rica ederim
mk kaç olmuş
Printable View
Senin çalıştığın banka, aracı kurum ya da portföy yönetim şirketinden biri battı diyelim.
Senin MKK daki varlığına hiçbir şey olmaz.
Çünkü senin menkul kıymetlerin bankada, aracı kurumda değil, MKK da saklanır.
Kayıtları orada tutulur.
Sen ertesi gün bir talimat verirsin, batan kurumdaki varlığın, çalıştığın başka bir kuruma transfer edilir.
Ytd
vallahi üstadım 2 kişinin yönettiği fonlar bunlar.
kadroları toplasan kaç kişidir tartışılır. ne diyeyim bilemedim.
bu MKK hisse senetlerini kayıt altına alıyor biliyorum.
aracı kurumun sizin yerinize hisseleri alıp açığa satmasını engellemek için..
bu garantimi demektir onu bilemedim.
N11 kuponu satmak isteyen olursa gerekli...
2k ya yakin...
Fon alım-satımında fon yöneticisine vekalet vermiş oluyoruz. Kar da zarar da kabulumuz oluyor. Devlet buna neden garanti versin ki? Bu işlemlerden yönetici ya da kuruca da mal varlıgı ile sorumlu değil. Yani kısaca mevduat garantisi gibi bir durum yok. MKK'de kayıt var o kadar. Kötü niyet farkettin, zarar ettin vs dava yolu açık gider dava eder uğraşırsın. Bu ülkede devlet el koyduğu bankanın hisselerine sahip olanlara avucunu yalattırdı, fona bonoya ödeme yapar mı sanıyoruz :)
Bunuda koyalım bari buraya :)
- İnançlı Mülkiyet
Yatırım fonları inançlı mülkiyet esasına dayanır. İnançlı mülkiyet esasında fona inançlı olarak fon kurucusu sahiptir. Tasarruf sahipleri ise fonla ilgili muameleleri yapma yetkisini kurucuya verirler. Bu yetki devri fon içtüzüğü ile olur. Kurucu, fonu bu sözleşme (içtüzük) çerçevesinde ve tasarruf sahiplerinin haklarını koruyarak yönetmek/yönettirmek zorundadır.
- Mal Varlığının Korunması
Fon tüzel kişilik sahibi olmamakla beraber fonun mal varlığı kurucudan ayrıdır. Ayrıca Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, fon malvarlığı rehnedilemez, teminat gösterilemez ve üçüncü kişiler tarafından haczedilemez. Yani fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır.
Bunun için ben şöyle yapıyorum. Bazı bankalarda esnek para hesaplarim var örneğin enpara ekparadan sabahtan eft yi yapıyorum alacağım fonu alıyorum öğleden sonra fon satıştan gelen parayı da enparaya yatırıyorum böylece faiz yememiş oluyorum. Tabi alacağınız fon tutarı 50k üstünde ise işe yaramıyor.
Izmirli pangaci konumuz bu degilki
Konumuz n11 ceki
Konu uzuyor ancak bonozedeler dedikleriniz hazine bonosu alanlar, devlet ödemek istemedi ama danıştay kararıyla ödemek zorunda kaldı. Oradaki gerekçe ise İmar Bankasının bono satma yetkisi olmadığı halde bono sattığını ve bunu BDDK'nin bildiğini ama önlemeye yönelik uygulama yapmamasıydı. Çok özel bir konu o.
Enparada ben de zaman zaman bunu yapıyorum.Faiz işlemiyor ama TEB için durum farklı. Dolar 5.15lere geldiğinde hızlı işlem olsundiye TEBteki esnek hesap limitinin tamamıyle dolar aldım, 10 dk sonra eft ile parayı gönderdim. Ay sonu 1 günlük faiz işletmişler. Aradım sebebini sordum bu limiti yatırım araçlarında kullanırsanız kâr doğabileceğinden faiz işletiyoruz dediler :)
Isbankasi'nda da ek hesap var, ama en az 1 günlük vade istiyor. Aynı gün içinde kullandığımız parayı yerine koyamıyoruz. Sırf bunun için enpara'ya başvurulabilir. Çok mantıklı geldi.
K R F
Kare 1.Değişken
-%0,07
T+1 alımlarda parayı nasıl değerlendiriyor peki enpara bu konuda önemli