fiziki altın talebinde patlama olursa banka ile piyasalar arasındaki makas açılır. bu durumda merkez bankasına giren kadar piyasadan altın çıkar. ne anladım ben bu işten.
Printable View
fiziki altın talebinde patlama olursa banka ile piyasalar arasındaki makas açılır. bu durumda merkez bankasına giren kadar piyasadan altın çıkar. ne anladım ben bu işten.
"Maaşıyla" taksit ödeyip başını sokacak bir ev almak isteyenlere de zamanında fırsat verildi, ama artık geçti o günler.
Şu anda yapılacak olan, kenarda zaten 2 milyonluk döviz veya altını hazır olan insanların, düşük faizli krediyle ev alması.
Bu yıl, ayda 28.000 lira büyük para.
Tüm dünya yüksek enflasyona sürüklendiğine göre, 5 yıl sonra sıradan 1+1 evlerin kiraları 28.000 olacak.
10 Yıl sonra ise o rakam çerez parası.
Çitos, patos, doritos. :)
eskiden olsa yok olur mu öyle bir şey derdim. ama sanırım çok rahat olacak. geçen gün bizimkiler dizisinin 92-93 yıllarındaki bir bölümünü izliyorum, şükrü oğluna verdiği harçlık beğenilmeyince bizim zamanınımızda o paraya ev alınıyordu demişti.
neyseki mevcut kiracılar 10bin lira ödemeye devam edecekler :)
Asgari ücretin 3 katı maaş alan için bile şuan ev almak hayal, peki nasıl olacak bu iş? 12 bin lira maaş ile konut almak isteyen biri %0,99 faizle 750 bin kredi çekse, 10.700 tl her ay ödemesi olacak.
Türkiye'nin yüzde kaçı asgari ücretin üzerinde maaş alıyor :)
Şaka gibi ama her faiz indirimde ev almak daha da zorlaşıyor, müteahhitler de batmaktan kurtuluyor.
Bu karar ile t.c sınırlarında ev sahibi olmak belli bir zümre ve yabancı vatandaşlar dışındaki yani %90 lık kesime haram olmuştur...
Allah yardımcıları olsun...
Ateşe benzi dökülmedi tnt atıldı...
İstanbul Kartal Yakacık Çarşı mahallesinde, 8 ay önce, kızıma ev aldım.
700.000 TL'ye 2+1.
Şu anda 2 milyona satılmış benzer bir daire.
Yatırım amaçlı almamıştım.
Kızım kira ile, ev sahibi ile uğraşmasın diye almıştım.
Ben, Bist'te, 1 yıldır, paramı ikiye katlayamadım.
Her gün takas takibi, haber takibi, FED, savaş, alıcı satıcı, temel analiz okuyup anlamaya çalışıyoruım.
Stres, sinir harbi cabası.
Nasıl bir şey bu ya.
Dün bir ev için anlaştım. Bugün alacaktım. Satıcı vazgeçti. Başkasına sattım dedi. Muhtemelen daha sonra daha yüksek fiyata cıkacak evi.
Ben de kendi evimi satıyordum. Ben de durdurmak zorunda kaldım. Zincirleme bu. Evi satsam ev alamıyorum. Garip oldu iyice.
Bende bu kafadayım şuan bugün ev bakacağım.ilanda yazanın %4-5 altına verirse alacağım tabi kredi çekmede pürüz çıkarmazsa. Vergi issue
Yoksa printera yetişemeyeceğiz
https://i.hizliresim.com/dgo9z6t.
Dolar bazlı artış çok fazla. Düşük faizli krediler bunu destekliyor. Örneğinizde 87bin dolara alınan daire 130bin dolara ulaşmış. Dolar bazlı %50 artış gözüküyor.
Ankara ve İstanbul'da ilgilendiğim bir çok bölgede %50-60 artış görüyorum. 8-10 ilanı aramışımdır.
Pazarlık aşamasında,
kredisini bekliyor,
sahibi satmaktan vazgeçmiş,
satmaktan vazgeçip kiraya verildi gibi cevaplar alıyorum. Tuzak ilan diyeceğim ama aradıktan sonra kaldırılan ilanlar gördüm.
Faizler belirli bir kesime hitap edecek şekilde düşürülse de bu enflasyon ortamında çok cazip.
Ancak kiracılı konutlar satılmıyor. Fiyatları %10-15 düşük olmasına rağmen aylarca satılıkta kalanları görüyorum. Mesela emsali 1,9 milyon TL 1,7 milyon demiş, 1700TL kiracı var içinde.
Emsali 1,65 milyon, 1,48 milyon istiyor, ama içinde 2100TL den kiracı var. Rayiç kiralar ise 5000TL bandında.
Kira artışlarının da enflasyonun oldukça altında kalacağı varsayılırsa kredili alıp satmayı düşünenler için kiracısız bekletmekte fayda var gibi.
Arkadaşın başına geldi kapora bile vermişti. Ama bağır çağır tehdit almayı başardı. Adam 2.250.000 e satılığa çıkardığı wve çok soran var diye 2.500.000istedi arkadaş seni dava ederim maliyeye düşük rakam gösteriyor diye şikayet ederim dedi gözünü korkutmayı başardı kaporasını verdiği evi bugün itibariyle almayı başardı
bi de bu ev %80 kredi ile alınmış olsa net kar %700 olurdu.
200bin: peşinat + masraflar.
50bin : kredi taksitleri.
550bin : bankaya borcu kapamak için olan tutar.
2 milyon - 50bin - 550bin = 1400bin.
200bin yatır, 1,4 milyon al.
hadi yeni alıcı tapuda yüksek gösterdiği için vergi çıksın, emlakcı komisyonunu da katalım. 1,3 milyon olarak alırsın.
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacaktı.
Ev yaptırmak amacım var ve elimde bir arsa var daha doğrusu tarla diye geçiyor tapuda. Ama köy yerleşim alanında. Belediyeye imar durumu ile ilgili bilgi istedim mail yoluyla ve bana şu şekilde bir cevap verdiler.
"Konu ile ilgili yapılan inceleme neticesinde; talebinize konu taşınmaz 1/100.000 ölçekli Çevre
Düzeni Planı'nda Turizm Merkezi Sınırları içinde Tarım Alanı kullanımında kalmakta olup, alt ölçekli
planları bulunmamaktadır."
Şimdi bu cevapla ne demek isteniyor? Buraya proje çizdirip sizce bir ev yaptırabilirmiyim?
Bende şuan evi satıp temettuye geçmeyi düşünüyorum. 30.000 lot isdemir alıp bundan sonraki yasantimi kiracı olarak yaşamayı dusunuyorum
Sn. Regnar16, sizi tanımam borsa geçmişiniz nedir yatırımcı geçmişiniz finansal okur yazarlık seviyeniz nedir bilmem.
Ama yoldan geçen vatandaşın %99.9 una, borsada çoğu kişiye göre güzel karlar etmiş biri olarak, kesinlikle ihtiyaç duyacağınız para ile borsaya girmeyin derim.
Hele hele oturduğunuz evi satıp borsa gibi bir şeyi hayal bile etmek size zarar verir derim.
Bunlar sirket. Yarın işi kötü gider. Temettü vermez bi de temiz düşer yarı fiyatına psikolojiniz mahvolur.
Yasal uyarı benden. Finansal enstrümanlar tahmin edilemez. Evinizde sıcacık oturun derim naçizane.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ev sahibi olanlar oturduğu evi satsa. Eline geçen nakitin bir kısmıyla yeni evin peşinatı yapsa. Kalan miktarıda kredi çekse. Elindeki nakitleri borsaya yatırsa, çifte kazanabilir.
TL dolar karsisinda asiri degerlenince ne olurun cevabi
https://i.ibb.co/25Kj04J/Capture-202...0-16-59-42.png
kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir öncelikle.
biri beni alıp geleceğe götürse borsaya yatırdığın hisse x2 ev alacak kadar artacak şeklinde görsem gelip yine oturduğum evi satıp borsaya giremezdim. girmezdim değil giremezdim.
oturulan ev satılıp, riskli sayılabilecek bir şeye para yatırma bizim neslin yetiştirilme kodlarında yok sanırım.
Turkiyede avm lerin hali felaket
https://m.patronlardunyasi.com/haber...ilan-da/264270
Ev piyasasını düzeltmenin ve bunu kalıcı hale getirmenin bit kaç yolu var
1- İnşaat malzemelerin ihracaatına acil kısıtlama getirilmeli
2- Ev sahiplerine sahip oldukları ev sayısına göre kademeli ağır vergi getirilmeli ( efendim ikinci üçüncü evini eşinin çocuğunun akrabasının üzerine yapar demeyin şu anki toplumda kimse evini çocuğunun akrabasının üzerine yapmaz, o riski almaz geçin o işleri, adamın 10 tane evi var akrabalaramı paylaştıracak)
3- Komik Rayiç bedel saçmalığı piyasaya yakın olarak düzenlenmeli, 1 evi olandan vergi alınmamalı 2. Evi olandan 2 ev vergisi 3. Evi olandan 6 ev vergisi, 4. Evi olandan 8 ev vergisi şeklinde katlayarak gitmeli
4- Arsasına oturmak İçin ev yapana düşük faizli kredi verilmeli,kolaylık sağlanmalı, bu imkanlardan faydalanmak isteyen vatandaşlara 10 yıl satmama şartı getirilmeli, bu durumun ranta dönüşmesine fırsat verilmemeli
5- İmarlı arsası olup ta boş duran yerlerin vergisi yüksek oranda artırılmalı, insanlar o arsalara ev yapmaya teşvik edilmeli, yapmayanlar ağır arsa vergisi ile ezilmeli
Kısacası, temel ihtiyaç olan barınma konusu Rant ve kazanç kapısı olmaktan acil olarak çıkarılmalı
Mahallenin fırını çıkan ekmeği 3-5 kişiye satıyor, o 3-5 kişide mahalleye fahiş fiyattan ekmeği yaslıyor bunun gibi bir şey şu an ki durum, Temel ihtiyaçlar rant kapısı olmaktan çıkarılmalı
Alıntı:
Dibin görüldüğünü sanmıyorum..
Semtimde 3 yıl önce 100 bin dolar eden ev şu an 70 bin dolar, evet düşüş var..
Fakat yine bugün 70 bin dolara satılacak bir daireyi 2001 yılında 8 bin dolara almış biri var ailemde..
100 bin dolar.. 70 bin dolar.. 8 bin dolar..
Tamam kabul, doların global değeri de eskisi gibi değil pek..
Ama fark bu kadar çok olmamalı..
Aynı ayarda daireler 20-30 bin dolar falan olursa o zaman "işte dip görüldü" derim ben..
Ah keşke olsa da meyveleri toplasak..
2017 den forumdan bir üyeden alıntı yaptım.Nostalji yapayım istedim.Başka bir amacım yok.
bugun bursada sinpas evlerinin orada yapılan evlere bakmaya gittik iş yerinden akadasla net 88 m2 ---fiyat 950 K civarı---yuzumuze bakmıyorlar.insanlar biribirini ezecek nerdeyse...biz bi arsaya bakalım dedik.10 dk sonra geldik.Aptmanda bos olan 2 dairede satılmıs---yeminlen yağmalıyorlar--- baska blokların satısa cıkmasını bekliyoruz.isim tel yazdırdık--satıscıyada bızı unutma-ilk bizi ara--ödüllendiririz dedik.Üstelik ben 2 arkadas 1 baska arkadaslarda bizede haber verin dediler.7-8 daire birden alacaz.üstelik dairelerde 36 ay sonra teslim...arsada beton sntrali var.----
Benim bir arkadaşta burda 1 ay önce 36 M2 daireyi 750 TL ye almıştı.2 aya teslim ederiz demişler.Kredi kampanyasından önce 1 milyon oldu diyordu.Elinde sözleşme var ama müteahhit iptal eder diye korkuyor.
Yukardaki forum üyesi 8 bin USD ye ev almayı hayal ederken benim aynı tarihlerde aldığım ev USD bazında 3 e katladı.
Kafama takılan deli bir soru var ,
Yabancıya daireler, siteler, villalar peynir ekmek gibi satılıyor. Sebebi herkese göre farklı . Seçimden sonra çok köklü değişiklikler olurda ( sözlerini tutabilirlerse ) yabancılar için kısıtlar getirilirse ( satışlar durdurulur, önceki satışlardan verilen vatandaşlıklar iptal edilir vb. ) siyasi olarak neler olabilir ?
Ekonomik olarak yıllık ortalama yabancıya satışlardan gelen 5-6 milyar dolar dan vazgeçilebilir mi ? İşte bu deli sorularla , bu ülkede 2 saat çok uzun vade sayıldığından tepe fiyatlardan konut almak istemiyorum. ( Zaten alamıyorum da ) . Seçime az kaldı, kira artışına katlanacağız artık.
verilen hak geri alınamaz yasalar geriye yürümez
yasa uygulanırken hatlar olduysa, geriye de ileriye de yürür.
Mesela, 250K USD^ye değil 100K USD'ye ev almıştır. Ama 250 gibi göstermiştir tapuda, bu işlem ortaya cıkarılırsa, tüm bu tip işlemler iptal edilebilir. Ama herşeyi %100 yasal-dogru yapan bir yabancının hakkını da kolay kolay geri alamazsınız. o konuda haklısınız.
Türkiyede emlak sektörü eşittir müslümanlığın yasal tefeciliğidir. Emlakçıların yatırımcım dediği gizli finansörler. Kara para aklamanın en kolay yolu onun için sıradan vatandaşın kredi ile alması sağlanır 1.5 milyonluk ev 2.5 milyona mal olacak 15 sene ayda 25000 tl borç ödeyecek aylık 5000-7000 tl ye kiraya verip borcu kapatacak 15 sene sonra ev olacak kentsel dönüşümlük sana müteahit 1+1 sıfır ev verecek sende onu 4 milyona tekrar tefeciye satacaksın bu kadar basit .
Tüm bunlara gerek yok. Tek bir karar yeter.
Aldığı konutu 3 aydan fazla boş tutana caydırıcı miktarda vergi koyacaksın. Olay bitecek.
Şuan Türkiye de 10 milyon civarında konut boş atıl durumda yatıyor. Sadece Ankarada 1,3 milyon boş konut olduğu tahmin ediliyor.
Ülkenin sanki bol kaynağı varmış gibi 10 milyon konutu boş yatırmanın hiçbir mantığı yok.
Bu ülkede neyin ileri neyin geri yürüdüğünü hep beraber hayretle izledik- izlemeye devam ediyoruz. Ben ABD veya Avrupa dan bahsetmiyorum. Türkiye de iktidar ne isterse yapar. Bir bakanın söylediği gibi ( tasvip etmesek de ) ; siz yapın mahkeme kararı arkadan gelir. Zaten şu ana kadar olan - biten her şey en iyimser tahminle %50 Anayasa ya aykırı.
Şu anda itiraz etmesi gerekenler, kararları durdurmaya anayasal yetkisi olanlar susuyor olabilir. Devir değiştiğinde en hararetli iktidar savunucusu olanlar bile , yine en önde muhalefet ederler. Tipik insan hareketleri......
Şimdi aklıma geldi ; 12 eylül döneminde yargılanamaz denenler yargılandı. Türk vatandaşlığından çıkarılarak sınır dışı edilenler , itibarlı olarak ! yurda döndüler. Bir dönem vatan haini diye taşlananlar , baştacı yapılarak en büyük vatansever ilan edildi.
Kendi tanıdığım insanlardan bile lambanın miadının dolduğunu , yakında sönerse karanlıkta kalacağını hissedenler yavaş yavaş , ayıp olmasın diye çaktırmadan ortam değiştiriyorlar.
Elbet evrensel hukuk diye bir kavram vardır,olması da lazımdır
,ama evrensel hukukun kuralları bile coğrafyaya ve zamana bağlı değişebilir.Misal zamanında kılıcı olan kuralı koyuyordu,sonra tüfeği olan sonra da topu olan kuralı koydu.
Ha bunların yöntemlerini uygulayacaksqnız herşeyi yapabilirsiniz ama hukuk olmaz o zaman koyarsın idam cezasını anayasaya gerekçeleride genişletirsin istediğini qsarsın olma öyle şey
Oluyor sayın ayhan53 oluyor. Olmaz denen neler neler oldu. Verdiğiniz örnek maddi ceza hukuku ile ilgili olduğu için zaten konu dışı ama konu vatandaşlık hukukuyla ilgili olduğu için oradan devam edelim, örneğin yasayla milli güvenlik nedeniyle şu tarihten sonra verilen vatandaşlık kararları iptal edilir ve ilgili iki ay içinde sınırdışı edilir ve gayrimenkulleri 1 ay içinde devredilmezse 1 ay içinde idare tarafından tasfiye edilir şeklinde bir madde konursa ve Anayasa mahkemesi bu hükmü bilmem kaç zaman sonra iptal edene kadar ülkede gayrımenkulü olan tek bir yabancı bile bırakılmayabilir. Yeter ki bunun için gerekli irade ortaya konsun.
bende onu diyom yaparsınız öyle bişey ama o hukuk olmaz
şu a. gül denen zat aynısını yaptı
kanun anayasaya aykırı ama ben imzalıyorum
anayasa mahkemesine gidin düzelttirin dedi
buna hukuk denmez alçaklık denir