Ayrica edilen kardan yuzde 10 stopaj kisintisi de olabilir.
Printable View
İlgili konuyada yazdım gerçi ama burdada bulunsun
Altın yada gümüş BYF'lerinde gerçek değer olan net aktif değerden farklı fiyatlardan alım satım yapılabilmesi işi bulanıklaştırıyor
Ayrıca altın diye biriktirdiniz fonu diyelim aniden lazım oldu satayım dediniz hemen alıcı olacakmı
Yüksek satış girdiğinizden o sığ tabelayı nasıl etkileyeceksiniz şu anda bilinmiyor
Benim tavsiyem bunlara kesinlikle piyasa fiyatından alım satım emri verilmemesi
Mutlaka limit alım satım yapılmalı yoksa abuk subuk fiyattan işlem yapılabilir
BYF'lerde*,
Alımdada satımdada ayrı ayrı komisyon var*
Ayrıca kardan %10 vergi var
Net aktif değere göre yüksekten alma durumu var
%1 BSMV yok
BİST işlem saatlerine bağlı olarak seri şekilde işlem yapabilme imkanı var
Satımda paranız T2 olarak 2 gün sonra elinize geçer
Gramda,
5 gün 24 saat işlem rahatlığı var
Satımda fiyatı etkileme sorunu yok, o anda gördüğümüz fiyattan satılamama riski yok
Ama alımda %1 vergi var
Kardan stopaj yok
Paranız anında sizde
Normal altın fonunda ise
Al sat uzun sürüyor
Kardan %10 vergi var
Paranız sat emri verdiğiniz saate göre T1 yada T2'de elinizde
Tüm bunlar kıymetli maden yatırımının özeti
Yalnız gümüşte fonun elinde lot olmadı mı piyasa fiyatının bazen yüzde 10 yüzde 15 üstünden de satım imkanı oluyor.Bence o marj anlamsız öyle günlerde fon alınmamalı.Neyse asıl yazacağım konu başka.Artık değişik günler geliyor,hükümet bankadaki dolar altın gümüş alım satımına vergi getirdi, valör getirdi her gün değişik uygulamalar görüyoruz.Bu fonu aldığınız zaman hukuken farklı bir statüye geçmiş oluyorsunuz,takasbanktaki saklanan fiziki gümüş ve altına ortak oluyorsunuz.Hukuken o altın ve gümüşlere hükümetin farklı bir uygulama yapabilmesi el koyması şu bu pek olamaz gibime geliyor.Bir nevi o malın tapusu gibi düşünün.Ama bankadaki dolar altın gümüş hesapları falan bankanın güvencesinde devletin değil,bu fonlar takasbankın ve devletin güvencesinde banka batsa da malınız gene sizin,bankadaki diğer yatırımlarda güvence sınırı 150 bin TL ,üstüne devlet güvencesi yok.
teşekkür ederim...ekran açtığımda inceleyeceğim...(ekranı arasıra açıyorum.)
valla sabahtan beri çeşitli dönemleri inceledim,bir sürü şey yaptım..size özetini yazayım...sizde inceleyin sonra karar verin...belki de yanılıyorumdur..herkes kendi bacağından asılır...ona göre.....
dolar almak yerine TPZ,TDG,IPV,ZDF fonları az çok ,üç aşağı beş yukarı dolara yapışık gidiyor...getirleri de dolar getirisine yakın bazen üstünde....diğer eurobondlar getiri anlamında düşük kalıyor...ben bunları favori listeme koydum...şimdi portföylerine bakma sırası geldi....ona da yarın bakarız artık...
bilgi paylaştıkça çoğalır...
Mkk 'dan baktığım kadarıyla Suc Fon:%0.25, Sua Fon:%0.12, Te3:%0.09 getirmiş. Bu arada Sua ve Suc fonların Mayıs ayı portföy dağılım raporu yayımlanmış.
SUA portföy dağılım raporuna göre %10 BİST ağırlığı var. Hisseleri dağıtmış. TL cinsinden bono, tahvil, özel sektör borçlanma araçları var. Fon katılma belgesi var. İçinde altın ve döviz yok, gördüğüm kadarıyla.
adını duyuyorduk da hiç ilgimi çekmemişti...özel sektör tahvil ve bonoları.....
felaket tellalı olarak adlandırmayın lütfen ama bu corana salgını devam ederse,2.dip vs vs şeyler olursa bu özel sektör tahvil ve bonoları ödenemez ise bunları içeren fonlarda durum ne olur?GMA içinde fazlaca özel sektör tahvili mevcut?hatta sadece özel sektör tahvili içeren fonlar var? görüşü olan?
Burada sanırım talep edilen, doların artışı ile tam korelasyonlu. Yani doların türk lirası karşısındaki değer kazancını, dolar alıp satmadan, bu kapsamda bir fon ile yapmak. Mevzuata göre serbest döviz fonları dışında - ki onlar da çoğu zaman türev dolar long kontratı taşıyorlar (ayrıca sadece nitelikli yatırımcı alabiliyor, tefaşta da işlem görmüyorlar ) spot döviz alıp satacak ve bunu fona gelir kaydedecek bir fon yok, mümkün de değil.
Bakılan ve konuşulan fonlar eurobond borçlanma araçları (döviz) fonları. Onlar içinde dolar/tl ile birebir korelasyondan bahsedilemez. Yani anladığım kadarı ile ben döviz alıp satacağım, dolarla , daha doğrusu dolar/tl deki değer artışı kadar değeri artsın isteniyor. Pratikte buna yakın getiriler olabilir, ancak dolar/tl paritesi benchmarkı olan bir fon yok, yasa da müsait değil.
Bu özel sektör tahvilleri ilk çıktığında , bunla ilgili kötü tecrübeler yaşandı, ondan sonra bir çok fon, gelirlerin bir kısmından feragat edip, özel sektör tahvil sigortaları kullanmaya ve sertifikaların çeşitliliğini çok artırmaya başladılar.
Ancak, Anadolu'da çok güzel bir söz var. '' Attığın taş, ürküttüğün kurbağaya değmeli '' diye, özel sektör tahvillerinin ve bunları taşıyan fonların getirileri, uzun vadede kamu tahvillerini taşıyanları , yılda 2-3 puan geçebiliyor. Yeni vergi düzenlemesi ile, ve içerdikleri riskler ile, ppf ya da kamu tahvili taşıyan fonlara tercih etmeye değer mi ? Atılan taş, ürkütülen kurbağaya değer mi, ben çok emin değilim.
Zamaninda, yani 2018 son çeyreğinde, papaz krizi zamanlarında, şöyle sağlam bir holdingten %33 civarı faiz ile, 3 ayda bir kupon ödemeli, 3 yillik ozel sektör tahvili alan biri, şu anda keyifle kahvesini yudumluyor ve piyasayi sadece uzaktan izlemekle yetiniyordur :) Belki burada yazılanları arada bir okuyordur da...
Yazılarım yatırım tavsiyesi değildir.SM-M307FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar dün sabah Garanti Bankası, fon bakiyemi birkaç saat boyunca 38 bin TL eksik gösterdi internet şubesinde. Sonra düzeldi. Garanti kullanan ve/veya bunun neden kaynaklanıyor olabileceğini bilen var mı? İlk kez başıma geldi bu.
Dipnot: Yanlış bakiye sadece IPV fonundan kaynaklanıyordu, diğerleri aynen olması gerektiği gibi görünüyordu.
hangi eurobond fonlarmış bunlar dolar/tl den çok kazandıran?hangi tarih aralıklarında?
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPV Mesela bu bahsi geçen IPV son 3 yılda %109,29 getiri elde etmiş. Dolar/tl aynı üç yıllık dönemde %91.26 eur/tl %91,23
1.1.2018'den bugünkü tarih arası eurobond getirileri
TDG 88
TPZ 123
IPV 92
FPE 85
FUB 83
TPL 85
GMA 76
ZPF 95
AKE 77
GPA 76
DBH 76
YBE 74
dolar 375 den 678 ' gelmiş......getirisi %80...stopajı çıkarsak bir çoğu zararda...
brunson krizi olduğunda (8 mart 2018-13 ağustozs2018)dolar tl %80 değer yitirmiş..
bu tarihler arası fonların getirisi:
TDG 48
TPZ 55
IPV 34
FPE 33
FUB 35
TPL 30
GMA 3
ZPF 46
AKE 26
GPA 31
DBH 21
YBE 21
Bu serbest fonların yaygınlaşması ve ileride sıradan yatırımcıya ve tefaşa açılması ile, aralarında ayrışacaklar ve mutlaka çok başarılılar olacak ve yatırımları çeşitlendirme imkanı olacaktır. En başarılı olan 4-5 tanesi sepet şeklinde aldığında mevduatın 4-5 misli getiriler olabilecektir yurtdışındaki gibi.
Sabırsızlıkla o safhaya geçmelerini bekliyorum, umarım hep tefaşa kapalı ve sadece nitelikli yatırımcıya açık halde kalmazlar.
Eurobondlarin faiz getirisi oldugunu unutmayalim.
Dolar sabit kalsa bunlarin faizleri fona yansir.
Örnegin yillik bazda dolardan %5-6(tipik Hazine eurobond getirileri) daha fazla kazandirmasini beklerim.
Saygilar.
brunson krizi bittikten sonra dolar geri gelirken(%26) eurobondlar nasıl hareket etmiş..(13.08.2018--31-ocak 2019)
TDG EKSİ 10
TPZ EKSİ 7
IPV 1
FPE EKSİ 2
FUB 1
TPL 3
GMA 14
ZPF EKSİ 3
AKE 2
GPA 1
DBH 3
YBE 8
listedeki GMA lar eurobond değil,değişken fon...özel ilgim nedeni ile bunlar arasında yer alıyor...
yarın ''tacirler değişken fonu'' çalışacağım...çok ilgimi çekti..
Sn. Zenci42,
Ben daha önce hisse yogun fonların getirileri ile ilgili konuşurken de doğru zamanda almak , doğru zamanda satmak vs diye sürekli fon mevzunda aynı bahsi söylüyorsunuz.
t+2 , t+3 çalışan tüm fonlarda, baz aldığı enstrüman/benchmark neyse onun alınıp satılması çok daha anlamlı olur.
Hisse fonu alıp satmak yerine, endeks alıp satmak, altın fonu alıp satmak yerine altın alıp satmak, eurobond fonu alıp satmak yerine döviz alıp satmak gibi.
Ancak buradaki çoğu fon yatırımcısı trader değil ya da eski trader benim gibi. Bir şekilde de finansal enstrüman trade etmek istemeyen insanlar. Herhangi bir finansal aracı alıp sattığında stabil gelir elde edebilen birinin fona falan ihtiyacı yoktur zaten.
O yüzden doğru yerde girmek , doğru yerde çıkmak vs. çok muğlak ifadeler. Hiç bir fiyatın zirvesi yok , dibi de yok. Kimse, hangi metanın dibe geldiğini hangi metanın şiştiğini bilemez. Bilen adam, kaldıraçlı piyasalarda minumum zamanda zengin olur zaten.
ZAMANLAMA falan boş laf yani üzgünüm. Hayatın içinde geçerliliği yok. O zamanlamayı iyi yapabilen adamın fon ile işi ne ki ? Hisse alsın, satsın, döviz alsın satsın, bono alsın satsın. Endeksin dibe geldiğini bilen, zirvesine geldiğini bilen adam niye hisse fonla ugrassın, direk hisse alır satar, endeks kontrat alır satar, dövizin dibe geldiğini, zirveye ulaştğını bilen biri, döviz alır, döviz satar, hatta türevinde kontratını alır satar, niye eurobond fon ile uğrassın ki.
rahatsız ettiysem ,özür dilerim..amacım trade etmek değil zaten...amacım fonlar arasında doğru zamanlamayla geçişler yaparak karımı maksimize etmek...3 aydır fonlarla uğraşıyorum...nedir-kimdir aşamasındayım...her gün yeni bir şey öğreniyorum ve burada paylaşıyorum...benim gibi çok yeni insanların burayı okuduğunu düşünüyorum...deneyimli arkadaşlarında katılımı ile bilginin paylaşıldıkça çoğalacağı inancındayım...hayırlı geceler...
Ortada bir rahatsızlık yok. Argümanınızın doğru olmadığını söylüyorum yani biz de bilgi paylaşıyoruz.
Herhangi bir piyasanın dibe geldiğini, zirveye gittiğini bilmenin bir yolu varsa, bunu fonlar arasında yapıp 1 lira kazanmak yerine kaldıraçlı piyasalarda 100 lira kazanın diyorum.
Endeks çok şişti artık düşer diyorsanız hisse fonu satmak yerine endeks kontratı satın, döviz dibe geldi artık artacak diyorsanız, eurobond fonu zamanlaması yapmak yerine açın uzun döviz kontratı viopta çuvalla para kazanın.
45 yaşında ve 20 sene trade etmiş biri olarak şunu söylüyorum. Zamanlamayı kimse bilemez. Bazen erken, bazen geç öğrenilir ama ergeç herkes bunun mümkün olmadığını bir gün görür.
Trade edip, o fondan bu fona atlayıp eğer ola ki 3 lira fazla kazanıyorsanız, bunu fonların direk kendi benchmarkında yani hisse fon yerine hissede, altın fon yerine altında yaparsanız daha çok kazanırsınız diyorum.
Elma alıp satarak para kazanabiliyorsanız, tek tek elma satmayın kasa kasa satın diyorum. Ama elmanın ne zaman yüksek ne zaman ucuz olduğunu kimse bilemez diyorum.
Ben mi anlatamıyorum ?
Çok açık ifade etmeye çalışıyorum. Diyorum ki, bunu yapabilir ve bundan para kazanabilirsiniz, ama eğer kazanıyorsanız bunu neden fonlarda yapasınız ki ? Fonun baz aldığı ürün ne ise onda yapın daha çok kazanın.
Fon tarafında 'zamanlama' yapmaya çalışan sadece zaman kaybeder. Yapılması gereken, fonlar arasında neye yatırım yapacağını bilip, o kategoride en iyi olanı seçip biriktirmektir kanımca. Ötesi beyhude çabadır.
dolartl yıllık artışı 2014 te %9 ve 2017de %7 ama eurobond fonu %20 üzeri getirmiş.
sürekli istikrarlı kazanç için eurobond fonları
tl mevduattan ve dolardan daha mantıklı görüyorum.
özellikle mevduat faizleri düşükken