Sn. Cautionary,
3. Çeyrek bilançoları itibarıyla uzun vade için izleme listenize giren ya da çıkan hisseler var mı?
Printable View
Sn. Cautionary,
3. Çeyrek bilançoları itibarıyla uzun vade için izleme listenize giren ya da çıkan hisseler var mı?
Ben de yaklaşık 1 senedir bu başlığı misafir olarak uzaktan takip ediyorum. Yatırım yapmak daha da önemlisi tasarruf yapmak adına gerçekten çok motive edici bir başlık bu. Bu vesileyle başlığa emek veren üstatlara çok teşekkür ediyorum. Hem benim gibi yatırım,tasarruf yapma niyetinde olanları teşvik etmek adına hem de üstatların fikirlerini almak adına kısaca tasarruf,yatırım hikayemi ve portföyümü paylaşmak istiyorum.
30 yaşındayım. 5 senedir düzenli bir gelirim var. Yaklaşık olarak 1.5 memur maaşı denebilir. 6 ay evvel 4.5 senelik tek birikimim olan arabamı satıp yatırım yapmaya başladım. Bu süreçte işyerime yürüme mesafesinde bir eve taşındığımı da belirtmeliyim. Bu hem maddi hem manevi gerçekten çok rahatlattı beni. Arabamı ilk sattığım dönemde mevduat faizleri yüksekti. O nedenle ilk aşamada hepsini mevduata koyup hisseleri, doları ve altın fiyatlarını takip etmeye başladım. Faiz oranlarının azalmasına paralel olarak ben de bir çok işlem sonucunda döviz ve hisse portföyümü oluşturdum.
Bugün itibariyle %44 Dolar, %39 Borsa, %17 Tl mevduattayım. Bu süreçte pahalı olduğunu düşündüğüm için altın alamadım ama sıradaki hedefim borsayı sabit tutarak elimdeki nakit ve devam eden tasarruflarımla altın oranımı arttırmak. Sırasıyla hisse, hisse ağırlık oranları ve maliyetlerim ise şu şekilde;
EREGL- %45 - 6,71
PETKM- %17 - 3,67
THYAO- %13 - 12,7
SODA- %8 - 5,54
PNSUT- %7 - 9,18
PARSN- %5 - 13,07
TTRAK- %5 - 41,00
Dolar Maliyeti- 5,68
Hisselerim kalabalık görünmekle beraber neredeyse yarısı Ereğli olduğu için azaltma niyetim yok. Şu ana kadar satış yapmadım ve bir hissem çok değerlenirse (%50 ve üzeri prim) o zaman satış ihtimalini değerlendirmek gibi bir prensip kararım var. Tüm bu işlemleri yaparken sürekli keşke temel seviyede teknik bilsem diye düşündüm hep. Sıradaki yatırımlardan birini kendime yapıp orta vadede bu konuya zaman ve para ayıracağım.
Maliyetlerinizi yanında alış tarihinizi de mutlaka tutun, bizimki gibi yüksek enflasyonlu ülkede zaman bedeli de hesaba katılmalı. Tek seferde değil de parça parça alım yaptıysanız da her alışınızın zamanını kaydedip sonra örneğin excelde hesaplatarak ortalama alım tarihinizi bulun. Sonra o tarihe göre enflasyon/mevduat faizi gibi bir sabit getirili yatırım aracıyla aldığınız tarihteki değil de bugünkü reel maliyetinizi bulun. Para piyasası fonlarının fiyatı günlük yayınlanır ve benchmark olarak onları da kullanabilirsiniz.
Böylece bugün net olarak ne kadar karda/zarardasınız doğru olarak görebilirsiniz.
Yeni girenler aksa enerji ve kelebek mobilya...portföyünde olup da bilançolarını çok beğendiğim Pegasus, bağfaş, deva.
Bu çeyrekte bilançosu nedeniyle eksi not alan hissem olmadı...biliyorsunuz iki çeyrek üst üste eksi alan portföyden çıkıyor.
Ancak son yükselişte ciddi prim yapan bazı hisseleri azalttım mecburen, şu an %80 hissedeyim.
Güzel öneri...hatta şunu ekleyeyim...iyi bir tasarrufçu, iyi bir yatırımcı olmak İçin, her adımınızı mümkün olduğunca kayıt altına alın.
Kilo vermek isteyenlere, yediklerinizi saati ile birlikte kayıt altına alın derler..çok etkili bir yöntemdir..yatarken bakınca irili ufaklı ne kadar çok yendiğimizi görürüz.
Bu bedenle banka kartı büyük nimettir..mümkünse tüm harcamaları kart ile yaptın...en büyük faydası harcama analizi yapabilmenizi sağlar,
Portföy hareketleri için de geçerli bu durum...her adımı tarihi ve maliyetiyle kaydedin...trader gibi günde 50 takla atmadığımız İçin kayıt işi de zor olmaz...ayrıca daha önce de dediğim gibi, mutlaka ve mutlaka her hafta hisselerin ve portföyün getirisini bist getirisini baz alarak kıyaslayın...getiriniz geride kalıyorsa sebeplerini bulmaya çalışın.
Sn. @pilavli Sn. @cautionary öneriniz için teşekkür ederim. Hisse alım tarihlerini kayıt etmeyi akıl edememiştim. Bir excel listesi oluşturup tarih ve borsa getirilerini de not edip kıyaslamaları yapacağım.
Vaktizamanında asuGaGuGa excelde zaman maliyeti ike ilgili değerli bir paylaşım yapmıştı. paylaşıyorum tekrar
[Quote]
Ortalama getiri excelde nasil yapilir yazmaya calistim.
1-) her bir yatirilan tutar, excelde yatirilan tarih ile carpilir.Ornek:
02/02/2018 * 100TL = 4313300 (1. yatirilan tutar)
02/03/2018 * 150 = 6474150 (2.yatirilan tutar)
.......
2-) 1'de elde edilen tum tutarlar toplanir (4313300 + 6474150 + ....... = 10787450)
3-) yatirilan tutarlar toplanir (100 + 150 + ..... = 250)
4-) Baslangic Vade Hesaplama: 2'de elde edilen tutar 3'de elde edilen tutara bolunur. (10787450 / 250 = 18/02/2018)
5-) formul ile uzerinde kac ay gectigi hesaplanir: =DATEDIF(18/02/2018;NOW();"M") = 17
6-) 5'de elde ettigimiz aylik vadeyi yilliga cevirelim (12'ye bolelim) 17/12 = 1.4
7-) simdi CAGR (compound annual growth rate) hesaplayalim.(Portfoy Degeri/Yatirdigim Toplam Tutar)^(1/Vade)-1
Portfoy Degerimiz 350 olsun diyelim.
(350/250)^(1/1.4)-1 = 27.2%
27.2% sizin CAGR olarak bilinen portfoyunuzun yillik bilesik buyume orani.
Portfoy getiriniz ise (portfoy degeri)/(yatirilan tutar)-1 = 350/250-1 = 40%.
Portfoyunuzu bist100, altin, dolar gibi benchmarklarla kiyaslamak isterseniz eger;
vade baslangiciniz 18/02/2018 oldugu icin(4’de hesapladik) BIST100'un, altin'in, dolarin 17/02/2018 tarihindeki fiyatlarina bakilir. Atiyorum bist100 17/02/2018'de 90 bindi, simdi 102 bin. 102/90-1 = 13.3%
40% 13.3%'den buyuk oldugu icin, portfoyunuz bist100'den daha iyi performans gostermis denebilir. Veya farkli bir ifade ile portfoyunuz bist100'e gore 26.7%(40-13.3) relatif getiri elde etmis denebilir.
[/Unquote]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Okurken fenalık geldi. Çok daha basitini yapıyorum. Işlemleri tarihle beraber excel e atıyorum. Ayrı bir sekmeye tcmb ( alternatif olarak ito) enflasyon endeksini koyuyorum. Index match fonksiyonları ile aylara göre geçmiş işlemini bugüne kadar değerliyorum. Alışsa alış satışsa satış. Mesela Kasım enflasyon endeksi 440 olsun, geçen sene kasım da 400 olsun. Geçen sene kasım ayındaki 4000 liralık alım işleminin bugünkü maliyeti bana 4400 tl olmuş oluyor. Geçmişte ettiğiniz karlar güzel gözükürken zararlar da sürekli büyüyor :)
[QUOTE=kaucuk;3920922]Vaktizamanında asuGaGuGa excelde zaman maliyeti ike ilgili değerli bir paylaşım yapmıştı. paylaşıyorum tekrar
Alıntı:
Ortalama getiri excelde nasil yapilir yazmaya calistim.
1-) her bir yatirilan tutar, excelde yatirilan tarih ile carpilir.Ornek:
02/02/2018 * 100TL = 4313300 (1. yatirilan tutar)
02/03/2018 * 150 = 6474150 (2.yatirilan tutar)
.......
2-) 1'de elde edilen tum tutarlar toplanir (4313300 + 6474150 + ....... = 10787450)
3-) yatirilan tutarlar toplanir (100 + 150 + ..... = 250)
4-) Baslangic Vade Hesaplama: 2'de elde edilen tutar 3'de elde edilen tutara bolunur. (10787450 / 250 = 18/02/2018)
5-) formul ile uzerinde kac ay gectigi hesaplanir: =DATEDIF(18/02/2018;NOW();"M") = 17
6-) 5'de elde ettigimiz aylik vadeyi yilliga cevirelim (12'ye bolelim) 17/12 = 1.4
7-) simdi CAGR (compound annual growth rate) hesaplayalim.(Portfoy Degeri/Yatirdigim Toplam Tutar)^(1/Vade)-1
Portfoy Degerimiz 350 olsun diyelim.
(350/250)^(1/1.4)-1 = 27.2%
27.2% sizin CAGR olarak bilinen portfoyunuzun yillik bilesik buyume orani.
Portfoy getiriniz ise (portfoy degeri)/(yatirilan tutar)-1 = 350/250-1 = 40%.
Portfoyunuzu bist100, altin, dolar gibi benchmarklarla kiyaslamak isterseniz eger;
vade baslangiciniz 18/02/2018 oldugu icin(4’de hesapladik) BIST100'un, altin'in, dolarin 17/02/2018 tarihindeki fiyatlarina bakilir. Atiyorum bist100 17/02/2018'de 90 bindi, simdi 102 bin. 102/90-1 = 13.3%
40% 13.3%'den buyuk oldugu icin, portfoyunuz bist100'den daha iyi performans gostermis denebilir. Veya farkli bir ifade ile portfoyunuz bist100'e gore 26.7%(40-13.3) relatif getiri elde etmis denebilir.
[/Unquote]
Sent from my iPhone using Tapatalk
googlesheette daha kolay takip edebilirsiniz. "Copy of FORMAT to copy" sheetini kopyalayip, aldiginiz hisse neyse, ona gore modifiye ederseniz, otomatik hesaplamayi kendisi yapar. hatta euro cinsinden hesaplar. herhangi bir data indirmenize gerek kalmaz.
https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
Bir mobius eksikti...o da konuşunca tam oldu..ucundan kenarından yazılım, yeni teknoloji ile alakası olan küçük firmalar aşırı primlendi...3-5 kat artanlar bşr tarafa, son 2-3 ayda hemen hepsi en az %50 yaptı.
Benim gördüğüm yerli spekülatörler ve küçük yatırımcı, bu furyada biraz hikayesi olan tüm hisseleri alıyor..bun da düşen faizlerin ve dolayısıyla kredili işlemlerin de etkisi vardır.
Bu hisselere genel bşr satış gelirse sizin portföydeki, pek artmamış olsa da, hisseniz etkilenebilir...bu nedenle x30 dışında kalan x70 hisselerinin portföydeki oranı konusunda dikkatli olun...normalde bu hisselerin oranı %30 u geçmesin derim, ciddi karda olunan hisseler varsa kar satışı ile oran %20 lere indirilebilir, en azından ben öyle yaptım ( mesela portföyünde %100 karda olduğum klimasan sıfırlandı...deva ve uluun azaltıldı...Bağfaşı daha önce sıfırlamıştım zaten)
Sn cauti teşekkürler
Sayın Cautionary;
Pegasus ile ilgili güncel yorumunuz nedir?
Malum hisse büyük getiriler sağladı.Sizce burası tepe noktaları mıdır?
Hey gidi aksa...portföyümün sümüklü kızı...şimdi saç baş taranmış, kokular sürünmüş,,,millet peşine takılmış, almak İçin can atıyor gençler:)
Borsa böyledir, görünene aldanmamak lazım..kıyafet kötü olabilir, makyaj yoktur...dikkatini çekmez, gider allanmış pullanmış, makyajı abartmış kıza tav olursun...ilerde makyajsız halini görünce de ben buna mı aşık olmuştum dersin.
Not: benzetmelere takılmayın, cinsiyetçi biri değilimdir..özellikle kadın forumdaşlar yanlış anlamasın lütfen.
Yer yer duzeltme yapip geri cekilsede endexte yukselis seyri devam ediyor.
Sadece yukselis dalgasinda endexi tasiyici hisseler degisiyor. Bu son dalgada bankalar durdu. Eregli, THY, Sise, Krdmd arabayi ceken atlar oldu.....,
Sira tekrar Bankalara gelebilir
Yok yok %100-200 yapmış gaydirigubbak hisselerde gezinmekten pek dikkat çekmedi daha. 1 tl üzerinde net temettüye 10 gün kala fiyat 15 civarlarında iken gelirler ne kadar temettü verecek , bugün alsam yine de yarın temettü alır mıyım, tam uzun vade hissesi buralardan biriktirmeye başladımcılar. MI MAX 2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Akök holdingin şirketleri çok güzel
RNE-L01 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
20 senedir piyasaların içindeyim...ama profesyonel olarak 2 yıldır bu işi yapıyorum..20 yılda bu tür bir hareket hatırlamıyorum...son 6 aydır çok enteresan bir piyasa var...çok kötü hisseler seçilmediyse ( Petkim, THY gibi), endeks getirisinin çok üzerinde getiriler mümkün oldu. Eğer bu yıl dahi endeks getirisini geçemeyen arkadaşlar varsa yatırım tarzını gözden geçirsinler.
İllaki endeks altı getirili hisse olabilir portföyde..ama 5-10 arası hisse ile endeksi geçemesek sorgulanmalı.
Her zaman böyle olmaz, çok dengesiz hareketler yapar hisseler...zigzag lar çizer...ama son 6 aydır gayet muntazam, çok güzel bir trend tutturmuş 50 hisse vardır endeks 100 de.
Bilançolarını dolayısıyla performansını beğenmeyip portföyümden çıkardığım çimsa ve brisa bile son 2-3 ayda %50 prim yaptı...hem de zig zag sız, düzgün trendler ile yaptılar bu primi.
Uzun vade yatırımcılar olarak neden güzel bir dönemdeyiz...bir kere pek tercih etmediğimiz u-15 hisseleri ( ağırlıklı bankalar) yerinde sayıyor...zaten endeks ağırlığı %80 olan bu hisseler gidemeyince endeks de gidemiyor gözüküyor...halbuki geride kalan 85 hissenin ortalama getirisini bu ilk 15 hisse yapsa, endeks çoktan 120 bin olmuştu.
Bu ilizyona dikkat edin, önümüzdeki 1-2 ay içinde endeks 120 ye giderse muhtemel şimdiye kadar gitmeyen büyük kağıtlarla gidecektir...endeks çıkarken hissemiz düşebilir..bu nedenle kuşa sürede ciddi pirim yapmış hisselerde kısmı kar realizasyonuna gidilebilir.
Un çuvalı da iyi gitti...2,5 ortalama maliyet ile taşımaya devam...daha yeni %50 yi geçtik:)
Yeni hisselerimiz iyi gidiyor...portföye gireli 2-3 hafta oldu...ama güzel gidiyorlar şimdilik...özellikle kelebek mobilyadan ümitliyim.
Not: dibe göre her iki hisse de %50 den fazla primlenmiş durumda...bir aylık prim bu...bu nedenle kusa vadede alım önermiyorum kesinlikle.
Bloomberght de ışık okte ve tufan cömert yarım saattir küçük hisseleri konuşuyor...sözde uyarıyorlar ama bizim millet için bu pazarlama anlamına geliyor...bu harekete katılmayan 1-2 bin ky de yarın katılır bu trende.
Bu konuda son kez uyarımı yapayım...çok Canlar yanacak...bu başlığı takip eden hiç bir arkadaş bu tuzağa düşmesin...temelden uzak, rasyoları çok pahalı hale gelen hiçbir hisseye salt çıkıyor diye bulaşmayın.
Hatta bu dalgadan faydalanan ve 1-2 ayda %50 ve üzeri prim yapmış küçük hisseleriniz varsa, pozisyon azaltın derim.
aynen abi izledim az önce.:ok:
şu grafik açık seçik gösteriyor.
piyasa değerleri muazzam yükseldi BIST100 dışı hisselerde.
https://resmim.net/f/PtjTLV.jpg
yağmurlu havada okumalık;
http://rapor.isyatirim.com.tr/2_20191204102947240_1.pdf
Turkey Equity Strategy
December 2019
sepet yapmak en mantıklısı.
büyük şirket olupta sürünen çok hissede var.
küçük +büyük karışım yapılabilir.
piyasa değişken birşey .. zamanında herkes temettü hisselerine şirketlerine özelikle çimentolardı odaklandı. 5 sene süründüler.
demekistediğim illa tek bir kritere bağlı kalmayacaksınız borsada.
Hayatımın en kârlı kısa dönemini yaşıyorum. Açıkçası ben sadece şans olarak nitelendiriyorum. Bilanço beğenmediğim ama karda da olmadigim hisselerimi iyi ki hemen bilanço ile satmamışım çünkü hepsi gidiyor. Sürekli satıştayım al tuşun çalışmıyor bu ara, aldıklarım da var tabi ki ama genel olarak mal da alamıyorum trenden dolayı. %40 civarı nakite döndüm diyebilirim çok ilginç sattıkça portföy değeri artıyor hem seviniyorun hem de yavaştan korkmaya başladım abi bence de iyi bir çakacaklar ama daha değil daha gideri var gibi nereye gider bilmek zor tabi.
Ha ben şu anlamda rahatım benim işim veya amacım tahmin etmek değil ben sadece şu an şu faizle şu bilanço ile şu kağıt ucuz diyip alıyorum sonra bilanço bilanço analiz ederek tutmaya veya satmaya bakıyorum endeks tahmini ky için hem gereksiz hem imkansız diyorum nacizane. Endekse ucuz pahalı demek de beni aşıyor gerek yok bilemezsin.
İnanmazsın belki, bugün aklıma geldin...bu dalgada iyi para kazanmıştır, paraları sayıyordur herhalde dedim..doğru çıktı tahmin:)
Özelden Fahri danışmanlık yaptığım bir arkadaş, kendini nasıl tutuyorsun dedi.senin kadar bu işe hakim olsam, kendimi tutamaz ne var ne yok dalardım piyasaya dedi...bir ara sen de benzer bşr şeyler demiştin:)
Zaten işin irade testi kısmı çok önemli.,bu testten geçersen gerçekten olmuş oluyorsun sanırım,...sürekli ekran karşısındayım, gidecek kağıt az çok belli ediyor kendini. Ama sürekli şu telkini yapıyorum kendime...bu işe başlarken amacım neydi? 10 yıl sonra nerede olmak istiyorum? Sonra daha az stres, daha çok hayat, aileyle daha çok vakit, makul bşr yaşam kalitesi...bunları istemiştim..buna yetecek para...fazlasını istemiyorum:)
Bu grafik çok şey anlatıyor..bist 100 dışının, bşst100 ü getiride %30 yenmesi büyük bir olay olmayabilir...ama bu fark neredeyse son 3 ayda oluşmuş..ve son haftalarda dümdüz bir çakış var...esas tehlikeli olan son haftalardaki hareket...ondan sürekli dikkat diyırum.
Bu dediğinize benzer bir olayı ben de gözlemledim. iş yeri servisinden bir arkadaşa elimde olan hisseleri söyledim. hektaş ilgisini çekti. aman abi primi hisse. Hemen dalma. illa alacaksan bekle biraz izle kenardan dedim. yok ya almam zaten dedi. meğer adam daha o gün 7den almış. gecen serviste 7den hektas aldım 7.30 dan sattım diye seviniyordu.
ilginç bi kafa yapısı gerçekten
bizim millette temettü emeklisi veya uzun vade yatırımcı karakteri yok malesef. hani diyo ya ışık ökte tüpraşı 50'den alıp hala tutan ky varsa ben bu işi bırakırım diye. hakikaten haklı adam.
kchol 12'lerdeyken bi arkadaşa alım yerleri olduğunu söyledim, ki bu arkadaş yabancı değil bu işlere. ya max kaç prim yapar bize 3e 5e katlayacak kağıt lazım dedi. ula sen bi %20 yap once de sonra 3-5 katlamayı düşünürsün :))
sonra başka bir arkadaş, doaş 4'lerdeyken de alım yeridir dedim, adam türkiye'de borsa kumar, ne işler çeviriyolardır dedi. gitti audi aldı 250 bin tl verip. bunu almak için de varlık sattı. ben 75 bin tl'lik arabaya biniyorum. istesem bmw de binerdim ama aradaki fark piyasalarda.
Sn. Cauti kelebek mobilya konusunda tebrik ederim. Yüz ağartıyor maşallah.
Redmi Note 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Harika rapor, detaylı ve bilgilendirici...Teşekkürler. ak, yapı kredi ve garanti gibi büyük oyuncuların raporlarından haberdar olanlar da paylaşırsa çok güzel olur.
Bu raporlarda yazılanları anlayabilecek kadar temel analiz bilgisi şart...yoksa, en önemli uzun vade yatırım bu olabilir 2020 için.
Sayın Cautionary, Kelebek Mobilyanın finansallarını beğendiğinizi söylemiştiniz bir ara, sizden sonra hisse de baya prim yaptı.
Dün Arabistan ve Bahreyn ile ilgili iş anlaşmalarını duyurdular orta vadede iyi olabileceğini düşünüyor musunuz, bir Yataş olabilir mi?
Edit: Yataş derken 2016 başlarından 2018 başlarına kadar olan süreçte 10 kat değerlenmesinden bahsediyorum...böyle bir potansiyel görebiliyor musunuz?