Originally Posted by
izmut
İstanbul Kartal Yakacık Çarşı mahallesinde, 8 ay önce, kızıma ev aldım.
700.000 TL'ye 2+1.
Şu anda 2 milyona satılmış benzer bir daire.
Yatırım amaçlı almamıştım.
Kızım kira ile, ev sahibi ile uğraşmasın diye almıştım.
Ben, Bist'te, 1 yıldır, paramı ikiye katlayamadım.
Her gün takas takibi, haber takibi, FED, savaş, alıcı satıcı, temel analiz okuyup anlamaya çalışıyoruım.
Stres, sinir harbi cabası.
Nasıl bir şey bu ya.
Dolar bazlı artış çok fazla. Düşük faizli krediler bunu destekliyor. Örneğinizde 87bin dolara alınan daire 130bin dolara ulaşmış. Dolar bazlı %50 artış gözüküyor.
Ankara ve İstanbul'da ilgilendiğim bir çok bölgede %50-60 artış görüyorum. 8-10 ilanı aramışımdır.
Pazarlık aşamasında,
kredisini bekliyor,
sahibi satmaktan vazgeçmiş,
satmaktan vazgeçip kiraya verildi gibi cevaplar alıyorum. Tuzak ilan diyeceğim ama aradıktan sonra kaldırılan ilanlar gördüm.
Faizler belirli bir kesime hitap edecek şekilde düşürülse de bu enflasyon ortamında çok cazip.
Ancak kiracılı konutlar satılmıyor. Fiyatları %10-15 düşük olmasına rağmen aylarca satılıkta kalanları görüyorum. Mesela emsali 1,9 milyon TL 1,7 milyon demiş, 1700TL kiracı var içinde.
Emsali 1,65 milyon, 1,48 milyon istiyor, ama içinde 2100TL den kiracı var. Rayiç kiralar ise 5000TL bandında.
Kira artışlarının da enflasyonun oldukça altında kalacağı varsayılırsa kredili alıp satmayı düşünenler için kiracısız bekletmekte fayda var gibi.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri