WTI'nın 69-70'leri görme ihtimali var. Bir süre daha düşüş beklemek iyi olabilir. Hatta resesyon söylemlerinin havada uçuştuğu şu dönemde emtiaların tamamından bir süreliğine çıkmak iyi olabilir.
Printable View
resesyon olursa , ne hisseden , ne emtiadan , ne de fondan para kazanabilirsin azizim ,(özür siz bayansınız sanırım rumuza dikkat etmeden yazmışım), azizem olarak değiştiriyorum (bu seferde bir erkeğe azizim desen saygı ifadesidir ama bayana azizem desen azar bile işitebilirsin zor durumda kaldım) alayı yer bitirir parayı
Emtia fonları 1 ileri 1 geri yapıyor, hatta 2 geri yapıyor. emtia fonları ile ilgili görüşleriniz nasıl? Bir de gümüş ve gümüş sepet fonları ile ilgili görüşünüz nasıl? Bayağıdır kötü durumda olunca, artık yukarı harekete başlar mı ki yavaştan?
höstat möstat anlamam, 2 adam tanırım... 1- Serkan Çelik, 2- Selçuk Gönençler... ilkini hem teknik hem temel, ikincisini de teknik anlamda bütün borsacılar bence takip etmeli... bu ikilinin her dediği yüzde 100 olmasa da yüzde 90 isabetli oluyor.
@SrKCLK
@xtraderx_
Fonun adı , ZBF Akbankın fonu
portföyünde yüklü miktarda hepsiburada ve matriks hissesi var
Matriks tam 7 kere üst üste taban yiyerek kapattı , yarın da muhtemelen 8 olur , hepsiburada yanlış hatırlamıyorsam bu senenin başlarında ABD nasdaq da 12 dolardan halka arz oldu o gün bu gündür düşüyor şu an 1 doların altında
şimdi sormak lazım bu fon yöneticisinin özel bir çıkarı yoksa bu 2 hisse de ne işi olabilir ?
Eğer art niyeti yoksa bu işi bilmiyordur , art niyeti varsa zaten suç işliyordur , her iki durumda da kapı dışarı olmayı hak ediyor
Bu tür vasıfsız insanları devlet sektöründe çok gördüm ,Ama milletin sesi çıkmayınca özel sektöre de sirayet etmişlar
İslam Memiş isimli bir analist var , bazı basın organları ne derse çıkıyor diye sürekli parlatıyorlar , açın bakın youtube videolarına 3 ay önceden başlamış gümüşü 26 yukarısını almam ama aşağısını kademeli olarak alırım diyor , sonraki videolarına bakın adam önce diyor ki , aldın bir emtiayı hemen para kazanmayınca olmaz falan diyorsan bu işi bilmiyorsundur git faize yatır paranı diye güzelce fırça atıyor üzerinden para kazandığı takipçilerine (bu vatandaşın ,youtube ve twiter hesapları yoruma kapalıdır hem de hesap kilitlidir)
gümüş bu ara düşmeye devam ediyor tabi sonraki videoya bakıyorsun kademeli toplamaya devam edin diyor ben de alıyorum falan da filan
Netice de uzatmayım son videolarına bakıyorsun siz diyor gümüşü ekranda bilmem kaç görüyorsunuz ama ,ben kapalı çarşıdan ucuza alıyorum (vallahi böyle diyor)
ve bu adam çok izlenen geçim kaynağı da muhtemelen youtuba kanalından aldığı video paralarıdır ama gerçekten gümüşe yatırdıysa bu paraları gitti onlar:)
Şimdi , gümüş biraz hareketlenirse hah ben demiştim diyecek, malum basın medya yine bildi diyecekler
La adamın parası 3 ayda hem gümüşten , hem de enflasyondan erimiş bitmiş zaten
Bunu niye anlattım , videolarında hangi emtia hangi şartlarda yükselir /düşer bahsetmiyor , laf salatası yapıyor
Önemli olan kısım bir emtia niye yükselir niye düşer sebebini bulabilmektir
neyse uzatmayalım
Uzun süredir AES yatırımcısı olarak bendeki bilgileri paylaşmak istedim. Biden Hükümeti seçim öncesi enflasyonu düşürmek için tüm silahlarını çekiyor. Enerji ve petrol burada en önemli kalem. Opec ve araplar arz kısıntısı der demez Amerika petrol fonlarını zararınada olsa sattı deniyor. Ayrıca piyasada foreks ve varant dahil tüm uzun stopları patlattılar. Çok deli bir plan yoksa en azından Eylül sonuna doğru 100-105 bandını görmesi beklenir. Bu kadar gap olması ayrı mevzu. İran anlaşması olmayacağı neredeyse kesin ama ne zaman açıklanır? Bekleyip göreceğiz.
Mesele de onu bulabilmekte. Şu an ne düşük kaldıysa ya da son 3 aydır 6 aydır patenaj çektiyse onlara gidiyor aklım. Ufak ufak euro atıyorum kenara tabi ne kadar daha düşeceği belli değil, parça parça altın, yabancı hisse fonları tatsızken acaba diyorum parça parça, emtiyalar falan. İnsan ne halt edeceğini şaşırıyor... Tlyle hisse bazlı bir şeyler yapmazsan getiri az, arsa falan desen uçtu. Nasıl bir döneme girdiysek artık, her halukarda öpüyorlar
Mevcut fonlar
AES ( uzun süreli değil , ikinci baskı ilkinde 20 günde %10 gelir elde edince çıkmıştım tekrar girdim ) şimdi biraz uğraştıracak gibi
resesyon harici petrol fazla düşmez düşüncesindeyim
GUM ( yüklü değil, şartlar olgunlaşırsa biraz daha ilave edilebilir) şimdilik az da olsa zararda
YJH , YARINKİ GETİRİ İLE BAŞA BAŞ
ZBF , yukarıda bahsettiğim fon , yarınki getiriyi hepsi burada ve matriks hissesi epey düşürecek ,
Bunların hiç birisi 1 ay vadeyi geçmiyor ama enflasyonu düşünürsek alayı zararda tabi
aylık %10 u geçen getiri olursa satarım , istikbal gördüğüm fona ekleme yaparım
fon olayını bu dönemde al yat olarak görmüyorum
ABD ve Avrupa resesyona girerse dünya girer işte o zaman fon işine elveda derim
pişman olduğum sadece ZBF fonu zararda olmasam satardım , kimseye de tavsiye etmem
yarın matriks tavan yapar vs işler değişir ama bana göre yine de çok kötü yönetilen bir fon
DBA var bir de uykuda olan bir fon olduğu için unutmuşum , güya risk puanı 6 mı 7 di mi neyse 10 gündür oturan boğa gibi yerinden gıpraşmıyor
AES konusunda dikkatimi paylaşan bir konuyuda paylaşmak isterim. Yurtdışında piyasaların kapalı olduğu yani bizim işlem yapamadığımız günlerde o sınırlı saat aralığında petrolü çok sert düşürüyorlar. En son Amerika şükran gününde yüzde 10 düşmüştü. 29 Ağustos İngiltere kapalı olduğu için ben o gün satamadım aynı şekilde yüzde 10 düşürdüler. Kasa kazanır gibi bir durum.
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum bir suudi yetkili şöyle bir anlamlı cümle kurmuştu : petrolü bizler üretip (üretmiyordur tabi) satıyoruz ama bizden çok para kazananlar petrol fonu Spekülatörleridir demişti
Bugün petrolün bu kadar düşmesinin doğru dürüst sebebi yoktur , (çinin ikide bir covid dolayısıyla manyak manyak kapanmaya gitmesinin haricinde)
Dün WTI 90 I GEÇMİŞTİ ŞU AN 82 değişen ne oldu ki ?
Söyledikleriniz doğru şeyler size katılıyorum Sayın Germiyan. Bunun yanında Spot piyasa fiziki teslim kontrat fiyatları ile de çok farklı fiyatlar. İyi haber , kötü haber olayını işlerine geldiği gibi spekülatif kullanıyorlar. Geçen sene gene Eylülde 20 dolar düşürüp sonra 40 dolar yukarı gidip savaş haberiyle 140 dolara çıkarmışlardı.
şöyle bir durum var , ben hisseciyim , fon olayına son 3-4 aydır takılıyorum , dolayısıyla hisse senedi alıp satmakla , fon alıp satmanın pisikolojisi farklıdır
hisse senedinde zarar ettiğinde yerine göre racona göre kol kesme olayına girersin , girmezsen kolla kalmazlar bacakta gider
(hisse senedinde de yıllarca bekleyen uzun yatırımcılar var bazılarında gerçekten mükemmel kazanç elde etmişlerdir , bazılarında da paraları buhar olmuştur)
ama fon müşterisi öyle değil zararda da olsa beklerim düşüncesi hakim
Netice de emekli birisiyim , bu benim için büyüklere oyuncak gibi geliyor , ilk zamanlar 3-5 gün zarar ettim mi moralim bozulup panik oluyordum... zamanla kazançta kalmaya da , zarardan çıkmaya da alışıyorsun
bence önemli olan da bu zarardayken kafaya takmayacaksın , kazançtayken de ben neymişim abi demiyeceksin
oyun gibi göreceksin , böyle düşünüyorum
Petrolle ilgili bilimsel analizler sonucu olumsuz bir hissiyat uyansa zarar bakmam satar çıkarım
Belkide yanlış düşünüyorum ama strateji bu
3 bira içince çenem açıldı , son bir şeyler yazıp çıkayım , borsa da olsun , fonda emtiada kısacası finans dünyasında ..
en çok gıcık kaptığım tipler grafik manyaklarıdır , bunlar da kendi aralarında bölümlere ayrılır
ilki gerçekten salak tiplerdir inanırlar
ikincisi la adam yılların borsacısı bir bildiği vardır diye inanma eğiliminde olanlar
üçüncüsü de grafik işinden para kazananlardır
ilk borsayla haşır neşir olduğum da , ortama girince herkes te bir grafik furyası
meşhur Halil Reçberin , Ahmet Mergenin ağzına bakıyoruz ne grafik çizecek diye (ben ikinci şıktaydım yarı salak yani)
sonradan bakıyorsun ki grafik işi KOCA BİR YALANDIR , bu işten ekmek yiyenler bile( ücretli kursunu verip kitaplar yazanlar) grafik falan sallamazlar )
grafik denilen şey bir hissenin, emtianın her neyse trendine bakmak için işe yarar , fibonacci , bayrak flama , obo ,tobo vs kuşlu sitede çok takipçili birileri bunları diyorsa emin olun size malı yükleyecektir
Bunların alayını isim isim ve ruhlarını bilirim
Hemen hemen hepsi para cezası almıştır ama birisi hariç hala aynı şeyleri yapıyorlar az para değil 3-5 milyon tl
Bilemediğim ise bu ******lar bu parayı ödüyorlarsa nasıl aynı yollarında devam edebiliyorlar
Bence ödemiyorlar (uzlaşıyorlar mı ,hellaleşiyorlar mı bilmiyorum) ama ödemiyorlar , 3-5 milyon tl ödeyen birisi aynı hatayı yapmaz
Sevgili Germiyan, isim bayan ismini çağrıştırsa da bayım. :) Sıkıntı yok. Emtialar derken aslında çık genel yazmışım. Sadece sanayi metalleri ve enerjiyi kastetmiştim. Resesyonda kıymetli madenler genelde yükseliş sağlıyor. Gıdanın da temel gider olması nedeniyle en az etkileneceğini düşünüyorum.
Yani nasıl bir piyasa dönemine denk geldik anlamadım, hisse yoğunlar dışındaki bütün fonlar aylardır yerinde sayıyor veya zararda, hisse yoğunlara da düzeltme gelecek diye cesaret edip fazla giremedik, emtia, altın, gümüş, döviz fonu, yabancı fon, ne varsa satıp sağlam bir düzetme olursa hisse yoğunlara gireyim diyorum başka türlü olmayacak herhalde.
Elimdeki BİST fonlardan bir süre çıkıp düzeltme gelirse alttan tekrar girmeyi düşünüyorum ama parayı nerede tutacağımı bulamadım. Döviz desek makası, vergisi, baskılanması derken zarar yazıyor. Para piyasası, mevduat vb zaten malum. Altın, gümüş belirsiz.
Hisse yoğunlardan çıkış yapan arkadaşlar, parayı nerede değerlendiriyorsunuz?
ZBF deki matriks hissesi (bu fonda yüklü miktarda bu hisse var, bu gün 1.43 getiri yaptı bu hisse olmasa , en az 20 puan daha yukarı gelirdi ) 7 gün üst üste taban olmuştu , sabah serbest alım gönderdim taban açtı , tavana gitti
hisse brüt takasta inşallah bozmaz
intikam bazen iyi duygular oluşturuyor:)
+++++++++
malesef üçüncü ihtimal, yani siz fon getirilerine bakmayı bilmiyorsunuz. fonlara yatırım yaparken bist endeksini geçip geçmemesine göre karar vermelisiniz. tacirlerin yıllık yüzde 108 getiri sağladığını yazıyorsunuz ama sadece xu100 endeksine pasif olarak yatırım yapan deniz portföy bist100 endeksi fonu dahi yıllık yüzde 136 getiri sağlamış. tefaşın amacı, bütün fonları katagorelerine göre inceleyerek daha başarılı olanları bulabilmek. herkesin bildiği nnf fonunun yıllık getirisi yüzde 178 olmuş. 108 nire, 178 nire. eskiden tacirler fonları da böyle mükkemmel getiriler sağlıyorlardı. bistyüzün yüzde 136 getiri sağladığı yerde yüzde 108 getiri, o fonun çöp bir fon olduğunu gösterir.
sürçü lisan ettiysem affımı rica eder, bol kazançlar dilerim
memişimi ben de takip ediyordum. ayrıca Google uygulamasını açıyorum, memiş şöyle dedi memiş böyle dedi. ne memişmiş anlamadım. ayrıca bu memiş temmuz ağustos döneminde gram altında 1200 liraları bekliyordu. dediğiniz gibi her yeri yoruma kapatmış. Twitter hesabı da korumalı. sonra çıkıyor konuşuyor. birileri de pohpohluyor. takip ettiğimiz yorumcuları dikkatli seçmeliyiz vesselam. aklı başında birkaç kişi yeter, fazlası da kafa karıştırır
Ben de aynı durumdayım bugün ve yarın sattıklarımın dönüşleri olacak ne yapacağımı bilemedim, aylardır yerinde sayan fonları da satmak istiyorum ama dönen parayı ne yapacağım diyorum, bist düzeltme falan yapmıyor ki biraz oraya aktarsak, ppf den iyidir diye 23,50 den nkolay'a gönderiyordum yine öyle yapacağım herhalde, gerçi orası da 1 puan düşürmüş ama aklıma başka şey gelmiyor.
İşte MAC'in geçmişini bilmiyorsunuz da böyle konuşuyorsunuz. :) Çok değil 1,5-2 yıl önce de birileri gelip, MAC bankalara kafayı takmış, böyle fon mu yönetilir, Tacirler uçuyor, bunlar uyuyor diyordu. :) Marifet o dönem Tacirlerde takılırken, sonra MAC'e geçmeyi bilenlerde.
işte o ben oluyorum zaten :) yıllarca tek fon TCD takıldım. 2022 nisan'da ise artık bist30 ve banka rallisi geliyor diye tcd satıp sepet yaptım ama NNF ve MAC ve NRC karlarına bakınca TKF dağıldı diyorum. Yani 3 tane fonun ortalamasının altında kalması Tacirlerin ayıbıdır benim değil zira TKF de banka ağırlıklıydı bir aralar.
zaten bu sepet yapma amacım birisinin hızlı gidişini kaçıracağını düşündüğüm için yapılmıştı. iyi ki yapmışım yoksa tek fon tkf alsaydım şimdi kafayı duvarlara vuruyordum. zira şu anki toplam portfoy rallide 7 rakama gelmek üzere.
diğer pişmanlığım da hala kkm'de %33 paramın olması onu nisan'da sokmamıştım biste ancak ilk 3 ay kkm borsa eşit gidiyordu borsa çaktı geçti. iyi ki amerikan fonlarına bulaşmamışım o da diğer tesellim :) zira kkm kısmını kkm yerine aft-afa-yay vs yapmayı düşünüyordum.
Tkf dün geceki dağılımına göre 5200 adet adet short açmış durumda viop30. maliyet 3650. hacim 190milyon tl yani aslında geri kalmasının sebebi bu saçma sapan kendini hedge etmiş olması. 2 ay önce de bir günde endeks %5 yapmıştı o gün karı %1altında gelmiş ayın son günüydü yine. mail vs attım ama saçma bir şekilde sürekli defansif takılıyorlar.
bir de habire azimlinin gebecesini öve duranlar vardı burada ısrarla.
kaç kez ben olumsuz baktığımı dedimdiydi o fonla da ilgili. düz altın alırım daha iyi diye kaç kez dediydiydimdi.
eee ne oldu look at the tabela ... altının altında kaldı gebece fönü
YJH guzel fonmus diger alternatif enerji fonlarindan iyi ayrismis. Gelecekte ne olur gorecegiz. Muhtemelen yeni kuruldugu icin avantajli idi.
ZFB sikintili bir fon. Ayni sekilde ben cok uzun sure FJB tasidim olmuyor. Blockchain sektorunun kendisi sikintili zaten. Kuresel anlamda faiz arttirimlari ile yeni yatirimlar dusuk miktarda. Fonlarindan performans beklemek de anlamsiz gibi geliyor bana. Belki baska bir baharda. Su anda blockchain olaylari arka plana dustu tum dunyada.
GUM degilde YZG ve AES bende tasiyorum. Bakalim neler gorecegiz. Portfoye alabildigim kadar AES almaya calisiyorum. Zor ama soyle 70-75 dolarlari gorse keske biraz daha alsam :)
Daha önce de çokça paylaştık ama görmeyenler/yeni gelenler/bu sefer bir fırsat vermeyi düşünenler için tekrar paylaşayım:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...80#post6087180
Germiyan rnumuzlu arkadaş hakkında yazacağım... arkadaşım, aynı seviyesiz üslubu myfinansla ilgili yazdığım bir şeyde de yaptın, o gün sesimi çıkarmadım, ama artık sabrımı taşırıyorsun... sen buranın muhtarı mısın da "buradaki kimsenin o isimlerle işi olmaz" falan diyorsun... bu nasıl bir üslup kardeşim? yanlış yere tezgah açmışsın falan diyorsun bana.... acilen kendine gelmeni tavsiye ederim. benim yazdıklmarıma yorum falan da yapma bundan sonra... sen çok seviyesiz ve saygısız birisin... ben buraya isim falan pazarlamak için tezgah açmadım... ama sen açmışsın belli ki buradaki herkes hakkında ahkam kesebiliyorsun... iki lafından biri zaten yok şuna böyle çaktılar, yok bunu böyle indirdiler... son sözüm buraya bu üslupla yakışmıyorsun... cevap bile verme bana... saygısız herif...
Ekf kira sertifikası fonu yüzde 44 oranında enflasyona Endeksli kira sertifikası bulunduruyor. Getirisi güzel. Nakdi orada tutuyorum. Pdd de alternatif olarak alınabilir.
Neo Fonlarıyla ilgili analizler, düşünceler, rakamlar, vs.
https://mcusercontent.com/032cb39c72...EYLUL_2022.pdf
Petrol firsat vermiyor 2 gun once %5 dusmustu. Simdi bugunle birlikte kayiplarini silecek muhtemelen. Rusya enerji piyasalarinda ciddi denge belirleyici. Bir yanda avrupa - abd bir yanda rusya cin hindistan bir yanda Arabistan ve Opec ulkeleri. Bakalim neler gorecegiz.
Bu arada Saat 16:26 blomberg ht tv yayini Osman Cevdet Akcay hoca konuk oldu. Izlemenizi tavsiye ederim. Guzel seyler anlatti. Bedava ekonomi dersi :)
Şu Rus petrolüne üst fiyat konusunda anlaşırlarsa (ki Allahtan uzak bir ihtimal gibi duruyor) o zaman dünya yandı demek. Petrol fiyatı JPmorgan'a göre 300 dolarları vuruyor en kötü senaryoda.
Bu arada Ukrayna tarafından sürekli "mini bir nükleer savaş, üçüncü dünya savaşı kapıda" gibi laflar çıkıyor.
Gıda fiyatlarını etkileyecek bir husus da Çin'de yeraltı sularının neredeyse tükenme (en azından kullanımı karşılama bakımından) noktasına gelmek üzere olması. Geçen gün bu konuda, insanın içini ürperten bir makale vardı. Çin'in bu su kıtlığından dolayı ürün hasadı bakımından yetersiz kalıp şimdiki ithalatının üstüne yeni bir ithalat dalgasının başlaması halinde dünyada gıda fiyatlarının uçacağı, gıda savaşlarının patlak vereceğinden korkuluyor. Makaleyi bulursam link atarım. Yakın gelecekteki bilinmeyen tehlike diye sunmuşlar.
Böyle çok haber okumamak lazım; neyi okusanız onun fiyatı coşacak diye gidip o fondan kamyonla alasınız geliyor :D
arkadaşlar mevduat üstü getiriyi en az riskle sunan fonları nasıl seçebilirim? portföylerine nasıl bakmam gerek?
Tefasta fonun risk değerleri var onlara bakmanız gerekir , en düşüğü 2 en yükseği 7
Genelde düşük riskli fonlar borçlanma araçları ve katılım fonlarıdır ( tabi hepsi değil , içlerinde risk değeri 6 olan bile var )
düşük riskli fonlar yüksek getiri sunmaz ama istisnaları da olabiliyor , bugün IFV risk değeri 2 yazmasına rağmen ,%2.39 getirisi olmuş , Tefas verilerde hata yapmadıysa şaştım kaldım ve takibe de aldım eski bir fon değil , çin taktikleri mi uyguluyorlar o getiriyi nasıl sağlamışlar anlamadım
özetle portföyünde , hisse senedi , emtia , yabancı parayla alınan,son zamanlarda uzun vadeli borçlanma araçları fonları, her şey yüksek risklidir
fonlarla iligili youtubeda bol miktarda eğitim videoları var
serra Hanımın videolarını tavsiye ederim , ben o videolardan öğrenmiştim
https://www.youtube.com/c/%C4%B0Y%C4...%C4%B0R/videos