onlar , TL nin değer kazanma riskini büyük oranda hecişliyorlar. yatırımları oldukça renk içeriyor . her şeyden litıl litıl intu dı midıl.
Printable View
ben şahsım ve özbenliğim ( üçlü salto ) geçen sene 2020 de hatta 2019 da da yazmış olabilirim , bu sene de burada yazdım değil mi ? gırtlak dolusu bmw alır gibi , bir enstrümana boğazına kadar girilmez. Potpori yaparsın , riski dağıtmak için çeşitlendirme , yatırımlarındaki seçkilerde ters korelasyona önem verirsin. Sonracıma Gıdım gıdım margarinlersin düzenli alım yani , kâr hoş tatlı bir yüzdeye geldiğinde de satarsın. İster tek seferde sat, ister kademe kademe , hangisi daha karlı olur diye düşünme çünkü onu bilebilmenin imkanı yok , haaa ben şakkk diye satarım o enstürmanın hepsini belli bir yüzdeyi yakaladım mı. Hele kısa vadede, tam gıdım gıdım alırken bir enstürmanda anormal bir kar artışı olursa gıdımlamayı derhal keser , şakk diye o enstürmanı satarım. Sonra tekrar gıdım gıdım almaya başlarsın , para senin akıl senin, yol senin , fırsat senin , ne olacak ki. Böyle yaparsan % 30 döviz düşünce fazla hırpalanmaz portföyün , kertiğin overall un gene kendini toparlar kısa zamanda... Esas önemli olan hırs yapmayacaksın , aşırı çaba da ters tepki yapar. Hırs yaptın mı kısa vadede iyi para kazanmak için risk yönetiminde kesin hata yaparsın.
Rpd:-7.30, Opb:-12.60, Opl:-12.78, Fid:-11.31. Değişken fonları dogramışlar resmen. 2-3 aylık getiriler bir günde gitti.
Yeni DEM politikası fon yöneticisi bir kafadan mı çıktı diye şüpheleniyorum. Milletin dövizi toplayıp MB kendisi Bitcoin Yabancı Borsalarda yatırım yapacak. Kur artışında vatandaşa sadece kur farkını verecek, üste kalan getiriyi kendi kasasına atacak :)
Birileri sunlari duzeltsin ya......
https://i.hizliresim.com/bxh1z7g.png
Bu ne ya rezil ettiler iyice
Viop eksi 4.5
Bakkal dukkanina cevirdiler
Savasmi cikti mk
IPB , GZN , YZK daha niceleri hicbiri kacamamis. Ongorulemez bir durumdu. Kendimizi perisan etmeye uzulmeye gerek yok. Pazartesi aksamina kadar mantikli olani yapiyorduk. Her finansal okuryazarin yaptigi gibi. Gerci finansal okuryazar olmayan mehmet amca ayse teyze de altina yatirim yapiyordu. Onlarada yazik oldu.
Neyse fiyatlar yeterki dussun insanlarin alim gucu artsin , yasam sartlari yukselsin.
Yeni mevduat hesabinda dolari %30 dusurecek kadar ne var ben anlayamadim. Ulkede gercek enflasyon %50 , ilk ceyrekte %35 enflasyon beklentisi var ekonomistlerin.
Insanlar sanki yanlis anladi bu olayi %14 faiz alacagiz bir de dolar % 20 yukselirse onu alacagiz toplam %34 faiz diye anlamis olabilirler mi acaba diyorum ? Dun aksam aciklanan teblige gore sadece %20 alirlar.
Yatirim tavsiyesi degildir.
Daha Pazar akşamı ısrarla faizi düşüreceğini söylüyordu, Afrikalı çocukların önünde şov yapıyordu. Doları bilerek yükseltmek değil de nedir bu? Madem böyle bir çalışma vardı elinizde Pazartesi sabahı mı aklınıza geldi? Haftalardır açıklasaydınız.
Dolar yükselirken bu fonları alan insanlar, çifte kavrulmuş zararlar içerisindeler. Başka ülkelerde olsa hükümete ve şahsına tazminat davaları açarlar. Ama tabi burası son on yıldır muz cumhuriyeti.
Ayrıca hala oy yağdıran insanları düşündükçe doların düşmesine sevinmiyorum. Onların alım gücü artmasın efendim. Bütün bunları başımıza bela eden tiplerin niye alım gücü artsın? Kendi gerizekalılıklarını, cahilliklerini bütün bir ülkenin başına bela ettiler. Sadece hükümetin saçmalıklarını görmesine rağmen elinden bir şey gelmeyen garibanlar için üzülüyorum. Oy atanlar daha beter olsun diyeceğim de aynı gemideyiz maalesef.
IJA rüştünü ispatladı -0,83 getirmiş tebrikler
Dış borsalar toparlanmış gözüküyor. Buraya olumlu yansımaz mı?
Eurobond fonlar da dahil hepsi anlaşmış gibi %24 düşmüşler :)
Azimut çoklu varlık yabancı fon sanmış kendini herhalde. %8 kayıp nedir.
Yarı iletken fon ne oldu öyle 4bin kar vardı _900 zarar oldu
Fonlar çok kötü olmuş ana paranın bile yüzde 10 gitmiş resmen battık
Hehehe akaryakıta döviz ve hammadde indirimi/leri kadar ÖTV gelmiş. Bunlar düşerse ÖTV miktarı artıyor yükselir ise artmıyor. Halay çekmeye devam etsin Malatyalılar.
Bende de 5 bin zarar var.
Bu fonları hep azar azar ama sürekli almak (veya arada azaltmak lazım. Bir anda çok alınca boğazda kalıyorlar.
TGA nın durumu anlaşıldı iyice netleşti. yapabildikleri sadece borsadaki düşüşü yumuşatabilmek . hisse yoğunlar 5- 6 eksi yazdı mı bu fön yarısı kadar yazıyor zararı... eh bu da hisseye fönlar aracılığı ile yatırım yapmak isteyenler için aslında cazip gibi görünüyor. Niye ?
niyesi şu : uç bir örnekle izah edelim ( edelim efem ) ;
% 50 düşen bir mamülatın tekrar eski seviyesine gelebilmesi için % 100 artması gerekir.
senaryo : hisse yöğün fonlar % 50 düşse , TGA % 25 düşer mesela yani... Gıdım gıdım biriktirirken , biriktirmeye başladığın yerden kaybın daha az olur. Borsa toparladı mı hisse yoğunlar belki TGA yı dipten bakınca geçmiş görünür , hatta hisse yöğün biriktirenler daha karlı çıkabilir tga biriktirenlere göre , fekat tga yı tercih ederek ne yapmış oluyorsun ? riskini düşürüyorsun , işte bu değerli.
bizim cereyanlı iletkenli fonlar fena çökmüş %10 kar kaldı neyse buna şükür,hala yıllıkta %90 kar var sistemde
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=IPJ
OPB yi anlıyorum da OPL nasıl becermiş anlamadım, türevde fena yakalandı heralde. HYSF ler bu kadar düşmedi.
Döviz bazlı bakarsanız aynı yerdesiniz aslında. Uyduruyorum rakamları, Pazartesi gecesi Euro 20 TL idi ve sizin 100,000 TL'niz varsa 5,000 Euro birikim vardı. Bugün 75,000 TL'niz var ama Euro 15 TL. Yani hala 5,000 Euro sahibisiniz.
Pazartesi sabahı satış verip Salı günü alış verseydiniz ciddi kar vardı elbette ama onu şu ülkede kaç kişi öngörebilirdi?
fazla risk istemiyorum !! ve '' içinde yabancı borsalar da olan '' çoklu varlık fönlarına yatırım yapmak istiyorumcular ,
fibo hüsnü'nün FCV si risk değeri 2 !
http://www.fibaportfoy.com.tr/Fonlar...tay?FonKod=FCV
heyçhesbisiğ nin HPD su bunun da risk değeri 2 olması lazım. bu yıl güncelleme yapmamışlar , yatırımcı bilgi formunun kendi sitelerinde yayınlanan son tarihi 01 / 10 / 2021 ... ilginçtir tefastaki yatırımcı bilgi formunu güncellememişler , orada 2019 yılından kalmış , riski dört görünüyor. şimdi yatırımcı tefasttan bu HPD yi incelese orada yatırımcı bilgi formuna baksa riski 4 olarak görecek.
Akıl edip hsbc portföyün intersitenet ( internet ) sitesine girerse anca oradan fonu incelerken altta yatırımcı bilgi formunu görecek de orayı tıklayacak da inceleyecek de orada riski 2 olarak görecek. niye tefas güncel değil ? neden bizim işlerimizde ciddiyet azami seviyede değil , neden bu lakayıtlık ?
al buyur bu hsbc nin sitesindeki yatırımcı bilgi formu
https://www.hsbcportfoy.com.tr/mediu...nForm-2122.vsf
al buyur 2 , bu da tefastan ulaştığım sözüm ona güncel yatırımcı bilgi formu 21 / 11 / 2019 nuhu nebiden kalma
https://www.hsbcportfoy.com.tr/mediu...nForm-2122.vsf
laubalilikten hoşlanmam , disiplini severim risk yönetimine hayranım , o kadar !
Aslında dövizi gece yarısı aniden düşüren vatandaşlar değil, yüklü miktarda dövizi yüksekken piyasaya sürüp bol bol TL alanlar, ama bence yanlış yaptılar kuru yavaş yavaş düşürselerdi belki burda yabancı fonlarda kalanlarda satıp çıkacaktı, gece yarısı satamayan ayşe teyze zamanla satacaktı.Günlük %1-2 ile 10-15 günde düşürülecekti.
Şimdi ne oldu bu kadar ani düşüşten sonra satmak akıl karı değil diye millet malı elde tutuyor.
Bu arada RPD'yi de tebrik ediyorum, sanki hsyf gibi düşmüş.
Neyse üzülmeyin arkadaşlar bugün dolar 12.45 de kaldı bozan bozdu.%95 bozmadı.230 milyar dolar civarında dth vardı.En fazla 10 milyar dolar bozuldu.Bozmaz kimse çünkü güven yok Birgün 20 enflasyona karşı faiz indir,doların 18.00 olmasını seyret,yandaşların.18.00 den dolar bozmasını bekle haftalardır çalıştığın paketi sonradan açıkla madem böyle bir paket vardı.niye dolar 10.00 iken açıklamadılar.Eğer dolar 13.50-11.50 arasında stabil kalırsa 10.00 lara düşmezse yurt dışı etkisi ile de yabancı fonlar -%25 zararı kapatabilirler
Rpd tam bir yıkım olmuş, -7.3 nedir? Sen döviz artarken bu kadar artmadin ki? Pazartesi getirisi +2.5 du, sadece tahmini konuşuyorum. Dolar long arttirdilar pazartesi ve salı getiri bu seviyeye düştü.
Elimdeki değişken ve döviz içerikli fonlara şöyle bir bakayım hangileri sağlam durmuş dedim ama neredeyse hepsi rezalet, az riskli olan bir iki tanesi hariç, bir günde kârdan zarar 120 bin, ana paradan 20 bin. yaklaşık 2 aydır taşıma maliyeti de cabası. Ne anladım ben bu işten, tabi burada suç biraz da bende sürekli çıkışa aldanıp hiç kâr satışı yapmadım, hatta çıkarken ek alım yaptım.
Bundan sonra ne yapmak gerekiyor, döviz ve borsa fonlarından alıma devam mı etmeli yoksa satıp bir daha bulaşmamalı mı? Gerçi satsak ne olacak diğer türlü de parayı enflasyona eriteceğiz, kararsız kaldım iyice.
Azimut Çoklu Varlık da öyle. Kendini yabancı fon zannetmi hasbam
Banka ve döviz bürolarında inanılmaz bir al sat makası var , bankalarda 1.5 lira civarı, döviz büroları 3 lira civarı
ben bir esnek fönün (( değişken olacak ve esnek olacak fon sepeti fonları falan değil onlar konu dışı , konu sadece değişken olup da gerçekten hızla değişebilmesinin önü açık olan fonlarla ilgili ))) kısa vadede bir ayda mesela % 30 - 35 den fazla prim yaptıktan sonra , kazandığını tekrar geri vermesini kabul edemem. Bu kazançları koruyamamaktır. Bahanesi ne olursa olsun, yok öngörülemezmiş, yok aniden açıklanmış dövize endeksli mevduat kararı , falan filan şantirifinton. Bana ne , bana ne arkadaş bana ne bahanenden ? Sen işin matematiğine odaklanacaksın , bir ayda yüzde 30 dan fazla para kazandık fonda , bir kenara çekilelim , zaten dolar da durulmuyor bi kenarda duralım , hızlı bi şekilde portföylerimizdeki riskli varlıkları boşaltalım , sonra uzaktan piyasayı izleyelim falan filan şantirifinton demen lazım, eğer harbiden ! değişken esneksen , harbiden sözde değil uygulamada ! '' hızlı karar alabiliyorsan '' . konuşunca herkeş bi şeyler der ağız bu laf çıkar kolaylıkla , peki sonuç ?
Niye kazançları koruruz , kaybı önlemek için ! Fön yöneticileri işin içine o kadar giriyorlar akışa kendilerini o kadar kaptırıyorlar ki , bir durup uzaktan tecerrüd ( soyutlanma ) haline hızlıca geçip , yaşanan süreci muhakeme edemiyorlar. Buradaki süreçteki esas olgu ne ? Elde edilen karı nasıl koruruz olgusu !!!