Ben fed’den daha ziyade avrupa merkez bankasının italya ve ispanyayı krize sokmadan nasıl faizi yükselteceğini merak ediyorum. Sonuçta bizim ekonomimiz göbekten avrupa birliğine bağlı
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ben fed’den daha ziyade avrupa merkez bankasının italya ve ispanyayı krize sokmadan nasıl faizi yükselteceğini merak ediyorum. Sonuçta bizim ekonomimiz göbekten avrupa birliğine bağlı
Bu nötr faizleri kestirme olayı o kadar zor değil esasen..kabaca eski 5-6'lı FED faiz seviyelerine çıkmaları mümkün olmadığına göre 3 civarları uygun faiz oranları olabilir..ayrıca 2019 yılında Trump'ın fiscal tedbirleri de zayıflamaya ve büyümeyi düşürmeye başlayacaktır muhtemelen..
Ancak buradaki esas önemli hususu belirtmek gerekir..eskilerden farklı olarak artık tek etken FED'in faiz arttırması veya durdurması değil..taper'ın yani dolar likiditesinin kısılmaya devam ediyor oluşu..Trump'ın vergi indirimlerinden dolayı doların anavatanına dönüyor oluşu..ve Trump'ın sınır vergilerinin şiddetinde yeni bir viraja giriliyor olması(son Newyork görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı) doların değerini arttırabilecek en büyük etkenler..
Ha birde ECB QE'yi Aralık ayında bitirecek ama İtalya, Yunanistan ve İspanya vb..ve zombi şirketleri iyot gibi ortalıkta kalacaklar hiç kuşkusuz..dolayısıyla Avrupa tedbir almazsa daha çok çalkantı yaşayacaktır bana göre..sırf bu sebeple Euro bile doların güçlenmesine yardımcı olabilir diye düşünüyorum..isteyen şu an bile İtalyan tahvillerine bakabilir..
Malum dolar global sistemin çarklarını yağlayan en büyük unsur..globalde dolar azaldıkça risk, volatilite, artık ne derseniz deyin dahada artacaktır hiç kuşkusuz..bilinmeyen sulardayız..YTD..
Aşağıda Avrupa bankacılık endeksindeki düşüş oldukça belirgin..maşallah EM currency index ile paralel gidiyor..:)
QE'ler kalktığı anda ne yaparlar bilemiyorum..
https://markets.businessinsider.com/...uro_stoxx_bank
Almanların henüz kabullenmediği şey aslında ceplerindeki paranın bir kısmının italyan ve ispanyollara ait olduğu bunları kabullendikleri zaman zararı sineye çekecekler. Ve hikayenin bu bölümüde sona erecek.
Burada da bulunsun..
https://i.hizliresim.com/MD4Qj6.jpg
Bu arada Bora abim pek az yazar oldu..inşallah bir sıkıntı yoktur..:(
Özetlersek bana göre ort. 6 ay daha önümüz kış olacak..:(
Taki FED'den durma yada yavaşlama sinyali alınana kadar..esasen bahsettiğim gibi tek olay FED'in yavaşlaması değil ama globalde dolar şortcuları(Sn. Power'a göre global kumarbazlar) bu olayları çok iyi kullanma kabiliyetine sahipler..
Örneğin Powell geçen günkü konuşmasında faiz artışlarına devam edeceğiz ancak enflasyonda kopup gitme yok dedi ama konu hemen Euro'nun değer kazanma aşamasına getirildi..sanki ECB faiz arttırabilecekmiş gibi yada Avrupada enflasyon ve büyüme kopup gidecek gibi..:)
YTD..
Aslında gerilerde kaldığı için unutuyoruz..geçen sene şöyle bir alıntı yapmışım:
Şimdi fotoğraf daha net..filler tepişirken çimenler ezilecekti..:(Alıntı:
Trump, Ulusal Güvenlik Stratejisi Belgesi'nde, "Rusya ve Çin, ABD'ye rakip güçler. Kuzey Kore meselesinin icabına bakılacak, başka yolu yok. Zayıflık, anlaşmazlıklara giden en kesin yoldur. Politikacılarımız ABD sınırlarını ardına kadar açık bıraktı. ABD daha güçlü geri dönüyor. ABD dünya barışı için en önemli güçlerden biridir, küresel rekabette yeni bir döneme girdik, ABD oyuna girdi ve kazanan ABD olacak" vurgusu yaptı.
Evet, artık bu ticaret kısıtlamalarının daha da şiddetlenmesini bekleyebiliriz..YTD..
Çok yakında savaşın şiddetlendiğini görmek mümkün gibi...
Bizi kurtarabilecek tek şey koca kafa trump ın azledilmesi. Onun da olasılığı yok denilecek kadar az...
Die Welt: Rusya doların diktasından kurtuluyor
Alman gazetesi Die Welt, Rusya yönetiminin aktif bir şekilde altın satın alarak ve ABD tahvillerini elden çıkararak doların diktasından kurtulmaya çalıştığını yazdı.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/d...urtuluyor.html
Dostum bu konuda size katılamıyorum.
Trump ın deli olduğuna şüphe yok, ama cumhuriyetçidir.
Yakın tarihimize bakacak olursak Demokratların Türkiye için daha kötü alternatif olduğu bilinir.
Ama bunların hepsinin ötesinde abd kendi çıkarlarına göre hareket eder ve başkanın rolü genelde sınırlıdır, ve ayrıca artık iş siyasetin yanı sıra gerçekten bizim batık oluşumuzla alakalı..
selamlar..
İnan epikurus eskiden ben de öyle düşünürdüm. demokratlar güçsüz cumhuriyetçiler güçlü dolar ister ve oyun buna göre kurulur diye.
farkettiğim o köprünün altından çok sular aktı.
Esas yönetenler eğer azil sürecini başlatırlarsa oyunun kurallarını değiştirdiler demektir...
TL de olup da alın teriyle çalışıp bin bir emek kazanıp biriktirdiği paranın günden güne eridiğini görenlere sabır dilerim.
Yok, "geçen ay 100 liram vardı...Bu ay mevduatta 101,5 liram var" diyorsa bir insan onu da uyandırıp da rahatsız etmemek lazım.
Malum her şey insanın mutluluğu için.
Bu altyapı için, SEK ayran içmek lazım.
Bir de üstüne şükür demek gerekli.
Bir insanın kafası huzursuzluk üretiyorsa o insan en azından bu dünyada mutlu olamaz.
Hazır başlık sakinken biraz felsefe (!) yapalım...:)
Bu dolar kuru, bu makro verilerle, bu ülke ve dünya gerçekleriyle düşmez görünüyor.
Bir miktar düşse bile, son bir ayda ciddi oranda yükselen tüketici fiyatlarının bir daha geriye gitmeyeceğine eminim.
Bunun adına sistematik fakirlik dense yeridir.
Asgari ücret dolar bazında 2002 yılındaki durumuna dönmüş tekrar.
Fert başına milli gelir ise bence daha da geride.
Hep söyleyip duruyoruz: Dolar kuru son derece önemli bir değer bu ülkede.
Way, way, eur/usd 1.1658, dolayısıyla dxy zayıf ama bizim usd/tl 6,15'te..
Birde parite 1.10 , 1.05 olsa ayvayı yiyeceğimizin resmidir..:(
Çok şükür ki dolar şortcuları bize çalışıyorlar..
Yoksa ''hayaller Paris , gerçekler Somali'' , içten bile değil..:(
Bravo onlara..:bravo:
https://i.hizliresim.com/DDroOm.png
Çalışın, çalışın ki, sizinde zayıflığınız, EM'lerle beraber cümbüşe katıldığınız ortaya çıkmasın..
Arasıra Powell'ıda yanınıza alın..enflasyon kopup gitmiyor felan desin..:)
Yada Trump arasıra değerli dolar öldürüyor bizi desin..:whistling:
https://i.hizliresim.com/LDXdGV.png
Bugün Londra'da banka tatili varmış; Summer bank holiday: Monday 27 August.
Şimdi bu iyi mi, kötü mü..volüm kısık ya, o bakımdan..:halay:
Dış mihraklar yarın saldıraya geçer mi..:ss::ss:
Bana göre, dolara girmek bir karar işi.
20 Temmuzda mevduat kararı verdiğim parayla dolar alsaydım )ki hangisini yapayım diye oturup düşündüm ve karar verdim) ve akıllıca 6,70 lerde (öyle tepelerde falan değil) satsaydım şimdi 178.000 lira daha fazla kazanacaktım...:)
Kırk günde...
Peki bir daha olur mu?
Kimbilir?
İşte mesele bu...
ben kendi aklımla cevap vereyim 1000k parası olanın şu son şokta 300k parası eridi para miktarı büyüdükçe zarar daha okkalı hale geliyor 1 ev parasını çöpe atmış gibi oluyorsun faiz tatlı gibi geliyor gözüne 15k 20k alıyorsun her ay iyi gibi gözüküyor sana amma velakin bir kur şokunda içine oturuyor acısı lüks arabayı kapalı garaja park etmek lazım bunun yağmuru var dolusu var rüzgarı var
global kumarbazlar beklediğim gibi pariteyi 1.20 yapacaklar, doların değerlenmesi bu dolar borçluları için felaket!
Boşver Barış Esen'i..:(
Bu işler zor işler..kişinin karakteri, o anki portföy durumu, pastörün ev hapsinden mutlu olup olmadığı:) herşeye kadar değişir..o yüzden şudur demek zor..her zaman dolar almak zordur..mesela ben Ocakta en son 3,806'dan dolar almıştım, sonra düştü geldi 3,720'ye..o vakitlerde dışarıdan gören biri, salağa bak derdi bana..ancak en büyük alışımı da 2016 Temmuz bayram öncesi yapmıştım ayrı konu..ha o günlerde de biraz düşmüştü ya, hemen belirteyim..
Şimdi sizin gecen günlerde mevduat topiğinde bir arkadaş dolar topiğinde TA'cı dingilin biri yüzünden bir kaç ay önce dolar alamadığını yazmıştı.ben şahsen o konuma düşmek istemem..:)
Vaktin varsa son yazılanlara hatta daha önceleri neler yazılmış çizilmiş bu başlıkta incelersen fikir edinebilirsin..kararı kendin ver..alacaksanda azla yetinmeyi öğren bence..
Sizin mevduat topiğine de buradan şöyle bir gönderi yapmıştım geçenlerde..fikir versin ancak yatırım tavsiyesi olmasın aman..saygılar..
Dolar Euro karşısında değerlense/güçlense parite 1.13 lere iniyor...Bu güçsüz hali...Geçen haftadan beri yukarı gidiyor parite...1.1693...
Yanlış değerlendirme...
Trend friend ise bu kadar bütçe açığına rağmen ABD 10 yıllıklarına bakılabilir mesela..
Yada ABD borsalarına bakılabilir..sadece DXY kesmeyebilir bu anlamda..:)
Zaten DXY kestiği anda oyun biter..Dolar hepiciğini yere sermiş olur..:evil::evil:
Avrupa banka endeksi derken, aşağıda bol ve ucuz para devrinde dolara dolar demeyen:) dolar şortcularının bir kısmı var..Haziran ayında belirtmiştik ,doların güçlenmeye başlaması ile birlikte hisseleri ayı piyasasına giren yani tengildiyen bankalar bunlar..doları(dxy yada eur/usd) kuyruğundan tutamazlar ve ellerinden kaçırırlarsa daha fazla tengildiyecek olanlarda muhtemelen bunlar
Mesela biz doları tutamadık ve tengildedik değil mi?..o gibi..şimdi sıra bunlarda..:he:
Deutsche Bank, Nordea, ICBC, UniCredit, Crédit Agricole, ING, Santander, Société Générale, BNP Paribas, UBS, Agricultural Bank of China, AXA, Mitsubishi UFJ Financial Group, Bank of China, Credit Suisse and Prudential Financial.
Transatlantiği devirmeyecekleri kesin de, bakalım FED ne kadarına izin verecek..:cool:
iyi guzel soyluyorsunuz da bende 4.80 den dolar faiz artisi ile dusecek diye satanlardanim . ve bir daha alamadim . dovizde ve borsada siyasi aciklamalar ile cok sert hareketler olan bir donemde terste kalma ihtimalide varken mecbur mevduatta kaldim kipirdiyamiyorum 3-5 kurus faizden geliyo cesaret yok yoksa bende paramizin doviz karsisinda eridiginin farkindayim ama adim hidir elimden gelen budur misali ne yapayim yani 6.20 den dolar mi alayim borsadan hisse mi alayim akmasada damliyor iste para da buyuk sayilir 2.5 k varmi tavsiyesi olan ?
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Piyasalarda hiç bir zaman en alttan alıp en yukardan satamazsınız. Bunu yapan adamlar ya insider ya da piyasa yapıcı ya da ona benzer birşeydir. Ve genelde de bu tip forumlarda yazmazlar yazsalar da gerçek fikirlerini yazmayıp manipülasyon amaçlı yazarlar 🙂
Her zaman Risk anlayışınıza bağlı olarak yatırımlarınıza yön vermelisiniz.
Riski seviyorsanız yüzde 50 hisse, yüzde 30 döviz, yüzde 20 mevduat olabilir mesela bu günlerde..
Yok ben riskin r sine bile tahammül edemem derseniz yüzde 80 mevduat yüzde 20 döviz şeklinde bir portföy olabilir, mesela..
Tabii ki asla ytd..
Aynen dostum..şimdi mesela yarın pastörü serbest bırakırlar, dolar düşer gelir, 5-5,5 aralığına..ondan sonra vay efendim ben bunu niye almıştım..NŞA dolar tahmini yapmak mantıklı bir durum değildir..kimse yarın, öbürgün vb. ne olacağını bilemez..
Ancak genel gidişat olarak, yada trend diyelim, yükseliş yada düşüş anlamında ne olacağını kestirmek mümkün olabilir..örneğin biri çıkar TA yaptım ben şu kadar tecrübem var deyip 4,08-4,93 arası 29 ay sabit derse..seninde yaptığın gibi hop arkadaş ne oluyoruz, bak trend belli nasıl olacak bu iş diye sorarız..
Diğer taraftan buna benzer örnekler çok var buralarda(en çokta bunlara şaşıyorum)..birileri dolar güçlenme trendindeyken altın alın der, diğeri dolar şu anki finansal sistemde mecburen güvenli liman iken, doların günlerini sayılı, doların ölmesi an meselesi der..vb..vb...
Sonuçta süzgeçten geçirerek kişinin kendinin karar vermesi önemli..yoksa hepimiz yanılabiliriz..
Mmmmm..genelde Avrupa ve ÇİN bankaları..Avrupa bankalarının Asya'da pozisyonları çok fazla..mesela bizim borcu nereden aldığımız son günlerde ortaya çıktı, değil mi?..daha çok İspanyol, İtalyan ve Fransız bankalarından..
Neyse bahsetmek istediğim Avrupalı bankalar değil..ÇİN'li kocamman kocamman bankalar..doların biraz ucundan göstermesiyle yamulan bankalar..:)
Hani eksen kayıyordu ya..kort kort atmaya gerek yok şimdilik..hatırlatmak istedim..:cool:
Gerçekler biraz farklı, anlamak isteyene tabii..yoksa bu yaştan sonra bazılarının tersten anlayacağı gibi dolar reklamı yapacak bir halimiz yok..:(
Yağ azalıyor, sürtünme artacak..:cool:
Dünyanın ekseni ÇİN'e doğru çok kötü kayıyor..:oleyo:Alıntı:
Trump: Çin ile ticaret görüşmek için şu an doğru bir zaman değil
28 Ağustos 2018 Salı, 10:14
ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret müzakereleri yapmak için şu anın doğru bir zaman olmadığını söyleyerek iki ülkenin ticaret konusunda yakın zamanda bir anlaşmaya varacağına ilişkin beklentileri bozdu.
Meksika ile yeni bir ticaret anlaşması yapma konusunda anlaşmaya varılmasının ardından Pazartesi günü yaptığı duyuruda muhabirlere konuşan Trump, Çin'den gelecek teklifleri reddettiğini söyledi ve ticaret politikasında daha az "tek taraflı" bir duruş yakalamaya çalıştığını belirtti.
Trump, açıklamasında, "Çin, konuşmak istiyor.Ancak dürüst olmak gerekirse, şu an konuşmak için doğru bir zaman değil" ifadesini kullandı.
ABD-Çin müzakereleri, Trump'ın Çin'in ticaret açığını daraltmak adına daha fazla enerji ve tarım ürünü almasına yönelik anlaşmaya son verdiği Mayıs ayından bu yana askıda kalmış durumda.
Başlık ölmüş...:)
TL gibi...
Moodys'in son raporu bir felaket habercisi...
Bakın bankaları değerlendirirken ne demekte:
"There is a heightened risk of a downside funding scenario, where a deterioration in investor sentiment limits access to market funding. Moody's also recognises the potential risk of a parallel deterioration in confidence in US dollar domestic deposits.
Turkish banks are highly reliant on foreign currency funding and had market funds of around USD186 billion denominated in foreign currency as of June 2018, equivalent to 75% of their total wholesale funds. This makes the banking system particularly sensitive to potential shifts in investor sentiment, as these foreign currency liabilities must be refinanced on an ongoing basis.
In the next 12 months around USD77 billion of foreign currency wholesale bonds and syndicated loans, or 41% of the total market funding, needs to be refinanced. The Turkish banks hold around USD48 billion of liquid assets in foreign currency and have USD57 billion compulsory reserves with the Central Bank of Turkey, which would not be entirely available.
In a downside scenario, where investor sentiment shifts, the risk of a prolonged closure of the wholesale market would lead most banks to materially deleverage, or to require external funding support from the government, or the Central Bank.
Such a scenario could also impact the local deposit base, which has large deposits in foreign currency. Turkish households, corporates, and small and medium enterprises (SME) hold around USD196 billion of deposits in foreign currency, or around 40% of total deposits in the system. In the event of a shift in domestic confidence in foreign currency, the Turkish authorities would subsequently be faced with challenging decisions to address the stability of US dollar deposit bases."
https://m.moodys.com/research/Moodys...key--PR_388052
Ölmüşük haberimiz var...
Epeydir.
İşbankası gibi bir özel banka bir gebermeye yakın konımda.
Bu bankayı özellikle seçtim.
Çünkü para yatırırken müşteriyi döver havalarda. Hala % 17 vermekte TL mevduata.
Burnundan kıl aldırmıyor.
İyi de bu bankanın sermaye yapısı şöyle...
"Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:
• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %40,12
• Atatürk Hisseleri*: %28,09
• Halka açık pay: %31,79 "
https://www.isbank.com.tr/TR/hakkimi...ik-yapisi.aspx
Bu bankanın nasıl sermaye artıracağını biri bana anlatsın.
Kendi çalışan ve emeklilerine ait munzam Sandık Vakfı mı para koyacak?
Yoksa Atatürk hisseleri sahibi CHPES mi?
Geçen gün İş bankası genel Müdürünün abuk konuşması belli ediyordu telaşını.
İş Bankası böyle ise diğer bankaları hiç konuşmayalım.