döviz, TL enflasyon hedeflerimiz tutmuş gibi fiyatlanıyor. MB başkanı tlde bu faiz varken dolar tutmak matematiksel olarak saçma diyor. TL mevduat dönüşümlü KKM kapandı. Asgari ücret 600 dolara çıktı.
yorum sizin.
Printable View
döviz, TL enflasyon hedeflerimiz tutmuş gibi fiyatlanıyor. MB başkanı tlde bu faiz varken dolar tutmak matematiksel olarak saçma diyor. TL mevduat dönüşümlü KKM kapandı. Asgari ücret 600 dolara çıktı.
yorum sizin.
Kasım ayında marbir adında Xl Marmara Birlik zeytini buldum 800 Gr 79,9 15 paket aldım. Zeytin çok güzel bir iki sene zeytin ihtiyaç olmaz. 18 paket zeytin vardı evde. Stoklarım olmasaydı bittiydim. Heval abi ile aynı kafa o İstanbul da ben Konya'da o çok fazla stok yapamaz. Ben çoğunu yaparım.
Hayatta ki tek alışkanlığım kahve.sağlamda bir kahve köşem var evde.cuma günü kg 800 tl olan kahveler bugün 1200 tl.
Yıl sonunda ya Askari Ücret 400$ ya da işsizlik çok yüksek olacaktır. Bizim ligimiz de durum böyle.
Katma değerli ürün üretip, döviz harcamayıp, cari fazla verene kadar üst sınırımız 400$ dır.
Bunun üstü geçici olarak verilse de ya işsizlik tavan yapacak, ya da Askari Ücret 400$ a seve seve inecek.
İşsizliğin tavan yapma ihtimali de olabilir. 4 sene seçim yok Mart tan sonra. Askari Ücretten iş bulamayanlar da çoğalabilir.
İşverenler için eleman sayısını azaltma ilk seçenek olabilir. Tazminatını vermeden veya düşük tazminatla kovabileceği kadar adamı hemen kovabilir işverenler. Neden kovmasınlar? Neden 600$ a düşük katma değerli işlerde pahalı adam çalıştırsınlar?
Yüksek katma değerli işlerde 1000$ maaş bile rahatça verilebiliyor.
Düşük katma değerli işlerde 600$ verilemiyor çünkü Mısır var, Çin var, Bengladesh var, Sri Lanka var, Filipinler var vs vs alternatif üretim yeri olarak ve çok düşük ücretle < 300$ maaşla çok rahat standart işçi bulunabiliyor.
Veya başka bir örnek; güvenlik görevlisi sayısını azaltmak için kameranın en kalitelisini alsa, sağı solu her dört bir yanı en kaliteli kameralarla doldursa, güvenlik elemanı maliyetinden daha ucuza gelmez mi?
Sesli düşünüyorum, ve her ne kadar bu durum olumsuz olsa da Askari Ücreti çok yükseltirsen bunun illa ki mevcut ligimize göre işsizlik etkisi mutlaka kötü yönde olacaktır.
Askari = Asgari (böyle demeyi seviyorum)