Sayfa 542/1230 İlkİlk ... 424424925325405415425435445525926421042 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 4,329 - 4,336 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1. Okurken fenalık geldi. Çok daha basitini yapıyorum. Işlemleri tarihle beraber excel e atıyorum. Ayrı bir sekmeye tcmb ( alternatif olarak ito) enflasyon endeksini koyuyorum. Index match fonksiyonları ile aylara göre geçmiş işlemini bugüne kadar değerliyorum. Alışsa alış satışsa satış. Mesela Kasım enflasyon endeksi 440 olsun, geçen sene kasım da 400 olsun. Geçen sene kasım ayındaki 4000 liralık alım işleminin bugünkü maliyeti bana 4400 tl olmuş oluyor. Geçmişte ettiğiniz karlar güzel gözükürken zararlar da sürekli büyüyor

[QUOTE=kaucuk;3920922]Vaktizamanında asuGaGuGa excelde zaman maliyeti ike ilgili değerli bir paylaşım yapmıştı. paylaşıyorum tekrar

Ortalama getiri excelde nasil yapilir yazmaya calistim.
    1-) her bir yatirilan tutar, excelde yatirilan tarih ile carpilir.Ornek:
    02/02/2018 * 100TL = 4313300 (1. yatirilan tutar)
    02/03/2018 * 150 = 6474150 (2.yatirilan tutar)
    .......
    2-) 1'de elde edilen tum tutarlar toplanir (4313300 + 6474150 + ....... = 10787450)
    3-) yatirilan tutarlar toplanir (100 + 150 + ..... = 250)
    4-) Baslangic Vade Hesaplama: 2'de elde edilen tutar 3'de elde edilen tutara bolunur. (10787450 / 250 = 18/02/2018)
    5-) formul ile uzerinde kac ay gectigi hesaplanir: =DATEDIF(18/02/2018;NOW();"M") = 17
    6-) 5'de elde ettigimiz aylik vadeyi yilliga cevirelim (12'ye bolelim) 17/12 = 1.4
    7-) simdi CAGR (compound annual growth rate) hesaplayalim.(Portfoy Degeri/Yatirdigim Toplam Tutar)^(1/Vade)-1
    Portfoy Degerimiz 350 olsun diyelim.
    (350/250)^(1/1.4)-1 = 27.2%
    27.2% sizin CAGR olarak bilinen portfoyunuzun yillik bilesik buyume orani.
    Portfoy getiriniz ise (portfoy degeri)/(yatirilan tutar)-1 = 350/250-1 = 40%.
    Portfoyunuzu bist100, altin, dolar gibi benchmarklarla kiyaslamak isterseniz eger;
    vade baslangiciniz 18/02/2018 oldugu icin(4’de hesapladik) BIST100'un, altin'in, dolarin 17/02/2018 tarihindeki fiyatlarina bakilir. Atiyorum bist100 17/02/2018'de 90 bindi, simdi 102 bin. 102/90-1 = 13.3%
    40% 13.3%'den buyuk oldugu icin, portfoyunuz bist100'den daha iyi performans gostermis denebilir. Veya farkli bir ifade ile portfoyunuz bist100'e gore 26.7%(40-13.3) relatif getiri elde etmis denebilir.

[/Unquote]

Sent from my iPhone using Tapatalk

googlesheette daha kolay takip edebilirsiniz. "Copy of FORMAT to copy" sheetini kopyalayip, aldiginiz hisse neyse, ona gore modifiye ederseniz, otomatik hesaplamayi kendisi yapar. hatta euro cinsinden hesaplar. herhangi bir data indirmenize gerek kalmaz.

https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    20 yıldır borsada aktif işlem yapıyorum...son 10 yılı oldukça aktifimdir..son 2 yılı da profesyonel yatırımcı olarak geçti diyebilirim.

Borsanın son bir aydır yaşadığı hareket çok enteresan...u-30 da doğru dürüst yeni zirve yapan hisse yok...ancak küçük çok hisse ilginç primler yapıyor...galip ve tayfasının Kaldırım indirdiği hisseleri kastetmiyorum...temeli iyi, potansiyeli olan hisseler.

Son 1 ayda borsa %10 çıkarken, %30 üzeri prim yapan 100 e yakın hisse vardır sanırım...ölü dediğimiz brisa ve çimsa gibi hisseler bile %30-40 prim yaptı...çok enteresan.

Sanırım, yabancının alım yaptığı hisselerde alım yapıp, satış yemekten korkan yerliler..yabancının etkin olmadığı orta küçük hisseleri tercih ediyorlar,
    Bir mobius eksikti...o da konuşunca tam oldu..ucundan kenarından yazılım, yeni teknoloji ile alakası olan küçük firmalar aşırı primlendi...3-5 kat artanlar bşr tarafa, son 2-3 ayda hemen hepsi en az %50 yaptı.

Benim gördüğüm yerli spekülatörler ve küçük yatırımcı, bu furyada biraz hikayesi olan tüm hisseleri alıyor..bun da düşen faizlerin ve dolayısıyla kredili işlemlerin de etkisi vardır.

Bu hisselere genel bşr satış gelirse sizin portföydeki, pek artmamış olsa da, hisseniz etkilenebilir...bu nedenle x30 dışında kalan x70 hisselerinin portföydeki oranı konusunda dikkatli olun...normalde bu hisselerin oranı %30 u geçmesin derim, ciddi karda olunan hisseler varsa kar satışı ile oran %20 lere indirilebilir, en azından ben öyle yaptım ( mesela portföyünde %100 karda olduğum klimasan sıfırlandı...deva ve uluun azaltıldı...Bağfaşı daha önce sıfırlamıştım zaten)

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bir mobius eksikti...o da konuşunca tam oldu..ucundan kenarından yazılım, yeni teknoloji ile alakası olan küçük firmalar aşırı primlendi...3-5 kat artanlar bşr tarafa, son 2-3 ayda hemen hepsi en az %50 yaptı.

Benim gördüğüm yerli spekülatörler ve küçük yatırımcı, bu furyada biraz hikayesi olan tüm hisseleri alıyor..bun da düşen faizlerin ve dolayısıyla kredili işlemlerin de etkisi vardır.

Bu hisselere genel bşr satış gelirse sizin portföydeki, pek artmamış olsa da, hisseniz etkilenebilir...bu nedenle x30 dışında kalan x70 hisselerinin portföydeki oranı konusunda dikkatli olun...normalde bu hisselerin oranı %30 u geçmesin derim, ciddi karda olunan hisseler varsa kar satışı ile oran %20 lere indirilebilir, en azından ben öyle yaptım ( mesela portföyünde %100 karda olduğum klimasan sıfırlandı...deva ve uluun azaltıldı...Bağfaşı daha önce sıfırlamıştım zaten)
    Sn. Cautionary,

An itibariyle oransal olarak portföy dağılımızını alabilir miyiz?

Hisse, döviz, sgmk vb. gibi...

Teşekkürler.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

5.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Sn. Cautionary,

Teşekkürler.
    Portföy değişimleri nedeniyle oranlar da değişiyor. Gram Altın %55 ( bes), hisse %30, likit %15 diyebiliriz kabaca. Likit olan kısım genelde vadeli işlemlerde, ara ara da hedge amaçlı kullanılıyor.

...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

Sn cauti teşekkürler
    O egeli ben değilim

7.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Sn. Cautionary,

Teşekkürler.
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Portföy değişimleri nedeniyle oranlar da değişiyor. Gram Altın %55 ( bes), hisse %30, likit %15 diyebiliriz kabaca. Likit olan kısım genelde vadeli işlemlerde, ara ara da hedge amaçlı kullanılıyor.
    Sn Cautionary bende bilgi için teşekkür ederim.
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

8.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Bence ttrak izleme aşamasını geçti..güzel sinyaller veriyor,,,her geçen gün daha da güçleniyor.

Uluse, klimasan gibi hisseler u-50 dışı olduğu icin performansları çok sürpriz olmayabilir..ama u-50 deki Pegasus un, üstelik endeks yerinde sayarken, sektör rakibi bu yıl %30-40 düşmüşken..%120 yapması tam bir efsane harekettir..üstelik satılma vs gibi sıradışı durum yok, çeyrekten çeyreğe iyileşen bilançolar sonucu gelen, altı dolu bir hareket.

Pegasus demişken...aman dikkat diyim, kısa vade çok şişti, her türlü sert hareketler görülebilir.
    Bunu yazdığımda, geçen Ağustos ta 35 lerdeydi ttrak...neredeyse 50 olduk...bir yıl kadar önce 30-35 aralığında alımlara başladık. Sonra 25 lere kadar düştü, 30 altı büyük alım fırsatı dedik, maliyet düşürdük.

Maşallah diyelim...ama bence yolu uzun.

Sayfa 542/1230 İlkİlk ... 424424925325405415425435445525926421042 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •