Originally Posted by
izmut
Ýstanbul Kartal Yakacýk Çarþý mahallesinde, 8 ay önce, kýzýma ev aldým.
700.000 TL'ye 2+1.
Þu anda 2 milyona satýlmýþ benzer bir daire.
Yatýrým amaçlý almamýþtým.
Kýzým kira ile, ev sahibi ile uðraþmasýn diye almýþtým.
Ben, Bist'te, 1 yýldýr, paramý ikiye katlayamadým.
Her gün takas takibi, haber takibi, FED, savaþ, alýcý satýcý, temel analiz okuyup anlamaya çalýþýyoruým.
Stres, sinir harbi cabasý.
Nasýl bir þey bu ya.
Dolar bazlý artýþ çok fazla. Düþük faizli krediler bunu destekliyor. Örneðinizde 87bin dolara alýnan daire 130bin dolara ulaþmýþ. Dolar bazlý %50 artýþ gözüküyor.
Ankara ve Ýstanbul'da ilgilendiðim bir çok bölgede %50-60 artýþ görüyorum. 8-10 ilaný aramýþýmdýr.
Pazarlýk aþamasýnda,
kredisini bekliyor,
sahibi satmaktan vazgeçmiþ,
satmaktan vazgeçip kiraya verildi gibi cevaplar alýyorum. Tuzak ilan diyeceðim ama aradýktan sonra kaldýrýlan ilanlar gördüm.
Faizler belirli bir kesime hitap edecek þekilde düþürülse de bu enflasyon ortamýnda çok cazip.
Ancak kiracýlý konutlar satýlmýyor. Fiyatlarý %10-15 düþük olmasýna raðmen aylarca satýlýkta kalanlarý görüyorum. Mesela emsali 1,9 milyon TL 1,7 milyon demiþ, 1700TL kiracý var içinde.
Emsali 1,65 milyon, 1,48 milyon istiyor, ama içinde 2100TL den kiracý var. Rayiç kiralar ise 5000TL bandýnda.
Kira artýþlarýnýn da enflasyonun oldukça altýnda kalacaðý varsayýlýrsa kredili alýp satmayý düþünenler için kiracýsýz bekletmekte fayda var gibi.
Yukarýda yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri