Tvi yapisi geregi repaint yapar.
Bilanco rasyolari 3 ayda bir aciklandigi icin hata yapmaz onlarida teste tabi tutariz
Printable View
Yayinlandigi tarih baz alinmali yoksa 2 ay onceden gormus gibi hesap yapar
kafa karışıklığı her zaman olabilir. çünkü ben hiç program çalıştırmamıştım bu ilk oluyor. bu yüzden sistemi içselleştirene kadar çalışmaya devam edebilirim, ama başlarsam sıkıntı olmaz sanırım (tabi ALLAH büyük olaylardan korusun) bunu çok uzun süredir fiziki altın biriktirmemden biliyorum hala da devam ediyorum.
burada en büyük güvencem sizin 2014 yılı 11. aydan itibaren getirdiğini söylediğiniz yüzde 600 getiri oranı. zira programda bunu yakın (altında) bir oran söylüyor.
Sayın DRİZM bey,
Öncelikle size ve diğer forum üyelerine paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Topik başlangıçta oldukça heyecanlı ve ilginç bir şekilde başlamış iken son yorumlardan sonra sanırım biraz kafa karışıklığı ve soru işaretleri oluştu.
Biraz önce ben de 1 aylık olarak, deneme ve anlama amaçlı, queenstocka üye oldum.
Benim de kafamda tam yerleştiremediğim ve anlayamadığım kısımlar var.
Mümkünse aklıma geldikçe buradan sormak isterim.
Özellikle sizin portföyünüzü baz alarak şunu sormak istiyorum. (Tecrübenin backtest ten daha kıymetli olduğunu düşünerek)
1- Bilindiği gibi temettü ödemeleri, temettü oranları açıklandıktan aylar sonra olabiliyor. Bu arada sistem her 3 ayda bir, bazı hisseleri değiştirdiği için bu hisseler satılmış olabiliyor.
Bu durumda temettü ödemesi alamamış oluyorsunuz.
Sizin portföyünüzde aldığınız/yada alamadığınız temettü oranları/miktarları ne kadardır?
2- Her 3 aydaki bir hisse değişiklikleri nasıl oluyor? Soruyu açarsak, 5 hisseli bir portföyde, diyelim 2 hisse aynı kaldı, 3 hisse değişti. Bu 3 hisseden gelen parayı toplayıp yeni alacağınız hisseler için 3 e mi bölüyorsunuz, yoksa başka bir alım stratejisi mi uyguluyorsunuz?
3- Siz sanırım TV yanında başka kriterlerde uyguladığınızı söylemiştiniz. Diğer kriterleri çıkardığınızda, sizin portföyünüzdeki hisseler ile sadece TV kriteri ile tarama yaptığınızda hisselerin kaç tanesi uyuşuyor (Örn: 2014 den 2017 ye kadar toplamda 5 hisseden hesaplarsak, yılda 20 hisseden, toplamda 70 hisseden?). Ek olarak aynı zaman aralığında, yani sizin portföy başlangıç tarihinizden itibaren, sadece TV kriteri ile getiri ne kadar oluyor?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Cevaplayabilirseniz memnun olurum. Saygılarımla.
Sayın mabthera ;
öncelikle nickimi doğru yazdığınız, ikinci olarak da bu şekilde düşündüğünüz için tebriklerimi sunarım(gönderinizde belirginleştirdiğim bölüm).
1- Ben farklı bir formül uygulamak dışında 1. gönderimde ne yazdıysam aynen o şekilde uyguluyorum, bu kurallar içinde temettü tarihlerine dikkat etmek YOK. Eğer elimdeki hisse o dönemde temettü vermişse kurallar yine belli. kaçırdığım temettülerle ilgili bir bilgim yok, ama buna rağmen (eğer kayıp olarak görüyorsanız) elde ettiğim getiriyi zaten yazmıştım.
2- Hisse değişimi şöyle oluyor : Önce hisselerinizi satıyorsunuz, eklemek istediğiniz yeni paranız varsa ekleyip toplam paranızı portföy hisse sayısına bölüyor ve PARASAL OLARAK EŞİT alım yapıyorsunuz. Eğer 2 hisse aynı kaldıysa ki bu sık karşılaşacağınız bir durumdur, hisseleri satmış gibi toplam naktinizi hesaplayıp porföy hisse adedine bölüyorsunuz ve her hisseden parasal olarak eşit olacak şekilde alım yapıyorsunuz. Bu durumda bazen elinizdeki hisselerin en azından bir bölümünü satmanız ya da ekleme yapmanız gerekecektir. Önemli olan hisselerin PARASAL OLARAK EŞİT MİKTARDA SATIN ALINMASIDIR.
3- Tahmin edeceğiniz gibi, diğer kriterleri çıkardığımda zaten sadece TV kalıyor, o zaman da portföylerimiz tamamen uyuşuyor. Eğer 01.01.2014 başlangıç olarak alırsak, burada size tarif ettiğim modifiye formül %625 getiri sağlamıştı.
saygılarımla..
Su anki kapanışa göre, sistemde olmasi gereken hisseler bunlar.
GYO ve Çimento hariç.
Hisse seçimi acısından doğru bir dönem, çünkü mali tablolar geldi, fiyatlamalar yapıldı.
3 ay sonra ilk sonuclari test edebiliriz.
Bana göre hisse secimi icin en dogru zaman ceyrek sonlari bu arada.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...581aa3ba10.jpg
Sent from my SM-N920C using Tapatalk
Dogrudur hocam, is yatirim sitesinden nakit temettü / fiyat yaptım.
Sent from my SM-N920C using Tapatalk
Sayın DRİZM,
Degerli bilgiler için teşekkürler öncelikle.
Merak ettigim bir konu var cevaplarsanız sevinirim.
TV oranı hesaplanırken tv nin yuksek olması kadar bu tv nereden geldiği de önemli degil mi? Mesela gsdho iştirak satışından gelen karla bir defaya mahsus yüksek bir temettü verdi diye bu listeye girebiliyor mu?
Yani esas faaliyet karından gelen karla tv nin yüksek olmasi daha onemli degil mi yoksa karın nereden geldiği onemli degil mi?
SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ilk formüle formülün en sade en ilkel haline bağlı kalırsan alacaksın. ama kendine göre formülde düzetme yaparsan kriterlerini değiştirirsen almaya da bilirsin.
Sayın topik okurları ;
sevdiklerinizle nice bayramlar dilerim. Bayramınız kutlu olsun.
www.formulanaliz.com
Herkesin bayramı mübarek olsun
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Herkese iyi bayramlar.
Bugün programı biraz karıştırma fırsatım oldu.
Şöyle bir sorunla karşılaştım.
Biliyorsunuz programda birden fazla portföy yapma seçeneği var.
Üst sınır nedir bilmiyorum ama ben 20-15-10-5-2 ve 1 adet portföy oluşturup bunları karşılaştırdım.
diyelim 10 adet portföy oluşturdum. Bunlardan en yüksek getiriyi Portföy 1 değilde başka bir portföy de olabiliyor.
Örn: ŞUBAT 2016- AĞUSTOS 2017 tv >3 E GÖRE--- Endekse Göreceli (%)
Portföy-1 68.82
Portföy-2 47.82
Portföy-3 47.82
Portföy-4 -6.89
Portföy-5 4.62
Portföy-6 14,37
Portföy-7 46,66
Portföy-8 86.49
Portföy-9 11,20
Portföy-10 -20.90
Görüldüğü üzere en iyi portföy getirisi "Portföy 7 " de olmuş
Eğer 10 portföy değilde sadece tek bir portföy seçip analiz edince "Portföy1 " olarak geliyor.. (Aynı hisse senetleri seçiliyor).
Bu durumda akla şu geliyor:
Eğer tek bir portföy seçip alım yapacaksak "Sistem ya düşük getirili hisse senetlerini seçerse?".
Bunun için sanırım çoklu portföy seçildiğinde sistem neye göre hisse seçtiğini bilmemiz gerekiyor.
Acaba bunu bilen var mıdır (Sayın DRİZM ?)
Yada öğrenebilir miyiz?
Ek: diyelim uzun süreli (2005-2017 gibi) test yapınca ilk 5 yada 6 yıl Portföy 1 dışındakiler getiri açısından önde olsalar bile daha sonra "Portföy1 " diğerlerine yetişip hepsini geçiyor. Böyle de bir durum gözlemledim!!!
Aslinda sectiginiz yontenler mukemmel calisiyorsa.
Portfoy 1 in yuksek cikmasi gerekmiyormu.
Sonucta en ler portfoy 1 de yer aliyor yazdigimiz formule gore
Sayın mabthera;
Benim daha önce anlatmaya çalıştığım bir konunun “ canlı örneğini” vermişsiniz.
Önce sorularınıza bir bakalım :
1 - Formül yatırımı EN ÇOK GETİRİYİ GARANTİ ETMEZ, biz seçtiğimiz kriterlere göre oluşturduğumuz portföylerle uzun vadede tatmin edici bir getiri hedefleriz. Max. Getirili hisseleri bulmak sizin yazacağınız formüle bağlıdır. Ama amacınız uzun vadede yüksek getiri olmalıdır.
Yüksek getirili hisseleri bulmak ÇOK ÇALIŞMAK GEREKTİRİR ; mesela aşağıdaki linke bir bakın :
http://www.hisse.net/topluluk/showth...=6549&page=106 846 nolu gönderideki gibi hisse analizi gerektirir (temel analiz ile) + alım-satım zamanlaması için teknik analiz gerektirir. (Ben ilgili analiz i yaparken ayıracağım toplam zaman süresini ancak 3-4 yılda yatırımlarımı planlarken harcıyorum).
Formül yatırımını YALNIZ GETİRİ ODAKLI OLARAK DÜŞÜNMEK, ASIL ÖNEMLİ OLAN DİĞER YARARLARINI GÖZ ARDI ETMENİZE NEDEN OLMASIN.
2 - Eğer 10 hisselik tek portföy oluşturmak isteseydiniz program istediğiniz kriterlere göre saptadığı İLK 10 HİSSEYİ portföyünüze dahil edecekti. FAKAT tahmin edeceğiniz gibi her zaman kriterlere en iyi uyan hisse (portföyün 1. Hissesi) EN İYİ GETİRİYİ SAĞLAMAZ; en iyi getiri bazen 3. Bazen 5. Bazen 9. Hisseden elde edilir. Bu nedenle Eğer aynı formülle seçilen hisseleri 10 farklı portföye dağıtırsanız aynen bunu görürsünüz ; nitekim sizin test için saptadığınız tarihler arasında en çok kazandıran hisseler 1. ve 8. Portföye dahil olmuştur.
Geldik önemli noktaya : Şimdi siz elde ettiğiniz getiri oranlarına bakarak “8.portföy iyi getirmiş, ben kendi formülümü bu şekilde uygulayıp bundan sonra sadece 8. Portföye dahil hisseleri alayım daha çok kazanayım” DİYEMEZSİNİZ.
NİYE ?
ÇÜNKÜ YAPTIĞINIZ TEST 6-7 ALIM SATIM DÖNEMİNİ KAPSIYOR. Oysa bu analizinizin “istatistiksel olarak anlamlı” VE DAHA DA ÖNEMLİSİ GÜVENİLİR OLMASI İÇİN en az 36 örnekten oluşması gerekir ; nitekim alttaki ek kısmında sizin de belirttiğiniz gibi, örnek sayınız 36 ve üzerine çıkınca gerçek sonuçlar kendini göstermektedir. Sizin elde ettiğiniz sonuçlar verdiğiniz tarihler arasında yaşanan geçici bir durumdur ; önemli olan uzun vadeli sonuçlardır.
36 örnek sayısı bu nedenle ÇOK ÖNEMLİDİR , bu sayı altında örnek içeren testlerde (özellikle 6-8,10 örnekli) elde edilen sonuçlara GÜVENEMEZSİNİZ ; çünkü bulduğunuz getirilerin gelecekte SAPMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEKTİR.
Yine aynı nedenlerle “programı 1-2 yıl deneyerek karar vermek” max. 8 veriyle sonuca varmanıza neden olur ki elde ettiğiniz sonuç ne olursa olsun KISA VADELİ ANOMALİDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR.
Bence yukarıda da örneklediğim üzere, "bir fikrim olsun" diyerek yapılan bu işlem aslında hiçbir anlam ifade etmez.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için çok teşekkür ederim sayın DRİZM.
Kafamdaki soru işaretlerinin birçoğu aydınlandı.
Ancak yatırım yapma konusunda henüz tam olarak karar veremedim.
Bunun nedeni olarakta sanırım bu "formüle dayalı yatırım" fikrinin "uzun süreli olduğu" fikrine kendimi alıştırmam gerekiyor.
Öbür türlü (teknik analiz, tüyo, arkadaşın söylediği, twitter üstadından duyduğumuz vs) hisse alımlarında uzun süre beklemeyi planlamadığımız için AL tuşuna daha kolay basabiliyoruz.
Burda ise gerçek getiriyi görebilmek için AL tuşuna bastığımız andan itibaren en az 5-10 yıl bu sistem içinde kalmak kararlılığına sahip olmamız gerekiyor.
Bu da sanırım yatırımcı psikolojisi....
"Formül yatırımını YALNIZ GETİRİ ODAKLI OLARAK DÜŞÜNMEK, ASIL ÖNEMLİ OLAN DİĞER YARARLARINI GÖZ ARDI ETMENİZE NEDEN OLMASIN." demişsiniz ki kesinlikle katılıyorum. Ben ve eminimki burdaki birçok katılımcının asıl işi borsa olmadığından, gün içinde sürekli ekran başında olmadan, her gelen bilanço, faaliyet raporu, haber vs gibi şeyleri çok da takip etmeden yatırım yapmak önemli olsa gerekir.
Bende, uzun süredir UVY konusunu araştırmakta, fakat nasıl yapacağıma karar veremiyordum.
Umarım bu sefer UVY fikrini ve nasıl yapacağım sorularını çözüp başlayabilirim...
http://www.hisse.net/topluluk/showth...242#post880242
Hisse yarışmamız bayramda da açık alalım haftalık tahminlerinizi
iyi bayramlar
Bundan sonra şimdi aklıma gelen sorular için önerilerinizi almak isterim:
1- Portföy seçip yatırıma başlama kararı verdim diyelim.
Ben tek bir kriter (TV>3) ve "6 hisse" ve "Tüm hisse senetleri " ile başlamayı planlıyorum. Hisse bulma işine nasıl başlamam gerekir.
Örn: 1 Ocak 2005 den 31 ağustos 2017 ye portföy oluşturup Ağustos ayı için önerilen hisseler ile başlamalıyım.
Yoksa başka tarih aralığı mı seçmeliyim.
Ya da "Portföy oluştur" sekmesinden bugünün tarihini girip "portföye dahil olabilecek hisseler" i mi bulmalıyım?
(NOT: İki yöntemi de denedim, bazı hisseler aynı ama farklı hisseler de var)
2- Diyelim 3 yıl sonra portföy büyüdü ve başlangıçta imkb-tüm seçili olduğu için önerilen hisseler sığ olmaya başladı. Bu durumda imkb-100 e geçmeli miyim. Geçersem portföyün gerçek anlamda oluşabilecek değerinden vazgeçmiş, sanki sıfırdan başlamış gibi mi olurum?
Bu duruma düşmemek için başlangıçta imkb-100 ile mi başlamamı önerirsiniz.
3- Şimdiden bunu sormak belki saçma gelebilir ama özellikle sayın DRİZM'in tecrübelerine göre de özellikle 2-3 yıldan sonra getiri katlanarak artma eğiliminde. 2-3 yıl sonra portföy büyüklüğü 6-10 kat arttığında sistemden KAR-AL şeklinde (KAR'ın %50 si gibi falan) çıkış yapmak mantıklı mıdır? Çünkü, kazanç, idare edemeyeceğimiz düzeylere ulaşacak gibi gözükmekte...
4- Herkes 2018, bilemediniz 2019 yılı global bir kriz beklentisi içinde. Birde bunu üzerine kapitalizmin genel döngüsel krizlerini eklerseniz sonuçta bu öngörülebilir bir durum.
Bu sebeple yatırıma başlamak için bugünleri nasıl görüyorsunuz?
Yada sermayenin bir kısmı ile başlayıp (%25 gibi) sonrasında kademeli alış mı yapmak (Her 3 ayda bir %25 yada başka bir seçenek?) mantıklıdır?
Bildigim kadarı ile Queenstock programının veritabanı 2005 yılından başlıyor.
Öğrenmek açısından soruyorum.
2005 yılından günümüzde özgürce seçtiğimiz kriterler ile yüksek kazanç oranı tutturmak yeterli mi?
Yoksa sabit olmazsa olmaz kriterler söz konusu mu?
Yüksek kazanç oranı yakalamak yeterliyse, kesinlikle kısa vade de başarı amaçlamayan bir mantık ve psikoloji oluşturmak gerekebilir gibi düşünüyorum. :)
https://resmim.net/f/O8SFls.jpg
Drizm hocanin yazilarinibaksaniz faydali olur kanimca.
Sistem burada belli aralıkta, belli kriterlere göre alım-satım yapılması üzerinden yürüyor.
Borsadaki analizlerin büyük bir kısmında olduğu gibi burada da "geçmişe bakarak geleceği tahmin analizi" olarak düşünülebilir.
Belli kriterlere göre geçmişi backtest yapıyorsunuz (Yalnız burada bir repaint durumu olabileceği geçmiş sayfalarda konuşuldu. Okumanızı öneririm) ve gelecekte de böyle olabileceğini düşünüyorsunuz.
Program girdiğiniz kriterlere göre bulunduğunuz anda test yapıp hisse seçiyor ve sizde yatırım yapıp bekliyorsunuz. Belirlediğiniz aralıkta da (1-3-6 ay vs gibi) alım-satım yapıyorsunuz.
Kısa vadede başarı pek olası gözükmüyor. Geçmişte uzun vadede başarı müthiş. Ancak ne kadar yatırımcı bu vadeye ulaşır, ne kadarı disiplinle bunu uygulayabilir, yada geçmişte oldu diye gelecekte bu olur mu , bunların kısmen belirsiz şeyler.
Ancak sayın DRİZM'in de belirttiği gibi 36 veri ile istatistik yapılınca daha olası sonuçlar alınması ve bunun da gelecekte olma olasılığı yüksek.
İyi çalışmalar.
üstat bir şey soracam PORTFÖYÜN AYARLARINDAN 3 AYLIK SEÇMEMİZE RAĞMEN NEDEN AYLIK GÖSTERİYOR. [IMG]https://i.hizliresim.com/DdzGql.png[/IMG]
Sanırım portföy yöneticileri aylık performanslarla daha ilgililer, zira programın asıl kullanıcıları onlar.
Önemli uyarı : LÜTFEN TESTLERİNİZDE YAYINLANMA DÖNEMİNE GÖRE KULLANIN.
Programda 1988 e kadar veriler var aslında ama 40 verilik set anlamlı sonuçlar üretmek açısından yeterli görülmüş diye düşünüyorum. 2005 öncesi testleri "hesap dönemi" seçerek yapabilirsiniz ama bu sonuçlar yanıltıcıdır;ancak belli bir iskonto yaparak tahminlerinizde kullanabilirsiniz.
Sistemle yatırımın amacı uzun vadede kazanmaktır. Yüksek getirili bir formül seçmek 2. plandadır; olmazsa olmaz asıl kriterler ise şunlardır :
1-İYİMSERLİK
2-SABIR
DİSİPLİN bunlar olmadan formül HİÇ BİR ŞEYDİR.
Bu sistemin mantığı ve psikolojisi için ;
http://www.formulanaliz.com/2017/08/15/trend-takipcisi/ Kitapta teknik analiz formüllerini bizim prensiplerimizle uygulayanların felsefelerini, düşünme tarzlarını okumak ufkunuzu açacaktır diye düşünüyorum.
Sayın DRİZM ,
Yaptığınız iş için kendi adıma teşekkür ederim . İnsanları oradan oraya savurmak yerine en kötüsünü bile düşünecek olursak bir sisteme dahil etmeye çalışıyorsunuz . Ve de para kazanmak için yatırım yapmalarını gösteriyorsunuz . (Aylık ücreti olan bir program kullanmak bence bir yatırımdır .)
Üstteki mesajlarda repaint uygulaması üzerinde durulmuş. Siz de bu sistemi 2014 yılından beri kullandığınızı ve %625 lik bir getiri elde ettiğinizi söylediniz . Ben ne ekstre ne de başka bir şey isteyeceğim çünkü o sizin özeliniz.
Benim sizden bir ricam olacaktı (belki yukarda verdiniz ama ben kaçırdım ). Siz yatırıma başladığınız tarihten itibaren quennstock programı ile backtest yapıp ve sonuç ne çıkıyor bunu yazabilir misiniz ? Bakalım yüzde kaçlık bir fark olusacak .
Eğer arada çok büyük bir fark yoksa bu repaint olayı gözardı edilebilinir .
Teşekkürler .
Merhabalar,
Queenstock programı bu tarz bir yatırım için oldukça uygun ve ucuz.
Ve bizde bu yatırımı yaparsak iyi bir getiri için en az 8-10 yıl süresince uygulamak gerekiyor.
Diyelim yatırıma başladık ve 3 yıl sonra Queenstock programı kapandı, iptal edildi, battı, üretimi durduruldu, fiyatı arttı vs vs...
Yani özetle artık programı kullanamayacak durum oluşursa ne yapacağız?
Bunun için aynı işlemin manuel olanını da yapmamız gerekiyor. Bunun içinde hem veriye hem bilgiye ihtiyacımız var.
Bankaların ve aracı kurumlardan veri bir şekilde alınabilir. Ancak bu veriyi kullanmak için bilgi gerekiyor.
Benim gibi "borsa cahili" arkadaşlar için kullanmayı düşündüğümüz tek bir veri olan TV konusunda en başta Sayın DRİZM olmak üzere buradaki bilgili ve deneyimli arkadaşlara birkaç sorum olacak.
1- TV formülü 2 şekilde hesaplanıyor. Ama biz burada, okuduklarımdan yanlış anlamadıysam "Hisse başı verilen temettü/hisse fiyatı " formülünü kullanıyoruz.
Sistem her 3 ayda bir bu formülü uygulayarak hisseleri sıralıyor ve bize portföy oluşturuyor. Biz manuel olarak yaparken temettü miktarını temettü KAP da açıklandığı tarih mi, dağıtıldığı tarihi mi alacağız. Çünkü arada oldukça fark var.
2- Açıklanan temettü miktarı bir sonraki açıklanan zamana kadar aynı kalacak, sadece hisse fiyatı değişecek ve bu yüzden TV oranı her seferinde değişecek. Değil mi?
3-Portföy oluştururken bazı sektörlerin çıkarılması (finans, leasing, GYO, banka vs..) sadece TV kullanılacaksa anlamlı mıdır?
4- Temel analiz konusunu iyi bilenlerden ricam: Ek olarak F/K oranının da kullanılmasının artı/eksisi olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
sistem dağıtıldıgı tarihi baz alır aksi takdirde bütün şirketlerin kap haberlerini tarayacak bir algoritma yazılmalı ki bu okadar kolay değil. sizde dağıtıldıktan sonra hbk yı hesaplamalısınız.
2-evet her seferınde değişecek.
3-Bence anlamlı olmayabilir ama bildiginiz kötü sektorler varsa kullanmamak anlamlı.
4-artısıda olabilir eksiside. Bunu buradan anlayabilmek oldukça güç.