hiç bir şeye bulasılacak gibi degil ,abd borsalarında ve emtia da ki kayıp fed faiz kararına kadar dusmeye devam ederse yandık.
Printable View
hiç bir şeye bulasılacak gibi degil ,abd borsalarında ve emtia da ki kayıp fed faiz kararına kadar dusmeye devam ederse yandık.
Arsa yatirim fonlari cikacak olmasi cok guzel bir gelisme. Getirileri nasil olacak kim bilir , tefasta islem gorecek mi acaba bekleyip gorecegiz.
Piyasalarda resesyon fiyatlamasi var gibi gozukuyor. Baltik kuru yuk endeksi , Nickel , petrol , tum endustriyel metaller saglam dusuyorlar. Ne yapabiliriz , kkm yapanlarinda kafasi rahatti onlarinda huzuru yok artik :) yesile surekli baski sebebiyle.
Romanya 300 milyon dolarlik iha alacakmis Bayraktar dan.
Rusya 70 milyar dolar degerinde dost ulke parasi almayi degerlendiriyormus. Loto bize vurur mu acaba. :)
Ekleme: Haberin icerigini buldum. TL de devaluasyon riski var diyorlar pek umitlenmemek gerekli
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-667732
GOH portföyünü bilmiyorum ama , ZJL bu şekil kapatsa bu gün getirisi % 0.10 ya da 0 , kızarmış hisse daha fazla ama bazı yeşillenmiş hisseler ağırlıkları fazla olduğundan biraz + yapabilir bu şekil kapanırsa seans
bu fona girdiğimde 444 kişi vardı ve 13 milyon lira civarı , kişi sayısı ikiye katlanmış, fondaki para üçe katlamaya az kalmış
doygunluğa ulaştı diye düşünmezlerse belki bir hareket yapabilir
Ben almam ama üstat , zaten gümüş altından tokatlıyorlar ,bir de buna bulaşmaya gerek yok
Şu sıralar hisse yoğun fonlardan biraz satıp emtia, altın, gümüş, yabancı fonları arttırmanın zamanı mı acaba, bir taraftan geliyor bir taraftan gidiyor yine yerimizde sayıyoruz. Bir de borsalar düşmeye başlarsa iki taraftan da darbe yemek var, diğer taraftan tam tersi şekilde bir süre daha da gidebilir, artık piyasaları kestirmek iyice zorlaştı.
Nasdaq böyle kapatırsa bazı yabancı fonlarda tarihi düşüşler olur
örneğin IJC gibi , Ki bu fonun düşüşleri bir kaç güne yayma gibi marifetli işleri de vardır
bir tane yeşil yok (yerli hariç) ve hisselerde çok baba düşüşler var
Ünlü yatırımcı ve Boston merkezli varlık yönetim firması GMO'nun Kurucu Ortağı Jeremy Grantham ABD hisse senetleri piyasalarında "süper balon'un" henüz patlamadığını belirtti.
https://www.bloomberght.com/abd-hiss...lamadi-2313820
Hala mı patlamadı, bir de patlasaydı ne olacaktı kimbilir?:)
Paylaşıldı mı bilmiyorum Neo portföy ve Allbatros (böyle yazmışlar) yeni hisse fonları çıkarmışlar. Şu an ihraç fiyatları düşük kaldı,bol bol toplamak lazım; sırasıyla NHY ve HVZ. Allbatros serbest hisse senedi fon ve birinci değişken fon da çıkarmış (nereden cıktı bu Allbatros hup diye): BVM ve HVU. Yakında verecek kod kalmayacak.
Cüneyt Paksoy (kendine stratejist diyor bu arada) bugün "Borsada 3700 leri görürüz" dedi.
Philip Portföy ilk hisse senedi fonu çıkardığında şüpheyle yaklaşmıştım, ama bayağı bi aldım. İlk başta biraz yavan gitti, son haftalarda harikalar yaratıyor.
Bu arada Rusya doğal gazı tümüyle kesmiş. Bugün Avrupa borsaları bunu bile bile niye bu kadar coştu ki?
Son zamanlarda yeni yeni portföy şirketleri çıkmaya başladı benim de dikkatimi çekti, özellikle borsa çıkmaya başlayınca hisse yoğun fonların sayısı arttı. Fakat borsaya büyük bir düzeltme gelir mi, yoksa ufak ufak düzeltmelerle biraz daha çıkmaya devam eder mi kestirmek zor.
Mesela benim portföyün sadece %20 kadarı hisse yoğun fonlardaydı sağlam bir düzeltme gelmeyince ağırlığı bir türlü arttıramadım, dolaysıyla enflasyona karşı eriyen parayı biraz olsun yerine koyma fırsatını kaçırmış oldum, daha da yükselir diyorlar ama yeni alım yapmak biraz riskli geliyor.
Dünyadaki en zengin on kişi:
Elon Musk (Tesla, Spacex): 251 milyar dolar (Teknoloji)
Jeff Bezos (Amazon): 153 milyar dolar (Teknoloji)
Gautam Adani (Adani Group): 137 milyar dolar (Sanayi)
Bernard Arnault (LVMH): 136 milyar dolar (Lüks eşya)
Bill Gates (Microsoft): 117 milyar dolar (Teknoloji)
Warren Buffet (Berkshire Hathaway) 100 milyar dolar (Yatırımcı)
Larry Page (Google): 100 milyar dolar (Teknoloji)
Sergey Brin (Google): 95,8 milyar dolar (Teknoloji)
Steve Ballmer (Microsoft): 93,7 milyar dolar (Teknoloji)
Larry Ellison (Oracle): 93,3 milyar dolar (Teknoloji)
Aralarında tek bir yatırımcı var o da istisna anlaşılan.
Bence fonlarla falan uğraşacağımıza gelin birlikte bir start-up kuralım :)
Bu nasıl birşey arkadaş
Bir de arbitraj fonu
1 kişi var
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=INV
Valla dostum ben, borsanın, dışarıdan kaynağı belli olmayan milyonlarca dolarla varlık fonu üzerinden uçurulduğunu düşünüyorum. Umarım 21 Aralıkta doların başına gelen felaket gibi burada da bir felaket gelmez.
Orada burada yabancı girişi başladı diye yazılar okuyorum, sanki etrafındakileri gazlamak istiyor insanlar. Yabancı oranı %32 idi %35'e çıktı geçen hafta yine %34'e düştü; yani yabancılar aslında kar edip yine bize satıyorlar.
-yabancı girişi vs yok çünkü yabancı fonlar kredi notu b3 olup cdsi 800 olan ülkelere isteseler bile yatırım yapamazlar yönetmeliklerinden dolayı.
-hiç bir yabancı fon bir hisseyi tavana götürüp oradan mal almaz, yeri gelir aylarca toplar herkesi kanser eder sonra götürür.
-hisseler ucuz ama neye göre ucuz. bu hisseler 8 senedir ucuzdu dolar bazında ne oldu da bir ayda millet banka hisselerine hücum etti bir haber mi var bizim duymadığımız.
ortalıkta bir şeyler dönüyor; bizim halkta bu kadar para vardı nereden geldi bu_ TL mevduatlarında büyük bir çözülme yok, döviz mevduatlarında yine çözülme yok; aksine KKM orayı iyice pekiştirdi. Yani Türk halkının yastık altındaki dev parasını çıkarıp borsaya soktuğuna mı inanalım? Bir ara şirketler kendi hisselerini almışlardı ama bütün bu bankalara gelen alımları açıklar mı?
İlginç. Ama batacak edecek diyenler iki aydır yanılıyor orası ayrı mesele.
Doğrudur bir yerden para girişi var ama yabancı girişi olduğuna ben de inanmıyorum, cds böyle yüksekken hangi yabancı fon yatırım yapar, bir de kredi notumuz sürekli düşüyor, bir sektörü yükseltiyorlar oradan çıkıp diğerine yükleniyorlar, çoğu hisse bu çıkıştan hiç etkilenmedi mesela.
Artık nereden geldiği belirsiz para girişi mi? Enflasyona karşı koruma olsun diye yerli alıma mı geçti? varlık fonu mu? yoksa hepsi birden mi anlamak zor ama dediğin gibi bu işin sonunda malı yine küçük yatırımcının eline verebilirler.
Bu hafta durum az çok belli olur, yeni alım yapmak yerine eldekileri azaltayım diyorum, tabi boşa çıkan para ile girecek yer yok orası da ayrı bir sorun.
Ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum. Borsanın geldiği yer 1,5 yılda 1500'den 3000. 1,5'yılda fiyatı en az artan ürün-hizmet %200 arttı. Enflasyon her zaman borsa şirketlerinin lehine bir şey, hiç bir şey yapmasa, büyümese, aynı satış rakamlarını koruduğunda cirosunu 3'e 4'e katlıyor. Tamamen fiktif, gerçek bir üretim, satış artışı değil. Borsaya dolar bazında baktığımızda daha da net görünüyor zaten. 12 yıl önce 10.000 dolarla borsaya giren birinin cebinde 5000 dolar bile kalmamış, rakamlara bakarsan artıyor, ama elindeki para eriyor. Büyük bir yanılsama, o yüzden bana bu seviyeler bile az geliyor. Ama yine de bütün paramla girmem, düştükçe arttırırım. Artık 3000'ler de ciddi destek, buradan aşağısını beklemek bence çok akıl karı değil.
Bugün OPEC toplantısı vardı , toplantı sonucuna göre petrol aşağı/yukarı çok sert tepki verebilir
Her ne kadar ABD kapalı da olsa epey yükselmiş yine ama akşama ne olacağını kestirmek zor
Sn. deniz43 hocadan cok guzel 3 yazi, gorus birakiyorum. Kendisine cok tesekkur ediyorum cok aydinlatici , bilgilendirici oluyor. Takip etmeyen varsa tavsiye ederim.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...42#post6058142
https://www.hisse.net/topluluk/showt...85#post6064785
https://www.hisse.net/topluluk/showt...69#post6070169
acizane olarak ben de youtube'ta Saffet Öztürk'ü takip etmenizi tavsiye ederim. kendisi henüz genç ve iddalı başlıklar atıyor ama geriye doğru, özellikle de borsanın düştüğü ve zor günlerde dahi ne t yorumlar yapması hoşuma gidiyor. en azından farklı bir fikir almak için faydalı görüyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=8qiQOM1yEsI
bir zamanlar yürek hoplatan tacirlerin fonlarına ne oldu böyle yahu? arada bir bakıyorum da sürüngünler katagorisine geçmiş. cuma günkü getirileri dahi inanılmaz. hani bir şarkı vardı ya, ne oldi sana, ne oldi böyle. nerde o eski taş fırın erkeği, bir anda oldun layt erkeği diye. nerde o eeski tcd fonu, bir anda oldu çöp fonu. Osmanlı fonları da tacirler ile kaderdaş olmuşlar maşallah. şimdi hep beraber, ben böyle değildim yaşarken oldum, bu kötü kaderi sonradan buldum diyorlar
Link veren arkadaşlara çok teşekkür. Ufkumuz genişliyor...
Osmanlı'nın kurucularından veya yatırım biriminin başkanlarından (böyle bir şeydi) birinin, başka bir yatırım kuruluşuna geçtiğine dair buradan bir arkadaşın bilgilendirmesini hayal meyal hatırlıyorum (Galiba Alzheimer başlangıcı :D) Hedef, Re Pie, Neo? Böyle bir yere gitmişti sanırım. Ama o zamandan beri Osmanlı fonları sıradanlaştı.
Tacirleri bilemiyorum. Bloomberg HT'ye de çıkan, sürekli yorum yapan güzel bir ablamız vardı, Tacirler Bilmem Ne birimi Başkanıydı; o da sanki sonradan bir üniversiteye bir yerlere kapak attı. Onun zamanındaydı o şaşaalı günler. Belki o efsane kadro toptan değişmiştir.
Tesekkurler sn. hayrani verdiginiz video linkini aksam izleyecegim.
Tacirleri parlatan Kubilay Ozalp beydi saniyorum. Belki yaninda efsane bir kadro vardi. Simdi re-pie portfoyde calisiyor Kubilay bey.
Birde o zamanlar para bollugu var Fed den gelisen piyasalara para akiyordu son 2-3 senedir. O zamanlar para kazanmak kolaymis. Risk alip cesmeden su akarken depoyu dolduramadik. Sahsen ben 2019-2020 yillari civari PPF ve borclanma araclari fonlari ile idare ediyordum. Diger fonlar cok riskli geliyordu. Simdi 7-8 risk derecesi olan fonlara korkmadan yatirim yapiyoruz. 8 risk dereceli fon yok bildigim kadariyla. Bence cikmasi gerekli ama. Full viop fonu ya carpacak ya carpilacak :halay:
Osmanli portfoyu takip etmedim hic bir zaman. Ama bu siralar neo portfoy fonlari basarili boga piyasasina cok iyi ayak uydurdular. Tacirler bas ekonomisti Ozlem Bayraktar Goksen olabilir diger bahsettiginiz kisi.
Aklima gelmisken akinonya li kentuf ustadin bir sozu var.
Is is yapmaz , adam is yapar.
Bazi Fonlarin bozulan performansini yonetici degisikliklerine baglayabiliriz belki.
Tpf vardi bi hafta onceye baya iyiydi
3 4 gundur yatay eksi gidiyor icindede baya hisse senedi var.
Anlasilir gibi degilM2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugun 5 yillik dt %12 dustu 2 ve 10 luklar yatayda
Ne olduki bukadar dustu
M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu düşüş malesef Hpo fonu nu da etkiledi..
çoktan vedalastım
Osmanlı'nın OPH ve OPI'de bir zamanlar çok iyiydi.
Şimdi getirileri endeks altı.
10 yıllık devlet tahvil faizi 11.76 ya gerilemiş aşağı yukarı eurobond faizi de aynı
saçmalamanın da sınırı var sanıyordum yanıldım
Tacirler'in fonlarına ne oldu böyle falan denmiş... bu beni şaşırttı... fona tefastan baktım, son 1 ay getirisi 15.34, son 3 ay 25.65, son 6 ay 64.72, son 1 yıl 108.96... burada 2 ihtimal var... ya arkadaşlarımız bu getirileri beğenmiyor, daha fazlasını istiyor, ya da ben yanlış bir yerden yanlış rakamlar alıyorum... enteresan... ama tefastan baktığıma eminim... ya da üçüncü bir ihtimal, ben fon getirilerini değerlendirmeyi bilmiyorum...:)
Elimdeki fonlar arasında en başarısızını KUB olarak görüyorum
9 ay geçti
Hala 21 Aralık'taki o gizemli olay günündeki fiyatına gelemedi.
Ben de illallah dedim tkfden ayni gun ayni tutar aldigim mac 70 bine 52 bin tl kar, tkf ise tam yarisi kadar 26 bin tl kar yazmis(nisan-eylul 5 ay) nasil sovmesinler. Yani mac dagitmis gecmis iki kati kar getirmis.
Tkf dengi mac nnf x2 kati getiri saglamis tabi ki begenmez kimse cunku piyasada ralli var kistas tabi ki bist100 ve rakip fonlari. Eski tcd asigiydim nrc aldim yine nisanda nrc 6 aylik 100% tcd 60 sen nasil begendin bu getirileri. tkfyi sattigim gibi bir daha suratlarina bakmam tacirlerin.
Ilk 10 a 15 e giremiyor. O yuzden basarili sayilmaz bence. HVS , NNF , FYD , KYA , MAC gibi fonlar varken. Degisken fonda bakacaksak HSA , TGA , IPB , NRC , ECA varken TCD fonunu pek abartmaya gerek yok. Belki TCD , TKF seneyi 1. bitirir kim bilir.
Fonda getiriyi kazanmak kadar fondaki getiriyi koruyabilmek de onemli. Su an iyi gozuken fonlar bist in ayi piyasasinda getiri koruyamaz belki seneyi kotu kapatirlar.
Kub fonunun portfoy neredeyse hic degismiyor. MJB gibi yukselme ihtimali olan sektor eft lerini bile alsan yine iyi ama yapmiyorlar.
Sektorde su an esnek,degisken yabanci fon isinde MJB tek gibi. Tasidigi etf ler mantikli , rasyonel. Degisiklik yapiyor zaman zaman. Bundan 2-3 ay once petrol etf leri doluydu , o agirligini azaltmis mesela.
En sevdiğim fon AES bugün en sevmediğime dönüştü :),yarın yükselse bile cuma günü yine eksi yazar
onun için yarın 2 tutam ilave etmeyi düşünüyorum ..
Ayrıca kamu banka hisselerini ekranımdan kaldırdım üst üste 5 taban yeseler de ilgimi çekmez artık , ömrümüz olursa 2 sene sonra falan tekrar ekrana alabilirim , diğer banka hisseleri de endekse yön verme açısından önemli olabileceğinden süs olarak dursun
Başta kamu bankaları olmak üzere ,banka hisselerinin niye bu kadar zıpladığına dair doğru dürüst bir analize de rastlamadım
varlık fonu desteği olabilir diye düşünüyorum , yanlışta olabilir