Sn. Zenci42,
Ben daha önce hisse yogun fonların getirileri ile ilgili konuşurken de doğru zamanda almak , doğru zamanda satmak vs diye sürekli fon mevzunda aynı bahsi söylüyorsunuz.
t+2 , t+3 çalışan tüm fonlarda, baz aldığı enstrüman/benchmark neyse onun alınıp satılması çok daha anlamlı olur.
Hisse fonu alıp satmak yerine, endeks alıp satmak, altın fonu alıp satmak yerine altın alıp satmak, eurobond fonu alıp satmak yerine döviz alıp satmak gibi.
Ancak buradaki çoğu fon yatırımcısı trader değil ya da eski trader benim gibi. Bir şekilde de finansal enstrüman trade etmek istemeyen insanlar. Herhangi bir finansal aracı alıp sattığında stabil gelir elde edebilen birinin fona falan ihtiyacı yoktur zaten.
O yüzden doğru yerde girmek , doğru yerde çıkmak vs. çok muğlak ifadeler. Hiç bir fiyatın zirvesi yok , dibi de yok. Kimse, hangi metanın dibe geldiğini hangi metanın şiştiğini bilemez. Bilen adam, kaldıraçlı piyasalarda minumum zamanda zengin olur zaten.
ZAMANLAMA falan boş laf yani üzgünüm. Hayatın içinde geçerliliği yok. O zamanlamayı iyi yapabilen adamın fon ile işi ne ki ? Hisse alsın, satsın, döviz alsın satsın, bono alsın satsın. Endeksin dibe geldiğini bilen, zirvesine geldiğini bilen adam niye hisse fonla ugrassın, direk hisse alır satar, endeks kontrat alır satar, dövizin dibe geldiğini, zirveye ulaştğını bilen biri, döviz alır, döviz satar, hatta türevinde kontratını alır satar, niye eurobond fon ile uğrassın ki.
rahatsız ettiysem ,özür dilerim..amacım trade etmek değil zaten...amacım fonlar arasında doğru zamanlamayla geçişler yaparak karımı maksimize etmek...3 aydır fonlarla uğraşıyorum...nedir-kimdir aşamasındayım...her gün yeni bir şey öğreniyorum ve burada paylaşıyorum...benim gibi çok yeni insanların burayı okuduğunu düşünüyorum...deneyimli arkadaşlarında katılımı ile bilginin paylaşıldıkça çoğalacağı inancındayım...hayırlı geceler...
Ortada bir rahatsızlık yok. Argümanınızın doğru olmadığını söylüyorum yani biz de bilgi paylaşıyoruz.
Herhangi bir piyasanın dibe geldiğini, zirveye gittiğini bilmenin bir yolu varsa, bunu fonlar arasında yapıp 1 lira kazanmak yerine kaldıraçlı piyasalarda 100 lira kazanın diyorum.
Endeks çok şişti artık düşer diyorsanız hisse fonu satmak yerine endeks kontratı satın, döviz dibe geldi artık artacak diyorsanız, eurobond fonu zamanlaması yapmak yerine açın uzun döviz kontratı viopta çuvalla para kazanın.
45 yaşında ve 20 sene trade etmiş biri olarak şunu söylüyorum. Zamanlamayı kimse bilemez. Bazen erken, bazen geç öğrenilir ama ergeç herkes bunun mümkün olmadığını bir gün görür.
Trade edip, o fondan bu fona atlayıp eğer ola ki 3 lira fazla kazanıyorsanız, bunu fonların direk kendi benchmarkında yani hisse fon yerine hissede, altın fon yerine altında yaparsanız daha çok kazanırsınız diyorum.
Elma alıp satarak para kazanabiliyorsanız, tek tek elma satmayın kasa kasa satın diyorum. Ama elmanın ne zaman yüksek ne zaman ucuz olduğunu kimse bilemez diyorum.
Ben mi anlatamıyorum ?
Çok açık ifade etmeye çalışıyorum. Diyorum ki, bunu yapabilir ve bundan para kazanabilirsiniz, ama eğer kazanıyorsanız bunu neden fonlarda yapasınız ki ? Fonun baz aldığı ürün ne ise onda yapın daha çok kazanın.
Fon tarafında 'zamanlama' yapmaya çalışan sadece zaman kaybeder. Yapılması gereken, fonlar arasında neye yatırım yapacağını bilip, o kategoride en iyi olanı seçip biriktirmektir kanımca. Ötesi beyhude çabadır.
dolartl yıllık artışı 2014 te %9 ve 2017de %7 ama eurobond fonu %20 üzeri getirmiş.
sürekli istikrarlı kazanç için eurobond fonları
tl mevduattan ve dolardan daha mantıklı görüyorum.
özellikle mevduat faizleri düşükken
yatırım tavsiyesi değildir
Yer İmleri