Onmilyonlarca lotu var citinin. Açıkta kalmaz..
An itibariyle BofA 500 bine yakın lot satmış. Halaylık bir durum yok bence. Rallinin ittirmesi ile gidiyor sadece. Diğer kağıtlara göre hala çok geride..
Printable View
elbette çıkış citiden yapılıyor, böyle kurumlar takastakı stok miktarları müşterinin izniyle kullanıyor, ama nihayetinde bunları yerne koymak durumunda, kesinlikle böyle bir operasyon yaptığını söylenmiyorum. BOFA fonlar için alım satım yaptığı gibi trade amaçlı kendisi de işlem yapıyor, benim hissiyatım burada açık pozisyon açtığı şeklinde.
18.11.2021 tarihinde 39,96 TL - 40,30 TL fiyat aralığından (ortalama 40,1779 TL) 186.576 adet pay geri alınmış ve Şirketimizin sahip olduğu ARCLK payları 34.151.546 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %5,0540)
İki gündür kağıt düşüşe geçtiğinde şirket takoz görevi görüp alıma geçiyor.
bugün gene qnb ve bofa baş satıcı, tahtayı zayıf buldukları andan 3-5 kademe aşağı veriyorlar. amaç mal satmak değil, fiyatı aşağı sürmek, aylardır durum böyle. BOFA ve QNB, sağlam bir alıcı gelse diyorum ,,, bunları fena öperler ama şimdilik Arçelik dışında kimse yok.
O kadar doğru ifade etmişsin ki ortağım. Arçelik geri alım yapmasaydı buralarda asla olamazdık. Çünkü kağıda tamamen hakim olmuşlardı. 30-35 arasına 1 senedir sıkıştırmışlardı ve o hareketten kar ediyorlardı. Neyse ki arclk yönetimi bu oyunlarını bozdu. Arcelikten daha Sağlam alıcı daha güvenilir alıcı göremiyorum bu koşullarda. Bu geri alım, tahtayı kendi oyun alanına çeviren yabancının elini zayıflattı ya o bile yeter. Yoksa bu yamyamlar bizi daha çok üzerdi. Arclk en azından aldığı lotları sağlam bir alıcı gelmeden tahtayı öldürmek için kullanmaz.
Yarın bir gün bir fon ile anlaşır toptan devir eder belki ama şu an hala alım tarafında ve daha neredeyse bir bu kadar daha alabilir. Yeter ki ara ara ben buradayım haberiniz olsun mesajını vermeye devam etsin. Ama dediğin gibi başka bir alıcı daha çıkarsa ortaya toaso'nun yanında buluruz belki de kendimizi :)
Daha da önemlisi marjlarını düzeltsin ve karlılığını artırsın. Zaten su akıp yolunu bulacaktır.
Aynen güzel bir bilançonun önünde hiç bir set dayanmaz, qnb ve bofa da güçlü bilanço bekledikleri anda mutlaka yönlerini değiştireceklerdir. piyasa da genel olarak kağıda ilgi gösteriyor. ama uzun süredir piyasa arçeliği ucuz değerliyor. Şirket büyüyor, karlılığı koruyor geliştiriyor. ama çarpanlar diplerde. neyse ederini zamanla bulacaktır. WHİRPOOl ile stratejik ortaklık beni çok mutlu eder(ABD pazarı için) birde tüketici elektroniğinde yapılacak atılım(TV benzerlerinde güçlü değiliz)
haber çıkmadan söylemişiz ABD stratejik pazar, ortaklık lazım, birde whirpool öngörüsü tutarsa tamamdır. BOFA yı fena sıkıştırıyorlar ve tahtada doğru dürüst mal yok fena! şimdilik tüketici elektroniğinde bir gelişme yok ama umudumuzu kaybetmeyelim. İddialı bir şey daha söyleyim(yükselince söylemek kolay) Koç'un piyasa değeri en yüksek şirketi haline gelme ihtimalini seviyorum(hayal olmadan olmaz)
Arçelik diğer kağıtlara göre hala çok geride. Arçelik yatırımcısı da şu an dahi diğer kağıtlara göre zararda. Bu fiyatlar pişmanlıktan başka birşey değil.
Hangi kağıtlardan daha geri aynı arçelikten mi bahsediyoruz.Ek 27890
Redmi Note 4X cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ocak ayında da 32 liraydı. Yani 10 ayda kabaca yüzde 30 yapmış. Nisan ayında temettüsü düşmüş halde 35,50 yi gördü. Nisanda alan biri ise 6 ayda yüzde 18 yapmış.
ocak ayına göre Vestel 17, 50-30,50 TL (Yüzde 75) vesbe 4-7.45 TL yüzde 86, kardemir, Ereğli, tofaş, kardemir, şise , sasa, tav, pegasus, Cola, thy, tupraş vb. daha bir sürü var. Ocak ayı Fiyatlarına göre pek çoğu yüzde 50'den fazla yapmış.
Arclk de ocak ayı fiyatına göre %53 yapmıştır. Arclk'i 25 ocaktaki tepe fiyatına bakarak değerlendirip diğerlerini Ocak başındaki fiyatlarından itibaren hesaplamak haksızlık. Daha iyi olması gerekir dersiniz anlarım ama grafikler ortada. Arçelik şimdiye dek bu yıl kapanış itibariyle %53 yapmıştır.
31 Aralık kapanışı:
Arclk:28,46---43,62=%53
Sessiz buralar
geri alım programı açıklanan 1 Temmuz fiyat 29,90/8.68 USD kur= 3,44 USD. 5 aylık süre sonunda şirket sermayesinin yüzde 5 i kadar geri alım yapılmış, güncel fiyat 46/13.40 = 3,44 USD.
Geri alım artistik patinaj a dönmüş.
Ağırlıklı ortalama kurla baktığınızda arclk dolar bazında maalesef zararda!SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yani kendi hissesi yerine o günlerde aynı tl miktarlarıyla dolar alsaydı şu an %22 daha iyi getiri sağlayacaktı. SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yani kaba bi hesapla şirket, sermayenin yüzde beşini 32 TL ortalamayla satın aldı, ama dolar bazında hesaplarsak yaklaşık olarak 48 TL 'ye satın almış oldu. Şu anki fiyatıyla bile yüzde beşini satın alan şirket bile zararda. Hatta 28 TL ortalamadan yüksek fiyatta arçelik alan birisi bugünkü fiyat itibariyle dolar bazında zararda.
Kurların bu kadar hızlı yükselişine hisse senetleri yine de iyi tepki verdi bence.
Bakıyorum da 10 Kasımda başlattığım 3. çeyrek finansallarını baz alan yatırımlarım dolar bazında %2 geride kalmış.
Bu, olaya miyop bakarsak böyle. Yılbaşından itibaren ise 1-2 puan öne geçmişim.
Uzun döneme baktığımızda ise (8 sene), senelik %33 dolar bazında getiri var.
Kısa dönemde kurlara karşı dayak yemiş görünsek de muhtemeldir ki doğru seçim yapanların dolar bazında dahi yüzü gülecektir.
Fat lady henüz sahne almadı.
Bu arada bildiğimiz üzere arclk gelirilerinin %30'u yurtiçinden geliyor. %70 global pazarda rol alan bir şirkette olmak böyle bir dönem için çok da yanlış bir strateji değil gibi. Elbette her zaman için iyinin daha iyisi var.
Şu ana kadarki geri alımda fayda sağlayan şişecam gibi gözüküyor. Doları +10% oranında yenmiş durumda. Umarım koç grubu da benzer bir performans yakalarSM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2022 de muhtemel gelirlerin %25 i yurt içi %75 yurtdışı olacak, tahta bugünde iyiydi. Ünlü birkaç gündür etkili alıyor, umarım devam eder. arçelik buralardan biraz geri alım yapsa, çok iyi olacak yükselen piyasada geri alım çok etkili oluyor. Aralık ayında bilanço beklentlerini almaya başlarlar.
Arçelik yine tahvil ihracına çıkmış, varlık satışı yaptı, ayrıca yakın zamanda başka krediler aldı, hisse fiyatını yüksek tutma çabası var, bütün bunlar bana büyük bir satınalma veya stratejik işbirliğinin ön adımları gibi geliyor. Artı ceo nun açıklamaları(normalde belli şeyler olgunlaşmadan konuşmazlar) yazdıklarım tamamen tahminim duyuma dayanmıyor. Umarım gerçekleşir. dünyada ilk üçte olmak, koçun en büyük piyasa değerli şirketi olmayı beraberinde getirecek. Hayali bile güzel. Tabi ki yatırım tavsiyesi değil, kemdince sallıyorum.
Bugün ak yatırımın bir güzellik yapmasını çok istiyorum. Ak yatırımdan işlem yapan yabancıysa(buradan işlem yapan fon oldukça güçlü) istediği yere götürür. Hayale devam
Böyle günlerde can sıkıcı olan endeks kadar bile yükselememiş olması.
Ama olaya iyi tarafından bakalım bugün döviz düşüp Arçelik arttığı için döviz cinsi değer kazandı. Döviz bir süre yatay ve hafif aşağı seyretse hisse portföylerimiz döviz cinsi değer kazanacaklar.
Endeksin kısa bir süre içinde döviz cinsi olarak da harekete başlayacağını düşünüyorum. Bu bir miktar kurun geri gelmesi bir miktarda hisselerin değer kazanmasıyla olacak diye düşünüyorum.
Yabancı bir yatırımcı açısından baktığınızda aslında TL değerinin hiçbir önemi yok. Şirket yüzde 70 yurt dışıyla çalışıyor, yabancı ülkelerde tesis fabrika ve yatırımı var. Grafik vs de pek anlamam dolar bazlı bu çıkıyor. Elips içindeki bölge geri alımın başladığı yerler. Şubatta 5 dolar. Kur 10 liraya gerilese ancak o seviyeye gelecek.
TL bazlı baktığınızda tam tersi uçuk kaçık bir grafik ortaya çıkıyor. Yatırım tavsiyesi değildir. Al sat tut yorumu içermez.
https://imgyukle.com/i/kMBq9s
önümüzdeki yıl hasılatın en az yurt dışı pazardan gelecek, TL tedarik maliyetinin kurdaki artışı geçmesi riskli olabilir ki bu çok istisnai bazı girdilerde olabilir(mesela doğalgaz), genel olarak dış pazar canlı olduğu sürece kur artışı olumlu etkiler. Asıl katalizör yurt dışından gelecek yeni ortaklık ve satın almalar olacak. Amerika pazarına girmesi arçeliği başka boyuta taşır.
Önümüzdeki yıl için enflasyon, kur, faiz, alım gücü ve ekonomimiz için de çok ümit verici ve güzel vaatler duyuyoruz, ama artık gelecekte şöyle olacak böyle olacak şeklindeki değerlendirmeler takdir edersiniz ki bu ülke insanına maalesef hayal kırıklığından başka bir şey getirmiyor. Arçelik diğer kağıtlara göre çok geride. Yarın öbür gün 50'yi geçeceği açık ama bu ralli sırasında diğer alfa kağıtlar hergün yüzde üçer beşer artarken bizimkininki yüzde bir civarında çok yavaş ve olası bir düzeltme de hemen geri verdikleri için hiç güven vermiyor.
Sayın qie, uzun zamandır derinlikli izliyorum, son birkaç gündür hiç alıcı ve satıcı olmuyor, kademeler çok boş, bu nedenle hemen boş kademeleri alıp yukarı sürüyorlar, sonra da endeksteki bir geri çekilmeyi bahane edip aşağı sürerek gapı dolduruyorlar ve aşağılarda satıcıların gelmesini bekliyorlar. Diğer alfa kağıtlardan farkı bence şu: diğerleri ralli boyunca yukarı süre süre küçük yatırımcıları kazandırıp bir kısmını da yukselirken döke döke ilerlediler, Arçelikte ise sanki hala ky'yi dökme amacıyla sallamaya devam ediyorlar gibi geliyor. Ayrıca hala gün içi yabancı satışı devam ediyor.
Yalnız şunu özellikle belirtmek istiyorum: Arcelik'i 2 ay önce 30-32 liralardan alanlar için zaten sorun yok, onlar 2 ayda yüzde 50-60 gibi muhteşem bir kazanç yaptılar. Ama benim gibi daha uzun vade bekleyenler göz göre göre bir kaç kat kaçan kağıtlar karşısında külliyen zararda ve bu nedenle de kızgın. Eşim birikimleriyle dolar ve gram aldı, parasını hiç bir stres yaşamadan katladı, bense aynı sürede oransal olarak daha onun kazancına yaklasamadim bile. Ki hisse yatırımcısının ister istemez çektiği stres ve üzüntü falan ayrı zarar. Ha bundan sonra nolur derseniz, bence endekse bi kaza bela gelmezse Arçelik de muhtemelen 50-60'li seviyeleri geçer ama diğer kağıtların gerisinden gelir diye tahmin ediyorum, ya da tümden malda olduğum için öyle ümit ediyorum.