşı(uyuşturucuyu) bırakıp, kendi işimi yaparak para kazanmaya çalışıyorum. Kurumsal hayattan kurtuldum 5-6 ay önce, bu başlıkta da bahsetmiştim. Portföyümü takip ederken ve işlem yaparken, aynı anda pek çok iletişim kanalım açık oluyor, haber siteleri, yerel-ulusal medya vs. Bloomberght de tr deki tek ekonomi kanalı, popüler görüş ne, çoğunluk ne düşünüyor bunu takip için arka fonda sürekli açıktır. Yani pek yararlı bulmasam da, dediğim gibi çoğunluğun ne düşündüğünü takip açısından faydalı buluyorum.
Yani, tv nin karşısına geçip çekirdek çitleyerek izlemiyorum bu kanalı. Gerçi her türlü popüler kültüre, bu kültürün egemen hale gelmesine de karşıyım..."aaa, bu devirde tv izleyen mi kanaldı caaanım, ay ne sıradan" tarzı pooüler leştiriye de karşıyım...bunu söyleyen ahmakların günün 10 saatini sosyal medyada, çer-çöp her türlü fikrin kusulduğu face sayfalarında geçirmesi de traji-komik . Şahsen hala face sayfam yok, çok lazım olursa eşimin hesabından bakıyorum, mecburen twitter ım var, faydalı da buluyorum...bu forum dışında da yazdığım-takıldığım bir yer yok.
Bu arada Ahmetg kardeşim...popüler kültür tek değildir...hatta toplumun her kesiminde egemen bir kültür vardır...bu kültür bir süre sonra biraz da baskıyla popüler hale gelir...bir nevi mahalle baskısı dediğimiz konu.
mesela tv de dizi-evlilik programı-kavgalı karı koca barıştırma programı izleyip, çekirdek çitleyen bir kültür var...bir kesimde popüler bu..ama aynı popüler kültürün bir benzeri de beyaz yaka dediğimiz forumdaki çoğu arkadaşın da içinde olduğu grupta var..dizi izlemek mi, ıyyy..illa izlenecekse dizimag den filan net üzerinden izlenmeli...pek çok internet tv var buralardan izlenmeli...mesela bu da biizm camiamızda çok popüler...bre ahmak, ne farkı var...ha tv den izlemişsin, ha bilgisayardan...ya da bilgisayardaki görüntüyü tv ye yansıtmışsın...mevzu aynı.
yani tv lerde hoşuma giden dizi yok diyebilirsin, buna saygı duyarım...ama eleştirdiğin kesimin hoşuna giden dizi de tv de..o zaman niye leştiriyorsun...hatta bir ara muhteşem süleyman vs 1-2 dizi beyaz yaka arasında da popülerdi, gizli gizli izlerdi bazı arkadaşlar..ara ara dizi ile alakalı ağzından bir şeyler kaçıran olursa, eşim izliyor, annem izlerken mecburen biraz baktım vs muhabbetleri dönerdi.
Ahmet senin için mesajımı biraz daha açayım...kategorik olarak vasatlar arasında popüler olan bir şeyi suçlamak ve bundan uzak duruyorum demek de kendini "elit" sanan kesim arasında popüler olabiliyor...eleştirdiği yanlışa kendi de düşüyor yani.
Ahmet kardeşim, senin kafan karışık, hatta ruhun bile karışmış...amerikanın kucağında, her gün amerikaya küfrediyorsun...kucağındasın, ama çuk çuk memesinden emerken, sonra dönüp küfrediyorsun...bu karakter zayıflığıdır Ahmet...orjinal kalan tek şeyin ismin, isminin hakkını ver..biraz tutarlı ol, biraz da cesur ol..dünkü çocuk değilsin, radikal bir karar alıp dönersen memlekete, aç kalmazsın korkma...zaten yaşın gelmiş 45-50 ye kaç sene daha yaşayacaksın...şu anki varlığın sana ve ailene rahat rahat yeter..çocuğuna da iyi bir eğitim ve sağlık hizmeti aldırırsın...sonrası kader zaten.
Ahmet kardeşim, fikirlerin çorba gibi, bir gün pahalı dediğine, öbürgün kelepir diyorsun...her gün küfrettiğin memleketten bir türlü kopamıyorsun...biraz duruş sahibi ol, isminin hakkını ver bari.
Paris, 2030 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçları yasaklamayı planlıyor
Petrol devri kapanıyor bizimkiler hala yumurtalık ceyhan bölgesini petrolün dünyaya akacağı yer olarak inşaata başlıyacaklar...
2002 yilinda televizyonu evimden attim. Gittim cope koydum. O gunu hala unutamam. Hapishaneden cikan insanlar gibiydim. Ertesi gunu bi baktim yerinde yok dedim kesin meksikalinin biri evine goturmustur. Sony marka 27 inch ti. vaybe
Allah herkesi mapushaneden kurtarsin bir gun.
Gunaydin kardesim
Paris degil o Fransa. Cin de 2040 icin yasakladi. Iskandinav ulkeleri zannediyorum daha erkene aldilar yasagi. Zaten biliyorsunuz 2025 gibi Iskandinav ulkelerinde nakit para yasagi 2025 te basliyor.
Volvo 2021 de benzinli ve dizel araba uretimini durduruyor. Keza dunyanin gerisinden gelen Alman oto ureticileri daha yeni uykudan uyanip geri kaldiklarini ifade ediyorlar ve yakinda onlardan da benzer demecler gelir.
Enerji sektorunun ortasindayim. Benim sahsi fikrim su. Petrol elbette olmez bir kere cok ucuz kaldi eskiye gore arabalar cok daha verimli. Petrol dolar cinsinden fiyatlandiriliyor ama butun dunyada dolarin goreceli degeri eskisi gibi degil. Butun bunlar petrol tuketiminde her sene rekor artisa sebep oluyor
Ancak petrol fiyatlarinin eski heybetli gunlere donmesi imkansiz. 2014 yilinda bir rapor okumustum. 2014 Kasiminda Araplar petrol fiyatini dusurmeye baslamadan once yapilmis bir rapor. O zamanlar ABD nin petrol uretimi her sene rekor kiriyordu cunku petrol 100 dolardi ve ABD de kaya petrolu diye bir teknoloji ortaya cikti
Bu teknoloji sayesinde ABD de inanilmaz bir petrol uretim patlamasi yasiyorduk herkes mutluydu. Raporda eger bu uretimi artisi ayni sekilde devam ederse 2020 de dunyanin en buyuk petrol ureticisinin ABD olacagi yaziyordu. Ama 2014 kasiminda birden fiyatlar dusunce uretimde dustu. Biz bu defterin kapandigini zannediyorduk
Gecen ay tekrar bir rapor okudum petrol an itibariyla 56 dolar ve bu bile uretim dususunu durdurmus ve artis tekrar baslamis.
Sunu demek istiyorum. Eski karlar ve ismi yok petrolun. Yillar gectikce gunes enerjisindeki basdondurucu ucuz paneller ve elektrikli araba teknolojisindeki ilerleme sayesinde petrol onemini yitirecek. Su an Exxon ve Chevron da calisan arkadaslar var mesela evet maaslar yuksek sosyal haklar cok guzel ama ikramiye yok. Cunku kar yok
10 sene sonra maas aldiklarina dua edecekler.
neyse uzatttim kusura bakmayin
Ben de profesyonel görüş vereyim madem, mevcut durumda elektrikli araç teknolojisi özellikle benzinli araçlardan ne daha ekonomik, ne daha verimli ne de daha çevreci.
Elektrikli araç muhabbeti koca bir yalan, 4-5 ton ağırlığı taşıyan herhangi bir motor 2 tonu taşıyan , olgun ve verimli bir teknoloji ile üretilen modern içten yanmalı motordan daha verimli olamaz zaten göz var nizam var. Üstelik bataryalar life-cycle sonunda çöp, üstelik şarj süreleri uzun ve üstelik bataryada teknolojik bir devrim ( break-through diyeyim gönlünüz kalmasın ) olmadığı sürece bu durum değişecek gibi de görünmüyor.
Neden harıl harıl petrolü yasaklıyorlar? Bul karayı al parayı.
dedikleriniz dogru ama ozellikle ABD de insanlar ekonomik olayina takilmiyorlar
cevremde Tesla kullanan toyota pirius kullananlar var benim gibi sinegim yagini cikarmak icin excel dosyasi hazirlamis birinin ilk sorusu abi sen bunu benzinli arabayla karsilastirip hesap yaptinmi oluyor
cevap hep ayni. Hayir yapmadik ben cevre temizligine katkim olsun istiyorum
ben bu cevaplara hayret ederken tesla diye bir sirket cikti ben yilda 500 bin araba satarim tanesini 35 bin dolara satip kar edicem bir sarjda 500km mi neoyle bir sey gidecek diyince millet arabayi almak icin hucum etti. su nda 550 bin kisi sirada
adam daha uretim yok 550 bin kisi siraya girmis
www.tesla3counter.com dan bakabilirsiniz
yani millet verimlilige bakmiyor onu demek istiyorum
ha ben basbakan olsam coktan benzinli ve dizel arabalari yasaklamistim o baska. Cevremizde gordugumuz kanser ve benzeri hastaliklarin en onemli sebebi onlar. Trafik polisleri arasindaki kanser olanlarin oraninin cok yuksek olmasnin sebebide o
EDIT: asagidaki linki buldum megerse Tesla TR de coktan satilmaya baslanmis bile adamlar foto bile cektirmisler. Ama neden Sapanca yi secmisler onu anlamadim
https://electrek.co/2016/12/19/tesla...superchargers/
Despite the complexity, Turkish Tesla owners estimate that they have over 100 Tesla vehicles in the country. Electric vehicles are taxed at a much lower rate in Turkey, which acts as an incentive.
emlak konusunu dagittim ozur dilerim
Guzel Kadikoyume gecmis olsun
Kadıköy'de kentsel dönüşüm 15 yıl daha sürecek; 1200 inşaat devam ediyor
http://t24.com.tr/haber/kadikoyde-ke...-ediyor,345136
Rant dışında bir bildikleri var mıdır, sanmıyorum ancak temelinin bile olmadığını bildiğim çok katlı binalara öncelik verilecek yerde, daha yeni ve düzgün binaların yıkılması üstelik o tehlike arz eden binaların sit alanı gibi yıkılmamak üzere korumaya alınmak istenmesinin $$$$$$ dan başka açıklamasını bulamıyorum.Hani sadece tarihi binalara dokunulmasa anlayacağım da birçok insan halen o çürük binalarda oturmaya devam edecek.Kesinlikle çürük yapılardan dolayı yapılan kentsel dönüşüm hikayesine inanmıyorum.Tabi bir de siyasal dönüşüm amaçlanıyor olabilir.
Neticede 15 yıl değil muhtemelen 30-40 yıl kadar sürecek kentsel dönüşüm boyunca tarlabaşına dönüşecek semtler olacak.
Hatay in toplam toprak alaninin %50 sinden fazlasi yabancilara satilmis
https://www.facebook.com/Tunacikgoz/...4489687595891/
bunu teyit edebilecek bir kaynak gormek isterdim. Eger dogruysa valla bilemiyorum
Ispat yuku, iddia makamina aittir.
Ben artik okudugumda anliyorum haberlerin ne amacli oldugunu.
Senin ABD bizim derecemizi iyice dusurmus.
Cökmüş Devletler grubundayiz artik.
Libya, Suriye, Irak, Yemen, Turkiye gibi ulkeler icin bu gruplandirma.
Artik Turkiye bir ortadogu ulkesidir diyor adamlar.
O nedenle bu vize yasagi biraz zor kalkar diye dusunuyorum.
Bu arada Milyonluk daire alanlara da duyurulur.
vaybe dogruymus
https://www.timeturk.com/tr/2012/10/...ilar-aldi.html
abancılara toprak satışını düzenlenen kanunla birlikte 25 dönümden 300 dönüme çıkarıldı. Çıkarılan kanunun ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Ocak 2012 verilerine göre Hatay'da 1974 yabancıya, 1320 parselde toplam 3 milyon 722 bin 824 metrekare toprak satıldı. 5 milyon 556 bin metrekare bir alan sahip olan Hatay'ın bu satışlarla birlikte yarıdan fazlası yabancıların eline geçmiş oldu. Hatay'ın yarıdan fazlasının yabancılara satılması tesadüf değil. Bölgede yaşanan sıcak gelişmeler sürerken, toprak alımlarının devam ettiği belirtiliyor. Benzer bir durumun Urfa için de geçerli...
-----------------------------------
korktugum ne biliyormusunuz? Zamaninda komplo teorisi dedigim ne varsa haberler o yone gidiyor. Adim adim yavas yavas
israil bayragi vaadedilen topraklar vs vs vs vs
Olur mu mandrake forumdaş diyor ya İstanbul dünya metropollerinin 1/5 fiyatına çok ucuz diye bence bir şey komaz bunlara . Bu arada oturduğum sitede, ev sahibi, savaş öncesi buraya göçmüş ama hala orayla bağı olan zengin bir Suriyeli aile var. Sohbet sırasında sormuştum demişti ki savaş öncesi Halep te fiyatlar dolar bazında satılıyordu 1 milyon Dolara eli yüzü düzgün daireyi ancak alırdınız . Şimdi ne alemde diye sordum cevap olarak siz tahmin edin dedi. Neyseki biz Suriye değiliz dimi !...
Bir arkadas asagidaki yaziyi atmis gerci cogunuz biliyorsunuzdur da
Istanbul da bu kadar cok gocmen oldugunu gormus olduk. Bunun emlak piyasasina etkisi?
--------------------------
YILMAZ ÖZDİL
Sen bizi kabile devleti mi sandın!
12 Ekim 2017
Suriyeliler ABD'ye pasaportla bile alınmıyor, Türkiye'de kimliksiz dört milyon
Suriyeli var. Yanlışlıkla tatile git, sen daha otele yerleşmeden boş kalan evine
Suriyeliler yerleşiyor. Şam'dan sonra en büyük Suriyeli şehri, İstanbul… Fatih'te,
Bağcılar'da Suriyeli mahallesi var, Türkçe adres bile soramazsın. Türkiye'deki
Suriyelilerin doğum oranı, Türk vatandaşlarının doğum oranını geçti.
*
Somali ahalisinin ABD'ye girmesi yasak, Kumkapı'da Somali Sokağı var. Aslında
Katip Kasım Cami Sokak ama, mahallede yaşayanlar komple kaçak Somalili
olduğu için, Somali Sokağı diye biliniyor. Somalili otoparkçı var, manav var, çaycı
var. Somalilerin yanısıra Ganalı, Nijeryalı, Etiyopyalı, Fildişi Sahili vatandaşı var.
Tek kelime Türkçe öğrenmeden, dört senedir burada yaşayan var.
*
IŞİD'i yakalaman için İdlib'e filan gitmene gerek yok, hepsi Laleli'de… Türkçe
konuşan bulamazsın. Tip, kılık, kıyafet, heriflerin suratına bak, köktendinci
militanım diye bağırıyor. Afganistan'daki Taliban bizim Laleli'dekilerin yanında
mösyö kalır.
*
Genelkurmay'ın resmi internet sitesinden “yasadışı sınır geçişleriâ€ni takip edin,
Çanakkale'de Myanmarlıların, Mersin'de Moritanyalıların, Karabük'te
Bangladeşlilerin, Edirne'de Gabonluların, Sivas'ta Burkina Fasoluların,
Erzincan'da Eritrelilerin, Kırşehir'de Kongoluların yakalandığını görürsünüz.
Vietnamlı yakalandı… Vietnam'la aramızda 11 bin kilometre var, Türkiye'ye
gelene kadar dokuz tane ülke geçmesi lazım, bu kadar çetrefil güzergahta
tecrübeli tur rehberi bile yolunu şaşırır, Vietnamlı'yı anca Bursa'da yakaladılar.
Perulu yakalandı, Perulu…
Sadece dün, sadece bir gün içinde, 2959 kaçak yakalandı! Bunlar yakalananlar,
yakalanmayanları varın siz hesap edin. Sınırlar, sınır değil, kevgir… Memlekete
enlemesine giren var, boylamasına giren var, çapraz geçen var. Boğaz
köprüsünde bile böyle yoğun trafik yok!
*
İstiklal Caddesi'nde Arapça ve Svahili lisanı konuşuluyor. Kamerunlu gözlük
satıyor, Ruandalı çakmak satıyor, Ugandalı parfüm satıyor, Tunuslu saat satıyor.
Zabıta başına 58 Tanzanyalı işportacı düşüyor.
*
Semt pazarında tezgah açan Çinliler var, birinin müşterisiyim, bunu bööle
açiyon, bunu bööle takiyon diye tarif ediyor, senin ismin Yon mu diye sordum,
beni polis zannetti, korkarak sordu, nasil biliyon?
*
İzmir'de oteller sokağı'na git, kahvede can yeleğiyle oturanları görürsün. İnsan
kaçakçılığı öylesine normalleşti, öylesine boku çıktı ki, can yeleğini dağıtmak
için tekneye gitmeyi beklemiyorlar, can yeleklerini taşımak için ekstra kamyonet
masrafı çıkmasın diye, daha oteldeyken dağıtıyorlar. Basmane'de zodyak
satılıyor birader!
*
Antalya'da yüz küsur Kenyalı enselendi mesela… “Milli atletiz, Runtalya
Maratonu'na katılmak için geldik†dediler, atletizm federasyonu soruşturdu ki,
milliyiz diyen arkadaşları Kenya'da tanıyan yok. Trabzon Maratonu'nda çakma
atlet Etiyopyalılar yakalandı. Avrasya Maratonu'na her sene beş bin civarında
Afrikalı atlet kayıt yaptırıyor, 500'ü katılırsa öp başına koy. Çünkü…
Organizasyon komitesine “atletim, maratona katılmak istiyorum†diye mektup
yazıyorlar, davet mektubu gönderiliyor, davet mektubunu kapan soluğu
İstanbul'da alıyor, sonra ara ki bulasın.
*
İnsanlık tarihi boyunca, dünyada sadece bu ülkede… Başbakanın yatıyla insan
kaçakçılığı yapılıyor kardeşim!
*
Tansu Çiller'in başbakanken kullandığı, bilahare sattığı “President†isimli yatı
Bandırma'da bastılar, kamaralardan 134 Suriyeli ve Pakistanlı çıktı. Bu üçüncü
yakalanışı… Vapur seferi gibi çalışıyor!
*
Tokat, Kastamonu, Giresun, Ağrı, Isparta, yakalanan yakalanana… Resmi
raporlara göre, Türkiye'ye her yıl 300 binden fazla kaçak göçmen giriyor.
Otogarda Pakistanlı yakalanıyor, camide uyurken imamın ihbarı üzerine
Cezayirli yakalanıyor, çöp kamyonunda Faslı yakalanıyor, okul servisinde
Senegalli yakalanıyor. Düzce'de 57 kişilik yolcu otobüsünü durdurdular, 157
Afgan çıktı, matruşka gibi iç içe koysan gene sığmaz, bunlar sığmışâ€¦ Sakarya'da
jandarma ekipleri şehirlerarası asfaltta bavullarıyla yürüyen 90 kişiyi durdurdu,
hayrola hemşerim dediler, meğer Pakistanlıymışlar, kaçakçılar yolda bırakmış,
yürüye yürüye Edirne'ye gidiyorlarmışâ€¦ Konya'da köpek ısırması sonucu
hastaneye kaldırılan gariban, kaçak Afgan çıktı.
*
İskenderun'da bir tır dolusu kaçak papağan yakalandı, Tekirdağ'da kaçak kuğu
yakalandı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurda sokulan kaçak kediler
yakalandı, Kars'ta kaçak yavru köpekler yakalandı, Hatay'da 20 bin akvaryum
balığı yakalandı, Edirne'de kanguru yakalandı arkadaş, kaçak kanguru girmiş
memlekete… Ukrayna'da herifin birini limanda yakaladılar, Türkiye'ye spor
çantalarının içinde aslan yavruları götürdüğü ortaya çıktı!
*
Turist ayağıyla Gümüşhane'de dolaşan İsveçlinin birini yakaladılar,
biyokaçakçıymış, endemik bitki türlerimizi ve üç tüp içinde böceklerimizi
yurtdışına kaçırdığı anlaşıldı. Antalya'da Macar yakaladılar, bitki soğanlarımızı ve
toprak numunesi araklıyormuş.
*
Suriye'den 15 kaçak deveyi Türkiye'ye sokmaya çalışanlar, güvenlik güçlerinin
dur ihtarı üzerine, develeri bırakıp Suriye'ye geri kaçtı. İstanbul'da 50 kaçak arı
yakalandı, yerli cins arılarımız için sakıncalı bir cinsmişâ€¦ Atatürk Havalimanı'nda
Lübnan'dan sokulan kaplumbağalar yakalandı. Muğla'da kaçak maymun
yakalandı. Aydın'da üç metrelik kaçak piton yakalandı.
*
Memleket dingonun ahırına dönmüşâ€¦ Cape Town'a gitmek üzere, aktarma
yapmak için İstanbul'a inen, dört saat havalimanında beklemek yerine bari
İstanbul'u gezeyim diyen Amerikalı Romney Edwards'a günübirlik vize bile
vermedik iyi mi.
*
Eyy Amerika…
Sen bizi kabile devleti mi sandın!
aynı 1.500 dolar parayla dünyanın belli başlı şehirlerinde kaç metrekare bir konut kiralayabildiğinin resmi
http://666kb.com/i/dnhwybym6ax6wwmkt.jpg
metropollerdeki maaşlara göre normalize edilmişini de alalım :p
Biz edebiyat yapalım, özenip bezenelım...yönetim gelsin, silsin...sebep??? Saçma bir yazıya cevap.
Bari sildiniz, sildiğiniz yazıyı özelime gönderseydiniz...artık her yazdığımız yazının yedeğini mi alalım..sonuçta her yazımda bir emek var...birileri gibi büyük kaba organımızı kullanmıyorum ben.